bear on a bed
Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

31Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

De komst van een baby is een spannende tijd voor elke vader of moeder. Je wilt als ouder dat alles vanaf het eerste moment perfect is. De geboorte van een baby kan daarom een zeer stressvolle periode zijn die veel kosten met zich mee brengt. Gelukkig is het krijgen van een baby tegelijkertijd het mooiste wat er is. Als je de juiste tools en meubels in huis hebt, zul je meer dan klaar zijn om het nieuwe wondertje in huis te ontvangen. Eén van de meubels die je in huis moet hebben als je een baby krijgt is het ledikantje.

Een ledikant biedt een baby een veilige en betrouwbare slaapplaats. Hoewel het moeilijk voor ons is om het te accepteren, groeien onze kinderen echter op een gegeven moment op. Het kan veel geld kosten om voor iedere fase een nieuw bed te kopen. Gelukkig zijn er de meegroeibedden. Dit zijn wiegjes die op het juiste moment omgezet kunnen worden in een peuterbed. Op die manier groeit het bed met je kind mee en kun je het bed tijdens de verschillende fasen blijven gebruiken. Een investering in de toekomst dus!
Belangrijk om te weten

  • Het belangrijkste kenmerk van een meegroeibed is dat het kan worden omgezet in een peuterbed, zodat je het kunt blijven gebruiken wanneer de baby groeit.
  • Voordat je een meegroeibed kiest, moet je controleren of deze voldoet aan de Europese regelgeving.
  • Om het beste meegroeibed voor onze baby te kiezen, moeten we rekening houden met bepaalde aspecten, zoals de afmetingen, het ontwerp, de functionaliteiten en de veiligheid van het bed, net als het aantal kinderen waarvoor je het bedje verwacht te gebruiken.

Onze selectie: De beste meegroeibedden op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete meegroeibedden op de Nederlandse markt. Bij ieder product vind je een korte beschrijving met de belangrijkste kenmerken van het artikel, zodat je de verschillende producten goed met elkaar kunt vergelijken en zo het beste meegroeibed voor je kind kunt kiezen. Belangrijk om te weten is dat alle meegroeibedden uit onze selectie voldoen aan de Europese regelgeving.

Het meegroeibed met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Quilola Slaap lekker ledikant is een multi functioneel meegroei ledikant van 70×140 cm. Het bed kan gebruikt worden als ledikant, bankje en peuterbed. Het ledikant van grenen hout wordt geleverd inclusief de 2 kleine schotjes.

Op het hoofdeind van het ledikant is met sierlijke letters “Slaap Lekker” gegraveerd. Het bed is in 3 niveaus te verstellen en het heeft een beschermende plastic bijtrand ter bescherming van gevoelige tanden en tandvlees. De matras wordt niet meegeleverd.

Het meest praktische meegroeibed

Dit witte meegroeibed van hoogwaardige kwaliteit van Childwood heeft een klassiek wit frame. Het heeft een lattenbodem en is verstelbaar op 3 hoogtes. Het kinderbedje wordt geleverd met een gesloten en een halfopen zijde.

Qua design ziet het meegroeibedje er mooi uit en ook in het gebruik is het bedje erg praktisch. De verlaagde zijkant wordt al bij het product geleverd dus je bent niet extra geld kwijt aan een plank om te voorkomen dat je kindje uit bed zal rollen. Het ledikantje is eenvoudig schoon te maken.

Het meest stijlvolle meegroeibed

Het Kili bed van Sebra is een echte klassieker, met een prachtig Deens design. Het bed kan bovendien al naar gelang de ontwikkeling van je kind worden verlengd en de bodem is in hoogte verstelbaar en de zijrekken kunnen al naar gelang de leeftijd van je kind met of zonder zijrekken gebruikt worden zodat het als babybedje of als juniorbed kan worden gebruikt.

Het hele idee van het bed is dat je niet twee keer hoeft te investeren, dus ontvang je bij aankoop van het babybedje ook alle onderdelen van het juniorbed. De afgeronde hoeken zorgen voor een prachtig en typisch Deens design.

De beste 5 in 1 babykamer

De Lorelli Trend Plus 5 in 1 babykamer bestaat uit een tienerbed, ledikant, commode, nachtkastje en bureau. Het in hoogte verstelbare raster is dé oplossing tegen rugklachten. Je hoeft nooit meer diep te bukken om je kind in te stoppen of uit bed te tillen als het raster in de onderste positie staat.

Met een simpele handeling schuif je het raster omhoog, waar deze gelijk in de top positie vergrendeld, zodat je kind heerlijk en vooral veilig kan dromen. Het Trend Plus Combi ledikant wordt geleverd in verschillende frisse kleuren, exclusief de matras.

Shopgids: Alles wat je moet weten over meegroeibedden

Een meegroeibed is geschikt vanaf de geboorte van je kindje en groeit mee tot het kind al ouder is. Voordat je begint met het kopen van een meegroeibed, is het belangrijk dat je de belangrijkste aspecten van dit product kent zodat je het bedje kiest dat het beste bij jou en je kind past. Hieronder vind je daarom de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit meubelstuk.

baby sleeping

Je hebt jarenlang plezier van een meegroeibed aangezien je het volledig kunt aanpassen aan de groei van je kind. 
(Bron: Fam Veldman: 59197354/ 123rf.com)

Wat is een meegroeibed?

Aangezien baby’s erg snel groeien, zit je al snel met het probleem dat alles te klein wordt. Dat geldt vooral voor het bed. De voorbereidingen voor een baby kosten een hoop geld. Als je voor iedere fase een nieuw bed moet kopen, ben je een hoop extra geld kwijt. Meegroeibedden bieden gelukkig de mogelijkheid om een ledikant, dat je tijdens de eerste levensjaren van het kind gebruikt, om te bouwen naar een bed voor peuters of zelfs grotere kinderen. Hiermee win je aan comfort en bespaar je een hoop geld.

De naam van het meegroeibed zegt het al: het groeit mee met je kind. Als je kind uit het ledikant gegroeid is, is het tijd voor een nieuw bed. Een meegroeibed is een bed waarvan het frame te verstellen is in verschillende standen. Sommige meegroeibedden bieden bovendien de functie het om te bouwen naar andere bedden, zoals een bureau of een kastje. Door na de geboorte te investeren in een meegroeibed kan je baby het tijdens de kindertijd, jeugd en misschien zelfs tienerjaren gebruiken.

Meegroeibed ’Normale’ wieg
Voordelen Je bespaart een hoop kosten op de lange termijn.

Beter voor het milieu.

Gemiddelde levensduur tot het kind gemiddeld een leeftijd van 9-12 jaar bereikt.

Sommige meegroeibedden bevatten verschillende accessoires zoals bijvoorbeeld een commode of dressoir.

Goedkoper op de korte termijn.

Makkelijker te vervoeren.

Nadelen Meegroeibedden zijn op de korte termijn duurder.

Nemen meer ruimte in.

Niet geschikt als baby’s nog erg klein zijn. In deze gevallen is een wieg beter.

Je zult het bedje gemiddeld maar 2 jaar gebruiken.

Daarna moet je andere nieuwe meubels kopen, die uiteindelijk meer geld kosten.

Ze hebben meestal geen accessoires.

Is een meegroeibed hetzelfde als een reiswieg?

Veel mensen verwarren een meegroeibed wel eens met een reiswieg. Een reiswieg bestaat namelijk ook uit verschillende afneembare onderdelen die je eenvoudig uit elkaar haalt en opnieuw opbouwt. Reiswiegjes zijn licht en gemakkelijk te vervoeren. Ze zijn erg praktisch om mee op reis te nemen en ze naar verschillende kamers te verplaatsen. Reiswiegjes zijn echter niet om te bouwen tot peuterbed.

Tegelijkertijd zijn meegroeibedjes meestal ontworpen om op één plaats te blijven staan, omdat ze zwaarder zijn en niet altijd wieltjes hebben. Het belangrijkste kenmerk van een meegroeibed is dat het wordt gebruikt tijdens de verschillende leeftijdsfasen van een kind. Afhankelijk van het model biedt een meegroeibed bovendien de kans om meubels als ladekasten en dressoirs aan het bed te bevestigen.

Michael LevineLeraar Genetica
“Het hebben van kinderen maakt je niet direct een ouder, net zoals het hebben van een piano je nog geen pianist maakt.”

Tot welke leeftijd kun je een meegroeibed gebruiken?

Het is zover, je zoon of dochter is uit het ledikant gegroeid en nu moet er een ander bed komen. Maar hoe lang kun je een meegroeibed precies gebruiken? Dat hangt van het model af. De meeste meegroeibedden gaan ongeveer 12 jaar mee. Anderen modellen zijn geschikt tot het kind een leeftijd van 5 of 9 jaar bereikt. Controleer goed wat de maximale leeftijd is die door de fabrikant wordt voorgesteld en kies het meegroeibed op basis van je behoeften.

Omdat een meegroeibed vrij groot is, wordt het afgeraden deze voor pasgeboren baby’s te gebruiken. In deze gevallen wordt het aanbevolen om een normale wieg te gebruiken. Om een idee te krijgen welke nieuwe bedden je met een meegroeibed vervangt, vind je hieronder een tabel met de belangrijkste kenmerken van het Mozesmandje, een mini-wieg en een normale wieg. Houd er rekening mee dat de afmetingen gemiddeld zijn en kunnen variëren, afhankelijk van het model.

Mozesmandje Mini-wieg Wieg
Vorm Een Mozesmand is een rieten reiswieg die doet denken aan de mandjes van vroeger, met een moderne touch. Je kunt de wieg optillen aan de 2 handgrepen. Een mini-wieg heeft een rechthoekige vorm. Ook een normale wieg heeft een rechthoekige vorm.
Gemiddelde afmetingen 80 x 40 cm. 60 x 80 cm. 60 x 120, 70 x 40 of 130 x 80 cm.
Hoogte 25 cm Van binnenuit 30 cm Volledig afhankelijk van het model.
Voordelen Handig en licht van gewicht, ideaal voor het vervoeren van een pasgeboren baby. Licht en gemakkelijk verplaatsbaar. Ruimer, ideaal voor baby’s vanaf 6 maanden.
Levensduur Voor de eerste maanden, wanneer de baby meer begint te wegen, is het moeilijk om hem of haar in een Mozesmandje te vervoeren. Geschikt tot het kind een leeftijd van 4-6 maanden bereikt. Een normale wieg kan je meestal gebruiken tot het kind 2 jaar oud is.

Hoe pas je een meegroeibed aan, aan de groei van het kind?

Om te beginnen hebben de meeste meegroeibedden een lattenbodem op verstelbare hoogte. Als je een hele kleine baby hebt die nog nauwelijks rechtop kan staan, zal je rug blij zijn met de maximale hoogte, aangezien je je kind meerdere keren per dag uit het bedje moet halen en er weer in moet leggen.

Wanneer het kind iets meer groeit, kun je de bodem van een meegroeibed ietwat verlagen om te voorkomen dat je kind over de reling valt. Wanneer het kind klaar is om van het ledikant naar een peuterbed over te stappen, kun je de grootte van het bed aanpassen aan de grootte van het kind.

Wat is de Europese regelgeving voor meegroeibedden?

Het is belangrijk dat de wieg die je wilt kopen aan de meest actuele wet en regelgeving voldoet. Wil je zoveel mogelijk risico inperken, dan heeft het zin om te kijken of de wieg die jij wilt voldoet aan de eisen gesteld door de Nederlandse overheid. Er worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan de afstand tussen de spijlen, voldoende luchtcirculatie, minimale en maximale afmetingen en de bekleding van de wieg.

Het meegroeibed mag verder geen scherpe hoeken, splinters, uitsteeksels of iets anders bevatten dat de baby kan beschadigen. Deze regel verplicht ook om af te zien van het gebruik van materialen die giftig kunnen zijn voor de gezondheid van de baby. Tot slot, als het bedje wieltjes heeft, moeten ten minste 2 van de 4 een remsysteem hebben.

Is het makkelijk om een meegroeibed om te bouwen naar een bed?

Over het algemeen zijn de meeste moderne meegroeibedden zodanig ontworpen dat de montage ervan eenvoudig is en zelfs de minst handige ouders het bed in elkaar kunnen zetten. Bovendien bevatten de meeste meegroeibedden, indien nodig, een montage-set om het bed in elkaar te zetten. Je hoeft dan dus alleen maar de meegeleverde handleiding te volgen. Een kind kan de was doen!

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het kopen van een meegroeibed is het belangrijk dat je van tevoren bepaalde aspecten beoordeelt. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden voordat je een meegroeibedje koopt. Op deze manier zorg je ervoor dat je het meegroeibedje kiest dat het beste past bij jou en je baby.

Formaat

Meegroeibedden zijn meestal iets groter dan normale wiegjes. Het meest voorkomende formaat is ongeveer 140 x 70 cm, wanneer omgezet in een bed. Er zijn kleinere en grotere formaten. Over het algemeen geldt dat hoe groter de wieg, hoe duurder deze is. Dat geldt vooral als het bed nog accessoires of bijbehorende meubels heeft, zoals een kleine ladekast.

Hoewel het waar is dat ze over het algemeen meer ruimte innemen dan een normale wieg, moeten we er rekening mee houden dat deze gelijk is aan de ruimte die een normaal bed op een later moment zal innemen. Je moet echter extra goed op het formaat letten als je de wieg aan je bed wilt zetten om bij elkaar te slapen. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je het bed makkelijk kan verplaatsen wanneer nodig.

baby room

Het belangrijkste kenmerk van een meegroeibed is dat het kan worden omgezet in een peuterbed, zodat je het kunt blijven gebruiken wanneer de baby groeit.
(Bron: André Azambuja: 669427/ Pixabay.com)

Model

Het makkelijkste meegroeibed is een ledikantmodel dat je eenvoudig in een bed verandert, door bijvoorbeeld de 2 zijkanten te verwijderen. Als je een iets geavanceerder model wilt, zijn er ook bedjes op de markt met een ladekast om alle babyspullen zoals babydekens in op te bergen. Als je in deze gevallen de wieg ombouwt naar een bed, kun je de kast vaak als los nachtkastje of kast met planken gebruiken.

Zoals je in deze shopgids hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende soorten meegroeibedden. Er zijn zelf ledikantjes die niet niet alleen in een peuterbed kunnen worden getransformeerd, maar ook in een bureau waar het kind huiswerk aan kan maken als hij of zij naar school gaat. Verder zijn er speciale meegroeibedjes voor ouders die het bedje aan hun eigen bed willen vastmaken om samen met hun baby te slapen, en modellen die je kunt veranderen in stapelbedden, ideaal als er een tweeling komt. Zoals je ziet zijn er dus veel opties en is er voor ieder wat wils.

Veiligheid

Een van de belangrijkste prioriteiten die we hebben als het om onze kinderen gaat, is het waarborgen van hun veiligheid. Zorg er daarom altijd voor dat het meegroeibed dat je wilt kopen voldoet aan de Europese wetgeving en bijvoorbeeld de juiste hoogte heeft om te voorkomen dat je baby valt. Houd ook rekening met de dikte van het matras en de ruimte tussen de spijlen.

Een andere factor die je niet over het hoofd mag zien, is dat er geen giftige verf of andere materialen zijn gebruikt bij de productie van het meubel. Baby’s zijn de meest nieuwsgierige wezens ter wereld en aarzelen niet om van alles in hun mond te stoppen. De veiligheid van het meubel is daarom een van de belangrijkste aankoopcriteria.

baby sleeping

Controleer goed de maximale leeftijd die door de fabrikant wordt voorgesteld en kies het meegroeibed op basis van je behoeften.
(Bron: David Pereiras Villagrá: 25298832/ 123rf.com)

Samenvatting

Een ledikant biedt een baby een veilige slaapplaats. Hoewel het moeilijk voor ons is om het te accepteren, groeien onze kinderen op een gegeven moment op. Het kan veel geld kosten om voor iedere leeftijdsfase een nieuw bed te kopen. Gelukkig bestaan er meegroeibedden. Een meegroeibed bouw je eenvoudig om, past zich zo aan aan de leeftijd van het kind en bespaart je op die manier een hoop geld.

Een meegroeibed gaat een lange tijd mee, soms zelfs tot het kind een leeftijd van 12 jaar bereikt. Als je besluit om in een meegroeibed te investeren, moet je rekening houden met aankoopcriteria zoals het formaat, model en de veiligheid van het bedje.

Vond je onze shopgids over meegroeibedden interessant? Laat hieronder je reactie achter, of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Niek Verlaan: 376531/ Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies