leraar die lessen geeft
Laatst bijgewerkt: 23-11-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

14Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

De ouderwetse schoolborden staan leuk in winkels en restaurants, maar ze worden op veel plaatsen vervangen door witte magneetborden, ook wel whiteboards genoemd. Deze laatste bieden een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste zijn ze veel schoner en handiger in het gebruik. Bovendien kun je er een grote verscheidenheid aan kleuren mee gebruiken en aantekeningen, foto’s of tekeningen aan ophangen.

En het beste van alles is dat de geschreven tekst op de magneetborden veel duidelijker en scherper te zien is. De toepassingen variëren van onderwijs tot kantoor- en zakelijk werk. Dus om de juiste keuze voor jezelf te maken, is het goed om eerst te bedenken waar je het voor gaat gebruiken, zodat je bijvoorbeeld weet welk formaat magneetbord je nodig hebt.
Belangrijk om te weten

 • De traditionele schoolborden met krijtjes, tegenwoordig vaak gebruikt als decoratief object in café’s of in winkels, worden vervangen door magneetborden op bijna alle gebieden.
 • Wat betreft het materiaal van het oppervlak waarop wordt geschreven, kunnen we drie soorten magnetische borden onderscheiden: gelakte borden, glazen borden en geglazuurde borden.
 • Het eerste aankoopcriterium dat je moet aanhouden bij de keuze van een whiteboard is het gebruik dat je ervan gaat maken. Als dat eenmaal duidelijk is, dan moet je letten op het formaat dat je nodig hebt en van welke materialen het gemaakt is.

Onze selectie: De beste magneetborden op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste magneetborden die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Het beste magneetbord voor in de keuken

Dit magneetbord van Rexel is ideaal voor in de keuken of in de kinderkamer. Het heeft een gelakt stalen en magnetisch oppervlak een aluminium lijst. Het bord is voorzien van bevestigingsmateriaal zodat het eenvoudig op te hangen is.

Het magneetbord wordt geleverd met 2 tweekleurige markers en 2 magneetjes en een bordenwisser. Het formaat is 58,5 x 43 cm, dus heel geschikt voor boodschappenlijstjes of mededelingen voor de gezinsleden in huis.

Het magneetbord voor op kantoor

Het whiteboard van IVOL is uitermate geschikt voor wekelijks of maandelijks gebruik bij o.a. vergaderingen en brainstormsessies. Het heeft een formaat van 120 x 200 cm en is gemaakt van gelakt staal, dus niet geschikt voor zeer intensief gebruik. Het bord heeft een afneembare pennenbak onderaan het bord waar de markers en bordewisser in gelegd kunnen worden.

Het magneetbord heeft een praktische aluminium lijst en kan op twee manieren gemonteerd worden, horizontaal of verticaal. Al het montagemateriaal, inclusief schroeven en pluggen, wordt meegeleverd. De accessoires (markers, magneten, etc.) moeten er apart bij gekocht worden.

Het beste magneetbord voor intensief gebruik

Dankzij de emaille laag die het bord krasvast maakt en de levensduur aanzienlijk verlengt, is dit model heel geschikt voor intensief dagelijks gebruik in bedrijven en scholen bij o.a. lessen, cursussen, planningen, brainstormsessies of vergaderingen. De afmetingen van het whiteboard zijn 100 x 150 cm.

Het magneetbord van IVOL heeft een aluminium lijst en kan net als het vorige model zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt en heeft het een afneembare pennenbak. Al het bevestigingsmateriaal wordt meegeleverd. De overige accessoires moeten er apart bijgekocht worden.

Het beste magneetbord met verrijdbaar onderstel

Dit mobiele whiteboard Viz Pro is ideaal voor professioneel gebruik, zoals op kantoren op scholen of in hotels. Het heeft een groot formaat van 150 x 90 cm en dankzij het onderstel, dat wieltjes heeft, is het makkelijk te verplaatsen naar een andere ruimte, en eenvoudig op te bergen.

Het magneetbord is gemaakt van aluminium en beschikt over een anti-kras laag en Easy Swipe, waardoor het duurzamer is en makkelijk uitwisbaar is. Het is bovendien kantelbaar en aan twee zijden te gebruiken. Het montagemateriaal wordt meegeleverd, de markers of magneetjes niet.

Het leukste magneetbord voor kinderen

Dit complete schoolbord van het merk Bandits & Angels staat garant voor urenlang speelplezier van je kinderen. Het kan gebruikt worden als krijtbord en als magnetisch whiteboard. Bovendien zit er ook nog een rol papier aan de bovenzijde wat het helemaal afmaakt.

Het krijt- en whiteboard van naturel met rood hout, wordt geleverd met 3 kleuren stiften, krijtjes en een wisser. De afmetingen van het schoolbord zijn 56 x 40 x 93 cm (lxbxh). Als de papierrol op is, kun je eenvoudig nieuwe rollen kopen. Het bord is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Shopgids: Alles wat je moet weten over magneetborden

Het is een goed idee dat je voordat je een magneetbord koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

leraar die lessen geeft

De traditionele schoolborden met krijtjes worden vervangen door magneetborden op bijna alle gebieden.
(Bron: Undrey: 102321904/ 123rf.com)

Wat zijn magneetborden precies?

Het magneetbord bestaat voornamelijk uit een bord met een oppervlak waarop kan worden geschreven met markers en dat makkelijk kan worden uitgewist. Ze zijn algemeen bekend als magnetische borden omdat ze een metalen oppervlak hebben waarop magneetjes kunnen worden bevestigd. Whiteboards kunnen magnetisch of niet magnetisch zijn. Ook hebben ze vaak een aluminium lijst. Sommigen worden geleverd met markers en/of uitwisser, anderen kunnen aan twee kanten gebruikt worden en hebben ruiten of andere motieven.

Verder kunnen sommige modellen op de koelkast bevestigd worden, andere hebben een onderstel voor professioneel gebruik. Ook zijn er veel magneetborden met verschillende soorten magneetjes en clips waar boodschappenlijstjes aan bevestigd kunnen worden. Andere hebben een speciaal gootje om de markers en de wisser in te bewaren. Tenslotte worden de meeste whiteboards geleverd met bevestigingsmateriaal.

Ook vandaag de dag worden schoolborden nog steeds heel veel gebruikt door leraren.

Wat zijn de voor- en nadelen van magneetborden?

Magnetische whiteboards bieden een aantal belangrijke voordelen en daarom worden ze steeds vaker gebruikt in plaats van de traditionele schoolborden. Hieronder laten we ze je zien:

Voordelen
 • Ze zijn heel betaalbaar.
 • Je kunt er heel gemakkelijk op schrijven.
 • Ze zijn eenvoudig uit te wissen.
 • Ze hebben een hoge duurzaamheid.
 • Je kunt er vele verschillende kleuren op gebruiken.
 • Ze worden niet vuil en geven geen krijtstof.
 • Ze zijn heel eenvoudig te bevestigen.
 • De geschreven tekst is scherp en duidelijk af te lezen.
 • Je kunt erop projecteren met een projector.
 • Ze zijn heel veelzijdig.
 • Aangezien je geen krijt gebruikt loopt je computerapparatuur geen risico.
 • Normaal gesproken veroorzaken ze geen allergieën.
 • Ze hebben een hoog contrast.
Nadelen
 • De markers zijn duurder dan schoolkrijt.

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van magneetborden?

Het is al een paar jaar geleden dat magnetische schoolborden de oude krijtborden op scholen en universiteiten zijn gaan vervangen. Iets dergelijks is gebeurd in academies en scholen. Daarnaast worden kleinere modellen steeds vaker gebruikt in huishoudens om boodschappenlijstjes op te schrijven, om als agenda te gebruiken, of zelfs door studenten als hulpmiddel bij hun studie.

Ook hebben veel bedrijven er een voor de presentatie van vacatures of als mededelingenbord. Ze zijn ook een goed alternatief voor projectieschermen. En natuurlijk zijn ze ook ideaal voor kinderen om op te tekenen en om “schooltje” mee te spelen. In ons laatste model van “Onze selectie” hebben we een leuk schoolbord gevonden, wat aan beide kanten gebruikt worden: aan één kant is het een traditioneel krijtbord, aan de andere kant is het een magnetisch whiteboard. Dat is nou echt mooi educatief speelgoed!

klas voor kinderen

Ook vandaag de dag worden schoolborden nog steeds heel veel gebruikt door leraren.
(Bron: Białasiewicz: 44835425/ 123rf.com)

Welke soorten magneetborden zijn er?

In grote lijnen kunnen we drie soorten magneetborden onderscheiden wat betreft het oppervlak waarop geschreven wordt: gelakte borden, glazen borden en geglazuurde borden. Laten we eens kijken naar enkele van hun belangrijkste kenmerken.

 1. Gelakte magneetborden: Van de drie types zijn deze het goedkoopst, omdat het whiteboard gemaakt is van gelakte staalplaat. Ze zijn bedoeld voor incidenteel gebruik omdat het oppervlak ervan niet zo duurzaam is als de andere. Ze zijn dus een goede optie voor particulieren en bedrijven waar weinig gebruik wordt gemaakt van de borden.
 2. Geglazuurde magneetborden: Deze zijn ook van staal, hoewel het oppervlak harder is. Ze zijn bedekt met een laagje keramiek of geglazuurd porselein. Hierdoor zijn ze zeer goed bestand tegen slijtage. De prijs ervan is echter aanzienlijk hoger.
 3. Magnetische borden van glas: Dit zijn de duurste, maar ook de meest bestendige en gaan dan ook het langst mee. Ze zijn niet allemaal magnetisch, alleen de modellen whiteboards die een laagje staal aan de achterzijde bevatten. Ze zijn ideaal voor professioneel gebruik.

Samenvatting

De witte magneetborden hebben geleidelijk aan de ouderwetse schoolborden waarop met krijt geschreven werd, vervangen. De vele voordelen die ze bieden, hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Het heeft er ook toe bijgedragen dat er een grote verscheidenheid aan modellen is die zijn aangepast aan de uiteenlopende behoeften van de verschillende gebruikers.

Zo wordt het gebruik ervan steeds meer toegepast in woningen, kantoren en onderwijsinstellingen. Gezien de betaalbare prijs en de duurzaamheid ervan is het duidelijk dat ze een goede aankoop zijn. Maar voordat je er een kiest, moet je goed weten wat je ermee gaat doen, zodat je het juiste formaat en materiaal kunt kiezen.

Vond je onze shopgids over magneetborden interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Popov: 120219025/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies