Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Welkom bij onze grote mariadistel test 2023. Hier stellen we alle mariadistel producten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste Mariadistelproduct voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een Mariadistelproduct wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Mariadistel werd al in de oudheid gebruikt als ontgiftingsmiddel. Nu maakt het een comeback!
 • Mariadistel kan ingenomen worden in de vorm van capsules of zaden. Als je spijsverteringsproblemen hebt, is het ook aan te raden thee te drinken, anders is mariadistel thee nogal onwerkzaam.
 • Mariadistel wordt vooral gebruikt bij leverklachten. Maar het doet ook goed voor de galblaas, de maag, slaapstoornissen en zelfs huidproblemen!

Mariadistel: Onze selectie

Vit4Ever Mariadistel

Vit4ever’s mariadisteltabletten zijn 100% veganistisch, zonder ongewenste toevoegingen zoals magnesiumstearaat, aroma’s, kleurstoffen, stabilisatoren, gelatine, GMO’s, lactose- en gluten. Bovendien zijn ze vrij van conserveringsmiddelen en voldoen ze aan de hoogste eisen op het gebied van zuiverheid, dankzij onafhankelijke laboratoriumtests voor belastingen en verontreinigingen zoals zware metalen, schimmels, e. coli, salmonella en andere belangrijke controlemetingen.

Natural Elements Mariadistel

Ontdek de kracht van mariadistel met Natural Elements. Profiteer van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding met een verpakking van 120 capsules vol hooggedoseerde ingrediënten. Elke capsule bevat 250 mg mariadistelextract (80% silymarine), 200 mg artisjokkenextract (min. 2,5% cynarine) en 50 mg paardenbloemextract, allen met gegarandeerde hoeveelheden werkzame stoffen.

Vit4Ever Mariadistel

Kies voor Vit4ever en profiteer van een uitgebreid assortiment voedingssupplementen tegen een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding. Alle producten zijn vervaardigd uit hoogwaardige grondstoffen en uitsluitend in gecertificeerde EU-fabrieken, zoals in Duitsland en Nederland. Uw tevredenheid staat bij Vit4ever voorop, dus aarzel niet om contact op te nemen indien u niet tevreden bent met het product of als u hulp en advies nodig heeft. Gun uzelf de voordelen van mariadistel en ervaar de impact van Vit4ever.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Mariadistelproduct koopt

Wat is Mariadistel?

Mariadistel: het is niet bijzonder mooi, en veel mensen zien het meer als een onkruid. De bloemen zijn een prachtige tint paars, maar ze zijn omgeven door lange doornen en stekels.

Mariadistel: onkruid of geneesmiddel? (Image source: pixabay.de / annca)

Maar ondanks zijn stekelige uiterlijk wordt de mariadistel steeds populairder. Vanwege zijn ontgiftende werking wordt mariadistel nu zelfs professioneel gekweekt in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, China en Zuid-Amerika. Maar wat maakt mariadistel eigenlijk zo bijzonder?

Welke werking heeft mariadistel?

Het werkzame bestanddeel zit niet in de bladeren, maar in de mariadistel zaden. Deze maken van Mariadistel een antioxiderende geneeskrachtige plant. Het centrale actieve bestanddeel in mariadistel heet “silymarine”.

Dit bestaat op zijn beurt uit verschillende stoffen, waarvan de sterkste “silibinin” genoemd wordt. Dit silibinine heeft een ontgiftende werking en wordt vaak toegediend bij paddenstoelenvergiftiging.

Mariadistel heeft niet alleen een ontgiftende werking, maar regenereert ook de lever, bevordert de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte, beschermt de levercellen en beschermt de cellen. Het kan dus heel wat doen! Mariadistel wordt meestal gebruikt voor heel specifieke problemen. Zoals reeds gezegd heeft mariadistel een leverreinigende werking.

Maar het is niet alleen goed voor de lever, maar ook voor de maag. De bittere stoffen in mariadistel zijn juist goed bij maagpijn, een opgeblazen gevoel of winderigheid. De bittere stoffen hebben ook een regulerende werking op je hele maag-darmkanaal.

Het stimuleert de stofwisseling en kan je daardoor helpen afvallen. Daarom wordt het vaak genomen als ondersteunende maatregel tijdens een dieet. Mariadistel is ook werkzaam tegen slaapstoornissen!

Omdat mariadistel de spijsvertering zo goed ondersteunt dat de stofwisselingsprocessen niet midden in de nacht op gang komen, maar al van tevoren “af” zijn. De lever wordt normaal gesproken ’s nachts weer actief, wat gevoelige mensen de slaap kan ontnemen. De positieve effecten op je slaap zouden binnen een paar weken moeten optreden.

Als je lange tijd mariadistel inneemt, zou je een positief effect op je slaap moeten merken. (Image source: pixabay.de / Claudio_Scott)

Mariadistel stimuleert ook de galproductie. Dit stimuleert op zijn beurt de spijsvertering. Gal is een vloeistof in het lichaam die in de lever wordt aangemaakt en de spijsvertering bevordert.

Wist je dat mariadistel ook kan helpen bij huidproblemen? Acne, psoriasis, droge plekken of eczeem kunnen inwendige problemen als oorzaak hebben.

De lever kan de afbraak van schadelijke stoffen in het lichaam niet bijhouden en die worden dan via de huid uitgescheiden, wat tot acne of roos kan leiden. Dus door de lever te reguleren, kun je indirect je huidproblemen bestrijden. Omwille van de duidelijkheid hebben we de belangrijkste informatie in een tabel samengevat:

Toepassingsgebied Werking
Lever Heeft een reinigende, ontgiftende werking, goed voor darmreiniging en ontgifting
Maag Tegen maagpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, stimuleert de stofwisseling, reguleert het maag-darmkanaal, kan gewichtsvermindering bewerkstelligen
Slaapstoornissen Metabolische processen hoeven ’s nachts niet meer actief te zijn
Gal Mariadistel stimuleert de galproductie, ondersteunt de spijsvertering
Huidproblemen De lever slaagt er soms niet in schadelijke stoffen in het lichaam af te breken en die worden dan via de huid uitgescheiden, regulering van de lever kan daarom indirect huidproblemen beïnvloeden

Voor wie is Mariadistel geschikt?

Mariadistel is in principe geschikt voor iedereen. Zelfs zwangere vrouwen kunnen zonder aarzelen Mariadistel innemen. Alleen mensen die allergisch zijn voor margrietplanten moeten oppassen.

Wat is het juiste gebruik en de juiste dosering van Mariadistel?

Mariadistel wordt meestal meerdere keren per dag ingenomen. Je kunt melkdistel het beste ’s morgens en ’s avonds innemen, omdat de lever vooral ’s nachts actief is. De effectieve dagelijkse dosis is ongeveer 200 – 400 mg silymarine.

Drogisterijproducten zijn echter vaak ondergedoseerd. De hoeveelheid die je inneemt hangt af van de reden waarom je mariadistel neemt. Je moet daarom je arts raadplegen om uit te zoeken welke dosering voor jou het beste is.

Hoeveel kosten mariadistelproducten?

Mariadistel capsules zijn verkrijgbaar vanaf €5. De meeste producten zijn geprijsd tussen 15 en 25 €.

We hebben een groot prijsonderzoek gedaan naar 120 producten in de Mariadistel categorie om je een overzicht te geven. Je ziet de resultaten hier in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse geschikt voor je is. (Bron: Eigen voorstelling)

Mariadistelzaadjes zijn meestal voor 10 tot 15 € te krijgen.

Type Prijsklasse
Mariadistel capsules 5-25 €
Mariadistel zaden 10-15 €

Wat zijn de alternatieven voor Mariadistel?

Mariadistel is een geweldig product om de lever te ontgiften. Het is echter niet het enige product dat dit effect heeft. De volgende natuurlijke remedies zouden ook geschikt zijn als alternatief voor mariadistel

 • Paardebloem
 • Artisjok
 • Madeliefje / Witlof

Paardebloem stimuleert de galstroom en de eetlust. Het is daarom een prachtig alternatief voor mariadistel. (Image source: pixabay.de / pixel2013)

Paardebloemwortel en -kruid stimuleren de galstroom en de eetlust. Dit bevordert de uitscheiding van afvalstoffen. Van de artisjok wordt ook gezegd dat hij een leverontgiftende en leverregenererende werking heeft. Een andere optie is madeliefjesthee, want madeliefjes staan ook bekend om hun beschermende werking op de lever.

Besluit: Welke soorten mariadistelproducten zijn er en wat is geschikt voor jou?

Mariadistelproducten kunnen in principe in de volgende soorten verdeeld worden

 • Mariadistel Capsules
 • Mariadistel zaden
 • Mariadistel thee

Wat de verschillende soorten van elkaar onderscheidt en wat hun voor- en nadelen zijn, leer je in dit gedeelte.

Wat onderscheidt Mariadistel capsules en wat zijn hun voor- en nadelen?

Capsules hebben het voordeel dat ze heel gemakkelijk te verkrijgen zijn. Er is nu een ruime keuze aan Mariadistel capsules. Ook heb je, als je ze met capsules inneemt, geen last van de onaangename bittere nasmaak.

Het nadeel van capsules is dat ze, zoals alle capsules, een synthetisch product zijn dat behalve silymarine meestal ook andere hulpstoffen bevat. Hier is het de moeite waard de ingrediënten zorgvuldig te bestuderen!

Voordelen
 • Gemakkelijk verkrijgbaar
 • Ruime keuze
 • Geen bittere nasmaak
Nadelen
 • Synthetisch product
 • Dosering vaak te laag

Let op bij het kopen! De capsules bestaan uit het extract van de mariadistelvrucht en vaak verschillen de verschillende capsules sterk wat het gehalte aan silymarine betreft. Silymarine is, zoals reeds gezegd, het belangrijkste werkzame bestanddeel van mariadistel. Als je capsules koopt, moet je dus de verschillende aanbiedingen vergelijken.

Mariadistelextracten worden vooral gebruikt om de lever te reinigen. Dit betekent dat je erop moet letten dat de capsules geen ingrediënten als ethanol of aspartaam bevatten.

Wat zijn de eigenschappen van mariadistelzaad en wat zijn de voor- en nadelen?

Veel mensen die Mariadistelzaad innemen hebben positieve getuigenissen. De zaadvorm bevat de grootste hoeveelheid van het actieve bestanddeel silymarine, zodat de regeneratie van levercellen op deze manier het meest intensief is. De smaak van de zaden is helaas niet de beste, want ze kunnen nogal bitter zijn. Dit is echter het enige grote nadeel.

Voordelen
 • Hoog gehalte aan de werkzame stof silymarine
 • Gemakkelijk verkrijgbaar
 • Ruime keuze aan producten
Nadelen
 • Bittere nasmaak

Wat onderscheidt mariadistel thee en wat zijn de voor- en nadelen?

Gewoonlijk is thee of een aftreksel erg populair bij natuurlijke geneeswijzen. Met mariadistel is een thee echter helaas niet werkzaam. Dit komt omdat het actieve bestanddeel silymarine in mariadistel niet in water oplosbaar is. Daarom moet je je houden aan de standaard toedieningsvorm, d.w.z. neem ofwel poedervormige zaden ofwel capsules.

Voordelen
 • Bij spijsverteringsproblemen
 • Gemakkelijk te bereiden
Nadelen
 • Silymarine niet in water oplosbaar
 • Bijna geen effect
 • Bittere smaak

De thee kan alleen nuttig zijn bij spijsverteringsproblemen (winderigheid of een opgeblazen gevoel). In dit geval moeten de mariadistelzaadjes heel fijn gemalen worden en met heet water geïnfuseerd worden (3-5 g zaadjes op 150-200 ml water).

Laat dit dan tien minuten trekken en drink het drie tot vier keer per dag een half uur voor je maaltijden. Omdat de thee niet erg lekker smaakt, kun je er het beste wat pepermunt of zoethout door mengen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om mariadistelproducten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om mariadistelproducten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald Mariadistelproduct geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Bladeren of zaden
 • Kwaliteit
 • Smaak
 • Biologisch zegel
 • Gebruik
 • Hoeveelheid/verpakkingsgrootte
 • Oorsprong

Bladeren of zaden

De bladeren van mariadistel hebben geen effect. De mariadistelzaadjes daarentegen hebben veel te bieden! Hier kun je kiezen of je ze puur of in de vorm van capsules wilt innemen. We hebben hierboven al de voor- en nadelen van elk type opgesomd.

Kwaliteit van mariadistel

Zoals met veel voedingssupplementen is de kwaliteit van de producten niet altijd gelijk. Het is het beste om bij aankoop te kijken naar de ingrediënten en de dosering.

Het is moeilijk hier een algemene uitspraak te doen, want het hangt af van de redenen waarom je mariadistel neemt. Maar omdat je het beste je arts kunt raadplegen voordat je mariadistel neemt, kan hij of zij je ook hoogwaardige producten aanraden.

Smaak van mariadistel

Mariadistel smaakt erg bitter als hij niet gemalen is. Dit merk je als je mariadistel als thee inneemt. Met mariadistel capsules merk je echter nauwelijks de bittere smaak.

Biologisch etiket

Als je mariadistel inneemt in de vorm van capsules of poeder, is het de moeite waard na te gaan of het product een biologisch etiket heeft. De markt voor voedingssupplementen is enorm, maar er zijn al veel mariadistelproducten die het biologische zegel hebben.

Hoe belangrijk biologische certificering voor je is, bepaal je natuurlijk zelf. Toch is het de moeite waard om er eens goed naar te kijken!

Gebruik

De meeste mensen die mariadistel innemen, kiezen ervoor capsules te nemen. Daar vind je meestal een maximale concentratie van de actieve bestanddelen. Theeën zijn, zoals reeds gezegd, wat minder nuttig omdat het effect te gering is.

Gemalen zaden zijn eigenlijk goed, maar zijn erg bitter van smaak. Daarom wenden veel mensen zich tot capsules. De dagelijkse dosis bestaat uit twee capsules per dag, een in de ochtend en een in de avond.

Dit komt dan overeen met de aanbevolen dagelijkse dosis van ongeveer 200-400 mg per dag.

Hoeveelheid / Verpakkingsgrootte

Om de aanbevolen dagelijkse dosis van 200-400 mg per dag te krijgen, moet je bij aankoop letten op het aantal capsules dat in een verpakking zit. De meeste verpakkingen bevatten tussen 90 en 150 capsules.

Dus met een voorraad van 120 capsules, bijvoorbeeld, zou je het twee maanden uithouden. Het is dus de moeite waard te vergelijken om het beste en langst houdbare product op de markt te krijgen.

Herkomst

Mariadistel komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Azië. In de Middeleeuwen werd de plant daarna wijder verbreid in Midden-Europa. Intussen is Mariadistel te vinden op bijna alle continenten, waar hij groeit op droge, stenige grond.

Mariadistel wordt voor medicinale doeleinden gekweekt in Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa. Behalve het biologische zegel is het dus de moeite waard aandacht te besteden aan de plaats waar het product geproduceerd werd. Het is heel gemakkelijk om Mariadistelpreparaten te vinden die in Duitsland of Oostenrijk gemaakt zijn.

Wetenswaardigheden over mariadistel

Wat zijn de bijwerkingen van mariadistel?

Mariadistel is een natuurlijk middel en heeft daarom vrijwel geen bijwerkingen. Bij een massale overdosis kunnen echter de volgende bijwerkingen optreden

 • Hoofdpijn en maagpijn
 • Diarree
 • misselijkheid
 • hevige winderigheid

Een risicogroep die voorzichtig moet zijn met het innemen van Mariadistel zijn mensen die een allergie voor madeliefjesplanten hebben.

Je moet echter toch even met je arts overleggen of je Mariadistel wilt nemen. Dit is de enige manier om een juist gebruik te garanderen

Kan ik zelf mariadistel zaaien?

Het is heel gemakkelijk om zelf melkdistel te kweken, te drogen en te oogsten. Het is moeilijker om van de zaden de capsules te maken. Je zou de zaden echter door een muesli kunnen mengen en ze zo innemen.

Bedenk echter dat de zaden erg bitter smaken als ze niet gemalen zijn. Als je mariadistel wilt innemen om een bepaald effect te bereiken, is het waarschijnlijk gemakkelijker om het te kopen. Als je zelf melkdistel wilt kweken, heb je beslist een zonnige plaats en voedselrijke grond nodig.

Als je hem in een pot wilt zaaien, zorg dan dat je een grote pot kiest. De beste tijd om de zaden te zaaien is tussen eind februari en begin april. Het duurt ongeveer 18 tot 21 dagen voor de zaailingen uit de grond komen.

Wat water geven betreft, is Mariadistel vrij tolerant. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal droog is en op erg warme dagen moet je minstens om de andere dag water geven.

Maar dan zul je geduld moeten hebben. Je mag de vruchten of zaden pas in het tweede oogstjaar eten!

Kan ik mariadistel gebruiken om mee te koken?

Mariadistel wordt meestal vrij zelden in de keuken gebruikt. Het is echter mogelijk om de bloemhoofdjes te koken. Deze worden op een soortgelijke manier bereid als artisjokken, vandaar dat melkdistel vroeger “wilde artisjok” genoemd werd.

De smaak lijkt ook enigszins op die van de artisjok. Maar helaas is het nogal onhandig om de afzonderlijke onderdelen in de keuken te gebruiken. De uitzondering hier is mariadistelolie. Deze koudgeperste olie wordt vaak gebruikt in saladedressings. De smaak is betrekkelijk neutraal. Het nadeel van deze olie is dat ze nogal duur is.

Is mariadistel geschikt voor dieren?

Mariadistel is ook een goede aanvulling op de dagelijkse voeding van honden, katten en paarden. Het ondersteunt de leverfunctie en voorkomt ziekten. Vooral bij paarden zijn positieve veranderingen waargenomen in die zin dat mariadistel spijsverteringsproblemen vermindert.

Katten hebben op oudere leeftijd vaak grote nier- en leverproblemen. Als melkdistel in een vroeg stadium aan het voer wordt toegevoegd, kan het een levensverlengend effect hebben. Hetzelfde geldt voor honden. Melkdistel extract mag echter alleen gegeven worden in doses tot het vet.

Het helpt dieren ook om perioden van stress beter door te komen. Als je van plan bent je dier een soort ontgiftingskuur te geven, bespreek dit dan met een dierenarts of diergeneeskundige. Het dier moet goed in de gaten gehouden worden, want het actieve bestanddeel silymarine is een zeer sterk kruidenmiddel.

Beeldbron: pixabay.com / Sandra_M

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies