Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Of het nu gaat om kleermakers, doe-het-zelvers of ingenieurs: de rolmaat is een onmisbaar hulpmiddel bij het nauwkeurig meten van lengtes. Verschillende soorten en uitvoeringen maken hem heel veelzijdig. Onze rolbandmaat test 2022 is ontworpen om je te helpen de ideale rolbandmaat voor je werkdoeleinden te vinden. Om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we de beste producten voor je uitgezocht en veel gestelde vragen samengevat en beantwoord in onze gids. Veel leesplezier!
De belangrijkste feiten in het kort

  • Het meetlint is een lengtemeetinstrument waarmee je lengtes tot 100 meter met millimeter precisie kunt meten.
  • In principe kun je kiezen tussen een zak-, capsule-, lijst-, kleermakers- of multifunctionele rolbandmaat. Alle soorten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes.
  • Zaklinten zijn ideaal voor het meten van kleine afstanden, terwijl capsule- en kaderlinten vaak gebruikt worden voor het meten van grote afstanden. Het kleermakerslint is bijzonder soepel en is daarom het meest geschikt voor het meten van bolle vormen. Het multifunctionele meetlint bevat ook enkele praktische extra functies.

Rolbandmaten: Onze selectie

Rolbandmaten: koop- en beoordelingscriteria

Ben je op zoek naar een rolmaat maar weet je niet welke het meest geschikt is voor je doeleinden? Dan raden we je aan de volgende aspecten te overwegen voor je koopt:

Voor een beter begrip gaan we hieronder dieper in op elk criterium.

Lengte

Rolbandmaten zijn er in veel verschillende lengtes. De meest voorkomende lengtes zijn 3, 5, 20, 30 en 50 meter. Alvorens te kopen moet je dus duidelijk weten voor welk doel je het meetlint nodig hebt. Als je een rolmaat zoekt voor doe-het-zelf gebruik, is een zakrolmaat met een lengte van maximaal 10 meter waarschijnlijk voldoende. Werk je daarentegen op een bouwterrein en wil je langere afstanden meten, dan is een capsule of frame meetlint met een lengte van 10 meter of meer meer geschikt. Als je een kleermakers meetlint zoekt, raden we een lengte van ongeveer 1,5 meter aan.

Materiaal

Rolbandmaten zijn gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen. Het meest voorkomende materiaal is gelakt staal. Er zijn ook materialen van roestvast staal, kunststof of glasvezel. Kleermakerslinten zijn vaak gemaakt van gecoat linnen of plastic.

Attentie! Stalen meetlinten geleiden elektriciteit en kunnen roesten.

Metalen hebben elektrische geleidbaarheid. Daarom kunnen kortsluiting of elektrische schokken optreden bij het gebruik van stalen meetlinten in de buurt van elektrische leidingen. Als je voor dit soort werk een meetlint zoekt, is het beter er een van kunststof of glasvezel te gebruiken. Niet roestende materialen zijn ook geschikt voor werk waar zware vervuiling of vochtigheid te verwachten is. Als je een meetlint zoekt voor kleermakerswerk, bijvoorbeeld om lichaamsomtrekken te meten, raden we een bijzonder soepel meetlint van gecoat linnen aan.

Gewicht

Een meetlint is een werkinstrument. Daarom speelt het gewicht een belangrijke rol. Dit wordt door verschillende factoren bepaald. Zo is een meetlint met frame door zijn afmetingen en vormgeving aanzienlijk zwaarder dan een capsule- of zaklint. Het gewicht wordt ook beïnvloed door het gebruikte materiaal. Een stalen meetlint is zwaarder dan een meetlint van glasvezel of linnen.

Systeem van eenheden

De schaalverdeling van een meetlint is ofwel in metrische eenheden (millimeters, centimeters, meters) ofwel in inches. Er zijn echter ook rolbandmaten waarop beide soorten schalen tegelijk worden aangegeven.

Meetnauwkeurigheid

De meetnauwkeurigheid van een rolbandmaat wordt bepaald volgens Richtlijn 2014/32 EU. Dit omvat drie EG nauwkeurigheidsklassen met de volgende tolerantiewaarden:

EG nauwkeurigheidsklasse Tolerantie
Nauwkeurigheidsklasse I +/- 1,1 mm op 10 m
Nauwkeurigheidsklasse II +/- 2,3 mm op 10 m
Nauwkeurigheidsklasse III +/- 4,6 mm op 10 m

Dus als je afstanden of lengtes bijzonder nauwkeurig wilt meten, moet je een meetlint gebruiken. Als je heel nauwkeurig afstanden of lengtes wilt meten, kies je best een meetlint van nauwkeurigheidsklasse I met een maximale tolerantie van +/- 1.1 millimeter over 10 meter.

Rolbandmaten: veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende gids hebben we belangrijke vragen over rolbandmaten voor je samengevat en beantwoord. We willen je helpen het beste meetlint voor je behoeften te vinden.

Wat is een meetlint?

Een rolmaat is een lengtemeetinstrument om lengtes tot 100 meter met millimeter precisie te meten. De term beschrijft het hele meetapparaat, bestaande uit het meetlint met schaalverdeling, een frame of behuizing, een zwengel of veer en eventuele extra functies.

Bandmaß-1

Je kunt een meetlint gebruiken om de afstand tussen twee punten te meten.
(Image source: Callum Hill / unsplash)

In de landmeetkunde spreken we vaak ook van meetlint of rolmaat, in Oostenrijk en Zwitserland ook van rolmeter.

Welke soorten rolbandmaten zijn er?

Afhankelijk van de constructie van het meetlint kunnen verschillende soorten onderscheiden worden. Je kunt kiezen uit zakrolmaten, capsule rolmaten, kader rolmaten, kleermakers rolmaten en multifunctionele rolmaten. We hebben de voor- en nadelen van elk type in de volgende tabel samengevat:

Type Voordelen Nadelen
Zakrolbandmaat Compacte vormgeving, handig, licht van gewicht, automatisch intrekkend Meten van kleine afstanden
Capsule rolbandmaat Compacte vormgeving, meten van grote afstanden, Vaak geen automatische terugtrekking
Frame rolbandmaat Robuust ontwerp, meting van grote afstanden mogelijk Zwaar gewicht, niet erg handig, geen automatische terugtrekking
Rolbandmaat op maat Flexibel, handig, licht gewicht Niet erg nauwkeurig meten, geen automatische terugtrekking
Multifunctionele rolbandmaat Compact ontwerp, handig, automatische terugtrekking, incl. kijkvenster, waterpas en/of Kijkvenster, waterpas en/of laserafstandsmeting en digitale display Afhankelijk van de kenmerken, zwaarder gewicht, eventueel batterijgevoed

Zoals de naam al doet vermoeden, is de zakrolmaat het meest geschikt voor gebruik onderweg. De voordelen van dit product zijn dan ook beslist zijn compacte vormgeving, zijn handzaamheid en zijn geringe gewicht. Bovendien kan de tape na gebruik automatisch weer in het etui gerold worden. Een nadeel is echter dat een zakrolmaat alleen geschikt is om kleinere afstanden te meten. De capsule rolbandmaat maakt ook indruk door zijn compacte vormgeving en geringe gewicht. Hij kan ook gebruikt worden om grote afstanden te meten. Maar capsule rolbandmaten hebben geen automatische toevoer en moeten dus na gebruik met de hand opgerold worden.

Een kaderbandmaat kan tot 100 meter lang zijn.

In tegenstelling tot zak- en capsulebandmaten zit het meetlint van een kaderbandmaat open op een frame en niet in een behuizing. De reden hiervoor is zijn lengte. De lengte en het robuuste frame maken het meetlint tegelijk vrij zwaar en niet erg handzaam. Bovendien moet het meetlint na gebruik met de hand met een zwengel opgerold worden, net als een capsule meetlint. Een kleermakerslint van gecoate stof of kunststof zit niet in een behuizing en ook niet in een frame, maar bestaat alleen uit het meetlint zelf. Hij wordt dan ook gekenmerkt door zijn lichte gewicht en handzaamheid. Maar door de flexibiliteit van het materiaal geeft het minder nauwkeurige meetresultaten. Na gebruik wordt het met de hand opgerold. Een multifunctionele rolbandmaat is een zakbandmaat met speciale extra functies, zoals een kijkvenster, een magneet, een kompas, een waterpas of een elektro-optische afstandsmeter (laser afstandsmeter) met digitale weergave. Een multifunctionele rolbandmaat is meestal heel compact en handig, maar afhankelijk van de uitrusting kan hij aanzienlijk zwaarder zijn dan een gewone zakbandmaat.

Wat kost een meetlint?

De kosten van een rolmaat variëren naar gelang het type, de kwaliteit en de uitrusting.; De gemiddelde prijsklassen vind je in de volgende tabel:

Type Prijsklasse
Zakrolmaat Ca. 2 tot 40 euro
Capsule rolmaat Ca. 7 tot 45 euro
Frame rolmaat Ca. 7 tot 90 euro
Kleermakers rolmaat Ca. 2 tot 19 euro
Multifunctionele rolmaat Ca. 30 tot 105 euro

Zakrolmaten zijn verkrijgbaar vanaf ca. 2 euro. Maar afhankelijk van kwaliteit, functies en nauwkeurigheidsklasse kunnen ze tot 40 euro kosten. De situatie is vergelijkbaar voor capsule meetlint. De prijsklasse is hier van ongeveer 7 tot 45 euro. Frame rolbandmaten kunnen ook aanzienlijk duurder zijn, door hun ontwerp en lengte. Ook hier variëren de prijzen, afhankelijk van kwaliteit en nauwkeurigheidsklasse. Het multifunctionele meetlint kan ook duurder zijn door de verschillende extra functies. Het kleermakers meetlint is een goedkope optie. Het kost maar tussen de 2 en 19 euro, maar het geeft je minder nauwkeurige meetresultaten.

Welke alternatieven zijn er voor rolbandmaten?

Behalve met de reeds beschreven soorten meetlint kun je ook afstanden meten met de volgende twee alternatieven:

Type Beschrijving
Duimstok De duimstok of vouwliniaal is een meetinstrument om afstanden tot vier meter te bepalen. Hij is gemaakt van hout, kunststof of aluminium en kan met veerverbindingen opgevouwen worden. Maar door hun ontwerp komt de meetnauwkeurigheid van duimstokken slechts overeen met nauwkeurigheidsklasse III.
Laserafstandsmeter De laserafstandsmeter is een elektronisch meetinstrument dat afstanden bepaalt met behulp van een laserstraal. In tegenstelling tot rolbandmaten of duimstokken is de meetnauwkeurigheid in de orde van +/- 2 millimeter, ongeacht de afstand. Daarom is de laserafstandsmeter bijzonder geschikt om grote afstanden te bepalen.

Net als rolbandmaten hebben duimstokken en laserafstandsmeters bepaalde voor- en nadelen. Veel rolbandmaten zijn echter duidelijk superieur aan duimstokken en laserafstandsmeters als het gaat om meetnauwkeurigheid op korte afstanden. Als je een rolmaat zoekt die je zeer nauwkeurige meetresultaten geeft voor zowel kleine als grote afstanden, dan is een zakrolmaat met een laser afstandsmeter de beste keuze.

Welke informatie staat op het meetlint van mijn rolmaat?

Op het meetlint van een rolmaat zit een gedrukte of gegraveerde schaalverdeling. Dit wordt onderverdeeld in millimeters, centimeters, meters of inches.

Bandmaß-2

Op een meetlint vind je een schaalverdeling en wat interessante extra informatie.
(Image source: LeoVeo / pixabay)

Aan de voorkant van het meetlint vind je ook de volgende informatie:

Lengte: Je kunt de totale lengte van het meetlint aflezen in het rechthoekige veld helemaal aan het begin van de schaalverdeling.

Nauwkeurigheidsklasse: De nauwkeurigheidsklasse van de rolbandmaat vind je in het ovale veld rechts van de lengte.

Fabrikant: De derde markering op het meetlint geeft de fabrikant aan.

CE markering: Op de aanduiding van de fabrikant volgt de zogenaamde CE markering, een kwaliteitszegel dat garandeert dat aan de geldende eisen in de EU wordt voldaan.

Productiejaar: In het rechthoekige veld rechts van de CE markering kun je het productiejaar van de meetband aflezen. Op sommige lange meetbanden zijn ook de respectieve referentietemperatuur en trekkracht aangegeven. Deze gegevens geven informatie over het geldigheidsbereik van de meetnauwkeurigheid.

Hoe gebruik ik een meetlint correct?

Zoals reeds gezegd zijn rolbandmaten geschikt voor het nauwkeurig meten van afstanden. Om dit te doen rek je het meetlint uit tussen twee meetpunten. De gedrukte of gegraveerde schaal toont je dan de afstand tussen de twee punten in millimeters, centimeters, meters of inches. Zorg ervoor dat je het meetlint steeds strak houdt, anders kan de meting onjuist zijn. Sommige soorten rolbandmaten maken het je gemakkelijker om te meten door er haakjes of oogjes aan te bevestigen die het voorste deel van het meetlint vastzetten aan een van de twee meetpunten. Dit scheelt je een handje bij het meten.

Conclusie

Een meetlint is een lengtemeetinstrument waarmee je kleine en grote afstanden tot op de millimeter nauwkeurig kunt opmeten. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen uit zak-, capsule-, lijst-, kleermakers- of multifunctionele rolbandmaten. Zakrolbandmaten zijn ideaal voor het meten van kleine afstanden, bijvoorbeeld in de doe-het-zelf sector.

Capsule en frame rolbandmaten worden daarentegen vaak op bouwterreinen gebruikt, omdat je er grote afstanden mee kunt meten. Het bijzonder flexibele snijlint daarentegen is het best te gebruiken voor het meten van bolle vormen. Hecht je ook belang aan enkele praktische extra functies? Een multifunctioneel meetlint voldoet zeker aan je verwachtingen.

Beeldbron: slasny / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies