Luiers
Laatst bijgewerkt: 31-07-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Iedere ouder heeft ze nodig. Ze zijn misschien het meest voor de hand liggende, maar tegelijkertijd ook het meest noodzakelijke artikel dat je nodig hebt voor de verzorging van je baby. We hebben het natuurlijk over luiers. Je gebruikt ze vanaf de geboorte van je kind en tot hij of zij ongeveer 3 jaar oud is. Hoe vaak je luiers ook gebruikt, er is een grote kans dat er nog veel kenmerken van dit product zijn die je nog niet kent.

Baby’s groeien snel. Soms zo snel, dat het lastig is om precies te weten welke maat luier je nodig hebt. Maar er zijn nog veel meer aspecten waar we niet alles over weten, ondanks dat het een alledaags product is dat we allemaal kennen. Om je te helpen meer over luiers te weten te komen en precies te weten welke soort luier je het beste voor je kind kunt kopen, vind je in deze shopgids alle informatie die je hierbij nodig hebt.
Belangrijk om te weten

 • Luiers zijn onmisbare items voor de eerste levensjaren van kinderen en maken deel uit van de verzorgingsartikelen die we als ouder altijd bij ons moeten hebben. Wist je al dat een baby ongeveer 8 luiers per dag nodig heeft?
 • Het is voor de gezondheid van ons kind van essentieel belang om de producten die we gebruiken grondig te kennen. Op die manier weet je zeker dat je veilige producten op de juiste manier gebruikt.
 • Bij het kiezen van luiers is het belangrijk dat je rekening houdt met factoren zoals de grootte, het materiaal en de absorptiecapaciteit van de luier. In deze shopgids vind je een overzicht met deze en alle andere belangrijke aankoopcriteria die gelden bij de aanschaf van luiers.

Onze selectie: De beste luiers op de markt

Het is je vast wel eens op gevallen dat de baby-afdeling in iedere supermarkt of drogisterij volgebouwd is met verschillende soorten en maten luiers. We zijn ons er goed van bewust dat het niet altijd makkelijk is om de beste producten voor je baby te vinden. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete merken. Dit zijn de beste luiers die je op de markt kunt vinden.

De klassieke luiers die ons nooit in de steek laten

De Premium Protection-luiers van Pampers zijn misschien wel de meest gebruikte luiers op kraamafdelingen en in de Nederlandse huishoudens. De zachte binnenkant voelt extreem zacht aan op de babyhuid en neemt optimaal vocht op. De urine-indicator geeft aan wanneer het tijd is voor een nieuwe luier. De luiers zorgen ervoor dat de gevoelige navel van je baby wordt beschermd door de navelvriendelijke pasvorm.

De beste luierbroekjes

Geen gedoe meer wanneer je je baby zijn luier verschoont dankzij Pampers Premium Protection Pants luierbroekjes. De luierbroekjes hebben een zachte rekbare tailleband en je trekt ze makkelijk in één beweging aan, zelfs wanneer je baby probeert weg te komen. Ze zijn gemaakt van vederzachte materialen, wat ze onze zachtst aanvoelende luierbroekjes maakt voor je baby’s huidje. Bovendien houden ze je baby tot 12 uur lang droog. Zo kan je kleintje rustig en ongestoord verder spelen.

De beste luiers voor ’s nachts

De luiers van Huggies DryNites helpt je kind zich ’s nachts comfortabel te voelen. Ze zorgen voor een rustgevende slaap zonder nachtelijke verstoringen. DryNites biedt je kind een optimale bescherming en voorkomt een lekkende luier. Dit model is geschikt voor jongens van 4 tot 7 jaar, maar er zijn ook luiers voor kinderen van andere leeftijden. De luiers hebben 5 absorberende lagen en een speciale beschermingszone voor jongens.

De beste zwemluiers

Zwemmen is een geweldige optie om plezier met je baby te maken. De zwemluiers van Huggies nemen geen vocht op en houden je kind schoon tijdens het zwemmen. De luiers zakken niet af en gaan niet los zitten. De elastische zijkanten bieden een comfortabele pasvorm. Dankzij het vrolijke Disney-ontwerp met Nemo zien de luiers eruit als echte zwembroekjes. Zwemplezier gegarandeerd!

Shopgids: Alles wat je moet weten over luiers

Vooral als je voor het eerst kinderen krijgt, kan het dagelijkse gebruik van luiers vermoeiend zijn. Het kan dan zijn dat je veel twijfels en vragen hebt. Om je te helpen bij het gebruik van luiers en het vinden van de beste soort, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onmisbare product.

Het voordeel van katoenen luiers is dat je ze kunt wassen om ze opnieuw te gebruiken.
(Bron: Famveldman: 61267641/ 123rf.com)

Welke soorten luiers zijn er?

We weten allemaal waar luiers voor dienen. Luiers zijn absorberende onderbroeken die onze kinderen beschermen en droog houden als ze nog niet zindelijk zijn. Maar weet je eigenlijk ook welke soorten luiers er allemaal zijn? Om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten moeten we rekening houden met 2 factoren: het materiaal en het gebruik. Laten we beginnen met het materiaal:

 • Wegwerp luiers: Dit zijn luiers die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Normaalgesproken is de buitenkant van polyethyleen gemaakt en de binnenkant van polypropyleen. Beide materialen zijn veilig voor baby’s en zorgen ervoor dat er geen plas of poep uit de luier ontsnapt.
 • Wasbare luiers: Zijn van katoen gemaakt. Dit betekent dat je ze kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken. Dat is beter voor het milieu en op de lange termijn ook voor je portemonnee.

Tegelijkertijd is het mogelijk om luiers op basis van het gebruik of de ontwikkelingsfase van je baby in te delen. In chronologische volgorde vind je hieronder de verschillende luiersoorten die er zijn:

 • Luiers voor baby’s: Dit zijn de klassieke en het eerste soort luiers dat we kopen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om de babyhuid gedurende de eerste levensjaren te beschermen zonder dat deze geïrriteerd raakt.
 • Luiers voor grote kinderen: Deze luiers worden gebruikt wanneer het kind het potje begint te gebruiken. Ze lijken meestal op een onderbroekje. De luiers beschermen het kind terwijl hij of zij wel het gevoel krijgt een grote jongen of meid te worden.
 • Luiers voor ’s nachts: Handig wanneer het kind het potje al weet te vinden, maar ’s nachts nog problemen heeft om het plassen onder controle te houden.
 • Zwemluiers: Ideaal voor als je met je kleintje wilt zwemmen. Zwemluiers zwellen niet op bij contact met water waardoor ze geschikt zijn om in het zwembad of op het strand gebruikt te worden.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten en is de lijst met luiertypen behoorlijk lang. Het belangrijkste is dat je op ieder specifiek moment voor de meest geschikte luiersoort kiest. Maar wees niet bang, oefening baart kunst!

Cissy SiebelJeugdarts
“De luiers zijn zo schoon, dat kinderen het amper voelen als ze nat zijn.”

Wanneer heb je welke maat luier nodig?

Het is belangrijk dat je de juiste maat luier gebruikt. Op die manier voorkom je dat je de luiers onnodig vaak moet verwisselen of dat de luier toch doorlekt. Hoewel de meeste merken dezelfde classificatie voor maten gebruiken, raden we aan om de maat altijd dubbel te checken als je nieuwe luiers koopt. Hieronder vind je een tabel die je hierbij kan helpen:

Maat Gewicht (kilo)
Maat 1 2-5 kg
Maat 2 3-6 kg
Maat 3 4-10 kg
Maat 4 9-15 kg
Maat 5 13-18 kg
Maat 6 17-28 kg

Wees je er bewust van dat dit algemene richtlijnen zijn. Niemand kent je baby beter dan jij. Wees daarom niet ongerust als het gewicht van je kind niet overeenkomt met de aanbevolen maat hierboven. Het belangrijkste is dat het werkt. Als je er echt niet uitkomt, kun je altijd nog advies vragen aan de verkoper van de baby artikelen of ervaringen van online kopers raadplegen.

Hoeveel luiers per dag zijn er nodig?

Dit is een vraag die iedere ouder zichzelf op een bepaald moment stelt om in te schatten hoeveel luier-pakketten er nodig zijn. Het antwoord is helaas: veel! Wist je al dat een baby in het eerste jaar zo’n 2000 luiers kan gebruiken? Gelukkig neemt dit aantal na het eerste jaar af, zoals je hieronder ziet:

Maat Aantal nodige luiers per dag
0 8
1 6,5
2 5,5
3 5
4 4,5
5 4
6 4

Zoals je in de tabel kunt zien heb je in de laatste fase nog maar 4 luiers per dag nodig. Deze cijfers helpen je bij een goede organisatie, vooral als je de deur uitgaat en voldoende luiers voor de rest van de dag mee moeten nemen.

Zwemluiers zijn ideaal wanneer je met je baby naar het zwembad of het strand gaat. Ze zwellen niet op bij contact met water.
(Bron: Oksana Kuzmina: 49007604/ 123rf.com)

Hoe moet je een luier verschonen?

Iedereen heeft een plaatje in zijn of haar hoofd van hoe je een luier moet verwisselen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet moeilijk. Maar als je eenmaal aan de beurt bent en de baby die voor je ligt niet ophoudt met bewegen of huilen, kan het opeens een stuk lastiger worden. Om de taak eenvoudiger te maken, is het handig om jezelf een vaste routine aan te leren die je steeds kunt herhalen. Hieronder vind je de nodige tips:

 • Voordat je begint, moet je je handen goed schoonmaken en ervoor zorgen dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Tip: Leg een handdoek op het verschoonmatje, om te voorkomen dat je deze om de haverklap moet wassen.
 • Plaats de baby op zijn of haar rug en praat tegen hem of haar om hem te entertainen terwijl je de kleding uitdoet en de vuile luier uittrekt.
 • Kijk goed naar de inhoud van de luier. Hoewel dit misschien niet het leukste gedeelte is, vertelt dit een hoop over de gezondheid van het kind.
 • Zodra je de vieze luier hebt weggegooid, is het tijd om je baby schoon te maken met hulp van vochtige babydoekjes. Bij meisjes doe je dit door van voren naar achteren te vegen, bij jongetjes precies andersom.
 • Gebruik een speciale luiercrème. Zo houd je de babyhuid gehydrateerd.
 • Pak de schone luier. Zorg dat deze voldoende strak zit zodat er geen poep of plas naar buiten komt, maar niet zo strak dat hij niet meer lekker zit.
 • Kleed het kind weer aan. Rol de vieze luier op, sluit hem af met behulp van zijn eigen stickers en gooi hem weg op een geschikte plek.
 • Was je handen opnieuw. Klaar is Kees!

Door iedere keer als je baby verschoond moet worden deze simpele stappen te volgen, zul je een vaste routine krijgen die je je zelfverzekerd laat voelen. Op die manier zul je je baby rustiger houden. Geloof ons, binnen de kortste keren zul je je hand er niet meer voor omdraaien.

Wist je al dat luiers in de jaren ’40 werden uitgevonden in Zweden? Er werden in die tijd dikke katoenen stoffen gebruikt die door de Tweede Wereldoorlog schaars werden, waardoor ze vervangen moesten worden door cellulosevellen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met zoveel keuze is het normaal dat je twijfels hebt bij het vinden van de juiste luiers. Het is belangrijk dat je wanneer je iets koopt dat zo delicaat is als de luiers van je kind, bepaalde aankoopcriteria in gedachten houdt. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste criteria die helpen om de luiers te vinden die het beste passen bij de behoeften van jou en je kind.

Maat en gewicht

Dit is zonder twijfel de belangrijkste factor. Om je kind comfortabel te laten voelen en gezond te houden, is het essentieel luiers in het juiste formaat te gebruiken. Een te grote luier past zich niet goed aan aan het lichaam, waardoor er een kans ontstaat dat er poep en plas uit de luier ontsnapt.

Een te kleine luier daarentegen zal niet voldoende vloeistoffen absorberen om de baby droog te houden waardoor er irritaties en allergische reacties ontstaan. We raden je aan altijd naar de instructies van de fabrikant te kijken, maar nog meer om op de signalen van je baby te letten.

Als je van huis gaat met je baby, is het het beste om van tevoren een schone luier om te doen. 
(Bron: Massonforstock: 49466849/ 123rf.com)

Absorptie

De absorptiecapaciteit van een luier is de belangrijkste conditie die bepaalt of de luier doet wat deze moet doen. Normaalgesproken verschilt de capaciteit afhankelijk van of het om een dag- of nachtluier gaat. De laatst genoemde soort is speciaal bedoeld om meer vloeistoffen te absorberen voor een langere tijd, waardoor je de luier minder vaak hoeft te verschonen.

Hoewel de meeste fabrikanten beweren dat luiers gedurende 8 uur absorberen, raden we niet aan om een en dezelfde luier voor zo’n lange tijd te gebruiken. Het belangrijkste in dit opzicht is dat je luiers kiest met een absorptiecapaciteit dat past bij de behoeften van jou en je baby.

Materiaal

Luiers komen continu in aanraking met de huid van de baby die, zoals je vast wel weet, extreem gevoelig is. Om die reden is het belangrijk dat de luiers die je gebruikt van kwalitatief materiaal zijn gemaakt. Er bestaan tegenwoordig trouwens ook luiers die speciaal ontwikkeld zijn voor baby’s met een overgevoelige huid.

Naast absorberen, voorkomt de stijve structuur van een luier dat deze gemakkelijk vervormt. Tegelijkertijd moet de luier zich wel naar de beweging van de kleine kunnen aanpassen. Uiteindelijk moeten we er altijd voor zorgen dat de luiers geen giftige of schadelijke stoffen bevat.

Prijs

Aangezien we voor onze kinderen niets anders dan het allerbeste willen, is de prijs van een kinderartikel misschien niet het allerbelangrijkste aspect. Toch kan het geen kwaad om de prijs van luiers goed te beoordelen. Er kan namelijk een groot verschil in zitten. Sommige luiers, van dezelfde kwaliteit, zijn 2 keer zo duur dan andere luiers. De prijs zegt niet altijd wat over de kwaliteit.

Je kunt goedkope luiers van zeer goede kwaliteit vinden, en dure luiers die juist niet goed werken. We raden daarom aan om de producten altijd op hun prijs-kwaliteitverhouding te beoordelen door bijvoorbeeld naar de ervaringen van online gebruikers te kijken. Vergeet niet dat iedere euro die je kunt besparen op de enorme hoeveelheid luiers die je zult verbruiken mooi is meegenomen.

Samenvatting

Hoewel het op het eerste gezicht een eenvoudige taak lijkt, is het niet altijd makkelijk om de juiste luiers te vinden. Geloof ons, iedere ouder heeft hier wel eens twijfels over. Om je te helpen meer over luiers te weten te komen en precies te weten welke soort luier je voor je moet kopen, vind je in deze shopgids alle informatie die je hierbij nodig hebt.

Naast de klassieke luiers zijn er tegenwoordig nog veel meer soorten om uit te kiezen. Om de luiers te kiezen die het beste bij jou en je kind passen, is het belangrijk om bij het nemen van deze beslissing rekening te houden met factoren zoals de grootte, de absorptiecapaciteit, het materiaal en de prijs van de luiers.

Vond je onze shopgids over luiers interessant? Deel het artikel dan op social media met je vrienden en familie of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Andrei Kuzmik: 66179925/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies