bed met beschermer
Laatst bijgewerkt: 24-08-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Een goede nachtrust is een belangrijk onderdeel van je routine. Maar voor de kwaliteit van je nachtrust is het, behalve dat je genoeg uren slaapt, heel belangrijk om je matras in optimale condities te houden. Gelukkig kan een matrasbeschermer je daarbij helpen.

Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat dit soort producten alleen bedoeld is voor kinderen en ouderen die aan incontinentie lijden, maar niets is minder waar. Ontdek alles over matrasbeschermers in deze gids en hou je matras langer als nieuw. Je zal merken dat het de moeite waard is!
Belangrijk om te weten

 • Als je een matras van goede kwaliteit hebt, maar er niet goed voor zorgt, zal het al snel zijn kwaliteiten verliezen en zal je merken dat je minder goed uitrust. En je kent de gevolgen van te weinig nachtrust voor je dagelijkse leven!
 • Het is daarom een goed idee om een matrasbeschermer te hebben om je matras jarenlang in goede conditie te houden. Hoewel het geen wonderen verricht, en het je matras ook niet het eeuwige leven kan geven, is het verschil toch aanzienlijk.
 • Bij de keuze van een goede matrasbeschermer is het heel belangrijk om rekening te houden met aspecten zoals de grootte, het type of de materialen van de matrasbeschermer. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste aankoop doet die aan je verwachtingen voldoet.

Onze selectie: De beste matrasbeschermers op de markt

Je moet je nachtrust heel serieus nemen. Bovendien zijn matrassen vrij duur, dus je kunt het je niet veroorloven om een nieuwe matras te kopen zodra je merkt dat deze zijn kwaliteiten verliest. Om ze langer mee te laten gaan zijn matrasbeschermers een goed alternatief. Wij kunnen je er een aantal aanraden.

Eerdere Aanbevelingen

De meest verkochte matrasbeschermer online

Dit is een waterdichte en ademende matrashoes met TPU-membraan van 80% katoen en 20% polyester (100% katoenen badstof). De onderlaag bestaat uit 100% polyurethaan. De beschermer biedt betrouwbare bescherming tegen alle vloeistoffen zoals zweet, urine of lichaamsvloeistoffen.

Door het zeer goede ademende vermogen is het ontstaan van slechte geuren absoluut niet mogelijk. De hoes is antislip en heeft een zeer goede grip dankzij de elastiekjes op alle hoeken. Ook is hij eenvoudig te reinigen, wasbaar tot 90° en drogerbestendig.

De beste matrasbeschermer met ritssluiting

Deze matrasbeschermer met rits is gemaakt van badstof (80% katoen en 20% polyester) en heeft een perfecte pasvorm. Het is vochtabsorberend, behandeld tegen huisstofmijt en wasbaar op 40°. Met deze matrasvernieuwer geef je je ‘oude’ matras weer een nieuw fris jasje.

De matrasbeschermer is geschikt voor matrassen tot 20 cm hoog. Door de perfecte pasvorm en de lichte stretchkwaliteit past hij altijd. Deze matrasvernieuwer heeft een rits aan de lange en de korte zijde, Hierdoor gaat de matrasvernieuwer moeiteloos om de matras.

De beste matrasbeschermer voor babybedjes

Deze matrasbeschermer is vervaardigd van waterdicht badstof voor standaard babybedjes van 60x120cm. Het is een waterdicht hoeslaken met een doorlopende zijkant met elastiek aan de vier buitenhoeken. Het materiaal bestaat uit 50% polyester en 50% Katoen met PE (Ecologisch) waterdichte laag.

De beschermer is verkrijgbaar in de meest voorkomende maten en is volgens de meeste reviews zeer waterdicht en beschermend.

Shopgids: Alles wat je moet weten over matrasbeschermers

Ondanks het feit dat het zo’n essentieel artikel is voor je nachtrust en de goede conditie van je matras, zijn er nog steeds veel mensen die, waarschijnlijk door gebrek aan kennis, geen gebruik maken van matrasbeschermers. Om dit probleem te verhelpen kun je hier de antwoorden op de meest gestelde vragen vinden.

jonge mooie vrouw die 's ochtends volledig uitgerust wakker wordt.

De hoeken van de matrasbeschermers zijn elastisch, zoals bij hoeslakens, dus de afmetingen moeten dezelfde zijn als die van de matras. (Bron: Ghuzva: 31233969/ 123rf.com)

Waarvoor dient een matrasbeschermer?

Als je wilt weten of je een artikel echt nodig hebt of niet, is het belangrijk om na te denken over het werkelijke nut ervan. Daarom wilden we met deze vraag beginnen. Als je nog steeds denkt dat matrasbeschermers alleen dienen om te voorkomen dat vloeistoffen de matras beschadigen, let dan op deze andere voordelen:

 • Naast vloeistoffen zoals urine, beschermt de matrasbeschermer ook tegen het natuurlijke transpiratievocht dat tijdens de slaap optreedt.
 • Matrasbeschermers fungeren als een barrière voor de mogelijke aanwezigheid van mijten en bacteriën.
 • Deze producten zijn gemakkelijker te reinigen dan de matras zelf, dus ze zijn ook gunstig voor het behoud van een goede hygiëne in je slaapkamer.
 • Dankzij hun eigenschappen verbeteren matrasbeschermers het comfort en het welzijn tijdens de rust.

Zoals je ziet, gaat het niet alleen maar om het beschermen van de matras van mensen met incontinentie of kleine kinderen in huis die nog niet zindelijk zijn. Met een matrasbeschermer zal de kwaliteit van de slaap ongetwijfeld verbeteren.

Welke soorten matrasbeschermers zijn er?

In grote lijnen kunnen we onderscheid maken tussen twee verschillende soorten matrasbeschermers. Aan de ene kant heb je de wegwerpartikelen en aan de andere kant de herbruikbare. In deze tweede categorie zijn ze gewatteerd of niet gewatteerd verkrijgbaar, afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt bij de vervaardiging ervan.

Bij de keuze van het type matrasbeschermer dat we gaan gebruiken, moet je rekening houden met je behoeften en de omstandigheden waarin je het gaat gebruiken. Later zal je zien hoe al deze factoren je aankoopbeslissing zullen beïnvloeden.

Vrouw legt de beddengoedovertrek of matrasbeschermer op het bed of

Een correcte reiniging van de matrasbeschermers is essentieel om de nodige hygiëne te garanderen, zowel voor een goede nachtrust als voor het behoud van de goede conditie van de matras. (Bron: Didkaew: 96528719/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een matrasbeschermer, een molton en een matrasovertrek?

Eén van de meest gestelde vragen over matrasbeschermers is het verschil tussen matrasbeschermers, moltons en matrasovertrekken. Voor veel mensen is het gewoon een kwestie van verschillende namen voor hetzelfde product, maar dat is niet het geval. Kijk naar de vergelijkingstabel hieronder om te zien wat we bedoelen:

Eigenschap Matrasbeschermer Molton Matrasovertrek
Dikte Vergelijkbaar met een laken (hoewel het gewatteerd kan zijn). Dikker (vanwege de waterdichte eigenschappen). Meestal licht gewatteerd.
Waterdichtheid Bijna altijd. Altijd. Soms.
Aanpasbaarheid Werkt als een hoeslaken. Werkt als een hoeslaken. Werkt als een hoeslaken.
Ademend Ja. Ja. Ja.

Hoewel de verschillen niet groot zijn, kunnen deze subtiele onderscheidingen de doorslag geven bij de keuze van één van deze drie producten, afhankelijk van de omstandigheden.

Welke afmetingen moet een matrasbeschermer hebben?

Bij het gebruik van een matrasbeschermer moet je altijd op zoek gaan naar comfort. Het is een product dat je niet moet kunnen voelen, dus het is essentieel dat het goed is aangepast aan de matras. Hiervoor moet je altijd de juiste afmetingen kiezen:

Afmetingen van de matras Afmetingen van de matrasbeschermer
90 x 190 / 200 90 x 190 / 200
105 x 190 / 200 105 x 190 / 200
135 x 190 / 200 135 x 190 / 200
150 x 190 / 200 150 x 190 / 200
180 x 190 / 200 180 x 190 / 200
200 x 200 200 x 200

De hoeken van de matrasbeschermers zijn elastisch, zoals bij hoeslakens, dus de afmetingen moeten hetzelfde zijn als die van de matras. De juiste afmetingen zijn essentieel voor een maximaal comfort tijdens het slapen.

Van welke materialen kan een matrasbeschermer worden gemaakt?

Voor het goed functioneren van de matrasbeschermer is het belangrijk dat de materialen van goede kwaliteit zijn, welke je ook gebruikt. Laten we eens kijken naar de verschillende materialen die gewoonlijk worden gebruikt bij de vervaardiging van dit soort producten:

 •  Katoen: Het meest comfortabel en zacht aanvoelend. Het is zeer goed ademend, geeft geen warmte af en maakt geen geluid. In de meeste gevallen is het hypoallergeen, een essentieel kenmerk voor mensen die aan allergieën lijden.
 • Polyester: Dit is een zeer resistente synthetische vezel die noch geen geluid maakt, en ook niet te warm is.
 • Tencel: De meest natuurlijke van allemaal. Het is gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare cellulosevezel. Het is zeer zacht, ultra-absorberend en zeer goed ademend. Het is ideaal voor kinderbedjes en wiegjes.
 • Polyurethaan: Een van de goedkoopste. Het is een samenstelling van verschillende materialen die een maximale waterdichtheid bereiken
 • Teflon: Geen materiaal op zich, maar een behandeling die wordt toegepast op weefsels om een vlekkenbarrière te creëren. Deze behandeling verhoogt de zachtheid en duurzaamheid van de beschermer.
 • Allerban: Nog een van de meest voorkomende behandelingen. In dit geval heeft het als functie een antistofmijt, anti-schimmel en antibacteriële barrière te creëren.

Er zijn waterdichte beschermers te vinden die gemaakt zijn van een van deze materialen. Ze voldoen allemaal aan de minimumeisen, zodat ze niet alleen de matras beschermen, maar ook geen ongemak veroorzaken tijdens het slapen.

Kleine familie thuis uitrusten

Bij de keuze van het soort matrasbeschermer moet je rekening houden met je behoeften en de omstandigheden waarin deze zal worden gebruikt. (Bron: Iakovenko: 92592703/ 123rf.com)

Hoe en hoe vaak moet je een matrasbeschermer reinigen?

Een correcte reiniging van de matrasbeschermers is essentieel om de nodige hygiëne te garanderen, zowel voor een goede nachtrust als voor het behoud van de goede conditie van de matras. Verschillende wasvoorschriften worden door de fabrikant meegeleverd, afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is.

Er zijn er een aantal die in de wasmachine en de droger kunnen worden gestopt, wat het werk een stuk gemakkelijker zal maken.

Anderen hebben echter meer speciale zorg nodig. Het is daarom belangrijk dat je het advies van de fabrikant nauwkeurig opvolgt. Zo vermijd je voortijdige schade.

Wat betreft de frequentie van het wassen, is het aan te raden om dit minstens één keer per maand te doen, zodat je al het vuil dat zich heeft opgehoopt, kunt verwijderen. Het is essentieel dat je er zeker van bent dat de matrasbeschermer volledig droog is voordat je hem weer op je matras legt. Anders kunnen er bacteriën of schimmels ontstaan.

Is het waar dat matrasbeschermers alleen nuttig zijn voor kinderen en ouderen?

Zoals we al meerdere malen in deze gids hebben vermeld, en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn matrasbeschermers niet alleen bedoeld voor oudere mensen met incontinentie of voor baby’s en kleine kinderen. Eigenlijk zouden we ze allemaal moeten gebruiken.

Als je de verschillende functies van de matrasbeschermers zorgvuldig hebt gelezen – bescherming tegen vocht en vuil, en extra comfort en ondersteuning – zul je zien dat ze voor iedereen van nut zijn.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We hebben het einde van onze gids bereikt en misschien ben je van gedachten veranderd over matrasbeschermers. Als je uiteindelijk hebt besloten om er een te kopen, maar niet zeker weet welke voor jou geschikt is, neem dan de onderstaande criteria in overweging. Door deze factoren één voor één te evalueren kun je het juiste product vinden.

Behoeften

Het eerste waar je aan moet denken als je een matrasbeschermer gaat kopen, is waar je deze voor gaat gebruiken. Het is niet hetzelfde om een beschermer te willen voor een kinderbed of wiegje als voor je eigen bed of voor het bed van een bejaarde. Afhankelijk van deze factor moet je kiezen voor een bepaald type beschermer.

Hoewel wegwerpbeschermers steeds minder worden gebruikt, kunnen ze handig zijn voor baby’s, omdat je ze vaak zult moeten vervangen. Een herbruikbare is echter op de lange termijn veel goedkoper en van betere kwaliteit. Of de beschermer gewatteerd is of niet is een kwestie van smaak en comfort.

rommelig modern bed

Naast vloeistoffen zoals urine, beschermt de matrasbeschermer ook tegen het natuurlijke transpiratievocht dat tijdens de slaap optreedt. (Bron: Leal: 7658880/ 123rf.com)

Afmetingen

Als je eenmaal hebt gekozen voor het type matrasbeschermer dat je nodig hebt, moet je kijken naar de afmetingen. Vergeet niet dat de afmetingen van de matrasbeschermer dezelfde moeten zijn als die van de matras, zodat deze volledig past en geen rimpels veroorzaakt onder het hoeslaken dat later oncomfortabel zal zijn bij het slapen.

Materialen

Een andere belangrijke factor waar je op moet letten is het soort materiaal, niet alleen voor het comfort of de functionaliteit, maar ook voor de duurzaamheid. We hebben vastgesteld dat er een grote verscheidenheid aan materialen en stoffen wordt gebruikt bij de vervaardiging van matrasbeschermers.

Daarnaast zijn er enkele extra behandelingen (vooral teflon of allerban) die je voordelen bieden zoals anti-vlek of anti-bacteriële bescherming. In het geval van matrasbeschermers moet je niet beknibbelen. Kies daarom, ook al is het iets duurder, voor kwaliteitsmaterialen. We verzekeren je dat er op de lange termijn geen spijt van zal krijgen.

bijgesneden schot van lachende vrouw kiezen orthopedische matras in meubelwinkel

Als je eenmaal hebt gekozen voor het type matrasbeschermer dat je nodig hebt, moet je kijken naar de afmetingen.
(Bron: Lightfieldstudios: 106836845/ 123rf.com)

Onderhoud

Ten slotte moet je rekening houden met het onderhoud. Met onderhoud bedoelen we de wasmogelijkheden die de matrasbeschermer toelaat. In dit geval kun je het beste praktisch zijn om jezelf het leven eenvoudiger te maken.

Probeer een model te kiezen dat in de wasmachine en de droger kan worden gestopt. Op deze manier zal het schoonmaken snel en probleemloos verlopen. Als je er een kiest die meer aandacht nodig heeft (soms moet je hem bijvoorbeeld naar de stomerij brengen), dan moet je een reserve exemplaar hebben.

Samenvatting

Helaas beseffen we nog steeds niet hoe belangrijk het is om een goede matrasbeschermer te gebruiken. Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid voordelen die ze missen als ze nog geen beschermer hebben. Om deze situatie te veranderen, is het essentieel om enkele fabeltjes uit de wereld te helpen.

De voornaamste daarvan is dat matrasbeschermers alleen nuttig zijn voor kinderen en ouderen. We hebben vastgesteld dat het tegenovergestelde het geval is. Dankzij dit soort producten houd je je matras in betere conditie en zal je altijd een goede nachtrust hebben. Heb jij het al uitgeprobeerd?

Vond je onze shopgids over matrasbeschermers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 118400729/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies