Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Werk je graag aan voertuigen of andere voorwerpen, privé of commercieel, en wil je dat zo efficiënt en energiebesparend mogelijk doen? In dit artikel stellen we je voor aan een hulpmiddel waarmee je precies dat kunt doen.

Slagmoersleutels zijn een nuttig alternatief als het gaat om het losmaken van oude schroeven of het aandraaien van moeren. Je hebt misschien wel eens een bandenwissel in de Formule 1 gezien en was onder de indruk van de snelheid van de monteursploeg.

Met onze Makita slagmoersleutel test 2022 zul je het moeilijk hebben om dat niveau te evenaren, maar een slagmoersleutel bespaart je nog steeds veel energie en tijd bij het sleutelen aan je auto of een privé project.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Slagmoersleutels zijn nodig als schroeven los of vast gedraaid moeten worden. De mechanische slagbeweging van de motor bespaart veel stroom.
 • Slagmoersleutels zijn zeer geschikt voor werk aan auto’s. Moeren aandraaien kan heel efficiënt met dit gereedschap.
 • Bij slagmoersleutels is het belangrijk op het draaimoment te letten. Hoe hoger het koppel, hoe groter de uitgeoefende kracht.

Makita slagmoersleutel: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van Makita slagmoersleutels

In het volgende willen we een paar criteria beschrijven waar je bij je aankoop op moet letten. We maken onderscheid tussen verschillende eigenschappen van Makita slagmoersleutels.

In het gidsgedeelte hieronder noemen we ook een paar aspecten die je bij je koopproces zullen helpen.

De criteria die je kunt gebruiken om een Makita slagmoersleutel uitgebreid te evalueren zijn:

In de volgende paragrafen wordt uitgelegd wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Motorvermogen

Het meest doorslaggevende punt is het vermogen van de motor. Dit bepaalt de kracht waarmee de slagmoersleutel kan werken. Hoe groter de kracht, hoe gemakkelijker vastzittende schroeven en moeren los of vast te draaien zijn.

Het koppel wordt gegeven in Nm. Deze specificatie is bepalend voor hoe vast schroeven kunnen worden aangedraaid of losgedraaid. Voor doe-het-zelven zijn slagmoersleutels met een koppel van tussen 50 en 100 Nm voldoende. Dit is ideaal om binnen je eigen vier muren te werken of om fietsen te repareren.

Zoek je echter ook een slagmoersleutel die geschikt is voor vastere schroeven en moeren, kies er dan een met een hoger koppel. Als je bijvoorbeeld een wiel van je eigen auto wilt verwisselen, heb je een slagmoersleutel nodig met een koppel van minstens 400 Nm.

Makita slagmoersleutels hebben over het algemeen een zeer hoog motorvermogen, zodat de opgegeven Nm meestal erg hoog zijn.

Maar zelfs met een goede slagmoersleutel met een hoog aandraaimoment moet je de schroeven voor de zekerheid altijd met de hand opnieuw aandraaien.

Je hoeft niet al te goed naar de volt-waarde te kijken, want de meeste Makita accu-machines hebben dezelfde volt-waarde.

Voeding

Er zijn twee soorten voeding voor Makita slagmoersleutels. Je hebt de keuze tussen machines met snoer en die met een oplaadbare batterij

 • Slagmoersleutelsmet snoer: Makita slagmoersleutels, die met kracht uit de contactdoos worden bediend, bieden over het algemeen een zeer hoog koppel in vergelijking met de batterij-versie voor dezelfde prijs. Hiermee kun je schroeven voldoende vastdraaien of vastzittende moeren gemakkelijk losmaken. Een netwerkkabel moet voor optimaal gebruik minimaal 2,5 meter lang zijn. Afhankelijk van hoe mobiel je met je Makita slagmoersleutel met snoer wilt zijn, kun je langere netwerkkabels gebruiken of verlengstukken toevoegen.
  Verwar een slagmoersleutel met snoer echter niet met de luchtaangedreven versie van andere fabrikanten. Hier wordt een kabel gebruikt voor de luchttoevoer en niet voor de stroomtoevoer.
 • Slagmoersleutelsop batterijen: Het grootste deel van Makita’s assortiment slagmoersleutels is de versie op batterijen. Ze bieden extreme flexibiliteit voor mobiel werk en zorgen voor vlekkeloos en ongestoord schroeven. Bij de keuze van deze variant is het belangrijk te letten op de spanningswaarde van de batterij. Dit geeft aan hoeveel vermogen het betreffende apparaat kan leveren. Makita biedt snoerloze slagmoersleutels aan met vermogens tussen 10,8 en 12 volt. Hoe hoger de spanning, hoe sterker de schroeven en moeren bewerkt kunnen worden.
  Bovendien hebben Makita’s accu-slagmoersleutels een zeer goede looptijd, zodat ze minder vaak hoeven te worden opgeladen.

Programma’s

Met het criterium ‘programma’s’ kun je onderscheid maken tussen de verschillende instelmogelijkheden van Makita slagmoersleutels:

Een functie die elke Makita slagmoersleutel heeft, is het veranderen van de draairichting. Zo kun je bepalen of een schroef vast of los gedraaid moet worden.

Het is meestal een persoonlijke beslissing met welke variant je beter werkt.

De tweede functie is de snelheidsinstelling. Hier kun je kiezen tussen een trapsgewijze en een gevoelige instelling. Met de stapinstelling regel je de snelheid van je gereedschap met een tuimelschakelaar. Makita slagmoersleutels met deze optie bieden je drie verschillende snelheden. Met het gevoelige alternatief regel je de snelheid via de hoofdschakelaar door hem in verschillende graden in te drukken.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Makita slagmoersleutel koopt

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over Makita slagmoersleutels beantwoorden. We hebben een paar van de meest gestelde vragen geselecteerd en zullen die binnenkort beantwoorden.

Daarna ben je beter geïnformeerd bij het kopen van een Makita slagmoersleutel en kun je gemakkelijker een beslissing nemen.

Wat onderscheidt Makita slagmoersleutels van andere fabrikanten?

Het merk Makita is afkomstig uit Japan en kan terugkijken op een bedrijfsgeschiedenis van meer dan 100 jaar. Dankzij de vele jaren ervaring in de doe-het-zelf sector is het een belangrijk merk op de markt geworden en vind je het in talloze hobby-knutselruimten en ateliers. Door de klantgerichte ontwikkeling vallen zowel doe-het-zelvers als professionele hobbyisten terug op Makita apparatuur.

Makita Schlagschrauber-1

Makita is al lang een van de meest gevestigde merken in de werkplaats. Hun degelijke en robuuste fabricagemethoden overtuigen zowel beginners als vakmensen.
(Image source: Artur Tumasjan / unsplash)

Makita slagmoersleutels maken indruk met hun duurzaamheid en verfijnde technologie. De prettige hanteerbaarheid en compactheid van de toestellen onderscheiden ze van veel andere fabrikanten. Dit betekent dat je op
de juiste slagmoersleutel kunt vinden voor elke behoefte en elke toepassing.

Welke soorten slagmoersleutels biedt Makita?

Behalve modellen met snoer en accu’s biedt Makita ook diverse andere modellen slagmoersleutels aan. Ze verschillen vooral in vorm en kracht.

Makita biedt de volgende producttypes aan:

Producttype Voordelen Nadelen
Hobby werkplaats Probleemloos vast- en losdraaien van conventionele schroeven en moeren. Goedkope aanschaf. Geschikt voor gebruik in de thuiswerkplaats of hobbykamer Apparaat kan niet gebruikt worden als schroeven vastzitten. Beperkt instelbare snelheid.
Advanced Goede prijs-kwaliteitverhouding. Zelfverzekerd en efficiënt werk. Gedifferentieerde toepassingsmogelijkheden door de snelheid aan te passen. Eenheid bereikt haar grenzen met zeer strakke schroeven.
Professionals Zeer hoge snelheden. Zeer hoog koppel. Geschikt voor bijna alle soorten schroeven en moeren. Alleen de moeite waard bij voortdurend gebruik en efficiënt gebruik. Hoge prijs.

Wil je iets meer weten over de verschillende soorten slagmoersleutels, dan hebben we de informatie hieronder wat uitgebreider samengevat:

Slagmoersleutels voor de hobby-werkplaats

Makita biedt kwalitatief goede instapmodellen voor wie nog niet veel ervaring met slagmoersleutels heeft opgedaan. Ondanks de gemakkelijke hanteerbaarheid en vereenvoudigde bediening, kunnen deze gereedschappen al gebruikt worden om schroeven en moeren heel efficiënt te bewerken.

Slagmoersleutels voor hobby-werkplaatsen zijn ook goedkoop en ondersteunen elke hobbyist in zijn toepassingsgebied. Deze gereedschappen hebben vaak een beperkte snelheidsinstelling en bereiken snel hun grenzen als schroeven en moeren vast komen te zitten.

Slagmoersleutels voor gevorderden

Als je vaak schroeven en moeren hanteert in je privé werkplaats of in de hobbykamer, kun je beter gaan voor een slagmoersleutel met een hoger koppel en uitgebreide instelmogelijkheden. Met de extra opties kun je het koppel en de snelheid optimaal afstemmen op je werkterrein, waardoor je efficiënter kunt werken.

Wees echter voorzichtig bij het verwisselen van banden, want ook al presteren deze slagmoersleutels heel goed, toch moet je op veilig spelen en moeren in deze categorie met de hand met een steeksleutel opnieuw aandraaien.

Slagmoersleutels voor professionals

Als je een (auto)werkplaats runt of een knutselaar bent, doe je er goed aan iets meer te investeren en een slagmoersleutel met uitstekende eigenschappen aan te schaffen. Omdat je vaak te maken hebt met vastzittende schroeven, helpt het je om ze gemakkelijk los te maken.

Slagmoersleutels van Makita zijn heel geschikt voor dit doel, omdat ze in de basistypen al van zeer goede kwaliteit zijn. Dankzij de jarenlange ervaring van het bedrijf heeft het merk zich nu ook een plaats veroverd onder deskundigen en wordt het vaak aangetroffen in werkplaatsen.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires verkrijgbaar voor Makita slagmoersleutels?

Als je slagmoersleutel niet meer goed werkt of je wilt hem nog flexibeler gebruiken met speciale hulpstukken, dan is dat altijd mogelijk.

Maar voordat je zelf probeert je slagmoersleutel uit elkaar te halen om hem te repareren, kun je beter contact opnemen met de Makita reparatiedienst. Makita biedt zijn klanten een betrouwbare en snelle klantenservice. Je kunt je gereedschap opsturen of persoonlijk binnenbrengen en het heel snel terug krijgen.

Maar basiselementen, zoals een nieuwe batterij, zijn vrij verkrijgbaar in de winkel. Je hoeft niets in te sturen. Let er alleen op dat je de juiste batterij voor je toestel koopt of nabestelt.

Er zijn veel verschillende accessoires verkrijgbaar. Dit betekent dat je de kop van de schroevendraaier aan elke schroef kunt aanpassen. Om de slagmoersleutel beter te kunnen hanteren, kan op de meeste modellen een extra handgreep bevestigd worden. Zo kun je comfortabel en veilig werken.

Tegen welke prijzen worden Makita slagmoersleutels verkocht?

Makita slagmoersleutels variëren in prijs, afhankelijk van het model. Let op het beoogde gebruik en de gebruiksfrequentie. Gereedschap in hogere prijsklassen is dus meer geschikt voor commerciële werkplaatsen, waar het vaak gebruikt wordt. Als je echter een privé project hebt waarvoor je een slagmoersleutel wilt gebruiken, denk dan van tevoren goed na over wat je aan een slagmoersleutel wilt uitgeven.

Makita Schlagschrauber-2

Makita slagmoersleutels zijn er in vele soorten. Wees duidelijk over wat je met een slagmoersleutel wilt bewerken, dan zul je snel de slagmoersleutel vinden die bij je past.
(Image source: Theme Photos / unsplash)

In de volgende tabel hebben we de richtprijzen voor de verschillende beschreven soorten opgesomd die je moet verwachten als je besluit een slagmoersleutel van Makita te kopen:

Producttype Prijs
Hobby werkplaats vanaf 80 EUR
Voor gevorderden vanaf 100 EUR
Voor experts vanaf 200 EUR

Welke alternatieven zijn er voor slagmoersleutels van Makita?

Als je nog niet honderd procent zeker weet of je een slagmoersleutel van Makita moet kiezen, geven we je twee alternatieven waar je ook op terug kunt vallen.

Klopboormachine

Met het juiste hulpstuk kunnen Makita klopboormachines een efficiënt alternatief zijn voor slagmoersleutels. Ze zijn zeer krachtig en hebben ook de slagfunctie voor het gemakkelijk losmaken van schroeven en moeren.

Deze Makita gereedschappen zijn echter alleen met snoer en hebben een relatief hoog basisgewicht. Dit maakt ze vaak inflexibel en onhandelbaar.

Als je besluit een slagmoersleutel te kopen, is dit een minder gunstig alternatief. We willen je alleen laten zien dat je ook een bestaande Makita klopboormachine kunt gebruiken om de taak van een slagmoersleutel uit te voeren.

Voordelen
 • Krachtig
 • Multifunctioneel
Nadelen
 • Alleen met snoer
 • Zeer zwaar

Impulsmoersleutel

Als je niet zeker bent over de aanschaf van een slagmoersleutel en hem alleen nodig hebt voor basisschroefwerk, kan een impulsmoersleutel een goed alternatief zijn.

Dit gereedschap van Makita biedt dezelfde functies en ziet er hetzelfde uit als de slagmoersleutel. Je kunt hem ook op verschillende snelheidsstanden instellen om moeren en bouten efficiënt te bewerken.

Impulsmoersleutels zijn ook stiller dan de gewone slagmoersleutel. De reden hiervoor is dat ze verschillend werken. Terwijl in een slagmoersleutel de slagfunctie wordt uitgevoerd door een geïntegreerd mechanisch slagmechanisme binnenin de motor, werkt dit in een impulssleutel volgens een hydraulisch principe.

Dit heeft echter tot gevolg dat een beduidend lager koppel wordt opgewekt. Dit betekent dat impulssleutels bijna alleen geschikt zijn voor lichtzittende schroeven.

Voordelen
 • Verschillende snelheidsniveaus
 • Zeer stil
Nadelen
 • Aanzienlijk lager koppel

Waarvoor gebruik ik eigenlijk een slagmoersleutel?

Slagmoersleutels worden gebruikt wanneer schroeven of moeren vast of los gedraaid moeten worden. Ze worden daarom bijzonder vaak gebruikt bij autoreparaties.

Je moet voorzichtig zijn bij het repareren van auto’s. Nauwkeurige waarden zijn vaak nodig bij het aandraaien van schroeven.

Behalve voor autoreparaties kun je een slagmoersleutel ook gebruiken voor bijna elke schroef of moer. Of het nu voor een privé project is of voor het losdraaien van vastzittende schroeven op tuingereedschap.

Welke garantie geeft Makita me op mijn slagmoersleutel?

Makita geeft op elk elektrisch gereedschap een garantie van minstens 12 maanden vanaf de aankoopdatum (voor commercieel gebruik minstens 24 maanden).

Bovendien is er de mogelijkheid van een garantieverlenging tot 3 jaar (oplaadbare batterijen tot 2 jaar) als het gereedschap bij de fabrikant geregistreerd is.

De garantie vervalt alleen als het gereedschap onoordeelkundig behandeld is en de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing over het hoofd gezien zijn.

Bovendien biedt Makita een landelijke reparatieservice waar alle geregistreerde apparaten snel door experts worden gerepareerd.

Beeldbron: Sittidech/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies