Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Steeds meer mensen hebben last van allergieën. Een van de meest bepalende factoren voor deze allergieën aan de luchtwegen is de kwaliteit van de lucht die we inademen. Op wereldschaal kunnen we als individu niet zoveel doen aan een schoon milieu en schone lucht, maar dit kan wel op kleine schaal. Zoals thuis en op kantoor, dankzij een luchtreiniger.

Misschien ben je je ervan bewust, maar Nederlanders bevinden zich het grootste deel van de tijd in een afgesloten ruimte. Denk aan jouw kantoor of woonhuis. Het is belangrijk om te zorgen voor frisse lucht binnen, omdat je deze inademt als je daar bent. Een luchtreiniger kan je zowel thuis als op kantoor neerzetten en deze gids helpt je, om de luchtreiniger te kiezen die bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Met een luchtreiniger kun je een beter binnenklimaat bereiken in jouw huis of kantoor. Een luchtreiniger is in staat, om grote hoeveelheden lucht te filteren. Daardoor kan iedereen die in huis of op kantoor is, genieten van de juiste atmosfeer.
 • Sta er even bij stil welk apparaat je het beste kan kopen, want niet iedere luchtreiniger is hetzelfde. Ga na wat de individuele behoeften zijn van de mensen in de te filteren ruimte, dan maak je een betere aankoopbeslissing.
 • Voor de beste resultaten, moet je jouw luchtreiniger in perfecte staat houden. Luchtreinigers hebben namelijk bepaald onderhoud nodig, om er maximaal van te kunnen profiteren.
 • Een luchtreiniger is een elektrisch huishoudelijk apparaat van een bepaalde afmeting. Stem deze af op de ruimte waarin je hem wilt plaatsen.

Onze selectie: De beste luchtreinigers op de markt

De beste manier om dit artikel te beginnen, is het jou laten kennismaken met de meest gewaardeerde luchtreinigers op de Nederlandse markt. Hieronder vind je een selectie van de modellen luchtreiniger, waarover de gebruikers het meest tevreden zijn. Het dient om jou te laten kennismaken met interessante opties. Ook kun je alvast wat lezen over de specifieke kenmerken en eigenschappen van iedere luchtreiniger.

De beste luchtreiniger met ventilator

De ventilatoren die vanouds gebruikt worden zorgen alleen voor verkoeling door de lucht in beweging te brengen, de Dyson Pure Cool Me geeft echter persoonlijke verkoeling met gereinigde lucht. Het nieuwe design maakt gebruik van de nieuwe Core Flow technologie. Deze zorgt voor een krachtige, gerichte luchtstroom. Het formaat van de Pure Cool Me is daarnaast een stuk kleiner dan de andere luchtreinigers van Dyson en is daarmee ideaal voor op je nachtkastje of op je bureau. Door het kleine formaat verplaats je hem gemakkelijk door je huis.

De beste luchtreiniger voor kleine ruimtes

De Plasma ionisator luchtreiniger CA-267 is de ideale oplossing voor luchtzuivering in kleinere ruimtes tot 20m². Door het intelligente design beschikt deze compacte, effectieve en veelzijdig toepasbare luchtreiniger over unieke eigenschappen. Het apparaatje is geschikt voor het neutraliseren van geuren, het is ideaal voor gebruik in de kinderkamer en het is een betaalbare oplossing voor studenten woonruimtes en appartementen. Verder is het compact, het kan gemakkelijk mee op reis: de perfecte oplossing voor gebruik in de hotelkamer

De beste luchtreiniger en luchtbevochtiger

Dit is het origineel, van de uitvinder van de luchtreinigers. Echte premium kwaliteit gemaakt in Duitsland. Perfect als je geen last meer wilt hebben van allergieën. De luchtreiniger filtert probleemloos huisstof, pollen en haar uit de lucht. Of het nu hartje winter of pollenseizoen is. De venta luchtreiniger werkt zonder filtermatten, maar het water is het filter.

2-in-1 combinatie van luchtbevochtiging en luchtreiniging. Koude verdamping, dus geen kalkneerslag, geen verstuiving of teveel vocht in de ruimte. Reguleert zichzelf en is gebruiksvriendelijk, duurzaam en zeer energiezuinig. Voeg gewoon Nederlands leidingwater toe. De onderdelen zijn geschikt voor de vaatwasser.

De meest effectieve luchtreiniger

Luchtreiniger van Philips. Filtert pollen, stof, bacteriën en ultrafijne deeltjes tot een grootte van 0,02μm. Verwijdert zelfs geuren en gassen uit de lucht. Ideaal dus, voor mensen met een allergie. Filtert tot wel 99,97% vervuiling en allergenen uit de lucht in jouw kamer of kantoor. De speciaal ontwikkelde allergiemodus is bijzonder effectief tegen allergenen die zich in de lucht bevinden.

Reinigt effectief ruimtes met een oppervlakte tot ongeveer 79 m². Bijzonder stille slaapmodus voor de werking in de nacht. Heerlijk frisse lucht inademen als je slaapt. Comfortabele auto modus voor volautomatische sturing. Aerasense technologie zit in deze luchtreiniger. De hoogwaardige sensor informeert in real-time over de huidige luchtkwaliteit. Is zeer energiezuinig!

Shopgids: Alles wat je moet weten over een luchtreiniger

Nu je een aantal van de beste luchtreinigers op de Nederlandse markt kent, weet je al een aantal interessante eigenschappen van dit apparaat. In het vervolg gaan we in op een aantal belangrijke aspecten die belangrijk zijn, voor je je aankoop doet. De aanschaf van een luchtreiniger vraagt om een aanzienlijke investering, dus je kunt er maar beter goed over hebben nagedacht, toch?

Dad Makes the Best Climbing Frame

Een luchtreiniger verbetert de leefkwaliteit van jou en jouw familie.
(Bron: Graham Oliver: 68981205/ 123rf.com)

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een elektrisch, huishoudelijk apparaat. Het heeft tot doel om bepaalde schadelijke deeltjes uit de omgevingslucht te filteren. Dit zijn deeltjes die allergieën kunnen veroorzaken en benauwdheid mogelijk verergeren. Een luchtreiniger verbetert de atmosfeer van de ruimte waarin je je bevindt, zoals je huiskamer, kantoor of slaapkamer. Zo draagt een luchtreiniger bij aan jouw gezondheid.

Is een luchtbevochtiger hetzelfde als een luchtreiniger?

Veel mensen denken dat een luchtreiniger en een luchtbevochtiger hetzelfde zijn, maar dat is onjuist. Natuurlijk dragen beide apparaten bij aan de gezondheid van de gebruikers, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. Luchtbevochtigers zijn namelijk alleen gericht op het optimaliseren van de luchtvochtigheid in de ruimte. Dit is zeer positief, want een lage luchtvochtigheid is op langere termijn slecht voor de gezondheid.

Zoals je al weet gebruik je een luchtreiniger om de lucht in de ruimte waar je bent te zuiveren. Luchtbevochtigers zorgen dat de lucht prettiger aanvoelt aan de buitenkant, maar luchtreinigers zorgen voor de lucht die je inademt. Het is dus geen overbodige luxe om over beide apparaten te beschikken, want ieder heeft zijn eigen rol. Zowel luchtbevochtigers als luchtreinigers kunnen bijdragen aan de atmosfeer en jouw kwaliteit van leven.

Mary BoldenMilken Instituut van de Amerikaanse George Washington Universiteit
“Ieder jaar ontwikkelen rond de 4 miljoen kinderen wereldwijd astma. Dit is te wijten aan de vervuiling in de lucht, vooral aan de stof stikstofdyoxide (NO2).”.

Waarom een luchtreiniger kopen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom iedereen een luchtreiniger in huis of op kantoor zou moeten hebben. Handig om te weten, want je zal er meer en meer van overtuigd raken, dat het een onmisbaar apparaat is voor jouw leefklimaat. Als je nog niet helemaal zeker weet of je er goed aan doet om een luchtreiniger te kopen, dan zal je er na de volgende alinea weinig twijfels meer over hebben. Kijk maar:

 • Rekent af met allergenen. Met een luchtreiniger haal je vrijwel alle in de lucht aanwezige allergenen uit de lucht. Iets wat een enorme verademing betekent, voor mensen die last hebben van allergieën, maar ook voor iedereen.
 • Verbetert het leefklimaat. De luchtkwaliteit in jouw werk-, woon- en leefomgeving gaat met sprongen vooruit.
 • Haalt nare geurtjes uit de lucht. Een luchtreiniger haalt ook vervelende geurtjes uit de lucht, zoals die van huisdieren, sigarettenrook of koken.
 • Maakt schimmels onschadelijk. Schimmels in huis zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Een luchtreiniger helpt je hiermee af te rekenen en het verschijnen ervan te voorkomen.

Welke soorten luchtreiniger zijn er allemaal?

Op de Nederlandse markt zijn er allerlei luchtreinigers verkrijgbaar. In deze alinea gaan we iets dieper in op de verschillende luchtreinigers als het gaat om filters. Lees dit goed, als je volledig op de hoogte wilt zijn van de kenmerken en functies van luchtreinigers, zodat je de juiste aankoop doet. Hieronder in de tabel hebben we de verschillen voor je op een rij gezet.

Type filter Wat houdt het in?
HEPA filter (High Efficiency Particulate Air, hoogefficiënte luchtreiniger) Dit is het meest basic apparaat van allemaal. Bevat een zeer fijn filter met een relatief korte levensduur.
Voorfilter en HEPA y prefiltro Deze optie is al iets beter, ten opzichte van een luchtreiniger met slechts een HEPA filter, maar is nog niet compleet. Dergelijke luchtreinigers reinigen de lucht tot ongeveer 82,3%. Er bestaan betere apparaten.
Actieve koolstoffilter, voorfilter en HEPA Luchtreinigers met deze filters zijn mooie middenmoters. Zij filteren tussen de 95% en 99% van de schadelijke deeltjes en fijnstof. Goede optie.
Negatieve ionisatie, HEPA, actieve koolstof en voorfilter Nu komen we in de hoogwaardige luchtreinigers. Filtert meer dan 99% van de lucht. Let op: moet wel een kwalitatief electrostatisch filter hebben.
Electrostatisch filter, HEPA, actieve koolstof, voorfilter en negatieve ionen Hogere klasse luchtfilters. Negatieve ionisatie doodt bacterieën en microörganismen in de lucht. Een van de betere opties.
Oxygenatie, HEPA, electrostatisch filter, actieve koolstof, negatieve ionisatie en voorfilter Beste luchtreiniger in zijn soort. Elimineert tot wel 99,9% van de schadelijke stoffen en allergenen en heeft een lange gebruiksduur.

Welke soorten filters zitten er in een luchtreiniger?

Filters zijn zonder enige twijfel het belangrijkste onderdeel van een luchtreiniger. Het klopt dat er ook luchtreinigers in de markt bestaan die geen filter bevatten, maar de meerderheid van de luchtreinigers heeft er een of meer. Daarom is het handig om te weten wat ieder van de filters jou oplevert. Dat maakt het nemen van een beslissing er gemakkelijker op.

Soort filter Kenmerken
Nylon Gebruikt in airconditioners.

Vangt het stof en kleine deeltjes, maar tot een bepaald formaat. Er zijn nog andere soorten filters nodig om het filteren af te maken.

Actieve koolstof Men gebruikt deze stof om een poreus koolstoffilter van te maken.

Vormt gasdeeltjes om in vaste stofdeeltjes.

Vooral gebruikt voor biologische stofdeeltjes en geuren.

4g Filter Dit filter is gemaakt van zeer fijne nylondraden.

Ideaal voor het vangen van de kleinste bacterieën.

Haalt naast bacterieën ook fijnstof uit de omgevingslucht.

HEPA hoog rendement filter Pakt de kleinste stofdeeltjes, bacterieën en ziektekiemen uit de lucht. Zorgt ervoor, dat alle kleine allergenen aan het filter blijven plakken.

Altijd gebruikt in combinatie met een filter voor de grotere deeltjes, zoals een nylon filter.

Wat doet de ionisatie in een luchtreiniger?

De ionisatiefunctie, genaamd negatieve ionisatie, is een syteem om bacterieën en andere micro-organismen uit de lucht te halen. Op het moment dat de luchtreiniger negatieve ionen produceert, vangen deze als het ware de deeltjes met een positieve lading. Beide wegen zo zwaar, dat de zwaartekracht op ze werkt en ze op de grond vallen. Ze zijn uit de lucht, maar het is dan dus nog wel nodig om te vegen of stofzuigen.

Sommige luchtreinigers die ionisatie toepassen, bevatten verder geen filters. Dit komt, omdat negatieve ionisatie eenvoudigweg een andere manier is om schadelijke stoffen onschadelijk te maken. Door de positief geladen ziektekiemen te vangen en naar de vloer te werken. Het voordeel van deze luchtreinigers is dat je de eventuele filters niet vaak hoeft te vervangen.

Dehumidifier with touch panel, humidity indicator, uv lamp, air ionizer, water container works at home. Air dryer

Het schoonhouden van jouw luchtreiniger, is essentieel om te blijven functioneren.
(Bron: Mariia Boiko: 123893008/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen en nadelen van een luchtreiniger?

Je hebt tot nu toe al zoveel interessante en nuttige aspecten van de luchtreiniger ontdekt, dat er niet veel meer overblijft om je over voor te lichten. Waarschijnlijk heb je jouw beslissing al bijna gemaakt. Blijf nog even lezen, om alle nuttige afwegingen helder te hebben, voor je je aankoop doet. Hieronder, laten we je de belangrijkste voordelen en nadelen van luchtreinigers zien:

Voordelen
 • Bieden een hoog rendement
 • Zorgen voor de gezondheid van jou en jouw gezin, of jouw collega”s
 • Verbeteren het leefklimaat in de woonkamer, slaapkamer en op kantoor
Nadelen
 • Kunnen wat prijzig zijn
 • Nemen ruimte in beslag
 • In veel gevallen moet je de filters regelmatig wisselen

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder gaan we nog een stap verder bij het leren kennen van handige overwegingen, bij het kopen van een luchtreiniger. Er zijn nog een paar onbekende aspecten om te ontdekken en beoordelen. We hopen dat ze je zullen helpen bij het kiezen voor een luchtreiniger die perfect aansluit op wat jij en de mensen in jouw omgeving nodig hebben.

 • Kracht
 • Formaat
 • Geluid
 • Snelheden
 • Afmetingen van de ruimte
 • Onderhoud
 • Draagbaarheid
 • Gebruik

Kracht

De kracht van een luchtreiniger zit hem in zijn effectiviteit. Hoe krachtiger, hoe sneller deze de lucht in de ruimte zal reinigen. Let hier dus goed op, vooral als jouw luchtreiniger zich in een zeer grote ruimte bevindt, want dat kunnen niet alle luchtreinigers aan. In een paar gevallen kan de effectiviteit van een luchtreiniger afhangen van de afstand ertoe, vooral bij de minder krachtige.

WereldgezondheidsorganisatieWHO
“We schatten in dat in het jaar 2050 de helft van de wereld met een bepaalde allergie zal moeten leven.”

Formaat

Iets om niet te vergeten, wanneer je een luchtreiniger koopt, is het formaat van het apparaat. Vergeet niet dat sommige modellen van behoorlijke omvang kunnen zijn, wat een probleem kan opleveren in een kleine ruimte. Ook vanuit esthetisch oogpunt kiezen maar weinig mensen voor de grotere modellen luchtreiniger. Hij springt wel in het oog thuis of op kantoor, dus let op het formaat van jouw luchtreiniger.

Geluid

Je ziet het natuurlijk niet in een webshop als Amazon, maar luchtreinigers kunnen geluid maken. Dit kan zelfs een doorslaggevende factor voor je zijn, om voor het ene of andere model te kiezen. Een lawaaierig apparaat kan je namelijk echt tot last zijn. Ga dus na of er in de reviews iets over gezegd wordt, of bekijk filmpjes. Een aantal modellen luchtreiniger heeft een speciale stand voor de nacht, waardoor hij minder geluid maakt als jij slaapt.

Snelheden

De meerderheid van de luchtreinigers beschikken over verschillende standen en snelheden. Je kunt de werking van de luchtreiniger dus afstemmen op de ruimte waarin deze zich bevindt. De turbo modus is intenser dan de nachtmodus en andere instellingen. Stel de luchtreiniger zo af dat hij werkt en je er geen last van hebt.

Afmetingen van de ruimte

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn de verschillende luchtreinigers afgestemd op een verschillend aantal vierkante meter. Reken uit hoe groot jouw huis, appartement of kantoor is en welke luchtreiniger daar het beste bij past. Een luchtreiniger voor een kleine ruimte, kan minder goede prestaties leveren in een grote ruimte. En een te krachtig apparaat in een kleine ruimte betekent verspilling van energie en geld.

Onderhoud

Bij ieder elektrisch apparaat moet je even nagaan hoe je er het beste voor kunt zorgen. Onderhoud aan een luchtreiniger betekent bijvoorbeeld het vervangen van de filters, of het reinigen daarvan. Kijk ook goed naar de prijzen van de filters, zodat je de uiteindelijke kosten van de luchtreiniger en de filters helder hebt.

Draagbaarheid

Meestal kopen mensen een luchtreiniger voor hun hele huis, appartement of kantoor. In dit geval is het niet nodig om de luchtreiniger te verplaatsen. Maar als je een luchtreiniger in meerdere ruimtes gebruikt, dan is het handig als deze draagbaar is, of op andere wijze te vervoeren. Bijvoorbeeld op wieltjes of met een bijpassende kar of koffer. Het verplaatsen van een luchtreiniger zou in principe geen probleem moeten zijn.

Worker with air filter

Luchtreinigers die ionisatie als reinigingsmethode hebben, bevatten vaak geen filters.
(Bron: Olena Kachmar: 71051674/ 123rf.com)

Gebruik

Tenslotte kijk je na of de luchtreiniger voor thuisgebruik is of voor industriële toepassing. Meestal hangt dit samen met het te reinigen oppervlak, het formaat en de kracht van het apparaat. De luchtreinigers voor thuis zijn meestal kleiner dan die voor de industrie. Alle luchtreinigers in het overzicht hierboven zijn voor in huis of op kantoor.

Samenvatting

Een luchtreiniger is onmisbaar voor het fris houden van jouw leefomgeving en daarmee voor jouw gezondheid. Het rekent af met slechte stoffen en nare geuren. Denk aan fijnstof en tabaksrook. Een luchtreiniger kan een verademing zijn voor mensen die last hebben van allergieën en benauwdheid.

Luchtreinigers kunnen kostbaar zijn, afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het soort en aantal filters, het te reinigen oppervlak. Kies een luchtreiniger die goed bij jou en jouw ruimte past.

Vond je deze informatie over de luchtreiniger nuttig? Deel het dan via jouw sociale netwerken en vergeet niet jouw reactie achter te laten.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: frameangel: 34472078/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies