gamertoetsenbord met RGB
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

16Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

De mechanische toetsenborden zijn terug. Al zijn ze natuurlijk nooit echt weggeweest. Ze zijn ongetwijfeld de beste keuze voor gaming, maar ze hebben niet alleen voordelen voor het spelen van videogames. Er zijn dan ook veel mensen die ze uitproberen en niet meer terug willen naar de membraantoetsenborden. Ze zijn wel wat duurder en luidruchtiger.

Maar als je iemand bent die urenlang moet typen zijn ze heel comfortabel omdat je minder kracht in je vingers hoeft te gebruiken. Bovendien zijn ze veel sneller en nauwkeuriger. Al met al hebben ze aardig wat voordelen, vind je niet? Hieronder vertellen je alles over mechanische toetsenborden en helpen we je om de juiste keuze te maken.
Belangrijk om te weten

 • Mechanische toetsenborden worden het meest gebruikt door gamers. De laatste tijd worden ze echter ook steeds meer gebruikt door programmeurs, journalisten en schrijvers.
 • Enkele van de belangrijkste voordelen van mechanische toetsenborden zijn: een hogere snelheid, meer gevoeligheid en precisie, en de mogelijkheid om meerdere toetsen tegelijk in te drukken.
 • Het eerste waar je aan moet denken bij het kiezen van een mechanisch toetsenbord is waarvoor je het gaat gebruiken. Je moet ook rekening houden met aankoopcriteria zoals het type schakelaar, de manier waarop het toetsenbord wordt aangesloten en de indeling van de toetsen.
 • Semi-mechanische toetsenborden combineren het beste van de vorige 2 soorten. Ze bieden dus een hybride structuur. Hybride toetsenborden hebben een stevige toetsaanslag, in navolging van de mechanische modellen.

Onze selectie: De beste mechanische toetsenborden op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste mechanische toetsenborden die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het beste mechanische toetsenbord een stuk eenvoudiger.

Het best beoordeelde mechanische toetsenbord

De K95 Platinum van Corsair is een vrij duur, maar zeer goed toetsenbord dat bestaat uit een lichtgewicht, aluminium behuizing. Hij heeft CHERRY MX RGB Brown mechanische switches met een zachte, voelbare terugslag en 6 programmeerbare G-toetsen voor in-game macro’s.

Dankzij de ergonomische polssteun heb je veel minder last van pijnlijke polsen na langdurig te gamen of typen. De usb-doorvoerpoort biedt bovendien een gemakkelijke toegang tot een extra usb-poort voor je muis of headset.

Het beste mecha-membraan toetsenbord

Dit Razer Ornata toetsenbord is een combinatie van een membraan en mechanisch gaming toetsenbord. Je hebt hierbij de beste eigenschappen van beide in één gaming toetsenbord: De zacht aanvoelende toetsaanslagen van een membraan toetsenbord en de snellere registratie van een mechanisch toetsenbord.

Met de Chroma verlichting kun je de verlichting instellingen per type games genre. Het toetsenbord heeft middelhoge razer-switches, programmeerbare toetsen, Anti-ghosting voor 10 gelijktijdige toetsaanslagen en een ergonomische polssteun.

Het beste tenkeyless mechanische toetsenbord

Het CORSAIR K63 Game Toetsenbord heeft CHERRY MX Red mechanische switches en een rode LED-verlichting. Het toetsenbord heeft 10 toetsen minder voor meer gamegemak en meer ruimte voor muisbeweging. Ook beschikt het over volume- en multimediatoetsen en 100% anti-ghosting met volledige key rollover.

Het toetsenbord is volledig programmeerbaar met behulp van CUE – koppel macro’s aan de toetsen voor het creëren van dynamische verlichtingseffecten. Met de Windowstoetsblokkering-modus voorkom je dat je per ongeluk de Windows- of de Context Menuknop indrukt.

Het allersnelste mechanische gaming toetsenbord

Het Razer Huntsman Elite toetsenbord is even een investering, maar dan heb je ook wel wat: nieuwe Razer Opto Switches, 10-key rollover, multi-functioneel digital dial, aanpasbare macro’s, aluminium behuizing voor duurzame gameplay en Razer Chroma verlichting.

De Elite, de upgrade van de Huntsman is een stuk sneller en effectiever dan zijn voorganger. De drie tactiele media buttons geeft toegang tot volume control in nog geen paar seconden. Inbegrepen bij het toetsenbord, is een magnetische polssteun. Deze is vast te klikken aan het toetsenbord voor extra comfort.

Het mechanische toetsenbord met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Het G413 toetsenbord van Logitech is een combinatie van eenvoud en vermogen. De mechanische Romer-G™-schakelaar is specifiek ontworpen voor professionele prestaties, respons en duurzaamheid. De verlichte toetsen zijn altijd zichtbaar en leiden niet af tijdens nachtelijke game-sessies.

De USB-doorvoerpoort kan met de extra, toegewezen USB-kabel op zijn eigen invoer worden aangesloten voor een vermogensdoorgifte en gegevensnelheid van 100%. Het betaalbare toetsenbord van Logitech is aanzienlijk minder luidruchtig dan de meeste mechanische toetsenborden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over mechanische toetsenborden

Het is een goed idee dat je voordat je een mechanisch toetsenbord koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

opgewonden meisje met haar toetsenbord

Mechanische toetsenborden worden het meest gebruikt door gamers. (Bron: Kosolapov: 121278815/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen mechanische en membraantoetsenborden?

Momenteel zijn er twee soorten toetsenborden, afhankelijk van de manier waarop de toetsen worden bediend: mechanisch en membraan. In het eerste geval lijkt het mechanisme op dat van een lichtschakelaar. Elke toets heeft een eigen schakelaar die elke aanslag registreert, waardoor ze gevoeliger en preciezer zijn. Mechanische toetsenborden zijn geen nieuwe uitvinding. Sterker nog, de eerste computertoetsenborden waren mechanisch! IBM kwam in 1984 met een ‘Model M’ toetsenbord op de markt (als alternatief voor het Model F keyboard). Dit model gebruikt Buckling Spring switches (later meer over switches).

Membraantoetsenborden daarentegen hebben een siliconenmembraan of -laag die zich helemaal binnenin het toetsenbord uitstrekt. Deze rubberlaag staat in contact met de elektrische circuits om de verschillende toetsaanslagen door te geven. Over het algemeen hebben ze een zachtere en stillere toetsaanslag. Ze zijn bovendien goedkoper, maar hebben een kortere levensduur.

Wat zijn de voor- en nadelen van mechanische toetsenborden?

Van de vele voor- en nadelen van mechanische toetsenborden zijn dit de meest opvallende:

Voordelen
 • Ze zijn gevoeliger, dus bieden ze meer precisie.
 • Ze zijn duurzamer, dus hebben ze een langere levensduur.
 • Je kunt de individuele toetsen vervangen.
 • Je kunt meerdere toetsen tegelijk indrukken.
 • Het is upgradeable, modificeerbaar en hackbaar.
 • Ze hebben antighosting-systemen.
 • Ze zijn veel sneller, waardoor ze de typesnelheid van de gebruikers verbeteren.
 • Ze zijn eenvoudiger schoon te maken.
Nadelen
 • Ze zijn luidruchtiger.
 • Ze zijn meestal volumineuzer, dus ze nemen meer ruimte in beslag.
 • Ze zijn meestal duurder.
 • In het begin zijn ze misschien niet zo comfortabel en misschien wel vermoeiender.

Voor wie zijn mechanische toetsenborden ideaal?

Mechanische toetsenborden zijn zeer populair onder gamers. Maar er zijn daarnaast ook andere groepen gebruikers die veel profijt van dit type toetsenbord kunnen hebben. Veel gebruikers vinden ze beter omdat ze er sneller op kunnen typen.

Ze zijn ook een uitstekende optie voor mensen die vele uren achter elkaar typen, of het nu gaat om journalisten, vertalers, programmeurs of schrijvers. De reden hiervoor is dat ze kunnen helpen vingerpijn, veroorzaakt door constante toetsaanslagen, te verminderen, omdat je met mechanische toetsenborden niet zoveel kracht hoeft uit te oefenen om de toetsen in te drukken.

Veel van de gebruikers die mechanische toetsenborden uitproberen willen geen standaard toetsenborden meer gebruiken.

Waarom zijn mechanische toetsenborden zo populair bij gamers?

Onder de gamers is er geen enkele twijfel over dat mechanische toetsenborden de beste optie zijn. Maar als je een beginner bent, kun je je afvragen waarom de gamers er zo enthousiast over zijn. Laten we eens kijken naar een aantal van de voordelen die ze hebben bij het gamen:

 • Meer precisie in de bewegingen.
 • Een hogere reactiesnelheid.
 • Ze hebben meestal RGB-verlichting.
 • Je kunt meerdere toetsen tegelijkertijd indrukken zonder dat er keyboard-ghosting optreedt.

Wat is ghosting?

Als je wel eens van het woord ghosting gehoord hebt, maar je niet zeker weet wat het is, maak je dan geen zorgen. We zullen het je op een heel eenvoudige manier uitleggen. In principe is het het effect dat optreedt bij sommige toetsenborden die niet in staat zijn om het gelijktijdig indrukken van meerdere toetsen te detecteren. Dit geldt vooral voor membraantoetsenborden.

Deze toetsenborden herkennen slechts het gelijktijdig indrukken van een klein aantal toetsen. Voor gaming is het echter essentieel om verschillende toetsen tegelijkertijd te kunnen gebruiken. Dit wordt key rollover genoemd, wat een specifiek nummer kan zijn (6, 8 of 10 toetsen tegelijk) of onbeperkt (NKRO).

computertoetsenbord met rode sleutel

Enkele van de belangrijkste voordelen van mechanische toetsenborden zijn: de grotere snelheid, gevoeligheid en precisie, en de mogelijkheid om meerdere toetsen tegelijk in te drukken. (Bron: Garrido: cvupic1cbd4/ Unsplash.com)

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de schakelaars van mechanische toetsenborden?

Als we het over een mechanisch toetsenbord hebben, dan hebben we het over onafhankelijke schakelaars. En dat komt omdat elk type zijn eigen kenmerken heeft. Laten we eens kijken wat de belangrijkste ervan zijn.

 • Actuatiepunt: Dit is het moment van registratie, oftewel: het moment dat je de toets indrukt en een registratie (letter/cijfer) tevoorschijn komt op je beeld.
 • Reistijd: De afstand vanaf het moment dat de toets wordt ingedrukt tot de onderkant van de schakelaar.
 • Actuatiekracht: De minimale kracht die nodig is om het actuatiepunt te bereiken.
 • Tactiele feedback: Het gevoel dat ontstaat als je op een toets drukt. Er zijn 3 soorten switches wat dat aspect betreft: de lineaire, de tactiele en de clicky switches. Bij de lineaire voel je geen kracht bij het indrukken van de toets. Bij het indrukken van de tactiele switch voel je een lichte druk op als je op de toets drukt. Terwijl je met de clicky switch dezelfde druk voelt, maar daarbij ook een klikgeluid hoort.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een mechanisch toetsenbord om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het toetsenbord dat je nodig hebt:

Gebruik

Als je op zoek bent naar een mechanisch gaming toetsenbord, is het essentieel dat het een anti-ghosting systeem heeft en dat het compleet is. Bij sommige modellen geldt dit systeem namelijk niet voor alle toetscombinaties. Modellen die zijn ontworpen voor gaming worden meestal geleverd met RGB-verlichting.

Als je daarentegen iemand bent die lange uren moet typen omdat je werkzaam bent als redacteur, programmeur of journalist, is het in dat geval beter om een model te kiezen dat ergonomisch en licht van gewicht is, zodat je geen vermoeide handen krijgt. De toetsen moeten een goede feedback hebben, zodat je kunt voelen wanneer je de toets moet indrukken en weer loslaten.

boze jongen die online speelt

Wist je dat de meeste toetsenborden gebruik maken van de QWERTY-indeling, die in 1874 door Sholes & Glidden werd uitgevonden? (Bron: Drobot: 108841016/ 123rf.com)

Type switches

Het type schakelaar heeft een fundamentele invloed op de prestaties van mechanische toetsenborden. Het is bepalend in aspecten als gevoel, prestatie, geluid en reizen, onder andere. De belangrijkste fabrikant is Cherry. Daarnaast heeft Logitech haar eigen switches, de romers. Ook Razer en Roccat produceren tegenwoordig hun eigen switches. Er is dus heel erg veel te kiezen.

Dit zijn de een aantal kenmerken van de meest gebruikte soorten switches:

Cherry Mx Blue (blauw) Cherry Mx Red (rood) Cherry Mx Brown (bruin) Cherry Mx Black (zwart) Cherry Mx Speed Silver (zilver)
Feedback Tactiel en met geluid Lineair Tactiel Lineaire Lineaire
Actuatiekracht 60 cN 45 cN 55 cN 60 cN 45 cN
Korte reistijd en totale reistijd 2,2 mm

4 mm

2 mm

4 mm

2 mm

4 mm

2 mm

4 mm

1,2 mm

2,4 mm (Deze zijn sneller)

Geluid Hoorbaar Zonder geluid Zonder geluid Zonder geluid Zonder geluid
Gebruik Perfect voor het programmeren of schrijven als je geen last hebt van het geluid. Eén van de beste opties voor gaming. Een goed alternatief voor programmeren of schrijven als je een stiller model wilt. Een hele goede optie voor gaming. Ideaal voor het schrijven omdat hij een lager profiel heeft.

Connectiviteit: bedraad of draadloos

Het is niet erg gebruikelijk om mechanische toetsenborden te vinden met een draadloze verbinding via Bluetooth of 2.4 GHz radiofrequentie. Meestal worden ze aangesloten via een USB-poort of een PS2-poort. Deze laatste optie is heel geschikt omdat de USB-poorten maar tot 10 toetsen tegelijk ondersteunen, terwijl de PS2-aansluiting een onbeperkt aantal toetsen ondersteunt.

gamer membraan toetsenbord

Als je op zoek bent naar een mechanisch gaming toetsenbord, is het essentieel dat het een compleet anti-ghosting systeem heeft. (Bron: Parilovv: 134262927/ 123rf.com)

Formaat en indeling van het toetsenbord

Er zijn verschillende formaten van toetsenborden, maar dit zijn de vier meest voorkomende:

 • Compleet: Het is het meest voorkomende, of in ieder geval de meest bekende. Het heeft de twaalf functietoetsen en het numerieke toetsenbord aan de rechterkant. Het heeft meestal 103 of 104 toetsen.
 • TKL: Bij een tenkeyless-toetsenbord is het numerieke toetsenblok aan de zijkant weggelaten.
 • Compact: Dit is nog kleiner, omdat ook de functietoetsen en speciale toetsen aan de rechterkant (o.a. Insert, Home en ImpPt) niet meer nodig zijn. Ideaal voor wie zich regelmatig met het toetsenbord verplaatst.
 • Uitgebreid toetsenbord: Het is vergelijkbaar met het volledige toetsenbord, maar met een aantal extra toetsen. De G-toetsen aan de linkerkant van het toetsenbord of de multimediatoetsen boven op het toetsenbord komen veel voor. Ze zijn vooral bedoeld voor gaming.

Bij de indeling van het toetsenbord is er een onderscheid te maken tussen de Amerikaanse (US ANSI) of Europese (ISO) indeling. De grootte en de positie van de toetsen zijn hiervan afhankelijk. Vervolgens zijn er de volgende layouts keuzemogelijkheden: US QWERTY, UK QWERTY, Duitse QWERTZ of natuurlijk de Nederlandse QWERTY en Belgische AZERTY.

 • Programmeurs kunnen een Nederlands toetsenbord kopen en United States International als taal-instelling op Windows afstellen.
 • Voor schrijvers zijn Nederlandse QWERTY- toetsenborden natuurlijk het meest geschikt.
 • En voor gamers hangt het af van je voorkeuren en het soort games dat je gaat spelen. Je kunt ook kiezen voor programmeerbare macrotoetsen.

office toetsenbord

Eén van de voordelen van mechanische toetsenborden is dat ze veel sneller zijn, wat de typesnelheid van de gebruikers verbetert.
(Bron: Lam: fq-ks10wtwi/ Unsplash.com)

Ontwerp, verlichting en materiaal van de toetsen

Als je een toetsenbord voor gaming wilt en je gaat het doen in een ruimte met weinig licht, dan heb je er een met verlichting nodig, dat kan monochroom zijn of RGB. Dit maakt het makkelijker om de toetsen te vinden. Bovendien ziet het er ook nog eens heel mooi uit. Aan de andere kant hebben mechanische toetsenborden een lange levensduur.

Ze zijn echter niet allemaal van hetzelfde materiaal gemaakt. De beste optie is een PBT-toetsenbord, dat duurzamer is dan een toetsenbord van ABS-kunststof. Wat het drukken van de toetsen betreft, valt de print van de modellen met achtergrondverlichting op. De toetsen met lasergravure, thermische sublimatie en ultravioletdruk zijn goedkoper.

Samenvatting

Waar veel gebruikers het over eens zijn, is dat als je eenmaal een mechanisch toetsenbord hebt geprobeerd, je nooit meer een membraan toetsenbord wilt gebruiken. Ze zijn vooral populair bij gamers. Bovendien worden ze de laatste jaren steeds meer door schrijvers, journalisten en programmeurs gebruikt .

Een aantal van de belangrijkste voordelen die ze bieden zijn: een grotere precisie, een betere respons bij het indrukken van meerdere toetsen tegelijk en een hogere reactiesnelheid. Bij de keuze van het beste model moet je rekening houden met aspecten als het type schakelaren, de wijze van aansluiten, de indeling van het toetsenbord en de lichteffecten.

Vond je onze shopgids over mechanische toetsenborden interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Smirnov: 127535097/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies