Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Iedereen die veel doe-het-zelf of renovatiewerk doet, kent de situatie waarin een eenvoudige boor zijn grenzen bereikt. Om in beton te boren, bijvoorbeeld, biedt Makita krachtige snoerloze hamerboormachines te koop aan. Met de juiste uitrusting kun je je boormachine vervangen door een klopboormachine.

In onze Makita snoerloze hamerboor test 2022 willen we je kennis laten maken met dit gereedschap. We leggen de verschillende soorten uit en waar je op moet letten bij het kopen om de perfecte Makita snoerloze hamerboormachine voor jou te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Makita snoerloze hamerboormachines zijn echte alleskunners onder de gereedschappen. Ze zijn bijzonder krachtig en kunnen heel goed overweg met harde materialen.
 • Makita heeft zowel borstelloze modellen in zijn gamma als die met koolborstelmotoren.
 • Belangrijke aankoopcriteria zijn kracht, stootkracht en hanteerbaarheid.

Makita snoerloze hamerboormachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een Makita snoerloze hamerboormachine koopt

Wat is een Makita snoerloze hamerboormachine?

Hamerboormachines op batterijen behoren tot de categorie van de elektrische hamerboormachines. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze versie van het gereedschap aangedreven door oplaadbare batterijen.

Makita Akku Bohrhammer-1

Makita snoerloze hamerboormachines worden gebruikt voor het bewerken van bijzonder harde materialen.
(Beeldbron: pixabay.de/Falcon4)

Elektrische hamerboren zijn bijzonder krachtige gereedschappen om in harde materialen te boren. Een zogenaamd elektrisch-pneumatisch slagmechanisme wekt de energie op die daarvoor nodig is.

Makita snoerloze hamerboormachines kunnen heen en weer slaan (zoals slaghamers of beitelhamers), maar ze kunnen ook draaien (zoals percussieboormachines). Daarom zijn ze veelzijdig.

SDS =

Special Direct System

Makita’s snoerloze hamerboormachines worden aangeboden met SDS-plus houders. Dit klemsysteem, ontwikkeld voor elektrisch gereedschap, maakt het gemakkelijk de inzetgereedschappen te verwisselen. Met zijn 10 mm schachtdiameter is SDS-plus bij uitstek geschikt voor lichte tot middelgrote boorhamers.

Hoe duur zijn Makita snoerloze hamerboormachines?

Met Makita snoerloze hamerboormachines koop je doe-het-zelf artikelen van hoge kwaliteit voor een goede prijs. Maar er zijn ook gereedschappen in de reeks die aan hogere eisen voldoen en dienovereenkomstig meer kosten.

De prijsklasse kan gaan van minder dan 100 euro tot een goede 600 euro.

Kijk bij het bekijken van de prijs of de batterij inbegrepen is. Makita biedt zogenaamd Z gereedschap aan. Deze worden zonder batterij verkocht, zodat je niet bij elk nieuw gereedschap een nieuwe batterij hoeft te kopen.

In de regel zijn snoerloze hamerboormachines met borstelloze motoren duurder dan die met klassieke koolborstelmotoren. De grenzen zijn echter vaag. Bovendien is de prijs sterk afhankelijk van de prestaties en de speciale uitrusting.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires voor Makita snoerloze hamerboormachines?

Makita verzekert je van een voorraad reserve-onderdelen voor vele jaren. Als je niet zeker weet of er nog reserve-onderdelen verkrijgbaar zijn, kun je direct contact opnemen met Makita via het contactformulier.

Je vindt reserveonderdelen speciaal voor je gereedschap op de Makita homepage. Voer de naam van het gereedschap in en kijk onder Service voor reserve onderdelen.

Er zijn verschillende accessoires voor Makita snoerloze hamerboormachines. De ruime keuze aan boren en schroevendraaiers voor verschillende boormaterialen is essentieel. Hout-, metaal- en steenboren zijn de meest voorkomende hulpstukken voor hamerboren.

Populaire accessoires zijn stofafzuigers. Deze maken het mogelijk om het stof dat ontstaat bij het boren in droge materialen direct tijdens het werk te verwijderen.

Je vindt deze en andere vervangingsonderdelen en accessoires, en ook het gereedschap zelf, in speciaalzaken of online. Zorg ervoor dat alle extra onderdelen die je koopt compatibel zijn met je gereedschap.

Wat zijn de alternatieven voor Makita snoerloze hamerboormachines?

Het meest gangbare alternatief voor hamerboormachines op batterijen zijn die met snoer. Deze hebben het grote voordeel dat ze zeer krachtig zijn. Ze missen echter mobiliteit en je hebt een stopcontact binnen bereik nodig. Hamers op netspanning zijn dus een alternatief als je zwaar werk moet doen en je weet dat je een stroomvoorziening beschikbaar hebt.

De reden hiervoor is dat ze anders werken

Slagboormachines zijn een alternatief voor hamerboormachines in het algemeen. Ze hebben ook een boor- en slagfunctie. In principe zijn ze geschikt voor hetzelfde soort werk.

Maar in tegenstelling tot hamerboren bereiken ze snel hun grenzen bij het werken met harde materialen zoals steen en beton. Bij slagboren is de vereiste contactdruk aanzienlijk hoger, wat het werken in beton merkbaar moeilijker maakt. Je kunt het echter gebruiken om af en toe in harde muren te boren.

Besluit: Welke soorten Makita snoerloze hamerboormachines zijn er en welke is geschikt voor jou

Het onderscheidende kenmerk van Makita snoerloze hamerboormachines is het motortype. Er zijn hamerboormachines die een klassieke motor met koolborstels hebben en andere die borstelloos aangedreven worden.

In de volgende paragrafen kom je te weten wat elk type maakt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat zijn Makita snoerloze hamerboormachines die met koolborstels werken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Motoren met koolborstels zijn de eenvoudigste soort motoren. Deze borstels binnenin de motor fungeren als voedingsleiding.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Betrouwbaar
 • Ook geschikt voor gebruik in zware omstandigheden
 • Gemakkelijk te repareren
Nadelen
 • Veel onderhoud
 • Hoge slijtage

Een snoerloze hamerboormachine is bijzonder de moeite waard als je de voorkeur geeft aan een goedkope versie voor occasioneel gebruik. Een groot voordeel van de robuuste koolborstelmotoren is dat ze bijzonder geschikt zijn voor gebruik buitenshuis in wind en regen.

Het grote onderhoud bestaat hoofdzakelijk uit het regelmatig schoonmaken en controleren, en zo nodig vervangen, van de koolborstels.

Wat zijn Makita borstelloze snoerloze hamerboormachines en wat zijn hun voor- en nadelen?

Een borstelloze motor is een elektromotor die zonder koolborstels werkt. Dit betekent dat hij geen glijdende contacten heeft en dus een vrijwel slijtagevrije aandrijving.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Energiebesparing
 • Lage warmteproductie
 • Lange levensduur
Nadelen
 • Prijs

Dit type motor is een nieuwere uitvinding dan de koolborstelmotor en is daarom meestal navenant duurder. Maar als je je snoerloze klopboormachine regelmatig en langdurig wilt gebruiken, is het zinvol deze investering te overwegen. De lange levensduur en de elektriciteitsbesparing kunnen voor veel toepassingen de moeite waard zijn.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om Makita snoerloze hamerboormachines te vergelijken en te evalueren

Alvorens te kopen, moet je een aantal eigenschappen van de hamerboormachines nader bekijken.

Denk na over hoeveel kracht en impact je nodig hebt en wat voor taken je wilt doen.

Vermogen

Het vermogen van hamerboren wordt gegeven in watt. Hoe hoger het wattage, hoe meer kracht de klopboormachine heeft.

De meeste Makita snoerloze hamerboormachines hebben een vermogen van 100 watt of meer. Dit is ruim voldoende voor gewoon doe-het-zelf werk. Makita heeft ook de juiste snoerloze hamerboormachine voor klussen die meer vermogen vragen, met 300 watt en meer.

Slagkracht en aantal slagen

Het aantal slagen is de frequentie van slagen per minuut. Hij ligt meestal in het bereik van 4.500 tot 5.000, maar deze waarde geeft geen informatie over de kracht van de slagen.

Dit wordt bepaald door de kracht van de slagen. Normaal is de kracht van een enkele slag tussen één en vier joule. Voor doe-het-zelf gebruik zou je met 1-3 joule moeten kunnen volstaan. Je kunt er bijvoorbeeld zonder problemen foto’s mee bijvoegen. Deze waarde wordt bereikt door Makita hamerboormachines.

Makita Akku Bohrhammer-2

Makita snoerloze hamerboormachines kunnen zowel voor ruw als nauwkeurig werk gebruikt worden.
(Image source: unsplas.com / Matt Antoniolo)

Meer kracht vraagt meestal meer oefening met het gereedschap.

Je kunt de mate van slagkracht kiezen op basis van het werk dat je gaat doen. Als je grote hoeveelheden tegels wilt verwijderen, is een hoge slagkracht zinvol omdat de klus dan sneller geklaard is. Nauwkeurig werken lukt echter beter met een lagere stootkracht.

Batterijvermogen

Het batterijvermogen wordt gegeven in ampère-uur (Ah). Als richtlijn moet je minstens 2 Ah hebben. Hiermee kun je ongeveer 115 gaten boren voor je de batterij weer moet opladen.

Manoeuvreerbaarheid

De beste uitrusting en de grootste kracht hebben geen nut als je snoerloze hamerboormachine niet gemakkelijk te gebruiken is. Het gaat erom hoe je je voelt – wat jij als onpraktisch beschouwt kan perfect zijn in de hand van iemand anders.

Eigenschap Uitleg
Gewicht Makita snoerloze hamerboormachines zijn met twee tot drie kilo behoorlijk zware gereedschappen. Als je van tevoren weet dat je ze vaak langere tijd zult moeten gebruiken, kies je een model dat zo licht mogelijk is.
Bediening Alle belangrijke knoppen moeten binnen handbereik zijn. Ze moeten echter zo geplaatst worden dat je ze niet per ongeluk indrukt.
Boorhouder Makita snoerloze hamerboormachines zijn nu allemaal uitgerust met SDS snelspanboorhouders. Dit maakt het gemakkelijk om boren en de boorhouder te verwisselen.

Beeldbron: Lightfieldstudios/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies