Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Er zijn talloze toepassingsgebieden waarin perslucht moet worden opgewekt om het gewenste resultaat te bereiken. De luchtcompressor maakt het mogelijk, maar afhankelijk van de toepassing wordt een bepaald type compressor gebruikt. Als je een compressor voor privégebruik wilt kopen, moet je eerst bedenken waar je een luchtcompressor voor nodig hebt.

Dit artikel helpt je uit te zoeken welk model geschikt is voor je individuele toepassing. Wil je ballen opblazen of een klopper gebruiken?

In onze luchtcompressor test 2022 beantwoorden we je vragen over het kopen van een luchtcompressor. We geven je gedetailleerde informatie over het onderwerp luchtcompressoren, laten je kennis maken met de verschillende soorten compressoren en leggen enkele criteria uit die je kunt gebruiken om het juiste apparaat voor je te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn veel verschillende compressoren. Je kunt kleine compressoren kopen om autobanden mee op te pompen, of draagbare compressoren die je tegelijk ook kunt gebruiken om te schilderen.
 • Compressoren gebruiken zuigers of schroeven om de lucht die ze aanzuigen samen te persen en dan onder hoge druk weer af te geven. Een andere naam voor de compressor is de compressor.
 • De prijsklasse voor nieuwe compressoren kan van tien euro tot meer dan 10.000 euro zijn. Een van de belangrijkste criteria bij aankoop is de werkdruk, maar de toestellen verschillen ook sterk in kwaliteit en mogelijkheden.

Luchtcompressor: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een luchtcompressor koopt

Wat is een luchtcompressor?

Luchtcompressoren zijn een essentieel deel van ons leven geworden. De oorsprong van de compressor gaat terug tot de 19e eeuw, sindsdien is hij voortdurend verder ontwikkeld en zijn de toepassingen ook toegenomen.

In de beroepssector worden compressoren of ook wel compressoren, luchtcompressoren en luchtcompressoren gebruikt voor de aandrijving van machines, aircocompressoren, koeldrogers of koeleenheden voor allerlei koelapparaten.

Thuis kun je handig van alles oppompen, van opblaasbare matrassen tot autobanden, of zelfs het motorvermogen van auto’s “opvoeren”. Hoewel er veel verschillende soorten compressoren zijn, werken ze allemaal op twee principes.

Volgens het verdringingsprincipe wordt het volume verkleind en de aangezogen lucht creëert druk. De samengeperste lucht wordt dan van de zuiger op de aangesloten pijp overgebracht. Er is ook het zogenaamde turbine-principe, waarbij de ingeademde lucht op de wielen wordt geperst en vandaar naar de diffusor wordt overgebracht, waar de lucht wordt omgezet in samengeperste lucht.

Wat kost een luchtcompressor?

Zelfs op de huidige produktenmarkt zijn er al heel goedkope compressoren die persluchttechnologie gebruiken, en je moet je niet alleen door de prijs laten ontzien. Veel fabrikanten bieden compressoren aan in verschillende prijsklassen. Als je een goedkope compressor wilt kopen, kun je ook een gebruikte compressor kiezen. Let op de functie en de combinatie van uitgangsvermogen en zuigkracht.

Als compressortoebehoren en compressoronderdelen al in de compressorset zitten, kun je meestal geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld een schroefcompressor kopen voor minder dan 200 euro. Maar bedenk wat je echt nodig hebt. Veel doe-het-zelvers zullen apparatuur gebruiken die goedkoop is maar niet aan hun behoeften voldoet. Voor compressoren voor alle doeleinden moet je tussen de 40 en 150 euro uitgeven.

Wat is belangrijk in een luchtcompressor?

De belangrijkste dingen om op te letten bij het kopen van een luchtcompressor zijn prijs en prestaties. Je moet ook weten wat je behoeften zijn. De compressor moet passen bij het persluchtwerk dat je van plan bent te doen, zodat je het volle potentieel van je luchtcompressor kunt benutten. Dit houdt in dat zorgvuldig moet worden gekeken naar de druk die de compressor moet leveren en naar zijn draagkracht.

Krachtigere luchtcompressoren met een hogere kwaliteit zijn over het algemeen duurder, maar ook duurzamer. Deze investering is vooral de moeite waard als je van plan bent de compressor meerdere jaren te gebruiken. Omdat de apparatuur soms zelfs tientallen jaren mee kan gaan, hoeft ze bijna nooit vervangen te worden.

Luftkompressor-1

Behalve op de levensduur moet je ook letten op de functies en details. Hier rijst het probleem bij welke toepassingen de luchtcompressor gebruikt moet worden en in welke apparaten.
(Image source: pixabay.com / is463940)

Met of zonder olie, schroefzuiger of zuigercompressor, deze specifieke problemen kunnen soms alleen opgehelderd worden tijdens een professioneel consult. Ervaren vakmensen beschikken over de nodige kennis om de beste luchtcompressor voor hen te vinden. Voor leken is professionele begeleiding echter nuttig.

Welke alternatieven zijn er voor een luchtcompressor?

Elektrische systemen worden vaak genoemd als alternatief voor luchtcompressoren. Deze hebben meestal een hoger rendement, d.w.z. een lager stroomverbruik. Vooral op het gebied van werkplaatsen hebben vaklui en ambachtslieden hun voorkeuren. Ze hebben de neiging de voorkeur te geven aan elektrische boren of persluchtgereedschap.
Of je de voorkeur geeft aan elektrische aandrijving of perslucht, hangt onder meer af van de bestaande systemen en apparatuur.

Enerzijds ligt de nadruk op het optimaliseren van de kosten; anderzijds moet rekening gehouden worden met belangrijke werkprocessen. Voor sommige werkzaamheden worden persluchtsystemen nog steeds als bijzonder krachtig en praktisch beschouwd.

Voor reinigingstaken kunnen mechanische alternatieven gebruikt worden in plaats van luchtcompressoren. Perslucht is veel duurder dan mechanische borstels of ander schoonmaakgereedschap. Daarom is de snelheid van de luchtcompressor in vergelijking veel hoger.

Welke alternatieven geschikt zijn hangt af van het toepassingsgebied en van je eigen eisen. Een handspuitpistool kan volstaan om het spuiten te voltooien, maar je moet er ook goed mee kunnen omgaan om een consistent resultaat te bereiken. Daarom moeten verschillende elektrische en mechanische alternatieve luchtcompressor oplossingen steeds met een zekere voorspelbaarheid bekeken worden. In sommige gevallen, wanneer een laag tot middelmatig vermogen nodig is, kunnen sommige draadloze gereedschappen ook de compressor vervangen.

Besluit: Welke soorten luchtcompressoren zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een luchtcompressor wilt kopen, kun je kiezen uit drie verschillende soorten

 • klassieke zuigercompressor
 • Schroefcompressor
 • Mini-compressor

Voordat je een luchtcompressor koopt, moet je de verschillende soorten compressoren kennen. Je vindt de belangrijkste soorten in het volgende overzicht.

Wat onderscheidt een klassieke zuigercompressor en wat zijn de voor- en nadelen?

Zuigercompressoren zijn de klassiekers onder de compressoren en worden het vaakst gebruikt. De compressor werkt olievrij en volgens het verdringingsprincipe. De lucht wordt aangezogen, het gas binnenin wordt verplaatst en samengeperst.

De druk stijgt en zorgt ervoor dat de samengeperste lucht naar buiten wordt geperst. Het bijzondere van de zuigercompressor is dat hij werkt met een relatief kleine volumestroom, maar dat de opgewekte inwendige druk toch hoog is. Dit maakt de zuigercompressor zeer effectief.

Voordelen
 • zeer effectief
 • gebruikt het verdringingsprincipe
 • veel toepassingsmogelijkheden
Nadelen
 • zeer lopend
 • meer onderhoud

Wat zijn de eigenschappen van een schroefcompressor en wat zijn de voor- en nadelen?

Schroefcompressoren zijn de op één na meest voorkomende soort compressor, maar in tegenstelling tot zuigercompressoren werken ze volgens het turboprincipe. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze luchtcompressor bijzonder krachtig. Er wordt een overdruk van 30 bar opgewekt. Daarom wordt het gebruikt waar uitstekende prestaties vereist zijn, bijvoorbeeld bij het afstellen van automotoren.

Voordelen
 • zeer krachtig
 • gebruikt het turboprincipe
 • veelzijdig
Nadelen
 • zeer luid
 • hoge temperaturen worden opgewekt
 • relatief slijtagegevoelig

Wat zijn de kenmerken van een minicompressor en wat zijn de voor- en nadelen?

De mini-compressor is veel kleiner en handzamer dan gewone compressoren. Als je een bal, een fiets of een autoband wilt oppompen, is deze gemakkelijk mee te nemen, stille en efficiënte compressor daarvoor geschikt. Door zijn draagbaarheid werkt hij ook goed als airbrush.

Voordelen
 • klein en handig
 • licht en draagbaar
 • stiller dan grotere modellen
Nadelen
 • minder krachtig
 • koper moet weten waar hij/zij het apparaat voor wil gebruiken

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om luchtcompressoren te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om uit de vele luchtcompressoren te kiezen.

De criteria die je kunt gebruiken om luchtcompressoren te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit welke afzonderlijke criteria belangrijk zijn.

Motorvermogen

Wat vermogen betreft zijn er belangrijke verschillen tussen de verschillende soorten.

Hoewel het vermogen van batterij-aangedreven compressoren of micro compressoren slechts voldoende is om het luchtkussen of de bal uit te zetten, hebben veel grote luchtcompressoren veel meer dan 1.000 watt. Deze modellen kunnen zelfs gebruikt worden als compressoren voor spuitpistolen of voor allerlei gereedschap om perslucht te gebruiken.

Goede toestellen kunnen 40 liter water per minuut bevatten, en de topmodellen zelfs meer dan 200 liter.

Een ander belangrijk prestatiekenmerk is de maximale zuigkracht. Dit hangt ook af van het type compressor, waar micro- of batterijcompressoren vaak ook een laag vermogen hebben. De aanzuiging beïnvloedt de hoeveelheid die de compressor kan samenpersen en uiteindelijk uitblazen.

Hoe hoger de druk, hoe groter de geloosde hoeveelheid. De maximum capaciteit geeft aan hoeveel lucht de compressor kan leveren bij de hoogst mogelijke druk. Een goede waarde is 80-100 liter. De topuitrusting kan meer dan 200 liter debiet per minuut produceren.

Luftkompressor-2

Het vermogen geeft aan hoeveel lucht de compressor per minuut kan leveren bij een bepaalde drukinstelling.
(Image source: pixabay.com / kropekk_pl)

Druk

De druk van de compressor is een belangrijke factor voor zijn prestaties en bruikbaarheid. Als je de luchtcompressor alleen voor kleine klusjes wilt gebruiken of om banden op te pompen, heb je alleen een lage druk nodig. Voor veeleisender werk wordt de druk van de luchtcompressor echter iets hoger.

Bij de meeste compressortesten is een ander belangrijk punt de maximale druk die de compressor kan bereiken. Als voorbeeld moet de pistoolcompressor een druk van tien bar kunnen produceren. Om fietsbanden op te pompen heb je geen compressor van 10 bar nodig, want vier is voldoende.

De volgende informatie over de vereiste luchtdruk dient alleen ter referentie:

Werk Druk
Ballen of fietsbanden oppompen 2 – 4 bar
Autobanden oppompen 3 – 6 bar
Nietpistool met air tacker 6 – 10 bar
Slagmoersleutel of zandstraler gebruiken 8 – 10 bar

Ketelgrootte

De grootte van de ketel is de basis voor de totale grootte van de luchtcompressor. Voor huishoudelijke manometers is de maximale grootte van de luchtketel 50 liter. In de woningdecoratie worden meestal luchtcompressoren van 6, 9 of 24 liter gebruikt. Als het volume van de compressor 50 liter of meer is, is hij ook geschikt voor professioneel gebruik.

De minicompressor zonder luchtreservoir kan gebruikt worden voor kleine knutselwerkjes of voor het opblazen van ballen en opblaasbare matrassen. Sommige van deze handige compressoren kunnen met batterijen gebruikt worden. Je kunt de compressor van een kleine 6-liter tank ook gebruiken om airbrush werk te doen of modelbouw werk.

Om autobanden op te pompen heb je echter een groter apparaat nodig, want je hebt minstens een brandstoftank met een inhoud van 24 liter nodig. Voor toestellen tot 24 liter is de maximum druk 8 bar, en er kan slechts een kleine hoeveelheid lucht opgeslagen worden. Als je luchtgereedschap langere tijd gebruikt, wordt de tank permanent opgeladen, wat veel lawaai veroorzaakt. Kleine toestellen hebben een compacte, praktische vormgeving en zijn flexibel.

Gewicht

Wat moet het gewicht van een luchtcompressor zijn? Het gewicht van de luchtcompressor bepaalt zijn gebruiksmogelijkheden en beïnvloedt zijn flexibiliteit. Het kleine model weegt minder dan 3 kg, terwijl de standaardeenheid ongeveer 20 kg weegt. Grote luchtcompressoren wegen meestal meer dan 40 kg.

 • Mini compressor: De kleine praktische mini compressoren variëren van 2-4 kg.
 • kleine zuigercompressor: De zuigercompressoren hebben een gemiddeld gewicht van 15-25 kg.
 • grote zuigercompressor: De grotere versie van de zuigercompressor heeft een gemiddeld gewicht van 25-35 kg.
 • Schroefcompressor: De zwaarste uitvoering van een compressor is de schroefcompressor met een gemiddeld gewicht van 40-60 kg.

Het gewicht van de compressor hangt ook af van de constructie. Dit is vooral belangrijk als je vaak een draagbare compressor bij je hebt. Bedenk echter dat grotere en zwaardere toestellen ook krachtiger zijn.

Als je een draagbare compressor koopt, wordt hij meestal met wielen geleverd. Maar als je een model zonder wielen krijgt, wees dan op je hoede voor het gewicht. Compressoren wegen over het algemeen nogal wat. Er zijn echter verschillen.

Luftkompressor-3

Een minicompressor weegt vaak maar ongeveer twee kilo. Natuurlijk zijn kleine compressoren niet zo krachtig en is de uitrusting waarmee ze meestal geleverd worden niet erg uitgebreid, maar deze miniatuur versies hebben bewezen praktische en veelzijdige metgezellen te zijn, zowel thuis als onderweg.
(Image source: pixabay.com / glucosala)

Volume

Het volume van een luchtcompressor is erg apparaat-afhankelijk en kan soms meer dan 100 dB bedragen. Sommige fabrikanten gebruiken speciale rubber coatings om trillingen en lawaai te verminderen. Zo zijn er extra stille compressoren ontwikkeld die onder de 50 dB gehouden worden en toch indrukwekkende prestaties leveren. Werkingsgeluid vertaalt zich niet altijd in prestaties, maar je mag verwachten dat stillere modellen meer kosten.

Het volume van een luchtcompressor is het gevolg van het voortdurend opblazen dat onvermijdelijk is bij het gebruik van deze apparaten. Er is een navenant grote kracht nodig om voldoende luchtdruk te produceren. Het lawaai kan alleen verminderd worden door het toestel te dempen.

Bijzonder stille luchtcompressoren zijn modellen zonder luchtreservoir. Sommige zuigercompressoren zijn relatief stil, zelfs met een luchttank. Het roterende model daarentegen is luider door zijn speciale vormgeving. Als je een roterende compressor gebruikt, moet je daarom gehoorbescherming dragen.

Foto bron: Petchmai/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies