Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Koffie is een van de populairste dranken ter wereld. In welk land je ook komt, koffie is bijna overal verkrijgbaar en populair, en veel mensen kunnen zich hun ochtenden zonder koffie niet voorstellen. Intussen zijn er veel verschillende koffievariaties ontstaan, zoals latte koffie, latte macchiato en cappuccino, en er komen er waarschijnlijk steeds meer bij.

Bij veel moderne koffiespecialiteiten is het melkschuim de kers op de taart. In een echte latte macchiato, bijvoorbeeld, is melkschuim een integraal onderdeel. Met een melkopschuimer kun je deze lekkernijen ook thuis bereiden. In onze grote melkopschuimer test 2021, laten we je zien wat je moet overwegen en weten voor je een melkopschuimer koopt.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Melkschuim verfijnt alle koffiespecialiteiten en andere warme dranken, van gewone koffie tot cappuccino’s, latte macchiatos, lattes en zelfs cacao. De melkschuimkroon kun je er thuis gemakkelijk en snel mee bereiden.
 • Er zijn verschillende soorten melkopschuimers die je voor je schuimtopping kunt gebruiken. Er zijn hand-, batterij-, elektrische, inductie- en stoompijpje melkopschuimers.
 • Je kunt verschillende soorten melk gebruiken om op te schuimen. Dit biedt ook meer variatie in smaak. Mensen met een veganistisch dieet hoeven het dus niet zonder het heerlijke schuim te stellen.

Melkopschuimer: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor melkopschuimers

Melkopschuimers zijn er in veel verschillende variaties en van veel fabrikanten. Sommige modellen verschillen aanzienlijk in kwaliteit, mogelijkheden en werking. We hebben de belangrijkste informatie samengesteld die je nodig hebt voor je een aankoop doet.
Je kunt de melkopschuimers vergelijken volgens deze criteria:

Werking

De werking van de verschillende melkopschuimers verschilt. Het geproduceerde melkschuim is echter in alle apparaten gelijk. Om melkschuim te maken met een batterij-aangedreven opschuimer heb je een ander bakje voor de melk nodig.

Bij manuele en elektrische melkopschuimers is een bakje al geïntegreerd. Om het melkschuim te maken, wordt in alle apparaten melk aan de container toegevoegd. Afhankelijk van hoe het werkt, wordt dan het melkschuim bereid.

Met handmatige melkopschuimers wordt de melk direct in de beker verwarmd en door een zeef opgeschuimd. Ook inductie- en elektrische melkopschuimers worden met een druk op de knop bediend. In deze opschuimers wordt melkschuim gemaakt met een garde. De melk wordt verwarmd, maar kan ook koud geschuimd worden. Deze soort bediening is dus bijzonder gemakkelijk.

Als je een professional bent op het gebied van koffiespecialiteiten, kun je je een stoompijpje melkopschuimer aanschaffen. Deze mogen alleen gebruikt worden in combinatie met een volautomatische koffie- of espressomachine. Het melkschuim dat door stoompijpjes wordt geproduceerd is bijzonder romig.

Reinigen

In principe moeten melkopschuimers met de hand gereinigd worden. Als je je melkschuim bereid hebt en er je warme drank mee verfijnd hebt, kun je resten er gewoon met water afspoelen. Als de melkresten vastzitten, kun je afwasmiddel en een sponsje gebruiken.

Je moet iets voorzichtiger zijn met elektrische melkopschuimers. Je kunt warm water met een beetje afwasmiddel in het bakje gieten en de machine starten. Na korte tijd moet de melkopschuimer schoon zijn.

Roestvast stalen melkopschuimers zijn over het algemeen gemakkelijk schoon te maken.

Als met de hand schoonmaken je te veel moeite is, kun je ook een melkopschuimer met een melkreservoir gebruiken. Het bakje kan na gebruik meestal gewoon in de afwasmachine.

Als je extra werk wilt vermijden, kun je bij aankoop direct naar de coating kijken. Sommige melkopschuimers hebben een anti-aanbaklaag. Daardoor blijft de melk minder aan de container kleven en is hij gemakkelijker schoon te maken.

Capaciteit

Melkopschuimers zijn er in verschillende maten. Afhankelijk van het gebruik kun je een kleine of een grotere bak kiezen. De inhoud is meestal tussen 0.1 en 0.8 liter. Voor normaal huishoudelijk gebruik is 0.2 liter ruim voldoende.

Hiermee kun je 1-2 melkschuimdrankjes bereiden. Maar als je vaak bezoek hebt of de hele familie komt bij elkaar, kun je beter voor een grotere opschuimer gaan. Met 0,6 tot 0,8 liter melk kunnen veel mensen voorzien worden van de heerlijke topping.

Bij een handbediende melkopschuimer is de vulhoeveelheid niet belangrijk. De garde wordt gewoon in de melk gehouden en de spiraal produceert het romige melkschuim. Veel ervan werken zowel met warme als koude melk.

Uiterlijk

De melkopschuimer is niet alleen praktisch, maar geeft ook een mooi visueel accent aan de salontafel. Als je belang hecht aan het uiterlijk, kun je beter kiezen voor een elektrische melkopschuimer of een inductie-apparaat. Deze zijn vaak van roestvrij staal en zien er daardoor bijzonder hoogwaardig en chic uit.

De melkopschuimers zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren of oppervlaktematerialen zoals hout. Wil je dus dat je melkopschuimer perfect bij je keuken past, dan kun je zelf een keuze maken. Natuurlijk is het een echte blikvanger in felle kleuren zoals rood of roze. Er is voor elk wat wils.

Gebruik

Als je regelmatig je koffie of cacao met melkschuim wilt verfijnen, moet je voor een apparaat van hogere kwaliteit gaan. Zo kun je er lang van genieten en dubbel besparen op de aanschafkosten.

Als je wilt dat de melkopschuimer het hele gezin blij maakt met koffie en gebak, moet je ook op de grootte letten.

Als je een topping van melkschuim voor verschillende warme dranken wilt bereiden, moet de capaciteit passend zijn.

Zo hoef je je opschuimer maar één keer te bedienen en kun je iedereen van melkschuim voorzien. Een geschikt apparaat heeft een inhoud van ongeveer 0,5 tot 0,7 liter. Dit is genoeg voor een dikke laag melkschuim op elk drankje.

Besluit: Welke soorten melkopschuimers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten melkopschuimers. Om je een beter overzicht te geven, hebben we de voordelen en nadelen van elk type in deze tabel samengebracht.

Type Voordelen Nadelen
Melkopschuimers op batterijen Je kunt een ongespecificeerde hoeveelheid melk gebruiken. Voor het opschuimen is geen stroombron nodig. Deze apparaten zijn het goedkoopst. Het schuim is niet erg romig.
Elektrische melkopschuimer De bediening is bijzonder eenvoudig. Reinigen in de afwasmachine is mogelijk. De vulhoeveelheid varieert naar gelang de grootte van de bak.
Handmatige melkopschuimer Het melkschuim wordt romig. Lichamelijke inspanning is vereist.
Inductie melkopschuimer De melk kan niet overkoken door de regeling. Gemakkelijk schoonmaken in de afwasmachine is mogelijk. Het is iets duurder in aanschaf.
Stoompijpje melkopschuimer Het produceert bijzonder romig melkschuim. Het kan alleen gebruikt worden met volautomatische koffiemachines of espressomachines. Het vergt wat oefening om het te gebruiken.

Wat de afzonderlijke soorten precies van elkaar onderscheidt en wat ze verschillend maakt wordt hier uitgelegd. Daarna zou je alle informatie moeten hebben die je nodig hebt bij het kiezen van je melkopschuimer.

Batteriebetriebene Milchaufschäumer

Melkopschuimers op batterijen

Als je een onbepaalde hoeveelheid melk wilt opschuimen, zijn melkopschuimers op batterijen bijzonder geschikt. Opschuimers op batterijen hebben geen eigen reservoir. Om melk op te schuimen giet je een willekeurige hoeveelheid melk in een kopje of iets dergelijks en houd je de opschuimer erin.

Melkopschuimers op batterijen zijn de goedkoopste van de melkopschuimers.

Het handvat bevat de batterijen en een elektronische motor. Dit drijft de garde aan de onderkant van het handvat aan. De draaiende garde schept luchtbellen in de melk en produceert het populaire melkschuim.

Zorg ervoor dat de melk voor de batterij-aangedreven opschuimer warm is. De garde kan geen koude melk opschuimen.

In tegenstelling tot andere melkopschuimers is het schuim hier niet helemaal zo romig. Anderzijds is hij ideaal voor snel en gemakkelijk gebruik en is er geen elektriciteit nodig.

Na gebruik kun je de melkresten gewoon afspoelen met warm water. Bij sommige handopschuimers met een batterij kun je de garde ook losmaken van het handvat. Dit maakt het schoonmaken nog gemakkelijker.

Hier is een lijst van de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen
 • onbepaalde hoeveelheid melk
 • geen stroombron nodig
 • goedkoop
Nadelen
 • Schuim niet bijzonder romig
Elektrische Milchaufschäumer

Elektrische melkopschuimers

Elektrische melkopschuimers zijn bijzonder gemakkelijk te bedienen. Een elektrisch werkende melkopschuimer bestaat uit een houder voor de melk, waarin die direct verwarmd wordt.

In sommige elektrische apparaten kan de melk zelfs zowel warm als koud opgeschuimd worden. Hoeveel melk je kunt gebruiken hangt af van de grootte van het reservoir in het betreffende model.

Elektrische opschuimers werken met een garde die door de elektromotor wordt aangedreven. Zo kan er lucht onder de melk komen en het romige schuim ontstaan. Alles wat nodig is om de melk op te schuimen is een druk op een knop.

De vormgeving van de apparaten kan variëren naargelang het model. Sommige elektrische melkopschuimers hebben twee delen die van elkaar gescheiden kunnen worden. Het ene is het melkreservoir en het andere is voor de elektronica.

Als je een elektrische melkopschuimer hebt met een apart bakje, kun je het na gebruik zelfs in de afwasmachine schoonmaken.

De tabel somt de belangrijkste voor- en nadelen op.

Voordelen
 • gemakkelijk te gebruiken
 • vaatwasmachinebestendige container
Nadelen
 • capaciteit varieert afhankelijk van de grootte van de container
Manuelle Milchaufschäumer

Handmatige melkopschuimers

In tegenstelling tot de andere werken de handbediende melkopschuimers met een zeef. Deze zeef is aan het toestel bevestigd. Om op te schuimen wordt het met de hand op en neer bewogen. Er wordt lucht door de melk gemengd en er ontstaat melkschuim. Met handmatige melkopschuimers wordt je schuim bijzonder romig.

Nadat je de zeef voldoende keren door de melk hebt bewogen, moet je het schuim een minuut laten rusten. Je kunt dan je melkschuim afschuimen en op je drankje gieten.

Manuele melkopschuimers zijn vaak van roestvast staal gemaakt. De melk kan voor het opschuimen in de roestvrijstalen bak verwarmd worden. Het duurzame materiaal maakt het ook mogelijk de melk direct op de kookplaat te verwarmen.

De hoeveelheid melk varieert naar gelang de grootte van de roestvrijstalen bak. Nadat je het melkschuim gemaakt hebt, kun je de melkopschuimer in de afwasmachine zetten om hem schoon te maken.

Hier hebben we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen
 • romig schuim
Nadelen
 • fysieke inspanning vereist
Induktions-Milchaufschäumer

Inductiemelkopschuimer

Melkopschuimers die op inductie werken, kun je eenvoudig bedienen door op een knop te drukken.

De melk wordt in het bakje gegoten, dat op de inductiebasis wordt geplaatst. Binnenin het melkreservoir zit een garde die het melkschuim produceert. Een inductiemotor zorgt ervoor dat de melk niet overkookt.

Nadat het melkschuim is ontstaan, schakelt de inductiemelkopschuimer zichzelf uit.

Voor gebruik moet het inductietoestel op een stroombron aangesloten zijn.

Als het romige melkschuim opgeklopt is, kun je de houder van de basis nemen en het schuim over de koffiespecialiteiten gieten. Als je het melkschuim hebt afgeschuimd, kan het melkreservoir in de afwasmachine gereinigd worden.

Vergeleken met andere melkopschuimers zijn die met inductie meestal iets duurder in aanschaf.

Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen.
[/procon]

Voordelen
 • niet overkoken
 • vaatwasmachinebestendig
Nadelen
 • duurder in aanschaf
Dampfdüsen-Milchaufschäumer

Stoompijpje melkopschuimer

Als je een professional bent op het gebied van koffiespecialiteiten, is het stoompijpje melkopschuimer precies wat je zoekt.

Het vergt wat oefening voor je het stoompijpje perfect kunt gebruiken. Maar het loont beslist de moeite.

Om op te schuimen houd je het stoompijpje in de beker met de melk. Door het mondstuk iets op en neer te bewegen, wordt lucht onder de melk geleid. Tegelijk warmt de melk op. Als je voelt dat de melk warm is, houd je het stoompijpje aan de rand van het bakje in de melk.

Nu wervelt de melk in een cirkelvormige beweging en grote luchtbellen verdwijnen. Er wordt geen lucht meer toegevoegd.

Als de temperatuur nu rond de 65 graden is en dus te heet om vast te houden, is het melkschuim klaar.

Dit moet nu zo snel mogelijk aan je koffie, cappuccino of iets dergelijks toegevoegd worden. Als je te lang wacht, scheidt het schuim zich weer van de melk.

Als je het melkschuim wat steviger wilt hebben, tik je het melkkannetje lichtjes op tafel. Hierdoor verdwijnen eventuele resterende luchtbellen.

We hebben de voor- en nadelen van de stoompijpje melkopschuimer op een rijtje gezet.

Voordelen
 • bijzonder romig schuim
Nadelen
 • alleen samen met espresso en volautomatische koffiemachines
 • training vereist

Gids: Veelgestelde vragen over melkopschuimers in detail beantwoord

Hoe bedien ik de verschillende melkopschuimers?

De werking varieert naargelang het model. In het algemeen wordt opschuimen met een druk op de knop bijzonder gemakkelijk gevonden. Melkopschuimers op batterijen of met de hand moeten met de hand bediend worden.

Melkopschuimers met een batterij hebben een handvat en een garde. De garde wordt in de melk gehouden en de elektrische motor laat de spoel draaien. Je hoeft alleen maar het opschuimstaafje in de melk te houden.

Handmatige melkopschuimers zijn iets meer werk om te bedienen. Hier ontstaat het melkschuim door een zeef die je op en neer beweegt.

Het gebruik van een stoompijpje melkopschuimer vereist handigheid en een beetje oefening. De stoompijpjes moeten tijdens het opschuimen op verschillende manieren in de melkcontainer gehouden worden. Maar als je weet hoe je het stoompijpje melkopschuimer correct gebruikt, krijg je gegarandeerd uitstekende opschuimresultaten.

Elektrische en inductie melkopschuimers zijn het gemakkelijkst in het gebruik. Met een druk op de knop wordt de melk geklopt en ontstaat het romige schuim. Inductiemelkopschuimers schakelen zichzelf zelfs weer uit.

Welke soorten melk kan ik opschuimen?

Veel soorten melk zijn geschikt voor de perfecte melkschuimkroon. Het belangrijkste is het eiwitgehalte van de melk. Een andere factor is het vetgehalte. Het eiwitgehalte moet 3,3 % zijn voor de heerlijke melkroom. Het vetgehalte heeft meer invloed op de smaak. Kenners geven de voorkeur aan melk met een vetgehalte van 3,3 % voor een bijzonder romig schuim. Een gemiddeld vetgehalte tussen 1,5 % en 3,5 % is volkomen voldoende.

Milchaufschäumer-1

Niet alleen koemelk is geschikt voor koffiespecialiteiten. (Image source: Kaffeemeister / Unsplash)

Koude melk moet je met de meeste machines gebruiken. Als het van tevoren verwarmd wordt, zal het tijdens het opschuimen snel te heet worden. Als de temperatuur hoger is dan 70 graden Celsius, stollen de eiwitten en wordt het schuim bitter. Als je koemelk wilt opschuimen, moet je UHT melk gebruiken. Maar zelfs mensen met een veganistisch dieet hoeven het niet zonder melkschuim topping te doen. Melkschuim kan gemaakt worden met de volgende soorten melk

 • Sojamelk
 • Havermelk
 • Amandelmelk
 • Koemelk (UHT melk)

Als overzicht van de verschillende soorten melk hebben we een tabel voor je gemaakt:

melksoort geschiktheid voor opschuimen eigenschappen
sojamelk geschikt neutrale smaak
amandelmelk geschikt nootachtige smaak
H-Melk geschikt smaakdrager en schuimt goed
Havermelk ongeschikt waterig resultaat
Verse melk ongeschikt schuimt niet goed
Rijstmelk ongeschikt schuimt slecht
Kokosmelk ongeschikt schuimt slecht en waterig resultaat

Wat kost een melkopschuimer?

De prijsklasse voor melkopschuimers is heel breed. Eenvoudige op batterijen werkende modellen zijn te koop voor zo weinig als ongeveer €2. Elektrische melkopschuimers, die ook in cafés gebruikt kunnen worden, kosten tot 600€. Er zijn echter talloze modellen van allerlei merken die tussen €30 en €100 kosten.
Dus eigenlijk is er voor elk budget een melkopschuimer verkrijgbaar. Natuurlijk verschillen de modellen ook in hun kwaliteitskenmerken, samen met hun prijs. Bedenk daarom van tevoren goed wat je van een melkopschuimer verwacht en dan kun je de juiste voor je vinden.

Zijn melkopschuimers vaatwasmachinebestendig?

Niet alle melkopschuimers zijn vaatwasmachinebestendig. Bij een melkopschuimer op batterijen kan vaak alleen de garde in de afwasmachine. Dit veronderstelt dat de garde afneembaar is. Bij elektrische melkopschuimers daarentegen is de houder vaak vaatwasmachinebestendig.

Als het belangrijk voor je is dat de melkopschuimer in de afwasmachine gereinigd kan worden, moet je vóór de aankoop nagaan of de onderdelen van elkaar gescheiden kunnen worden, want de elektronische onderdelen mogen niet in de afwasmachine.

Wat zijn de alternatieven voor een melkopschuimer?

Omdat melkschuim een verbinding is tussen de vet- en eiwitmoleculen van melk en lucht, is het niet als kant-en-klaar product verkrijgbaar. Het moet daarom altijd vers bereid worden.

Als je geen melkopschuimer bij de hand hebt of als het niet de moeite is er een te kopen, is een garde een eenvoudig alternatief voor een opschuimer.

Het resultaat is prima als alternatief, maar niet vergelijkbaar met dat van een echte melkopschuimer.

Eerst kun je de melk in een pannetje verwarmen. Als de temperatuur van de melk rond de 50 à 60 graden Celsius is, kun je een garde gebruiken. Door de garde tussen je handen te draaien, wordt de melk in de pan opgeklopt.
Na ongeveer een minuut zal zich een los melkschuim gevormd hebben. Als de luchtbellen echter erg groot blijven, kun je het melkschuim nog wat verder opkloppen.

Hoe groot moet een melkopschuimer zijn?

Melkopschuimers hebben verschillende capaciteiten. Omdat de meeste machines met een bakje geleverd worden, moet je het formaat kiezen dat voor jou geschikt is. Als je melkschuim wilt maken voor een of twee warme dranken, is een melkcontainer met een inhoud van 0,2 liter voldoende.

Als je verschillende koffie’s, cappuccino’s en dergelijke wilt maken. Als je meerdere koffies, cappuccino’s en dergelijke met melkschuim wilt maken, moet je een grotere melkopschuimer gebruiken met een inhoud van ongeveer 0,5 tot 0,8 liter.

Milchaufschäumer-2

Melkschuim is een integraal onderdeel van sommige koffiespecialiteiten. Hier zie je een heerlijke latte macchiato. (Image source: Georgi Petrov / Unsplash)

Een batterij-aangedreven opschuimer biedt je echter de meeste vrijheid wat de hoeveelheid melk betreft. Omdat het geen geïntegreerd bakje heeft, kun je zoveel melk opschuimen als je wilt. Je doet de melk in een geschikt bakje, zoals een kopje of een roestvrijstalen kan, en schuimt het op met de garde. Afhankelijk van het bedrag kan dit enige tijd duren.

Hoe voorkom ik dat de melk overkookt?

Milchaufschäumer-3

Hier wordt een koffie met melkschuim op professionele wijze bereid. Dit kun je ook thuis doen met een melkopschuimer. (Afbeelding bron: Pravit/ 123rf.com)

Om te voorkomen dat je melk bij het opschuimen overkookt, kun je het beste koude melk uit de koelkast gebruiken.

Tijdens het opschuimen warmt de melk in de meeste melkopschuimers op. Als de temperatuur van de melk van tevoren al zo’n 40 tot 50 graden Celsius is, zal ze tijdens het opschuimen te heet worden. Daardoor kookt het over of wordt de melk bitter.

Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat je melk niet overkookt, kun je het beste een inductiemelkopschuimer gebruiken. Binnenin dit apparaat zit een inductiemotor. Dit regelt de temperatuur van de melk. Zodra hij de 70 graden Celsius overschrijdt, regelt hij de temperatuur van de melk. Zodra het melkschuim klaar is, schakelt het inductieapparaat uit.

Beeldbron: Belchonock/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies