keukenmes slijpen
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Een handmatige of elektrische messenslijper is een onmisbaar hulpmiddel in vrijwel elke keuken. Hiermee kun je je botte messen restaureren, polijsten en vervolgens genieten van de ultieme kookervaring! Bovendien kunnen veel messenslijpers ook gebruikt worden voor onder andere het slijpen van zakmessen of scharen.

Maar ook al is het een hulpmiddel dat ogenschijnlijk heel eenvoudig is, toch moet je er niet zomaar een kopen. Om je te helpen met je aankoop geven we in deze shopgids een selectie van een aantal van de beste messenslijpers. We vertellen je alles over deze apparaten, beantwoorden de meest gestelde vragen en geven je de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten.
Belangrijk om te weten

 • Handmatige messenslijpers bieden meer persoonlijke en variabele resultaten, maar vereisen enige ervaring.
 • Maak geen misbruik van de messenslijper. Het is een geweldig hulpmiddel, maar als je het mes te vaak slijpt, verkort dat de levensduur van het mes.
 • Een belangrijk aankoopcriterium is het aantal slijpgleuven dat de messenslijper heeft. Als je er meer hebt, kun je je messen meestal een betere afwerking geven. We analyseren deze en andere factoren in het laatste deel van de inhoud.

Onze selectie: De beste messenslijpers op de markt

Ook al ben je geen professionele kok, als je graag en regelmatig kookt is het essentieel om een messenslijper in je keuken te hebben. Hiermee kun je je messen in goede conditie houden, zodat je je ingrediënten veel makkelijker kunt bewerken en hierdoor meer kookplezier ervaart. Hieronder kun je een aantal door ons geselecteerde messenslijpers vinden:

De beste beoordeelde messenslijper online

De messenslijper van het oer-Nederlandse merk BK is gemaakt van keramiek, carbide en kunststof. Met de keramische slijper krijg je ieder mes vlijmscherp, al is deze messenslijper niet geschikt is voor damastmessen en messen met een kartelrand.

Het ergonomische apparaat slijpt de messen in twee fasen. Eerst wordt het lemmet van het mes in de juiste hoek gezet met behulp van de keramische slijper. Vervolgens slijp je hiermee het lemmet scherp.

De messenslijper met de beste prijs/kwaliteit verhouding

De messenslijper van Dykemann heeft 3 verschillende functies: een diamanten, wolfraam en keramische slijpsnede. Hij heeft een handvat met een ergonomische grip. De slijpers zijn uitneembaar zodat de reiniging ervan makkelijk is.

Bij de messenslijper ontvang je een E-book met informatie over het scherp houden en slijpen van je messen, evenals een anti-snij handschoen zodat je veilig kunt werken zonder je in je vingers te snijden.

De beste elektrische messenslijper

Met de messenslijper van Chef’sChoice U.S.A. kun je zowel je gladde als gekartelde messen in twee fasen slijpen. De eerste is de elektrische waarbij het mes met precisie geslepen wordt. De tweede is handmatig en wordt gebruikt om het mes te polijsten.

Dit model is van wit kunststof, heeft een motor van 40 Watt motor en een roestvrij stalen cover. Het slijpgedeelte is van diamant. Met deze slijper slijten je messen minder snel en gaan ze langer mee.

De beste messenslijper voor Japanse messen

Deze Global waterslijper is speciaal geschikt voor Japanse messen, zoals die van hetzelfde merk bijvoorbeeld. De slijper heeft drie keramische slijpwieltjes: een groffe, een halfgroffe en een fijne. Je vult het bakje met water, zodat de stenen nat blijven.

Begin bij het grofste wieltje en haal het mes hier horizontaal, met enkel lichte druk zo’n 15 tot 20 maal doorheen. Herhaal dit vervolgens met het middelste wieltje en als laatst met het fijnste wieltje.

Shopgids: Alles wat je moet weten over messenslijpers

Het is een goed idee dat je voordat je een messenslijper koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

slager vlees snijden

De elektrische messenslijpers zijn ideaal voor mensen die niet veel ervaring hebben met het slijpen van messen. (Bron: Racorn: 21205664/ 123rf.com)

Hoe gebruik ik een messenslijper?

Messenslijpers werken op dezelfde manier. Over het algemeen wordt het mes geslepen door de messnede in een gleuf (slijpwiel) te steken. De slijpwielen kunnen van verschillende materialen zijn, en geven daarmee diverse afwerkingen.

 • Houd er rekening mee dat de messen schoon moeten zijn. Was ze voor het slijpen met warm water en een borsteltje. Droog ze daarna goed af met een doek.
 • Zodra het mes dat je wilt slijpen droog is, plaatst je het in een hoek van 10 tot 20º boven de gleuf. Als het model instructies bevat, volg ze dan op!
 • Denk eraan dat je met handmatige messenslijpers een beweging van voor naar achteren moet maken. Met elektrische messenslijpers hoef je het mes alleen maar over de gleuf te houden.
 • Gebruik de verschillende slijpgleuven die de messenslijper heeft om het mes te repareren, te polijsten of te slijpen. Vergeet niet dat niet alle opties hetzelfde aantal slijpgleuven bieden.

Waarom is het belangrijk om messen scherp te houden met een messenslijper?

Het is essentieel om scherpe messen te gebruiken bij het koken. Als je een ervaren kookliefhebber bent, weet je waarschijnlijk al waarom. Als je daarentegen een beginnende koker bent en je weet nog niet waarom het belangrijk is om een set goed geslepen messen te hebben, dan laten we je hieronder de redenen zien:

 • Je kunt er makkelijker mee snijden: Als het mes goed scherp is, kun je er sneller en makkelijker mee snijden.
 • Minder kans op ongelukken: Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar door niet te veel druk uit te oefenen tijdens het snijden wordt de kans dat het mes per ongeluk uitschiet.
 • Grotere efficiëntie: Hoe minder tijd je nodig hebt om te snijden, hoe sneller je de gerechten kunt bereiden. Bovendien krijg je dankzij de snijwerking van scherpe messen altijd de afwerking die je zoekt.
Wist je dat messenslijper een eeuwenoud beroep is dat tussen de 18e en 19e eeuw zijn hoogtepunt beleefde?

Wat zijn de voor- en nadelen van messenslijpers?

Zoals je misschien in het antwoord op de vorige vraag hebt gemerkt, verbetert het scherp houden van messen de prestaties in de keuken, maar waarom zou je een messenslijper kopen als je ook andere methoden kunt gebruiken? Als je nog steeds twijfelt, zijn hier de belangrijkste voordelen van deze apparaten, evenals een aantal nadelen uiteraard.

Voordelen
 • Ze verlengen de levensduur van je messen.
 • Het verbetert de precisie.
 • Je kunt sneller met scherpe messen snijden.
 • Ze verbeteren de veiligheid.
 • Je kunt je messen comfortabel en probleemloos slijpen.
 • Betaalbaar.
 • Ergonomisch.
 • Ze zijn meestal van degelijk materiaal gemaakt.
 • Veelzijdig.
 • Eenvoudig te gebruiken.
Nadelen
 • Niet alle modellen bieden hetzelfde aantal sleuven.
 • De elektrische modellen kunnen oververhit raken.

Hoe weet je wanneer een mes geslepen moet worden?

Soms kan het moeilijk zijn om te bepalen of je messen geslepen moeten worden. Hoewel de meeste messenslijpers heel goed werken, moet er geen misbruik van worden gemaakt. Anders kunnen je messen te snel slijten. Als je wilt weten of je snijgereedschap moet worden geslepen, doe dan het volgende:

 1. Mes en papier: Om dit te doen, moet je een stuk papier gebruiken. Houd het vel papier aan een hoek in de lucht en probeer het van boven naar beneden door te snijden met je mes. Als het je lukt, betekent dat dat het goed scherp is.
 2. Mes en tomaat: Om erachter te komen of een mes door de messenslijper gehaald moet worden of niet, kun je proberen om er een tomaat mee te snijden. Als het mes soepel in één keer door de tomaat snijdt, is het scherp genoeg.

verschillende soorten vlees

Handmatige messenslijpers vereisen meer vaardigheid in het gebruik, maar bieden een grotere mate van personalisatie. (Bron: Fortyforks: 38779071/ 123rf.com)

Welke soorten messenslijpers zijn er?

Er zijn voornamelijk drie soorten messenslijpers op de markt:

 • Voor op het aanrecht: handmatige of elektrische. Over het algemeen bevatten ze een antislipbasis voor meer stabiliteit. Ze moeten op een vlakke ondergrond worden geplaatst. Ze zijn meestal niet duur.
 • Met handvat: In onze selectie hebben we al één van de beste messenslijpers met handvat opgenomen. Je houdt ze met één hand vast en met de andere haal je het lemmet door de zone van de slijper die daarvoor bedoeld is.
 • Met meerdere sleuven: Dit type messenslijper onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid. Elke sleuf heeft een materiaal voor een specifieke afwerking. Op deze manier kun je niet alleen slijpen, maar ook het snijgereedschap polijsten, repareren of zelfs oppoetsen.

Wat is beter: een handmatige of een elektrische messenslijper?

Het is niet zo dat de ene beter is dan de andere. Het hangt voor een groot deel af van waar je de messenslijper voor gaat gebruiken en wat voor soort gebruiker je bent:

 1. Handmatige messenslijper: Dit zijn de traditionele messenslijpers. Omdat ze geen motor hebben, zijn ze stiller. Bovendien bieden ze een hoge mate van efficiëntie en een meer persoonlijk aanpasbaar gebruik. Hoewel ze goedkoper zijn, vereisen ze een zekere mate van deskundigheid van de gebruiker.
 2. Elektrische messenslijper: Met een elektrische motor die het slijpproces automatiseert, produceren ze meer geluid. Ze zijn over het algemeen ook groter, hoewel ze meestal hele moderne ontwerpen hebben. Ze bieden meer veiligheid, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met weinig ervaring.

keukenmes slijpen

Als je veiligheid belangrijk vindt, ga dan voor een messenslijper met een antislipbasis. (Bron: Hramyka: 81896650/ 123rf.com)

Wat kan ik doen om mijn messenslijper minder vaak te hoeven gebruiken?

De sneden van messen blijven natuurlijk niet eeuwig scherp. Ze zijn onderhevig aan slijtage, en als je ze veel gebruikt, zullen ze vroeg of laat moeten worden geslepen. Hiervoor is een goede messenslijper een onmisbaar hulpmiddel. Om er geen misbruik van te maken, kun je het slijpen van je messen uitstellen door de volgende tips op te volgen:

 • Gebruik geen agressieve schuursponsjes bij het afwassen van de messen: Als je je messen met de hand gaat afwassen, gebruik dan een spons of een vochtige doek. Anders zal de scherpe rand van het mes snel slijten.
 • Zet de messen niet in de vaatwasser: De reinigingsproducten die in de vaatwasser worden gebruikt, zijn meestal zeer agressief, wat het lemmet van het mes aantast. Het is beter om ze met de hand af te wassen of om specifieke afwasmiddelen te kopen voor het geval je persé de vaatwasser wilt gebruiken.
 • Houd de mooie messen uit de buurt van al het andere bestek. Het is daardoor af te raden om messen bijvoorbeeld in een rommelige keukenlade te bewaren. Door het contact met de andere (metalen) items worden messen namelijk sneller bot.
 • Gebruik het liefst een snijplank van hout of kunststof: De overige opties, zoals de granieten, marmeren of stenen platen, zijn zeer hard, wat het lemmet van het mes onherstelbaar kan beschadigen.
 • Gebruik het mes niet om citrusvruchten te snijden: vergeet niet dat citruszuren, zoals die van sinaasappels of citroenen, de snede van het lemmet kunnen aantasten. Daarom kan voor dit soort producten het beste een gekarteld mes worden gebruikt.
 • Gebruik de scherpe kant alleen om te snijden, en niet om eten over de snijplank te schuiven. Het werkt handig en snel; het eten snijden op de snijplank en vervolgens in één keer de pan in. Het opzij schuiven over de snijplank is niet goed voor het mes, wat hierdoor sneller bot zal worden.
 • Snijd met keukenmessen alleen natuurlijke producten. Een keukenmes is geschikt voor vlees, vis, groenten, fruit, en wat niet. Probeer echter het snijden van andere niet-eetbare producten, zoals plastic, te vermijden. Een keukenmes wordt namelijk sneller bot door regelmatig in contact te komen met plastic.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een messenslijper om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de messenslijper die je nodig hebt:

Vermogen

Als je een elektrische messenslijper wilt kopen, moet je daar rekening mee houden. Het vermogen is cruciaal, want hoe hoger het is, hoe minder tijd het kost om je messen scherp te krijgen, maar wat is het juiste vermogensbereik om het meeste uit je elektrische messenslijper te halen?

 • Tussen 40 en 60 Watt is het ideale vermogen.
 • Hou er rekening mee dat naarmate het vermogen groter is, de messenslijper meer zal kosten.

vlees snijden met slagersmes

Sommige elektrische messenslijpers kunnen oververhit raken, dus zorg ervoor dat je er één van goede kwaliteit kiest. (Bron: Racorn: 21205663/ 123rf.com)

Sleuven

In het hele artikel hebben we verschillende soorten messenslijpers gezien. Sommige bevatten twee sleuven, andere drie, sommige hebben er nog meer! Waarom? Hoe meer sleuven, hoe completer het slijpproces zal zijn. Omdat elke sleuf een ander materiaal gebruikt, kan het mes anders worden behandeld. We zetten hieronder enkele opties op een rijtje:

 • Fijn slijpen
 • Grof slijpen
 • Polijsten
 • Oppoetsen
 • Verschillende niveaus van abrassiviteit

Lemmet

Niet alle messenslijpers, of het nu gaat om handmatige of elektrische modellen, kunnen alle soorten messen slijpen. Vergeet niet dat er gladde messen en kartelmessen zijn. Daarom moet je beoordelen of de messenslijper die je wilt kopen compatibel is met de messen die je wilt slijpen.

Als je een grote verscheidenheid aan snijgereedschappen hebt, kies dan voor een optie waarmee je zoveel mogelijk messen kunt slijpen. Houd er ook rekening mee dat je met sommige modellen scharen, messen en andere snij-elementen kunt slijpen. Vergeet daarentegen niet dat er messen zijn waarvan de lemmets niet met een elektrische messenslijper kunnen worden geslepen (zoals de Japanse types).

 Wist je dat vroeger de “scharensliep” langs de deuren trok? Vaak was dat een markante figuur die een grote duwkar of een bakfiets bij zich had om zijn gereedschappen mee te vervoeren.

Materialen

Als je het beste materiaal zoekt om het mes zo goed mogelijk mee te slijpen, kies dan voor wolfraam of keramische steen. Diamantsteen daarentegen is wat minderwaardig, maar de beste optie als je op zoek bent naar veelzijdigheid (het gaat geweldig met klassieke roestvrijstalen messen, maar kan ook gebruikt worden met keramische messen).

Veiligheid

Als je een mes gaat slijpen, is de veiligheid natuurlijk heel belangrijk. Antislipvoetjes of ergonomische handgrepen zijn onmisbaar. Als je kiest voor een elektrische messenslijper, zorg er dan voor dat deze extra veiligheidsfuncties heeft. Aan de andere kant, vermijd modellen die snel oververhit raken, omdat ze problemen kunnen veroorzaken op de lange termijn.

Samenvatting

Niet alleen voor chefs en keukenpersoneel zijn scherpe messen onmisbaar. Ook voor dagelijks gebruik in huis is het een stuk makkelijk om te koken als je altijd scherpe messen in je keuken hebt. Om dat te bereiken is het noodzakelijk om een goede elektrische- of een handmatige messenslijper te hebben. Vergeet niet dat elektrische messenslijpers ideaal zijn voor beginners.

Maar of je nu kiest voor een elektrische- of een handmatige messenslijper, je moet rekening houden met een aantal criteria. Als het een elektrische is, denk dan aan het vermogen. Of je nu een handmatige of elektrische messenslijper koopt, je moet ook beoordelen hoeveel sleuven het apparaat heeft, van welke materialen het gemaakt is of welke soorten messen het kan slijpen.

Vond je onze shopgids over messenslijpers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Hramyka: 81838817/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies