Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Luidsprekers bieden een heel bijzondere ervaring bij film of muziek. Een home cinema systeem geeft de kijker het gevoel echt midden in de actie te zitten, dankzij krachtige lage tonen en tweeters die over de hele kamer verdeeld zijn. Ook voor muziekliefhebbers geeft een goed systeem met krachtige luidsprekers een licht concertgevoel.

Er zijn veel soorten luidsprekers, die elk onderverdeeld kunnen worden naar hun technische kenmerken. Het samenspel tussen de luidspreker en de aangesloten apparatuur bepaalt sterk hoe het geluid zich uiteindelijk ontvouwt.

In onze luidsprekertest 2022 nemen we dit onderwerp onder de loep en bespreken we wat belangrijk is in luidsprekers. We geven informatie over belangrijke aankoopcriteria en tips voor gebruik, zodat ook jij de beste geluidsbeleving kunt bereiken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bij luidsprekers zijn er veel technische aspecten waarmee rekening gehouden moet worden, zoals rendement en impedantie, zodat er geen complicaties ontstaan in verband met andere apparatuur.
 • De verschillende soorten luidsprekers zijn geschikt voor verschillende situaties. Het hangt dus ook van je doelen af welk type voor jou geschikt is.
 • Een juiste plaatsing en zorgvuldige behandeling van de luidsprekers is bijzonder belangrijk om het beste geluid en een lange levensduur te verkrijgen.

Luidsprekers: Onze selectie

su_divider]

Koop- en beoordelingscriteria voor luidsprekers

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden als je luidsprekers koopt.

Hier presenteren we enkele aspecten die een rol spelen bij de aankoopbeslissing:

We zullen deze criteria nu wat nader bekijken.

Rendement

Het rendement van een luidspreker beschrijft de omzetting van elektrisch vermogen in akoestisch vermogen. Het elektrisch vermogen wordt gemeten in watt. Het eindrendement wordt gegeven in decibels.

De gegeven waarde is gebaseerd op een afstand van 1 meter en gemeten bij 1 watt elektrisch vermogen.

Bijvoorbeeld, een gesprek op kamervolume heeft 60 decibel.

Hoe hoger het rendement, hoe krachtiger de luidsprekers. Dit betekent dan weer dat met een hoger rendement grotere maximale volumes bereikt kunnen worden.

Als je luide luidsprekers nastreeft, moet je letten op een hoog rendement.

Impedantie

De impedantie beschrijft de verhouding van de stroomweerstand van luidsprekers en versterkers. Deze dempingsfactor speelt een bijzonder belangrijke rol bij geluid.

De stroomweerstand wordt gemeten in ohm.

Voor de impedantie moet ook rekening gehouden worden met de kabels, want met lange en dunne kabels zorgt de dempingsfactor voor een slechtere geluidskwaliteit.

Als de versterker een hoge uitgangsimpedantie van 8 ohm heeft, zal hij zwaar belast worden door luidsprekers van ongeveer 2 ohm.

De standaard voor de huidige luidsprekers is 4, 6 of 8 ohm, zodat complicaties met de versterker zeldzaam zijn.

Toch moet je er bij de aanschaf op letten dat de belastingsweerstand van de luidsprekers niet te laag is, om het restrisico te vermijden.

Chassis

De term “chassis” verwijst naar de verdeling van luidsprekers in afzonderlijke frequentiebereiken. In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen tweeters, middentoners en woofers.

De tweeter geeft de hoogste frequenties weer. Voor deze korte golflengten is ook maar een klein beetje vermogen nodig. Het heeft een klein en dun membraan en de diepte ervan maakt het zeer geschikt voor hoge impulsen. De tweeter is het gevoeligst en wordt zwaar belast, vooral met zwakke versterkers.

De middentoner houdt zich bezig met het middenfrequentiegebied. Dit omvat vooral spraak en veel instrumenten. Een afwijking van de optimale klank wordt hier snel opgemerkt, en daarom heeft de middentoner een speciale rol.

Luidsprekers met slechts één chassis voor het hele frequentiebereik worden breedbandchassis genoemd.

Met woofers zorgt het grote en brede diafragma voor een optimale weergave van lage tonen. In tegenstelling tot de tweeter is dit deel bijzonder robuust en veerkrachtig.

Er zijn ontwerpen met minder of zelfs meer ingebouwde stuurprogramma’s. Om de geluidsdruk zo veel mogelijk te verhogen, moet je ervoor zorgen dat je luidspreker ten minste de genoemde 3 drivers heeft, zo niet meer.

Aansluitingen

Er zijn verschillende aansluitmogelijkheden. Natuurlijk moeten je luidsprekers de juiste aansluitingen hebben.

De klassieke variant is de luidsprekerkabel. De twee-aderige kabel wordt op zijn plaats geklemd of geschroefd. Deze kabels zijn meestal erg goedkoop, maar de vrije uiteinden kunnen kortsluiting veroorzaken. Langere kabeltrajecten resulteren ook in asymmetrische transmissies.

De cinch verbinding is de standaard voor passieve luidsprekers. Deze aansluiting vind je bijvoorbeeld op DVD en BlueRay spelers, televisies of op de meest gangbare versterkers. De kabels zijn ook goedkoop en van goede kwaliteit, maar er is ook het probleem van asymmetrische transmissie van het signaal.

Een voorversterkt signaal is altijd nodig voor een gebalanceerd signaal met cinch of jack.

Afhankelijk van het aantal ringen kunnen jack kabels één of twee kanalen ongebalanceerd overbrengen, of, met twee ringen, één kanaal gebalanceerd.

In de professionele sector kom je meestal XLR connectoren tegen. Deze hebben geen vrije uiteinden, zitten vast, en kunnen evenwichtige signalen over lange afstanden vervoeren. Deze aansluitingen vind je echter alleen op actieve luidsprekers, omdat die al voorzien zijn van hun eigen geïntegreerde voorversterker.

Bij het kopen van luidsprekers moet je dus rekening houden met de aansluitingen en ook de kortst mogelijke snoeren gebruiken om een optimaal klankbeeld te krijgen.

Besluit: Welke soorten luidsprekers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Luidsprekers zijn er in verschillende soorten. Afhankelijk van je behoeften of de situatie zijn sommige meer geschikt dan andere. Om je een ruw overzicht te geven van de belangrijkste soorten, stellen we er hier enkele voor.

De volgende tabel geeft je een kort overzicht.

Type Voordelen Nadelen
Boekenplank luidsprekers Compact, goedkoop, geschikt voor kleine kamers Alleen 2-weg systeem, lage tonen komen tekort
Vloerstaande luidsprekers 3-weg systeem voor beter geluid, hoger volume mogelijk dan met boekenplank luidsprekers Ruimte moet beschikbaar zijn, kabels moeten dwars door de kamer gelegd worden
Subwoofer Kan frequenties onder 100 Hertz weergeven, geeft meer film- en muziekervaring Vaak erg duur, vaak erg duur, hebben externe tweeters en middenluidsprekers nodig, erg omvangrijk
Soundbars Beter geluid dan TV-luidsprekers, erg compact, bieden meer design, vaak erg goedkoop Geluidsmatig veel minder dan andere geluidssystemen, alleen geschikt voor thuisgebruik
Multimedia luidsprekers Erg compact, geen kabels, draagbaar, apparaten kunnen via Bluetooth aangesloten worden Geluidsmatig relatief zwak, afhankelijk van batterijvoeding

De soorten uit de tabel worden nu meer in detail uitgelegd.

Regallautsprecher

Boekenplank luidsprekers

Boekenplank luidsprekers zijn vrij compacte modellen die op planken, dressoirs of dergelijke geplaatst kunnen worden. Ze zijn bijzonder geschikt voor kleine kamers.

In tegenstelling tot vloerstaande luidsprekers klinken ze vaak actiever. In de meeste gevallen bestaan ze uit tweeters en drivers voor het middenbereik. De bas komt daardoor een beetje te kort.

Standlautsprecher

Staande luidspreker

Dit type wordt al heel goed beschreven door zijn naam. Dit zijn luidsprekers die meestal groot genoeg zijn om met een voetstandaard op de vloer te worden gezet.

Het voordeel van deze luidsprekers is dat ze meestal een 3-weg systeem hebben met tweeter, middenbereik en woofer, wat een voller en stabieler geluidsbeeld oplevert. Vooral de sterke bas van de woofer doet een extra subwoofer overbodig lijken.

Bovendien kunnen deze luidsprekers een hoog volume produceren, zodat ze het meest geschikt zijn als standaardoplossing.

Subwoofer

Subwoofer

De subwoofer, beter bekend als een basdoos, is de oplossing voor lagere frequentiebereiken. De woofers zijn zelden opgewassen tegen frequenties beneden 100 Hertz.

Deze toestellen verbeteren het genieten van films en muziek aanzienlijk. In combinatie met Dolby Digital bieden ze een aanzienlijke meerwaarde.

De subwoofer kan echter geen andere frequenties dan deze lage tonen weergeven. Daarom zijn ze vaak verkrijgbaar in zogenaamde subwoofer satellietsystemen. Naast de baskast zijn er dan satellieten die gebruikt worden als alternatief voor volumeluidsprekers.

Deze nemen dan de hoge en middenfrequenties over. Deze systemen worden ook wel 5.1 of 7.1 systemen genoemd, afhankelijk van het aantal satellieten.

Subwoofers zijn over het algemeen nogal duur en, afhankelijk van hun afmetingen, kunnen ze erg lomp zijn.

Soundbar

Soundbar

Soundbars zijn vooral bedoeld als uitbreiding voor TV-toestellen om de filmervaring te verbeteren. Ze bieden een veel beter geluid dan de ingebouwde TV luidsprekers. Ze worden horizontaal onder of boven de TV geplaatst.

Behalve dat ze gemakkelijk op te zetten zijn, nemen ze ook heel weinig plaats in en passen ze goed in de heersende inrichting omdat de gebruikte kabel ook uit het zicht verdwijnt.

Geluidstechnisch kan een soundbar niet concurreren met een satellietsysteem. Hij dient alleen om het geluid voor dagelijks gebruik te versterken.

Op veel modellen kan een subwoofer worden aangesloten, die ook via Bluetooth kan worden bediend.

Multimedia-Lautsprecher

Multimedia luidsprekers

Deze toestellen zijn mobiele luidsprekers. Ze worden vaak samen met smartphones of MP3 spelers gebruikt.

Ze worden gevoed door batterijen of een oplaadbare accu en kunnen van signalen worden voorzien via Bluetooth of een AUX kabel.

Het voordeel is natuurlijk de ruimtelijke onafhankelijkheid en het veelzijdige gebruik.

Het nadeel is echter het geluid, want deze toestellen in klein formaat kunnen vaak alleen mono weergave geven. Grotere toestellen, daarentegen, bieden beter geluid, maar kunnen nog steeds niet concurreren met conventionele systemen.

De levensduur van de batterij neemt ook sterk af met betere geluidsprestaties en kan bij intensief gebruik een nogal korte geluidservaring opleveren.

Gids: Veel gestelde vragen over luidsprekers uitvoerig beantwoord

Nu zullen we enkele vragen beantwoorden die vaak gesteld worden in verband met luidsprekers.

Dit is om je een overzicht te geven, zodat je goed op de hoogte bent van het onderwerp luidsprekers.

Wat is het verschil tussen actieve en passieve luidsprekers?

Je hoort vaak de termen actieve en passieve luidsprekers. Hier laten we je zien wat dit betekent:

Actieve luidsprekers

Deze modellen hebben een eigen, intern geïnstalleerde voorversterker om inkomende signalen zo goed mogelijk voor te bereiden. Daarom hebben deze luidsprekers ook hun eigen voeding nodig, zodat ze actief kunnen bijdragen aan het geluid. Dan heb je alleen nog het signaal nodig en kun je genieten van het geluid.

Het voordeel hiervan is dat de componenten binnenin door de fabrikant precies ingesteld zijn en je je geen zorgen hoeft te maken over extra technologie. Je bespaart dus geld omdat je geen extra apparatuur hoeft te kopen. De dempingsfactor wordt binnen een optimaal bereik gehouden dankzij korte kabelverbindingen.

Voordelen
 • Geen extra apparatuur nodig
 • Componenten zijn op elkaar afgestemd
 • Goede dempingsfactor
Nadelen
 • Bij defect moet de hele eenheid gerepareerd worden
 • Vaak maar één audio ingang
 • Duurder dan passieve luidsprekers

Als een component van deze luidspreker stuk gaat, moet echter de hele eenheid gerepareerd worden.

Omdat deze luidsprekers vaak maar één audio ingang hebben, zijn ze niet geschikt als bedieningscentra voor een home cinema systeem.

Passieve luidsprekers

Hier heb je meestal geen eigen voeding nodig, want de luidsprekers worden gevoed door de energie van de aangesloten versterker. Maar de juiste vinden kan een uitdaging zijn.

Passieve luidsprekers bieden een hoge mate van flexibiliteit in de combinatie van je componenten. Zo kun je je eigen smaak beter ontwikkelen.

Deze toestellen zijn lichter dan actieve luidsprekers en bieden meer aansluitmogelijkheden.

Voordelen
 • Grote flexibiliteit
 • Lichtgewicht en compacter
 • Goedkoper dan actieve luidsprekers
 • Geen aparte voeding nodig
Nadelen
 • Versterker nodig
 • Meer kabels
 • Ingewikkelder installatie

Passieve luidsprekers werken echter alleen in combinatie met de juiste versterker. Dit resulteert in een groter kabelvolume, dat boven een bepaalde lengte tot lagere prestaties leidt. Het maakt het vervoer ook wat moeilijker.

Als je een systeem met passieve luidsprekers installeert, kun je ook meer werk verwachten.

Waar kan ik luidsprekers voor gebruiken?

In principe kun je luidsprekers gebruiken voor alle apparaten die een geluidssignaal uitzenden en een overeenkomstige aansluiting hebben.

Als alternatief kun je voor dit alles ook een koptelefoon gebruiken.

Dit kunnen muziektoestellen zijn zoals CD-spelers, MP3-spelers, platenspelers, radio’s of zelfs instrumenten.

In de multimediasector kun je luidsprekers aansluiten op TV-toestellen, spelconsoles of zelfs desktop PC’s en laptops.

Waarop moet ik letten bij luidsprekers?

Bij luidsprekers is het de moeite waard te vermelden dat de klank van een nieuw model weer verandert als het wordt ingespeeld. Door ze veel te gebruiken ontvouwt zich de ware klank, die dan een hogere resolutie en een betere bas geeft. Dit kan versneld worden door muziek af te spelen als je weg bent, maar dan voegt het onnodige elektriciteitskosten toe.

Een ander punt is de veilige stand. Als de luidspreker niet goed vastgezet is, kan hij tijdens het gebruik trillen en zo energie verliezen, die in het geluid weerkaatst wordt.

De kabels mogen bij de aankoop van een luidspreker niet verwaarloosd worden. Er moet aandacht besteed worden aan de kwaliteit van de kabels zelf, en aan de juiste montage op de apparatuur. Bovendien mogen ze nooit langer zijn dan 15 meter, anders is het kwaliteitsverlies te groot. Zorg er ook voor dat de plus en de min goed aangesloten zijn.

Lautsprecher-1

De luidsprekerkabel vereist speciale zorg omdat de verbindingen snel kunnen rafelen. Je moet deze verbindingen niet te vaak losmaken en weer vastmaken.
(Image source: Bru-nO / pixabay)

Als je je luidsprekers te hard zet, kunnen ze vernield worden. Als het geluid licht vervormd is, moet je het volume bijstellen, want dit is een teken dat je luidsprekers hun grenzen bereiken.

Als je op deze punten let, kun je de beste geluidsprestaties en duurzaamheid van je luidsprekers garanderen.

Hoe plaats ik luidsprekers op de juiste manier?

Het is aan te bevelen je luidsprekers zo te plaatsen dat de tweeters zich ongeveer op oorhoogte bevinden als je zit, omdat deze het best bij het menselijk oor staan.

Lautsprecher-2

Je zult wat moeten experimenteren om de plaatsing van je luidsprekers goed te krijgen. Verplaats ze af en toe om je persoonlijke voorkeur voor geluid te vinden.
(Image source: James Owen / unsplash)

Bij vloerstaande luidsprekers is het belangrijk dat ze niet te dicht bij de muur worden geplaatst, anders worden de lage tonen dreunend.

Je moet zelf uitvinden of je de luidsprekers in een hoek moet zetten. Het hangt ook af van de kamer.

Hoeveel kosten luidsprekers?

Om de prijzen van luidsprekers wat duidelijker te maken, volgt hier een tabel met de hierboven genoemde typen en hun prijsklassen: Luidsprekertype; Prijsklasse Boekenplank luidspreker; 12 – 5.000 € Vloer-staande luidspreker; 25 – 35.700 € Subwoofer; 30 – 7.500 € Soundbars; 25 – 2.500 € Multimedia luidsprekers; 2 – 300 € Deze grote prijsklassen houden verband met verschillende factoren. Zijn het actieve of passieve luidsprekers, hoeveel drivers, rendement, extra functies, enz. Voor alledaags gebruik zijn erg dure modellen niet nodig om een bijzonder goed geluid voort te brengen. De dure producten worden vaak gebruikt voor muziekproductie of evenementen.

Kan ik zelf een luidspreker bouwen?

Het antwoord is ja. Je kunt natuurlijk zelf een luidspreker bouwen. Je hebt echter wel enige vaardigheid met elektronica nodig, een bouwplan en de nodige onderdelen.

Wie repareert luidsprekers?

Luidsprekers kunnen gerepareerd worden door de elektricien om de hoek of ter plaatse in een elektronicawinkel. Elektrowinkels hebben vaak hun eigen dienst hiervoor. Als je het apparaat daar kocht, heb je misschien nog recht op garantie. De veiligste optie is reparatie door de fabrikant zelf. De fabrikant is goed op de hoogte van de toestand van het apparaat en kan een nieuwe garantie geven.

Waarom bromt/ruist mijn luidspreker?

Als de luidspreker bromt, kan dat de vloeiende egalisatiestroom zijn, als de versterker en de luidspreker verschillende elektrische potentiëlen hebben. Dit kan verholpen worden door beide apparaten op hetzelfde stopcontact aan te sluiten of door de cinchkabels te verwisselen.

Als de brom veroorzaakt wordt door een mechanisch defect, moet het toestel in geval van twijfel vervangen worden.

Als de luidsprekers sissen, is dat vaak te wijten aan een verkeerde volumeregeling. Het helpt om de luidsprekers helemaal zachter te zetten en het volume van het aangesloten apparaat (CD-speler of zo) harder te zetten. Zet dan de luidsprekers langzaam harder en het geluid zou moeten verdwijnen. Als dit niet helpt, moet je de kabels controleren om te zien of ze los zitten of defect zijn. Als er ook daar niets is, kunnen er andere apparaten in de buurt zijn die ruis voortbrengen.

Foto bron: Jankovic/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies