Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

De router kan zowel privé als professioneel gebruikt worden. Het is een krachtwerktuig en kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Je kunt de bovenfrees bijvoorbeeld gebruiken om meubels te maken of om randen te verfijnen en te versieren.

In onze Makita bovenfrees test 2022 willen we dit gereedschap nader voorstellen. Je krijgt belangrijke informatie over de verschillende soorten, en ook over de factoren waarmee je rekening moet houden voor je iets koopt. Met behulp van ons testartikel zou je de juiste router van Makita voor je moeten kunnen vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Routers van Makita worden vooral gebruikt voor klassieke houtbewerking. Zowel beginners als professionals kunnen met de routers werken.
  • Afhankelijk van de freeskop kunnen verschillende klussen beter gedaan worden.
  • Makita bovenfrezen zijn er in verschillende uitvoeringen. Om het beste gereedschap voor je te vinden, moet je verschillende factoren in overweging nemen, zoals prestaties en beheerbaarheid.

Makita bovenfrees: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een Makita bovenfrees koopt

Voordat je een Makita router koopt, moet je eerst wat achtergrondinformatie inwinnen. We hebben deze informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat onderscheidt de Makita bovenfrees van andere fabrikanten?

De firma Makita staat bekend om de productie van hoogwaardige bovenfrezen. Deze en andere apparaten van de fabrikant kunnen altijd overtuigen op verschillende niveaus, zoals de verwerking en de hantering, en zo het werkproces veel gemakkelijker maken. Makita volgt een klantvriendelijke strategie met betrekking tot haar bovenfrezen.

Makita Oberfräse-1

Dankzij de verschillende bovenfreeskoppen kan het elektrische gereedschap op allerlei manieren gebruikt worden door zowel hobbyisten als professionele vaklui.
(Afbeelding bron: Pixabay.com/DanielAlbany)

In principe zijn beide bovenfrezen en andere Makita producten zowel geschikt voor doe-het-zelvers als voor professionele vaklui. Als je al meer ervaring hebt, kan dat natuurlijk een voordeel zijn bij het werken met routers.

Voor welke prijs worden Makita bovenfrezen verkocht?

Ondanks zijn professionele oriëntatie kun je bovenfrezen van Makita kopen tegen verhoudingsgewijs lage prijzen. Je kunt een router van dit type bezitten voor zo weinig als €145. Routers met meer gespecialiseerde of professionele eisen kunnen iets duurder zijn.

Makita Oberfräse-2

Makita bovenfrezen zijn geschikt voor hobbyisten en doe-het-zelvers, maar ook voor professionals.
(Pexels.com/ Skitterphoto)

Wil je meer vermogen voor je freesbewerkingen, dan zul je aanzienlijk meer moeten begroten voor het juiste product van Makita. Maar zelfs de meest uitgebreide toestellen kosten niet meer dan € 400. Voor de prestaties die je krijgt is echter zelfs deze aanschafprijs de moeite waard.

Welke alternatieven zijn er voor Makita bovenfrezen?

Er zijn verschillende soorten routers. Het verschil zit hem vooral in de verscheidenheid aan freeskoppen. Omdat deze variëren, kunnen verschillende klussen gedaan worden, afhankelijk van het hoofd. Afhankelijk van de toepassing is dus het ene type meer of minder geschikt. Markita heeft naast de standaard bovenfrezen ook de groeffrees in zijn assortiment.

Groeffrees

Met de groeffrees is het mogelijk om eenvoudig een groef te frezen. Groef is de technische term voor langwerpige uitsparingen. Dit betekent dat slechts een deel van het materiaal verwijderd wordt. Het gebruik van groeffrezen is bijzonder praktisch en populair in de meubelmakerij.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om bovenfrezen van Makita te vergelijken en te evalueren

Makita bovenfrezen zijn er in een grote verscheidenheid aan uitvoeringen. De afzonderlijke productvarianten kunnen onderscheiden worden aan de hand van de volgende criteria:

In de volgende alinea’s wordt uitgelegd wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is

Vermogen

Hoe hoger het koppel, hoe meer kracht er door de elektrische schroevendraaier vrijkomt en hoe preciezer de prestaties van de bovenfrees. Daarom moet je ervoor zorgen dat het aantal watt zo hoog mogelijk is.

Het koppel geeft informatie over de effectieve kracht en wordt gegeven in Newtonmeters. Het koppel wordt bepaald door de hoeveelheid van de werkende kracht, de richting en de afstand.

Afhankelijk van het werk dat gedaan moet worden, moet de router een bepaald vermogen hebben.

Vermogen Gebruiksbereik
Vanaf 700 watt Aanbevolen minimum vereiste
Vanaf 1.000 watt Stevige vereiste voor gevorderd werk
Vanaf 1.500 watt Gebruik voor professioneel werk

De verschillende modellen van Makita hebben ook verschillende wattages. Deze variëren van 700 watt tot meer dan 2000 watt. Daardoor zijn er Makita modellen voor zowel beginners als professionals.

Stationair toerental

In principe is een hoog stationair toerental een voordeel. Toch moet bij de keuze van een werktuig nog steeds rekening gehouden worden met het vermogen.

De snelheid die je voor je werk moet kiezen staat vermeld in het boekje dat bij de machine geleverd wordt.

Het stationaire toerental van een router geeft aan hoe snel de machine draait als hij stationair draait. Deze waarde kan bepaald worden als de router vrij in de lucht gehouden wordt en ingeschakeld wordt. De router begint te bewegen bij een bepaald aantal omwentelingen.

Zodra er weerstand is, neemt het aantal af. Als echter bij stationair draaien een daling van het getal kan worden vastgesteld, is ofwel een verkeerde instelling gekozen, of er is een defect. Het is daarom een voordeel dat het stationaire toerental op veel Makita modellen kan worden ingesteld. Bij sommige modellen kun je het stationair toerental met een factor drie verhogen of verlagen.

Handigheid

Om goed met het handgereedschap te kunnen werken, moet je aandacht besteden aan andere eigenschappen van de bovenfrees. Je kunt bovenfrezen kopen in verschillende maten, met verschillende gewichten en verschillende handgrepen. Je moet ook letten op de trillingswaarden.
De bovenfrees

moet goed in je hand liggen en gemakkelijk te geleiden zijn, want zo kun je preciezer werken.

Makita bovenfrezen hebben verschillende eigenschappen en hebben verschillende waarden voor gewicht en grip. Anderzijds is de K-waarde van de trilling voor alle modellen gelijk. De firma biedt ook routers die op batterijen werken en routers die met een kabel worden gevoed.

Maar in het algemeen kan gezegd worden dat ze handzaam zijn en gemakkelijk te hanteren. Zoek van tevoren uit welk type het beste bij je past en wat je nodig hebt.

Wetenswaardigheden over Makita routers

Nu je genoeg informatie over Makita routers verzameld hebt, willen we je graag nog wat meer informatie geven. Als je al een router bezit, kun je hier waardevolle tips vinden.

Makita Oberfräse-3

De prijs van Makita bovenfrezen hangt af van het type en de prestaties van de bovenfrees.
(Pexels.com/ Boren)

Hoe kan ik de freesbits van een Makita bovenfrees verwisselen?

Het verwisselen van een freesbit op een Makita bovenfrees is meestal ongecompliceerd. Om te voorkomen dat je het gereedschap beschadigt of jezelf verwondt, is het verstandig om twee steeksleutels te gebruiken. Deze twee steeksleutels van verschillende grootte moeten natuurlijk wel de juiste maat zijn voor je router.

Zet de kleinere eerst op de motoras. Zet dan de andere steeksleutel op de moer. Breng nu de twee handvatten naar elkaar toe, zodat je beide steeksleutels comfortabel in één hand kunt houden. Deze beweging maakt automatisch de moer los. Nu kun je de moer eenvoudig met de hand losdraaien.

Nadat je de moer met de frees losgemaakt hebt, kun je nu de nieuwe frees erop zetten. Vergeet niet het weer vast te zetten. Het is ook een goed idee om tegelijk de freesbit schoon te maken.

Welke garantie geeft Makita me op mijn router?

Ondanks goed gebruik en regelmatig onderhoud en verzorging kunnen ook Makita bovenfrezen defect raken. Om dit te voorkomen krijg je bij aankoop van je router een garantie in de vorm van een reparatiedienst.

Het reparatieformulier is te vinden op de website van de fabrikant.

Op de website vind je ook noodzakelijke en nuttige contactinformatie die je in geval van nood kunt gebruiken. Dit omvat een lijst van reparatiewerkplaatsen in je omgeving. Er is ook een functie om de huidige garantie van het apparaat te verlengen.

Beeldbron: Photovs/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies