Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

30Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote massageolie test 2023. Hier stellen we alle massageoliën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste massageolie voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een massageolie wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Een massage kan verschillende effecten hebben. Een zuivere wellness toepassing is even denkbaar als de toepassing voor genezende doeleinden. Massageoliën in hun verschillende samenstellingen ondersteunen beide toepassingsgebieden.
  • Massageoliën worden gebruikt als smeermiddel bij manuele massage of behandeling met een massage-apparaat. Het gebruik van oliën verbetert het glijden van de handen of het massage-apparaat over de huid.
  • Professionele massages kunnen duur zijn. Voor een behandeling thuis vormt een massageolie van hoge kwaliteit de basis. Gepaard met de juiste handgrepen heb je een goed alternatief gevonden voor naar een massagestudio gaan.

Massageolie: Onze selectie

H’Ana Massageolie

Ontdek de verleidelijke kracht van H’ana’s sensuele massageolie, 100% natuurlijk, cruelty-vrij en zonder enige “nasties”. Verwen uzelf en uw partner met deze luxe massageolie, speciaal gemengd met vitamine E, zonnebloempitten en zoete amandel-vanille-oliën, die zijdezacht aanvoelt op de huid. Het is tijd om de warmte op te voeren en uzelf onder te dompelen in een speels paradijs vol sensualiteit.

Weleda Massageolie

Deze unieke massageolie helpt u bovendien om sneller te herstellen na lichaamsbeweging, zodat u weer fris en vol energie aan een nieuwe dag kunt beginnen. Vertrouw op de ruim 90 jaar ervaring van WELEDA, die al sinds 1921 hoogwaardige, duurzame en 100% natuurlijke producten ontwikkelt. Gun uzelf het beste op het gebied van lichaamsverzorging en geniet van de meest ontspannende en effectieve massages met WELEDA’s Arnica Massageolie.

Kneipp Massageolie

Geef uzelf of uw partner een onvergetelijke massage met de Kneipp massageolie. U zult het verschil meteen merken en het gevoel van ontspanning zal lang blijven hangen. Gun uzelf dit moment van rust en geniet van de luxueuze werking van rode papaver en hennep. Probeer het nu en ervaar het verschil zelf.

Weleda Massageolie

Ontdek de revitaliserende kracht van Weleda Arnica Sport Massageolie. Speciaal voor u ontworpen om verlichting en ontspanning te bieden na intensieve sportactiviteiten of bij stressvolle momenten in het dagelijkse leven. Deze hoogwaardige massageolie (100 ml) bevat het beste van moeder natuur; met het krachtige extract van arnica zorgt deze formule ervoor dat uw spieren soepel en flexibel blijven en dat eventuele spanning en vermoeidheid in een oogwenk verdwijnen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een massageolie koopt

Er zijn ontelbare massageoliën en de keuze zal niet gemakkelijk zijn. Daarom is het eerste wat je moet doen de keuze beperken ten opzichte van je eigen eisen en ideeën.

Als je jezelf de volgende vragen stelt, wordt je keuze gemakkelijker, want je hebt al een paar producten op de shortlist gezet en kunt andere uitsluiten omdat ze niet geschikt zijn voor je behoeften.

Wat is massageolie?

Massageolie heeft talrijke eigenschappen en kan op vele manieren gebruikt worden. Het gebruik als puur wellness produkt is even gebruikelijk als het gebruik van de olie voor therapeutische doeleinden. In dit geval worden de voedende basisoliën en de toegevoegde etherische oliën met hun verschillende eigenschappen gebruikt.

Het effect van een massage kan nog versterkt worden met behulp van aromatische of zelfs etherische oliën (beeldbron: unsplash.com / rawpixel)

Zo kan het gebruik van massageolie een positief effect hebben op gezondheid en revalidatie, maar ook dienen als een sensuele en plezierige ervaring, bijvoorbeeld als onderdeel van een partnermassage.

Wat moet de massage voor me doen?

Massageoliën hebben verschillende samenstellingen. Aan de basisolie worden verschillende etherische oliën toegevoegd. Etherische oliën hebben verschillende effecten op lichaam en ziel. Je kunt er gebruik van maken door de juiste massageolie te kiezen.

Grofweg kan het effect onderscheiden worden in:

  • Stimulerende massageoliën
  • Ontspannende massage oliën
  • Pijnstillende massageoliën

Je kunt je ontspannen, je concentratie verhogen, je spieren ontspannen, tot rust komen of je spijsvertering stimuleren tijdens een massage met de juiste olie.

Je hoeft alleen maar op de samenstelling te letten en natuurlijk de werking van de afzonderlijke oliën te kennen.

Deze oliën verhogen het concentratievermogen

  • Oranje
  • Citroen
  • Rozemarijn
  • Eucalyptus

Deze oliën helpen jeontspannen

  • Lavendel
  • Sandelhout
  • Sint-Janskruid
  • Melissa

Deze oliën helpen om pijn te verlichten

  • Ginger
  • Kamfer
  • Curcuma
  • Juniper

Naast een volledige lichaamsmassage met de hand kan een massage met een nekmassageapparaat een nuttig alternatief zijn. Vaak vinden mensen die op een kantoor werken hun nek bijzonder gespannen.

Heb

ik de massageolie nodig voor welzijn of gezondheid?

Als je een massageolie koopt voor een zuiver wellness toepassing, kun je je laten inspireren door de geur. Het enige dat telt is dat je de geur lekker vindt en dat hij je helpt ontspannen.

Als je hogere eisen stelt aan je massageolie en bijvoorbeeld gespannen spieren wilt ontspannen of door de massage beter in slaap wilt vallen, moet je gerichter kiezen en de oliën afstemmen op hun samenstelling. De effecten van de afzonderlijke oliën zijn al besproken.

Wist je dat er ook massageoliën zijn voor sensuele uurtjes met je partner?

Stimulerende massageoliën zijn hier heel goed; geuren zoals citroen of cananga kunnen een verkwikkend effect hebben.

Welk huidtype heb ik?

Het is niet alleen de geur die van belang is. Elk product in de test bestaat uit een basisolie. Dit moet afgestemd worden op het betreffende huidtype. Een droge huid wordt optimaal verzorgd met sesamolie of amandelolie. Deze oliën zijn bijzonder geschikt voor huidverzorging in de winter, als de lucht droog is door de verwarming.

In de zomer worden de oliën minder gemakkelijk in de huid opgenomen. Kokosolie is hier aan te bevelen, want die wordt snel door de huid opgenomen. Minerale oliën zijn minder aan te bevelen in het warme seizoen. De paraffine die erin zit maakt het moeilijker voor de oliën om geabsorbeerd te worden, met als resultaat een lelijke vetfilm op het huidoppervlak.

Ben ik allergisch?

Zoals reeds gezegd, worden aan de basisoliën verschillende etherische oliën toegevoegd. Etherische oliën kunnen allergische reacties veroorzaken.

Hoewel dit zelden gebeurt met massageoliën, is het niet uit te sluiten. Als je hier over het algemeen gevoelig voor bent of bedenkingen hebt, test het product dan eerst op een onopvallende plek van de huid.

Als er na ongeveer een half uur geen huidreactie is, kun je de olie zonder aarzelen gebruiken.

Besluit: Welke soorten massageolie zijn er en welke massageolie is geschikt voor jou

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten massageolie

  • Massageolie als minerale olie
  • Massageolie als plantaardige olie

Wat is massageolie als minerale olie en wat zijn de voor- en nadelen van massageolie als minerale olie?

Minerale oliën worden kunstmatig gemaakt. Ze bevatten meestal paraffines, waarvan vermoed wordt dat ze kanker veroorzaken. Minerale olie wordt gemaakt van aardolie. De paraffines die ervan gemaakt worden hebben de taak de beschermende barrière van de huid te versterken en haar zachter en soepeler te maken.

Paraffines worden niet in de huid opgenomen zoals een gewone olie, maar vormen een vettige film op het huidoppervlak. Dit is een voordeel bij massage, want de huid blijft glibberig. Na de behandeling wordt de olie dan gewoon van de huid afgeveegd.

Minerale oliën zijn in dit opzicht praktisch voor de masseur, maar de olie mist de huidverzorgende eigenschappen. Als je een erg droge huid hebt, zal dat na de massage niet veranderen.

Als je je massageolie maar zelden gebruikt, is een product op basis van minerale olie voordelig. Terwijl plantaardige oliën onverzadigde vetzuren bevatten en oxideren als ze aan zuurstof worden blootgesteld, bederven massageoliën op minerale basis niet.

Je kunt deze oliën theoretisch ook jaren later nog gebruiken. Terwijl massageoliën op plantaardige basis na ongeveer een half jaar opgebruikt moeten worden.

Bovendien is massageolie op basis van minerale olie gemakkelijk voor je portemonnee. De producten zijn aanzienlijk goedkoper dan oliën op plantaardige basis.

Voordelen
  • goedkoop
  • lang houdbaar
  • verbeteren de smering
Nadelen
  • schadelijk voor de gezondheid
  • nemen niet in de huid op
  • hebben geen huidverzorgende eigenschappen

Wat is massageolie als plantaardige olie en wat zijn de voor- en nadelen van massageolie als plantaardige olie?

Plantaardige oliën worden goed verdragen en snel in de huid opgenomen

.

De onverzadigde vetzuren die ze bevatten zijn waardevol voor de gezondheid. Het zelfgenezend vermogen van de huidcellen wordt bevorderd en de oliën hebben in het algemeen een positief effect op de stofwisseling.

De huid ziet er na de massage zacht en verzorgd uit. Tijdens de massage moet je misschien wat olie toevoegen. Plantaardige olie wordt snel in de huid opgenomen en daarom is de smering vaak niet voor de hele duur van de massage gegarandeerd.

Massageoliën op basis van plantaardige olie mogen niet aan zonlicht blootgesteld worden als ze lange tijd bewaard worden. De houdbaarheid is tamelijk beperkt.

De onverzadigde vetzuren van de oliën brengen chemische reacties op gang; in contact met zuurstof treedt oxidatie op, die de kwaliteit van het product vermindert.

Voordelen
  • huidverzorgend
  • onschadelijk voor de gezondheid
  • trekt snel in de huid
Nadelen
  • verminderde smeuïgheid
  • beperkt houdbaar
  • hogere prijs

Een

overzicht van de meest populaire plantaardige basisoliën

Kokosolie

wordt vooral aanbevolen voor de droge huid. De waterbergende eigenschappen van de huid worden door het gebruik ervan verbeterd. De kleurloze olie heeft een exotisch aroma, maar is niet geschikt om te combineren met een etherische olie.

Het smeren tijdens de massage duurt niet lang. Je moet er ook rekening mee houden dat kokosolie een stevige consistentie heeft en pas smelt bij ongeveer 23 graden kamertemperatuur. Het kan dus zijn dat je de olie voor gebruik iets moet verwarmen.

Een grote verscheidenheid van oliën kan als massageolie gebruikt worden. (Image source: unsplash.com / Kelly Sikkema)

Amandelolie

Amandelolie is waarschijnlijk de meest populaire basisolie. De aangenaam naar marsepein geurende olie wordt langzaam in de huid opgenomen, maar dringt tegelijk door tot in de diepere huidlagen.

De olie vormt een dun laagje en het glijvermogen van de huid blijft lang behouden. De uitstekende huideigenschappen maken massageoliën op basis van amandelolie ook geschikt voor huidziekten zoals neurodermatitis.

Avocado-olie

Avocado-olie wordt zeer goed door de huid verdragen. Het is vooral aan te bevelen als je een gevoelige huid hebt en niet alle huidverzorgingsproducten verdraagt. Avocado-olie trekt goed in de huid en is geschikt voor alle huidtypes.

Jojoba olie

Omdat jojoba olie een bijna neutrale geur heeft, is ze geschikt om te combineren met een grote verscheidenheid aan etherische oliën en kan dus op vele manieren gebruikt worden. De olie wordt snel in de huid opgenomen en geeft voldoende vocht.

De reeds beschreven oxidatie van plantaardige oliën is bij jojobaolie minder een probleem. Dit betekent dat deze massageolie langer meegaat dan andere oliën op plantaardige basis. Als je last hebt van acne is jojoba olie bijzonder aan te bevelen, omdat de olie je poriën niet verstopt als je ze op de huid aanbrengt.

Wat is het effect van geuren op ons lichaam?

Door de toevoeging van verschillende etherische oliën ontstaat een grote verscheidenheid aan lichaamsoliën. De werking van de oliën hangt af van de etherische olie die ze bevatten. De verschillende oliën hebben heel verschillende effecten op het lichaam.

Het volgende overzicht geeft een korte samenvatting. Bij aankoop moet je de bijsluiter raadplegen. De effecten staan er meestal bij vermeld.

De verschillende oliën en hun werking

Aroma Werkingsmechanisme
Rozemarijn bevordert de concentratie
Citrus verheldert de stemming
Lavendel kalmeert en ontspant
Mandarijn verlicht spierspanning
Jasmijn helpt stress verlichten
Pepermunt heeft een verkwikkende werking
Bergamot verlicht angst en blokkades

Koopcriteria: dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om massageoliën te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om massageoliën te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde massageolie geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

  • Duurzaamheid
  • Verenigbaarheid
  • Ingrediënten
  • Consistentie
  • Oorsprong
  • Verpakkingsmaten

Houdbaarheid

De houdbaarheid van de afzonderlijke oliën varieert. Dit wordt beïnvloed door de plaats van opslag of de ingrediënten.

Omdat de oliën bijzonder gevoelig zijn voor licht en contact met zuurstof, moeten ze op een donkere en goed afgesloten plaats bewaard worden. Als de oliën al in donkere flessen gebotteld zijn, zijn ze langer houdbaar en zijn ze beter beschermd tegen zonlicht.

De houdbaarheid neemt toe met de hoeveelheid hars in de olie. Massageoliën met citrusolie blijven ongeveer een jaar goed. Oliën met een sinaasappel- of mandarijngeur moeten na ongeveer een half jaar opgebruikt worden.

Plantaardige oliën met vanille-, lotus-, rozen- of magnolia-extracten zijn enkele jaren houd

baar.
Als de massageolie niet meer bruikbaar is, merk je de kleverige en melkachtige consistentie. Gooi in dit geval de olie weg. Als je het blijft gebruiken, riskeer je huidirritatie en uitslag.

Verenigbaarheid

Als je bewust gevoelig of zelfs allergisch bent voor bepaalde stoffen, is het belangrijk de lijst van ingrediënten te bestuderen voor je massageolie koopt.

Bij twijfel is het raadzaam het product op een niet-gevoelige huidplek te testen. Als er roodheid of blaren verschijnen, of als de huid begint te jeuken of te branden, koop de olie dan niet.

Ingrediënten

De ingrediënten hebben een beslissende invloed op de toepassing en het effect van een massageolie. Dit geldt zowel voor de basisolie als voor de toegevoegde etherische oliën. Plantaardige oliën hebben de beste huidverzorgende eigenschappen. De nadruk moet gelegd worden op amandelolie, kokosolie, olijfolie of jojoba-olie.

Massageoliën op basis van paraffine hebben geen huidverzorgende eigenschappen. Aan de andere kant blijft de huid langer gesmeerd. Als je de massageolie vaak wilt gebruiken en ook voor langere massages, zijn oliën met paraffine een goede keus.

Etherische oliën zijn niet alleen verantwoordelijk voor de geur van het product, maar beïnvloeden ook onze stemming en bepaalde processen in het lichaam.
Informeer je van

tevoren over de werking van etherische oliën en kies geschikte producten. Etherische oliën kunnen een ontspannende, verzachtende of pijnstillende werking hebben.

Consistentie

Om ervoor te zorgen dat de massageolie soepel glijdt, moet je ervoor zorgen dat ze een dunne en vette consistentie heeft. Oliën met speciale ingrediënten kunnen ook wat dikker zijn.

Voor langere massages is het een voordeel als de olie niet te snel door de huid wordt opgenomen en de smering behouden blijft.

Oorsprong

Massageolie komt in direct contact met de huid. Daarom moet erop gelet worden dat oliën van hoge kwaliteit gebruikt worden. Producten uit de biologische landbouw sluiten uit dat goedkope, kunstmatige aroma’s gebruikt zijn, die schadelijk kunnen zijn voor de huid.

Alleen biologisch geteelde producten garanderen dat ze geen schadelijke additieven bevatten die huiduitslag of allergieën kunnen veroorzaken.

Enkele biologische massageoliën in een oogopslag

Greendoor Massageöl Orange

Jojoba olie, abrikozenpitolie en broccolizaadolie werden hier als basisolie gebruikt. Het product is bijzonder fluweelzacht en verzorgt de huid zeer goed. De toegevoegde sinaasappelolie bevat geen minerale bestanddelen of conserveringsmiddelen. Dit is een handgemaakt Duits merkproduct.

Bübchen Calendula Verzorgende Olie

Deze lichaamsolie is geschikt om baby’s en peuters mee te masseren. Calendula olie beschermt en verzorgt de huid. Het hydrateert ook de huid. De olie kan ook gebruikt worden in de luierstreek.

Naissance RELAX Massage Oil

Jojoba is hier gebruikt als basisolie. Het product wordt aangevuld met essentiële oliën van lavendel en kamille. De olie is vrij van parabenen, sulfaten en kunstmatige toevoegingen en kan ook door veganisten zonder voorbehoud gebruikt worden.

Verpakkingsmaten

Voor privégebruik is het een goed idee om massageolie in kleine flesjes te kopen. De oliën zijn heel zuinig in gebruik. Als de fles geopend wordt, ontsnapt de geur en komt er zuurstof in het product.

Dit beïnvloedt de houdbaarheid. Alleen op therapeutisch gebied, waar dagelijks gedurende enkele uren gemasseerd wordt, mogen daarom royaler verpakkingsformaten gebruikt worden.

Wetenswaardigheden

over massageolie

Massageolie is een echte alleskunner. De olie kan je spieren losmaken, je beter laten inslapen en sensuele ervaringen begeleiden. De werking en het gebruik van oliën voor gezondheid en welzijn is niet nieuw – maar altijd een heel persoonlijke ervaring.
Hoe

lang worden massageoliën al als geneesmiddel gebruikt?

Oliën worden al duizenden jaren als geneesmiddel gebruikt. Al in de traditionele geschriften van de oude Indiase geneesleer Ayurveda waren er verwijzingen naar het effect van plantenoliën op lichaam en ziel.

De leer is na meer dan 5.000 jaar nog steeds geldig en de Indianen gebruiken plantenoliën voor algemene versterking en verkwikking en behandelen er zelfs chronische kwalen mee.

De oliën zijn verrijkt met verschillende kruiden en worden gebruikt naar hun helende eigenschappen. De zachte verwerking van de gebruikte zaden, noten of plantenextracten is bijzonder belangrijk, want alleen zo blijft de werking van de ingrediënten behouden.

In onze breedtegraden worden oliën al sinds de Middeleeuwen als genees- en verzorgingsmiddel gebruikt. Hippocrates was een pionier in de behandeling met oliën. De Griekse arts beschreef in detail hoe het mogelijk is om met behulp van oliën terug te keren naar een gezonde levensstijl.

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van massageoliën als genees- en verzorgingsmiddel?

  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Reuma
  • Vasculaire ziekten
  • Stress
  • psychische stoornissen
  • Menstruatiekrampen
  • Verlammingsverschijnselen

Waarvoor worden

massageoliën

gebruikt?
Massageoliën hebben een vaste plaats in de fysiotherapeutische praktijk. De oliën worden gebruikt om de verschillende delen van de huid te kneden, los te maken en op te rekken.

Wist je dat zwangere vrouwen massageoliën gebruiken om striae te voorkomen?

Het positieve effect is nog niet 100 % bevestigd, maar de olie laat de huid meer rekken en voorkomt zo striae.

Maar de werking van massageoliën is nog lang niet uitgeput. De oliën voeden de huid, verbeteren de bloedsomloop en kunnen ook een ontgiftende werking hebben.

Door massageoliën te gebruiken kunnen spieren losgemaakt worden en spanningen worden losgemaakt. Dit maakt de producten interessant voor sporters die na de training de snelst mogelijke regeneratie van de belaste spiergroepen willen bereiken.

Wat is dat toch met de basisolie in massageoliën?

Elke massageolie bestaat uit een basisolie. In principe kunnen alle koudgeperste oliën hiervoor gebruikt worden. Deze producten worden niet zo snel ranzig en gaan langer mee dan eenvoudige oliën. Theoretisch kunnen massages ook met alleen de basisoliën uitgevoerd worden. Maar waar zou de heilzame werking van de verschillende aroma’s op lichaam en ziel zijn?

De olie wordt pas een echt wellnessproduct als de bijbehorende essentiële oliën worden toegevoegd, die ontspanning brengen, slechte stemmingen uitbannen of pijnlijke spieren en pijn verlichten.

Bijzonder populair zijn lavendel en jasmijn voor algemene ontspanning, sandelhout om zijn stimulerende werking of de verleidelijke geur van roos, die alle zintuigen aanspreekt.

Is massageolie ook een optie voor baby’s?

Door de essentiële oliën die ze bevatten zijn gewone massageoliën niet geschikt voor baby’s en kleine kinderen. Het is aan te bevelen om voor de massage een zachte babyolie te gebruiken. Etherische oliën zijn te agressief en kunnen allergieën veroorzaken bij jonge kinderen.

Lavendelolie is een uitzondering. Dit kan aan het badwater worden toegevoegd om de baby te kalmeren.

Zwangere vrouwen moeten ook voorzichtig zijn met het gebruik van massageolie met etherische oliën en het is beter vooraf met een arts te overleggen.

Beeldbron: unsplash.com / Christin Hume

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies