ontvochtiger in woonkamer
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Heb je een muffe geur in huis en heb je vochtplekken op de muren en het behang? Dan heb je veel kans dat de lucht in je woning te vochtig is. Goed nieuws! Er is een oplossing voor dit probleem: een apparaat dat lucht opvangt en in waterdruppels verandert: een luchtontvochtiger. Als je de juiste vindt, zullen je ramen niet meer beslaan, schimmelluchtjes zullen verdwijnen en je zult zelfs beter kunnen ademen (1).

Soms gaan er jaren voorbij zonder dat we merken dat we een vochtigheidsprobleem hebben. In de zomer zou de luchtvochtigheid in je woning tussen de 40 en 50% moeten liggen. En in de winter, 30 tot 50%. Als je percentages niet in de buurt komen van deze cijfers, dan is het een goed idee om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Maar we raden je aan eerst deze shopgids te bekijken, zodat je de juiste keuze kunt maken.
Belangrijk om te weten

  • Luchtontvochtigers zijn apparaten die overtollig vocht in kamers opvangen. Je kunt merken dat je er een nodig hebt als je etenswaren sneller bederven dan normaal, als je muffe luchtjes in je kamers hebt of als er scheurtjes of vochtplekken in de muren zitten.
  • Er zijn twee soorten luchtontvochtigers op de markt. De meest gebruikte is de compressor, die het water condenseert en omzet in vloeibaar water. Er is ook de droogmiddel-ontvochtiger, die chemicaliën gebruikt om vocht te absorberen.
  • Voordat je overhaast een luchtontvochtiger koopt, raden we je aan om eerst naar vijf belangrijke aankoopcriteria te kijken. Het is goed om op het geluidsniveau van het apparaat en het energieverbruik te letten. Kijk ook naar de capaciteit, het verwijderen van het waterreservoir en de extra functies.

Onze selectie: De beste ontvochtigers op de markt

Voel je je een beetje overweldigd bij het kiezen van een luchtontvochtiger? Zeggen de liters water, de watten en de decibels je niets? Hier presenteren we je onze drie favoriete vochtverdrijvende apparaten. Zo kun je kennis maken met de meest populaire modellen. Misschien zal een van de apparaten je overtuigen of je een beter idee geven van wat je zoekt.

Eerdere Aanbevelingen

Onze favoriete luchtontvochtiger

Als je op zoek bent naar een goede ontvochtiger voor een betaalbare prijs, dan is dit een goede optie. Het heeft de capaciteit om tot 12 liter vocht per dag af te voeren. Bovendien is hij geschikt voor ruimtes tot 66 vierkante meter.

De Qlima D 612 is een spatwaterdichte ontvochtiger en kan zodoende moeiteloos in natte ruimtes gebruikt worden. De ontvochtiger is zeer compleet met een timerfunctie, hygrometer en een 3-laags filter. Het apparaat werkt uitermate stil en heeft een groot reservoir.

De beste luchtontvochtiger en luchtreiniger

Dit product van het merk Clean Air Optima combineert effectieve luchtontvochtiging met krachtige luchtreiniging, een elegant design, hoge functionaliteit en duurzaamheid als belangrijkste kenmerken. De 3-voudige filtertechniek van dit apparaat zuivert praktisch alle ongewenste stoffen, geuren en micro-organismen uit de binnenlucht.

Door de tankinhoud van twee liter en de ontvochtigingscapaciteit van 250ml/dag (bij 30°C en 80% relatieve luchtvochtigheid) is de elektronische luchtontvochtiger met ionisator, UV licht en fotokatalytisch filter voor luchtreiniging, geschikt voor ruimtes tot 20m²/50m³ zoals de badkamer, was- en opslagruimtes.

De beste mini luchtontvochtiger

Met deze luchtontvochtiger van Renkforce los je problemen met schimmels en hoge luchtvochtigheid efficiënt op. Dit apparaat is perfect voor kleine ruimtes zoals garages, tot 20 vierkante meter.

Het apparaat ontvochtigt elke dag maximaal 250 ml. De luchtontvochtiger werkt met een thermo-elektrische Peltier-module en is daardoor zeer stil (30dB) in vergelijking met apparaten die met een compressor werken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over ontvochtigers

Ben je er van onvertuigd dat je een luchtontvochtiger nodig hebt, maar ben je bang om veel geld uit te geven aan een luchtontvochtiger die niet goed werkt? Het is geen gemakkelijke beslissing, dat begrijpen we. Om je hierbij te helpen laten we je hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden van gebruikers zien.

Vrouw veranderende watercontainer van ontvochtiger thuis. Vochtigheid in appartement. Moderne luchtdroger

Als je de juiste vindt, zullen je ramen niet meer beslaan, je zult van muffe luchtjes afkomen en je zult zelfs beter kunnen ademen.
(Bron: Mariia Boiko: 113819965/ 123rf.com)

Wat is een luchtontvochtiger precies?

Je hoeft je niet te schamen, je bent niet de enige die nog nooit gehoord heeft van dit nuttige apparaat. Een luchtontvochtiger zuigt de lucht aan, waarna de lucht wordt afgekoeld en de waterdamp condenseert. Het water wordt opgevangen en de ontvochtigde lucht wordt terug in de ruimte geblazen. Het water dat bij dit proces vrijkomt, wordt opgeslagen in een waterreservoir, die geregeld moet worden geleegd.

De droge lucht die in het apparaat achterblijft, gaat door door een warme zone en komt er schoner uit. Omdat de luchtvochtigheid van invloed is op de temperatuur, geeft een goede luchtontvochtiger je een minder warm gevoel in de zomer. En dus ook minder koud in de winter. Dit is een relatief eenvoudige en effectieve oplossing.

Hoe weet ik of ik een luchtontvochtiger nodig heb?

Als je huis of je werkruimte de volgende kenmerken heeft, dan is het goed mogelijk dat je
een luchtontvochtiger nodig hebt (1). Toma nota.

  1. Je ruimte straalt een muffe geur uit (van schimmel).
  2. Als je je wasgoed na het wassen ophangt, duurt het lang voordat het droog is.
  3. Jij of anderen die de ruimte delen, hebben last van allergieën door blootstelling aan schimmel of stof.
  4. De etenswaren die je niet in de koelkast bewaart, bederven sneller dan normaal.
  5. Je ramen zijn altijd beslagen.
  6. Er zijn schimmelvlekken of scheuren in je muren.

Draagbare ontvochtiger verzamelt water

Luchtontvochtigers zijn apparaten die overtollig vocht in kamers opvangen.
(Bron: Laurentiu Iordache: 71234828/ 123rf.com)

Hoe moet ik een luchtontvochtiger gebruiken?

Ondanks hun goede eigenschappen zijn ontvochtigers eigenlijk niet zulke bekende apparaten. Laat je niet intimideren door hun geavanceerdheid, de werking ervan is vrij eenvoudig. Hier is wat je moet doen en wat je moet vermijden om er van te profiteren.

Wat moet je doen Wat moet je niet doen
Probeer je luchtontvochtiger op een plaats te zetten met voldoende ruimte om lucht te laten circuleren. Zet hem niet tegen een muur of een meubel.
Houd de luchtontvochtiger zo ver mogelijk uit de buurt van stofbronnen. Laat de deuren en ramen niet openstaan tijdens het gebruik van de luchtontvochtiger.
Als de luchtontvochtiger draagbaar is, zet hem dan in het midden van de kamer. Vergeet niet de luchtontvochtiger uit te schakelen wanneer je het reservoir leegt.
Leeg het waterreservoir regelmatig. Normaal gesproken wordt het apparaat uitgeschakeld als het vol is. Verspil je afvalwater niet. Je kunt het gebruiken om de planten water te geven, maar niet om te drinken.
Reinig de spoelen van het apparaat om de twee maanden, of wanneer er zich stof ophoopt.
Controleer het luchtfilter om de 6 maanden, of volg de gebruiksaanwijzingen op.

Welke soorten luchtontvochtigers zijn er?

Het lijkt ingewikkeld, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Er zijn twee hoofdtypen luchtontvochtigers op de markt. Hieronder kun je zien wat de verschillen zijn en welke het meest geschikt is voor je huis of voor je werk.

Compressorontvochtiger: Deze luchtontvochtiger zuigt de lucht aan, waarna de lucht wordt afgekoeld en de waterdamp condenseert. Het water wordt opgevangen en de ontvochtigde lucht wordt terug in de ruimte geblazen.Dit type ontvochtiger wordt niet aanbevolen voor te lage temperaturen.

Droogmiddel Ontvochtiger: Dit apparaat maakt gebruik van hygroscopische stoffen, zoals silicagel, om vocht uit de lucht te absorberen. Het heeft geen compressoren, is meestal lichter en stiller. Het nadeel is dat het meer energie verbruikt.

Welke andere voordelen hebben luchtontvochtigers?

Als je muren vochtvrij zijn en je nog nooit schimmel in je huis hebt gehad, dan kun je evengoed profiteren van een luchtontvochtiger. Soms is het vocht niet zo zichtbaar, maar het brengt je leefruimte in gevaar zonder dat je het merkt. Zo kan een goede luchtontvochtiger bijvoorbeeld voorkomen dat je elektronische apparatuur achteruitgaat (1, 2).

Een ander, minder bekend voordeel is dat het helpt om documenten of foto’s te bewaren. Bovendien helpt de schonere lucht dat de airconditioning effectiever is en minder energie verbruikt. Daarnaast kan een goede luchtontvochtiger huidirritaties verminderen en de ademhaling verbeteren(2).

Draagbare ontvochtiger verzamelt water uit de lucht

Het water dat bij dit proces vrijkomt, wordt opgeslagen in een reservoir, die regelmatig moet worden geleegd.
(Bron: Laurentiu Iordache: 95072309/ 123rf.com)

Hoe kan ik de capaciteit berekenen die ik nodig heb voor mijn luchtontvochtiger?

Het is gemakkelijk te begrijpen dat elke luchtontvochtiger een bepaalde capaciteit heeft. Het probleem is dat je moet weten welk apparaat je voor je kamer of woonruimte nodig hebt. Kijk in de onderstaande tabel om te zien hoeveel liter water je luchtontvochtiger per dag moet opvangen. Dit hangt samen met het percentage van de vochtigheid in de ruimte en de afmetingen ervan.

Kamer met een vochtigheidsgraad van 50-60 % (m²) Kamer met een vochtigheidsgraad van 70-80 % (m²) Benodigde capaciteit (Liter/24 uur)
Tot 30 Tot 20 8
30 tot 45 20 tot 30 12
45 tot 70 30 tot 45 16
70 tot 90 45 tot 60 20
90 tot 120 60 tot 80 25
120 tot 150 80 tot 100 30

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voorkom dat je door de bomen het bos niet meer ziet met het grote aantal witte en grijze apparaten die beloven de lucht in je huis te verbeteren. Bekijk de volgende lijst met aankoopcriteria die je in gedachten moet houden wanneer je je aankoop doet. Deze zullen je duidelijkheid geven en je geld, tijd en teleurstelling besparen.

Geluidsniveau

Lawaai is een van de meest storende aspecten van ontvochtigers. Als je dit apparaat alle dagen bij je in de buurt hebt, dan is het begrijpelijk dat je geen last van een constant geluid wilt hebben. Gelukkig zijn de fabrikanten zich bewust van deze uitdaging. De luchtontvochtigers worden steeds stiller, zonder dat dit ten koste gaat van hun effectiviteit.

Het geluidsniveau van ontvochtigers wordt in decibels aangegeven. Hoe meer decibels het apparaat heeft, hoe luider het apparaat. Als het aantal decibels 40 of minder is, kan je dit beschouwen als een laag geluidsniveau. Compacte luchtontvochtigers met een lage capaciteit zijn meestal stiller, met niveaus in de buurt van 35 decibel.

Luchtontvochtiger met aanraakscherm, vochtigheidsindicator, uv-lamp, luchtionisator, waterreservoir werkt thuis. Luchtdroger

Als je muren vochtvrij zijn en je nog nooit schimmel in je huis hebt gehad, dan kun je evengoed profiteren van een luchtontvochtiger.
(Bron: Mariia Boiko: 123583718/ 123rf.com)

Capaciteit

Zoals bij elk product komt het voor dat er mensen zijn die niet tevreden zijn met de gekochte luchtontvochtiger. Een manier om dat te voorkomen is om er zeker van te zijn dat het apparaat dat je koopt aan je behoeften voldoet. De capaciteit van een ontvochtiger wordt gemeten aan de hand van het aantal liters water dat hij in 24 uur opneemt.

Het is begrijpelijk dat hoe groter je ruimte is, hoe meer capaciteit je ontvochtiger moet hebben. Over het algemeen heb je een apparaat met een capaciteit van minstens 20 liter nodig voor een zeer vochtige ruimte van 50 vierkante meter of meer. Wij raden je echter aan om de specificaties van elk product nauwkeurig te controleren.

Waterreservoir of niet?

Laten we eerlijk zijn, hoe gedisciplineerd ben je als je je apparaten gebruikt? Als je het niet erg vindt om het waterreservoir om de zoveel tijd te legen, kies dan voor een luchtontvochtiger met een tank. Kies een reservoir met een zo groot mogelijke capaciteit zodat je hem minder vaak hoeft te legen.

Als je geen zin hebt om dit voortdurend te moeten doen, dan kun je een ander type luchtontvochtiger kiezen. Een die je kunt aansluiten op een automatische afvoer. Op die manier hoef je het reservoir niet steeds te legen of het risico te lopen dat hij uitgaat als je er niet bent. De modellen met reservoirs hebben het voordeel dat ze makkelijker te verplaatsen zijn.

blauwe luchtontvochtiger in de woonkamer

Luchtontvochtigers worden steeds stiller, zonder dat dit afbreuk doet aan hun effectiviteit.
(Bron: Francesco Sassetti: 93396163/ 123rf.com)

Energieverbruik

Eén ding waar veel mensen zich zorgen over maken is het elektriciteitsverbruik van ontvochtigers. We willen allemaal een schonere lucht met de juiste vochtigheidsgraad inademen, maar tegen welke prijs? Het goede nieuws is dat deze apparaten steeds energiezuiniger worden. Kijk naar het vermogen en de certificeringen.

Een standaard luchtontvochtiger werkt op ongeveer 300 watt. Normaal gesproken is het zo dat hoe hoger de capaciteit is, hoe meer het zal verbruiken. Zoals we hierboven al uitgelegd hebben, kan een luchtontvochtiger er echter voor zorgen dat je minder gebruik maakt van je airconditioning, of van je verwarming. Daarom bespaar je op die manier op het energieverbruik. Ook als je je was droogt met behulp van dit apparaat.

Extra functies

De meer geavanceerde luchtontvochtigers hebben extra ingebouwde functies waarvan je vermoedelijk nog nooit van gehoord had. Sommige hebben bijvoorbeeld een speciale modus om het drogen van de was te versnellen. Anderen hebben LCD-displays voor een eenvoudige afstelling.

Sommige hebben zelfs sensoren om het vochtigheidsniveau van de ruimte te meten en de snelheid ervan aan te passen aan de behoefte. Sommige hebben zilver-ionensystemen die de lucht filteren en bacteriën verwijderen. Het is belangrijk om op te merken dat hoe meer functies een luchtontvochtiger heeft, hoe meer hij kost. Je moet daarom goed weten wat je nodig hebt.

rode luchtontvochtiger in een lege kamer van een nieuw appartement met een ernstig probleem met giftige schimmels en meeldauw

Het is begrijpelijk dat hoe groter je ruimte is, hoe meer capaciteit je ontvochtiger moet hebben.
(Bron: Makasanaphoto: 90340838/ 123rf.com)

Samenvatting

Gefeliciteerd! Je bent klaar om je huis te vernieuwen! De tijd dat je gefrustreerd was omdat je meubels en muren door vocht waren aangetast, is voorbij. Met de informatie die je net hebt gelezen, heb je alles wat je nodig hebt om de meest effectieve luchtontvochtigers te kiezen.

Je kent nu drie van de meest populaire vochtbestrijdingsapparaten. Je weet ook hoe je je behoeften moet identificeren en welke capaciteit de luchtontvochtiger nodig heeft om aan deze behoeften te voldoen. Bovendien weet je nu ook hoe je je apparaat moet bedienen en hoe je het moet onderhouden.

Vond je onze shopgids over luchtontvochtigers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Mariia Boiko: 112891367/ 123rf.com)

Referenties (2)

1. Jura Koncius. Six reasons you may need a dehumidifier. The Washington Post. (Publicado en junio, 20, 2018). (Consultado en octubre 19, 2019).
Bron

2. Dennies John. 7 Healthy Reasons To Get A Dehumidifier For Your Home. Huffington Post. (Publicado en agosto 18 de 2016). (Consultado en octubre 21 de 2019).
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Jura Koncius. Six reasons you may need a dehumidifier. The Washington Post. (Publicado en junio, 20, 2018). (Consultado en octubre 19, 2019).
Ga naar bron
Informatief artikel
Dennies John. 7 Healthy Reasons To Get A Dehumidifier For Your Home. Huffington Post. (Publicado en agosto 18 de 2016). (Consultado en octubre 21 de 2019).
Ga naar bron
Recensies