Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

57Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Het is een ongewone hobby die zeer de moeite waard kan zijn. Het zoeken naar waardevolle voorwerpen met een metaaldetector. Dankzij de nieuwste technologie zijn metaaldetectors in staat al in een vroeg stadium verschillende materialen te onderscheiden en kunnen zo je zoektocht naar iets waardevols vergemakkelijken.

In onze grote metaaldetectortest 2022 presenteren we alle metaaldetectors die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld, evenals voor- en nadelen van de afzonderlijke soorten metaaldetectors. We beantwoorden ook al je vragen over metaaldetectors. Bijvoorbeeld bij welke weersomstandigheden je ze kunt gebruiken, hoe duur een metaaldetector is en waar je vooral op moet letten voor je er een koopt.

Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een metaaldetector kun je metalen voorwerpen opsporen die zich vlak onder de grond bevinden. Een elektromagnetisch veld wordt gebruikt om de metalen voorwerpen te lokaliseren.
 • Je kunt kiezen tussen een botsfrequentie detector, een lage frequentie detector en een puls inductie detector. Afhankelijk van het type zijn er verschillende voor- en nadelen.
 • Behalve afmetingen en gewicht spelen ook de aankoopcriteria zoekmethode, diepte en modes een belangrijke rol bij de keuze van een geschikte metaaldetector.

Metaaldetector: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een metaaldetector koopt

Denk je erover een metaaldetector te kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Dan ben je op de juiste plaats, want we leggen uit op welke criteria je moet letten bij het kopen van metaaldetectors.

Wat is een metaaldetector?

In principe is een metaaldetector, ook metaaldetector of metaaldetector genoemd, een apparaat om verborgen metalen delen, pijpleidingen en elektrische geleiders op het land of in het water op te sporen.

Hier zie je een man met zijn stranddetector over het strand lopen, mogelijk op zoek naar een schat. Een betrekkelijk ongewone hobby! (Image source: 123rf.com / miraclemoments)

Deze kunnen ook begraven worden. Ze bestaan meestal uit een door batterijen gevoede elektronische schakeling en een zoekspoel waar een laagfrequente wisselstroom doorheen stroomt.

Het magnetisch veld van de spoel is bedoeld om zo ver mogelijk te reiken om het gebruik te vereenvoudigen en te verbeteren.

Hoe werken metaaldetectoren?

Elektriciteit en magnetisme – zo simpel is het om uit te leggen hoe metaaldetectoren werken. Ze bestaan in hoofdzaak uit de volgende onderdelen: Een door batterijen aangedreven elektrisch apparaat is gemonteerd op een staaf met een handvat en armsteun. Deze is verbonden met een zoekspoel aan het onderste eind van een lange staaf.

Voor een ideale dieptewerking heeft de spoel meestal een platte vorm, zoals een plaat, een ring of een dubbele-D. Zodra de elektrische eenheid ingeschakeld is en de spoel van stroom voorziet, bouwt hij een elektromagnetisch veld op. Dit dringt door in de grond en in de materialen die erin zitten.

Metaaldetectors worden gebruikt om verborgen metalen op te sporen.

Als een elektrisch geleidend of metalen voorwerp in dit magnetisch veld komt, wordt het verstoord. De elektrische eenheid zendt onmiddellijk een akoestisch en/of optisch signaal uit.

Tegelijk berekent een ingebouwde processor de geschatte diepte, de afmetingen en de metaalsoort van het voorwerp en geeft die weer op een naalddisplay of LCD. Met deze gegevens kan de goudzoeker de precieze plaats van het voorwerp bepalen en van tevoren beoordelen of het de moeite van het graven waard is of niet.

Wat kost een metaaldetector?

Metaaldetectors zijn er in een grote verscheidenheid van prijzen, dus er is voor elk wat wils. Het bestede bedrag neemt evenredig toe met de zoekprestaties en de handige kenmerken.

In een groot prijsonderzoek hebben we in totaal 195 producten uit de categorie metaaldetectoren onderzocht om je een overzicht te geven. Je kunt de resultaten hier bekijken in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse geschikt voor je is. Bron: Eigen illustratie

Zo zijn bijvoorbeeld pulsinductie detectoren met een gedetailleerde DLC weergave, discriminatiefunctie en geïntegreerde PinPointer (een hulpmiddel voor het nauwkeurig lokaliseren van vondsten) bijzonder duur. Hieronder geven we je een overzicht van de vier prijsklassen

 • Prijsklasse 1 (30-100 euro): Deze metaaldetectors zijn heel eenvoudig gebouwd en hebben meestal alleen een eenvoudige naalddisplay en akoestische signalen. Ze zijn bijzonder geschikt voor kinderen en jongeren.
 • Prijsklasse2 (100-300 euro): In dit segment is de markt erg concurrerend, en daarom hebben toestellen in deze klasse een goede prijs-prestatie verhouding. Deze instap-apparaten hebben vaak al PinPointer en LCD displays.
 • Prijsklasse 3 (300-1000 euro): Deze veelzijdige toestellen zijn geschikt voor gevorderde sondegebruikers met hogere eisen. Ze kunnen meestal op maat gemaakt worden met diverse accessoires en hebben zeer goede, geïntegreerde PinPointers.
 • Prijsklasse 4 (vanaf 1000 euro): Deze professionele toestellen worden zelfs door professionele archeologen gebruikt, omdat ze bij het zoeken veel grotere dieptes mogelijk maken.

Voordat je een metaaldetector koopt, moet je dus bedenken hoeveel je wilt uitgeven en hoe vaak je het apparaat zult gebruiken, zodat de aanschaf rendeert.

Wat detecteert een metaaldetector en kan ik er goud en schatten mee zoeken?

Elk elektrisch geleidend metaal beïnvloedt het magnetisch veld van een metalen sonde en kan daardoor door jou worden gedetecteerd. Daarom is elke metaaldetector ook een gouddetector of zilverdetector.

Met een metaaldetector kun je theoretisch ook gouden munten vinden. (Image source: 123rf.com / Дмитрий Филин)

IJzer, bijvoorbeeld, produceert een zeer sterk magnetisch veld, goud daarentegen slechts een zwak. Op basis van deze verschillen kunnen moderne metaaldetectors vóór een opgraving vaststellen om welke metaalsoort het gaat.

Sommige toestellen zijn zelfs uitgerust met een afstemmer waarmee je ongewenste metaalsoorten kunt “discrimineren”, d.w.z. ze uit de zoekresultaten filteren. Zo graaf je minder vaak naar waardeloze rommel en heb je meer kans om interessante vondsten te doen, zoals munten en juwelen.

Kan ik mijn metaaldetector in de regen, sneeuw of onder water gebruiken?

Ja! De meeste sondes zijn waterdicht en grotendeels ongevoelig voor lage temperaturen. Er is dus niets dat je ervan weerhoudt hem in ondiep water of in de regen te gebruiken, zolang je het niet erg vindt dat je kleren kletsnat zijn.

Maar een volhardende goudzoeker zou hier nauwelijks een probleem mee moeten hebben. Er zijn zelfs metaaldetectors die speciaal ontworpen zijn voor gebruik onder water.

Wist je dat metaaldetectors gevoelig zijn voor storingen en dat foutieve aflezingen zelfs kunnen voorkomen in bodems met een hoog mineraalgehalte? Vooral goedkope metaaldetectors kunnen sterk beïnvloed worden door bodems met een hoog mineraalgehalte en onjuiste metingen vertonen. Mobiele telefoonsignalen, LTE zenders en hoogspanningsmasten kunnen metaaldetectoren ook storen in hun metingen.

Concluderend, een metaaldetector werkt zelfs in de diepste winter. Hier liggen de mogelijke problemen echter elders: Omdat je de sonde dicht bij de grond moet houden, mag de sneeuw niet te hoog liggen. Bovendien kan het graven naar schatten in de bevroren grond moeilijk zijn.

Waar mag ik een metalen sonde gebruiken en welke wetten moet ik in acht nemen?

In Duitsland is de juridische situatie voor klinken betrekkelijk gunstig en duidelijk. Iedere particulier mag een metaaldetector kopen en gebruiken zonder speciale vergunning.

Als je iets vindt, moet je je op de hoogte stellen van het wettelijk kader, zodat je niet het risico loopt als “plunderaar” vervolgd te worden. (Image source: nikkytok / 123RF.com)

Als je op andermans land wilt zoeken, moet je eerst toestemming krijgen van de eigenaar.

Dit geldt in het bijzonder voor grondmonumenten, waar archeologisch waardevolle vondsten verborgen kunnen liggen die een cultuurhistorische waarde voor de samenleving hebben.

Vondsten van oude oorlogswapens vallen in Duitsland onder de wapenwet en moeten door een deskundige onbruikbaar gemaakt worden.

Grotere vondsten moeten in elk geval aan de autoriteiten gemeld worden en mogen niet zomaar bewaard en particulier doorverkocht worden. Eigendomskwesties worden geregeld door de Monumentenbeschermingswet, die in de federale staten heel anders wordt aangepakt.

Op veel plaatsen is er bijvoorbeeld een zogenaamde “schatwet”, volgens welke wetenschappelijk belangrijke vondsten eigendom van de staat worden. De autoriteiten keren voor zulke vondsten beloningen uit, die in bedrag kunnen variëren.

Overigens is de juridische situatie bijzonder gunstig in Beieren, waar de vinder alle eigendomsrechten op de vondst behoudt, ook na plichtsgetrouwe melding ervan, en in Hessen, waar de vinder een volledige financiële vergoeding voor de vondst krijgt.

Welke veiligheidsvoorschriften moet ik in acht nemen bij het gebruik van metaaldetectors?

Metaaldetectoren zijn volgens uitgebreid onderzoek volkomen medisch onschadelijk. De opgewekte magnetische velden zijn vergelijkbaar met die in de natuur en hebben geen negatieve effecten op medische implantaten of zwangere vrouwen (voor bijzonder gevoelige medische apparatuur is het niettemin raadzaam de gebruiksaanwijzing te raadplegen).

Er zijn echter nog een paar andere aspecten waar je op moet letten: Bij verantwoord klinken moeten je eigen veiligheid en welzijn altijd op de eerste plaats komen. Dit houdt in dat je kleding draagt die geschikt is voor het weer of beschermende kleding, en voorzichtig omgaat met delicate vondsten, zoals munitie uit de wereldoorlogen, die nog onder spanning kan staan.

Wist je dat er in Europa naar verluidt honderdduizenden sondejagers zijn? De meeste sondejagers specialiseren zich in een bepaald gebied: Oudheid zoeken, Contract zoeken, Gevallen Soldaat terugvinden, Goud zoeken, Onderwater schat zoeken, Militaria zoeken, Meteoriet zoeken, Modern zoeken, Klassiek schat zoeken, Ondergronds zoeken of Strand zoeken.

Bovendien schrijft het gezond verstand voor dat je uit de buurt blijft van verboden gebieden en gevaarlijke plaatsen, geen medemensen in gevaar brengt en schade aan de natuur vermijdt, bijvoorbeeld door de gaten die je gegraven hebt op te vullen.

Kan ik een metalen sonde huren of lenen?

Ja. Je vindt op het internet snel talloze dienstverleners die metaaldetectors verhuren voor 30-70 euro per dag. Ga zeker op zoek naar particuliere en professionele verhuurbedrijven in je omgeving.

Wat zijn de alternatieven voor een metaaldetector?

Afhankelijk van wat je met de metaaldetector wilt doen, zijn er ook een paar alternatieven voor het zoekapparaat. We hebben er hieronder een paar op een rijtje gezet:

Alternatief Beschrijving
Eenvoudig zoeken Natuurlijk kun je ook zonder metaaldetector naar metaal zoeken. Maar gewapend met alleen een spade duurt het zoeken iets langer dan met een metaaldetector.
Goud wassen Als je goud zoekt, kun je ook goud wassen op een heel typische manier. Dit houdt in dat je een zeef gebruikt om fijne stukjes goud uit het water en andere stoffen te zeven.
Wichelroede Je kunt misschien ook een wichelroede gebruiken om metalen voorwerpen te vinden.
Röntgeninspectie-apparaat Een erg dure optie om metaal te vinden is een röntgeninspectie-apparaat.
GPS toestel Met een GPS toestel kun je kunstmatig verborgen schatten zoeken en vinden. Geo-cache komt heel dicht in de buurt van schatzoeken met een metaaldetector.

Zoals je ziet zijn er ook andere manieren om goud of metalen voorwerpen te vinden.

Besluit: Welke soorten metaaldetectors zijn er en welke is geschikt voor jou?

De manier waarop metaaldetectors – ook bekend als metaalzoekers, metaaldetectoren of metaalsondes – werken is sinds hun uitvinding grotendeels hetzelfde gebleven.

In de loop van de tijd is ze echter verfijnd, en daarom onderscheiden we vandaag drie hoofdtechnologieën met afzonderlijke voor- en nadelen

 • Klopfrequentie oscillator (afgekort BFO)
 • Detector voor zeer lage frequenties (VLF)
 • Puls inductie detector (kortweg PI)

In het volgende stellen we alle soorten metaaldetectors in detail voor.

Hoe werkt een metaaldetector met een beat-frequentie oscillator en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De eenvoudigste vorm van metaaldetector is goedkoop en ideaal voor beginners. De zogenaamde BFO detector bestaat uit twee koperen spoelen, die elk om een ring van ijzer of staal gewonden zijn en verbonden zijn met een oscillator.

Ze zenden twee verschillende frequenties uit die verstoord kunnen worden door metalen voorwerpen in de buurt. Deze storing wordt meestal weergegeven als een geluidssignaal (een hoorbaar zoemend geluid) via een aangesloten koptelefoon.

Voordelen
 • Eenvoudige vormgeving
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Goedkoop
 • Op grote schaal verkrijgbaar
Nadelen
 • Vrij lage signaalsterkte
 • Geringe zoekdiepte
 • Gevoelig voor fouten

Deze betaalbare metaaldetector vind je in de meeste elektronicawinkels en wordt door zijn eenvoudige vormgeving snel begrepen door kinderen.

Hoe werkt een laagfrequente metaaldetector en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze metaaldetector wordt verkozen door meer ervaren detectoristen vanwege zijn geavanceerde technologie en veelzijdigheid. In de VLF detector voeren twee spoelen waar wisselstroom doorheen stroomt afzonderlijke taken uit: De eerste zendt een continu magnetisch veld uit met een zeer lage frequentie van 5-30 kHz.

Voordelen
 • Weinig gevoelig voor fouten
 • Zeer nauwkeurige resultaten
Nadelen
 • Beperkte diepteprestaties

De tweede spoel ontvangt en meet tegelijkertijd de magnetische reflecties van metalen voorwerpen. Dit type metaaldetector wordt geacht bijzonder nauwkeurig en gevoelig te zijn.

Hoe werkt een puls inductie metaaldetector en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze krachtige metalen sondes worden zelfs in aangepaste vorm in de beveiligingstechniek gebruikt. Ze zijn de eerste keus voor professionele sondes. De PI detector werkt met slechts één spoel, die twee voortdurend wisselende standen heeft. In zendmodus zendt hij met vaste tussenpozen zeer korte en sterke magnetische pulsen de grond in.

Metaaldetectors worden gebruikt op het strand, op akkers of in veel andere landschappen. (Beeldbron: 123rf.com / петр ткаченко)

Deze wekken in metalen voorwerpen zogenaamde wervelstromen op die enkele microseconden aanwezig blijven. De zoekspoel schakelt dan automatisch over op de ontvangstand en meet deze wervelstromen.

Voordelen
 • Hoog zendvermogen
 • Grote zoekdiepte
 • Spoel kan in vorm en grootte aangepast worden
Nadelen
 • Duur

De temporele ontkoppeling van de zend- en ontvangstfase van de sonde maakt een aanzienlijk hoger zendvermogen mogelijk, waardoor de PI detector zeer grote zoekdieptes kan bereiken.

Omdat de zoekspoel bovendien geen deel uitmaakt van een oscillerende kring (zoals bij de VLF detector, bijvoorbeeld), kan hij bijna naar believen gevormd en vergroot worden.

Hiermee is het mogelijk de zoekdiepte te variëren, heel kleine voorwerpen zoals munten of restjes aluminiumfolie uit de zoekresultaten te filteren en sneller uitgestrekte gebieden te doorzoeken.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om metaaldetectors te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om metaaldetectors te vergelijken en te evalueren.

Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Gewicht en afmetingen van het product
 • Zoekmethode
 • Zoekdiepte
 • Zoekwijzen
 • Weergave
 • Andere functies en kenmerken

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Gewicht en afmetingen van het product

Het gewicht en de afmetingen van een metaaldetector nemen merkbaar toe met de hoeveelheid handige voorzieningen, zoals LCD displays en grotere spoelen. Deze toename heeft vooral invloed op de hanteerbaarheid van het toestel.

Denk eraan: Je moet je detector gedurende langere tijd op één arm voor je kunnen houden en heen en weer kunnen zwaaien. Als je een goede sondeloop hebt, wil je misschien geen pauze inlassen omdat je arm te moe wordt.

Apparaten voor beginners en gevorderden gaan van 1 tot 2 kg totaal gewicht en worden door de meeste gebruikers als licht beschouwd. Voor kinderen, daarentegen, is een detector van 1.1 kg het summum. Apparaten voor professionals zijn aanzienlijk zwaarder dan dat.

Je moet je om twee redenen zorgen maken over de afmetingen van producten: Ten eerste heeft natuurlijk niet elke sondegebruiker dezelfde lichaamsgrootte. Gelukkig kunnen bijna alle detectoren verlengd of ingeklapt worden binnen een bereik van 600 tot 1500 mm, afhankelijk van de individuele gebruiker.

Ten tweede kunnen vooral lompe modellen het aftasten bemoeilijken, omdat je de spoel gemakkelijk aan obstakels kunt laten haken en de spoel beschadigen. Het kan ook moeilijk zijn om een bijzonder grote metaaldetector onopvallend in je reis- of wandelrugzak op te bergen.

Hoewel de meeste detectors onder de elektronica en boven de spoel in twee of drie compactere stukken kunnen worden verdeeld, moet je ervoor zorgen dat je rugzak groot genoeg is om ze te herbergen.

Zoekmethode

Er zijn twee hoofdzoekmethoden: Bij het standaard “beweeg” of “zwenkbeweging” zoeken moet de sonde heen en weer over een voorwerp bewogen worden om het te lokaliseren; “Elektronische punt lokalisatie” daarentegen registreert een vondst, zelfs als de sonde er alleen maar stil over gehouden wordt. Je kunt ook overwegen een pinpointer te gebruiken.

Dit is een handig hulpmiddel dat het lokaliseren en de diepte bepalen van vondsten in de grond enorm vergemakkelijkt. Hogere-klasse detectoren hebben zeer goede geïntegreerde pinpointers. Als het model van je keuze er geen heeft, kun je er een apart kopen. PinPointers met hoge klantenwaardering variëren op Amazon in prijs van 60 tot 150 euro.

Zoekdiepte

Een grote zoekdiepte is vooral belangrijk als je een maximaal aantal vondsten wilt bereiken. De vuistregel is dat je grote voorwerpen op veel grotere diepte kunt vinden dan kleine voorwerpen.

Voor beginners is een zoekdiepte van 1 tot 2 meter ruim voldoende.

De specificaties voor de “theoretische maximum diepte” van metaaldetectors kunnen sterk variëren, zelfs binnen dezelfde prijsklasse. Een zoekdiepte van 1 tot 2 meter voor grote voorwerpen wordt goed geacht voor beginnende en gevorderde toestellen.

Sommige fabrikanten geven er de voorkeur aan in de productbeschrijving de “muntdetectiediepte” (d.w.z. de zoekdiepte voor bijzonder kleine voorwerpen) te vermelden, die voor dergelijke toestellen tussen ca. 25 en 35 cm ligt. Wees je er echter altijd van bewust dat fabrikanten nogal optimistisch neigen te zijn over de zoekdiepte van hun producten.

Je kunt dus veilig een paar centimeter aftrekken van de meeste detectoren. Bekijk voor je koopt de relevante forums, ervaringsberichten en klantenbeoordelingen!

Zoekmodi

Veel detectoren hebben vooraf ingestelde zoekmodi. Deze bestaan uit vaste frequenties en discriminatieparameters en stellen je in staat om specifiek naar bepaalde soorten metaal te zoeken.

Vooral beginners doen er goed aan bij hun eerste paar sondes gebruik te maken van deze automatische instellingen om frustratie te voorkomen.

Zo is het mogelijk om uitsluitend naar schroot, edelmetaal of munten te zoeken en ongewenste voorwerpen zoals bierviltjes en waardeloze spijkers uit te filteren voor je eigen zoekdoelen. Deze manieren zijn niet 100% betrouwbaar, want de signaalfrequenties van sommige edelmetalen lijken op die van onbruikbare metalen, maar ze verminderen het aantal valse opgravingen enorm.

Je kunt het display gebruiken om verschillende standen en de gevoeligheid van de zoekactie in te stellen. (Image source: 123rf.com / Alexander Ishchenko)

Professionals daarentegen hebben graag volledige controle over alle diepte- en gevoeligheidsinstellingen en over de discriminatiefuncties van hun detector en geven er de voorkeur aan de akoestische en optische signalen zelf te interpreteren.

Als je dit niveau durft te benaderen, moet je op bepaalde regels letten: Elke verhoging van het discriminatieniveau kost je zoekdiepte; zowel als elke verhoging van de spoelgevoeligheid verhoogt het risico op stoorsignalen (veroorzaakt door metalen kleine onderdelen of elektriciteitsleidingen in de buurt) en onaangename vondsten (zoals aluminiumfolie en rommel).

Indicator

Eenvoudige metalen sondes hebben naaldindicatoren waaruit uit de richting en sterkte van de afbuiging conclusies getrokken kunnen worden over de soort en diepte van het gevonden metaal.

Marktstudie (01/22): Met behulp van wetenschappelijke methoden voerden we een marktstudie uit waarin we 95 producten in de categorie metaaldetectoren onder de loep namen. We willen de vraag beantwoorden hoe de weergave van producteigenschappen over de markt verdeeld is. Zo kun je beter beoordelen welk type product voor jou geschikt is. Je ziet de resultaten van onze wetenschappelijke studie in de grafiek hierboven. (Bron: Eigen illustratie)

Een gedetailleerd LCD schermpje in de elektronica van je detector maakt het peilen veel gemakkelijker, want het kan belangrijke informatie geven over de diepte en de soort van de vondst, bijvoorbeeld. Daarom moet je, voor comfort en nauwkeurigheid, altijd de voorkeur geven aan een visuele boven een hoorbare weergave.

Andere functies en kenmerken

In het volgende willen we je laten kennismaken met enkele andere functies en kenmerken die je kunt vergelijken als je een metaaldetector koopt.

Waterdicht

De meeste spoelen van metaaldetectors zijn waterdicht tot een diepte van 30 tot 50 cm (wat overeenkomt met zoeken in ondiep water, rivieren, op het strand of in de sneeuw).

Er zijn echter uitzonderingen, zoals de Bounty Hunter Junior, die vooral voor kinderen bedoeld is en niet geschikt is om onder water te zoeken. Op grotere diepte, waar de elektronica van je detector ook in contact komt met water, moet je speciaal voor duiken ontworpen modellen gebruiken.

Armsteun

Niet alle metaaldetectors hebben deze eenvoudige maar belangrijke voorziening, die het eenarmig gebruik van de detector veel comfortabeler maakt. Zulke armleuningen kunnen van zuiver plastic zijn of opgevuld.

Hoofdtelefoonaansluiting

Metaaldetectors werken hoofdzakelijk met akoestische signalen, en daarom hoort een hoofdtelefoonaansluiting tot de standaarduitrusting. Hoofdtelefoons worden vaak door de fabrikant meegeleverd, maar kunnen ook apart gekocht worden (wat toch aan te bevelen is als de hoofdtelefoonkabel te lang is en daardoor storend werkt).

Het gebruik van een koptelefoon kan je zoektocht verbeteren.

Er zijn duidelijke voordelen aan het gebruik ervan: Je blokkeert het omgevingsgeluid en kunt je daardoor beter concentreren op je zoektocht.

Bovendien voorkom je dat je de mensen om je heen stoort of de aandacht van andere nieuwsgierige ontdekkingsreizigers op je veelbelovende zoekgebieden vestigt (niet voor niets maakt de fabrikant Seben bijvoorbeeld reclame voor een “incognito functie” die bij nachtelijke zoekacties alle geluidseffecten uitschakelt en het LED schermpje dimt).

Omdat het bijna constante piepen van je metaaldetector nogal vervelend kan zijn, moet je een model met volumeregelaar zoeken. Als deze eigenschap ontbreekt, kun je de situatie ook verhelpen met een stukje duct tape op de luidspreker.

We raden echter aan een aparte hoofdtelefoon te gebruiken met een eigen volumeregelaar. Tenslotte is het, vooral als een gedetailleerde LCD display ontbreekt, de moeite waard een toestel te kiezen met verschillende geluiden om metalen vooraf te discrimineren.

Kabel binnenin

Dit is de kabel die van de elektronica naar de sonde loopt. Bij de meeste metalen sondes wordt dit langs de buitenkant van de metalen staaf geleid.

Hierdoor kan de kabel tijdens het zoeken rondflapperen en in hindernissen verstrikt raken. Het is daarom aan te bevelen een detector te gebruiken met de kabel verborgen in de vasthoudstang.

Vakmanschap

Houd tenslotte de vakmanschap van je gekozen metaaldetector kritisch in de gaten. Goedkopere apparaten zijn vaak heel eenvoudig en van minderwaardig materiaal gemaakt en kunnen tot frustratie leiden door snelle beschadiging van de zoekspoel, te los geassembleerde onderdelen en onhandelbare batterij-compartimenten. Bovendien beïnvloedt minderwaardig vakmanschap de montage en demontage van je metaaldetector.

Wetenswaardigheden

over metaaldetectors Tot slot willen we een paar belangrijke vragen over metaaldetectors en hun gebruik beantwoorden. Je leert hoe lang metaaldetectors al gebruikt worden, hoe het zoeken met het apparaat werkt, welke interessante vondsten er al gedaan zijn en nog veel meer.

Hoe lang zijn metaaldetectoren al in gebruik?

Metaaldetectors bestaan al meer dan 100 jaar! Veelbelovende vooruitzichten voor gebruik in de mijnbouw leidden tot hun uitvinding. In de eerste helft van de 19e eeuw vond de Duitse natuurkundige en meteoroloog Heinrich Wilhelm Dove (1803-1879) het inductie-evenwichtsysteem uit, dat later de basis zou worden voor de eerste metaaldetectors. Zijn zogenaamde polariserende apparatuur was echter erg groot, zwaar, storingsgevoelig en bereikte slechts een geringe zoekdiepte.

Veel mensen gaan naar het strand op zoek naar aangespoelde schatten. (Foto bron: 123rf.com / zakob)

De ontwikkeling van metaaldetectors kwam pas in de jaren 1930 op gang toen de Duitse ondernemer en uitvinder Gerhard Richard Fischer (1899-1988) ontdekte dat radiogolven door ertsdragend gesteente worden verstoord. Omgekeerd besefte Fischer dat radiogolven gebruikt konden worden om specifiek metalen op te sporen.

In 1937 verwierf hij het eerste patent voor een metalen sonde. Charles Garrett ontwikkelde de nog steeds tamelijk logge vorm van de metaaldetector verder en bracht in 1964 de veel kleinere en lichtere BFO detector op de markt. Hierdoor gemotiveerd werden talrijke bedrijven opgericht die het concept bleven verbeteren en goedkopere apparaten voor privé-gebruik produceerden.

Wat is het proces van sonderen met een metaaldetector?

Hoewel elke goudzoeker in de loop van de tijd zijn eigen technieken en gewoonten ontwikkelt, is de basisprocedure altijd dezelfde. Hier is een checklist voor je eerste speurtocht:

Eerste stappen: Als beginner is het zinvol je eerst vertrouwd te maken met je metalen sonde. Zet je eigen parkour op, b.v. in je eigen tuin, en oefen de juiste hantering van het toestel op verschillende diepten en met verschillende metalen! Stel jezelf een doel! Ontdekkingsreizigers specialiseren zich meestal op een bepaald gebied, b.v. zoeken naar goud, meteorieten, oude voorwerpen of de vroegere bezittingen van soldaten uit de wereldoorlogen.

De juiste plaats is vooral belangrijk bij het zoeken naar schatten.

De juiste plaats: Een bezoek aan de archieven van je plaatselijke bibliotheek of een zoektocht op internet kan je helpen een geschikt gebied (ongeveer 1 ha groot) te kiezen op basis van historische gegevens en kaarten. Ga de juridische situatie na! (zie “Waar kan ik mijn metaaldetector gebruiken en aan welke wetten moet ik me houden?”)

Nu is het tijd om te zoeken! Houd de spoel dicht bij de grond voor een maximale zoekdiepte en maak veegbewegingen om een naadloze zoekactie te garanderen! Tijd om te graven! Als deze beslissing eenmaal genomen is, komen gereedschappen als spades en graafschoffels in het spel. Op het scherm van de detector kun je de diepte van je vondst bij benadering aflezen. Een speldenpointer kan je helpen de precieze plek te vinden.

Experttip: Gebruik een stokje voor de laatste centimeters aarde om je vondst niet te beschadigen!

Gedaan! Nu komt het schoonmaken en conserveren van je vondst, het identificeren ervan en tenslotte de documentatie.

Wat zijn de interessantste vondsten die ooit met metaaldetectors gedaan

zijn? Helaas beschouwen sommige archeologen de gretige schatzoekers met hun metalen sondes als lastpakken. Ze zien volkomen over het hoofd dat talrijke belangrijke nieuwe ontdekkingen van onze tijd in de eerste plaats door particulieren gedaan werden. De lijst van ronduit indrukwekkende vondsten met metaaldetectors is lang en het aantal niet gerapporteerde gevallen van geslaagde sondes is nog groter. Hier zijn een paar voorbeelden:

In 1999 bracht het beroemde geval van de Nebra Hemelschijf dubieuze roem aan Henry Westphal en Mario Renner: ze verkochten de vondst illegaal voor een luttele 31.000 DM en werden spoedig tot voorwaardelijke straffen veroordeeld. Tegenwoordig is het waardevolle relikwie verzekerd met een waarde van 100 miljoen euro.

In 2010 vond de ontdekkingsreiziger Dave Crisp de op één na grootste Engelse muntschat ooit: een kruik met 52.000 bronzen en zilveren munten met een totaal gewicht van 160 kg en een geschatte waarde van 1 miljoen dollar. Benjamin Czerny vond in 2015 een oude schat ter waarde van een half miljoen euro in een bos in Rijnland-Palts.

Net als Westphal en Renner voor hem kreeg hij een voorwaardelijke straf nadat hij zijn vondst voor de autoriteiten verborgen had gehouden, maar twee jaar later trots op Youtube had laten zien. Zulke benijdenswaardige vondsten zijn nog lang niet aan het eind van de rit.

Over de hele wereld wachten nog ontelbare schatten op hun ontginning, en de zoektocht ernaar zal nog lang doorgaan. Particuliere ontdekkingsreizigers worden daarom beschouwd als belangrijke steun voor verschillende onderzoeksinstituten, die daarom zelfs opleidingsprogramma’s voor ontdekkingsreizigers aanbieden.

Wat kan ik in Duitsland vinden met een metaaldetector en waar zijn de beste plaatsen om te peilen?

In een internationale vergelijking worden de mogelijkheden om dingen te vinden in Duitsland als zeer goed beschouwd. Dit komt vooral door de lange perioden van metaalgebruik in de Duitse geschiedenis en de betrekkelijk dichte bewoning van het land.

Historisch overweldigende vondsten zijn eerder zeldzaam.

Vooral relikwieën uit de wereldoorlogen zijn een uitgebreide zoektocht waard. We willen je echter niet te veel beloven – historisch verbluffende vondsten zijn geenszins de norm. Als vastberaden goudzoeker moet je vooral geduld en doorzettingsvermogen hebben. Maar we kunnen je één ding garanderen: De eerste vondst gaat gepaard met een enorm geluksgevoel!

Metaaldetectors en kinderen – 7 tips om schatzoeken leuk te maken

In tijden van videospelletjes, smartphones en computers is “buiten” voor veel kinderen een vreemd woord. Metaaldetectors kunnen de perfecte manier zijn om jongeren opnieuw kennis te laten maken met de natuur en de frisse lucht. Om de schattenjacht voor de kleintjes tot een succes te maken, geven we je 7 nuttige tips:

Tip #1: De juiste metaaldetector

Koop een geschikte metaaldetector! Gebruik onze interactieve koopgids of kijk eens op “Wat kost een metaaldetector? Detectors uit de eerste of tweede prijsklasse zijn een goede keuze, want hun bediening is gemakkelijk te leren.

Tip #2: Houd het gewicht van de schat laag

Bovendien is het financiële verlies niet al te groot als je kind plotseling de belangstelling voor het schatzoeken verliest. Zorg ervoor dat de metaaldetector die je kiest zo licht mogelijk is – bij voorkeur niet meer dan 1,1 kg!

Tip #3: Neem pauzes

Neem pauzes! Omdat metaaldetectors maar met één arm worden vastgehouden, kan zelfs 1,1 kg al snel behoorlijk zwaar worden. Daarom moet je je jong ten laatste om de 30 minuten een pauze geven. Neem genoeg voedsel en water mee voor een spontane picknick!

Pauzes zijn vooral belangrijk voor kinderen, want een metaaldetector kan na verloop van tijd erg zwaar worden. (Afbeelding bron: 123.com / Tomasz Guzowski)

Als het zwaaien met de sonde in principe te inspannend is voor je kind, geef het dan een andere taak: een vondst aanwijzen met behulp van een PinPointer is gemakkelijker en veel leuker.

Tip #4: Geschikte kleding en accessoires

Kies de juiste kleding en accessoires! Warme en waterdichte kleding is een must, vooral op dagen met slecht weer! Rust je kind bovendien uit met handschoenen voor het geval er gevaarlijke voorwerpen zoals gebroken glas in de grond liggen!

Tip #5: Voorbereiding

Onderzoek geschikte locaties van tevoren! Een schattenjacht kan ook gecombineerd worden met andere activiteiten. Zijn er bijvoorbeeld monumenten, meren of interessante wandelpaden in de buurt van het zoekgebied? Help jezelf! Blijf op veilige plaatsen zoals kinderspeelplaatsen of openbare stranden! Om frustratie te voorkomen kun je van tevoren kleine schatten in het zand verstoppen, zodat de kleintjes zeker iets zullen vinden.

Tip #6: Opvoeding

Onthoud: ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen! Leer je kinderen over veiligheid en de wet bij het verkennen, zodat ze niet zonder nadenken op verboden plaatsen op schattenjacht gaan!

Tip #7: Supervisie

Oversight is beter dan achterafzicht! Voor de zekerheid moet je altijd samen met je kind op stap gaan. Zo wordt de speurtocht een spannende gezinsactiviteit. Overigens raadt Eifelsucher.de aan dat kinderen pas vanaf hun 16de op eigen houtje met metaaldetectors mogen prutsen.

Waar worden nog meer metaaldetectors gebruikt?

Natuurlijk hebben metaaldetectoristen geen metaaldetectie in pacht. De nuttige technologie van detectoren wordt op veel plaatsen in het dagelijks leven gebruikt. Hier zijn een paar voorbeelden

 • Ook nu nog gebruiken strijdkrachten zoals het Amerikaanse leger metaaldetectors voor het opruimen van explosieven.
 • De “deurkozijnen” waar je doorheen moet op vliegvelden of in gebouwen met gevoelige veiligheidsniveaus zijn niets anders dan metaaldetectoren die ontworpen zijn om je te fouilleren op wapens en andere gevaarlijke voorwerpen.
 • Professionele archeologen gebruiken veel grotere en krachtigere metaaldetectors om potentiële opgravingsplaatsen tot 12 meter diep af te tasten.
 • Metaaldetectoren maken veilig werk mogelijk voor mens en machine: in de voedings- en farmaceutische industrie sporen ze metaalsplinters in producten op, in de houtverwerking vinden ze spijkers in boomstammen en handwerkers kunnen ze gebruiken om de plaats van stroom- en waterleidingen in muren en vloeren te bepalen.
 • Er zijn trouwens ook mobiele telefoon apps die reclame maken voor een “metaaldetector functie”. Maar laat je niet in de maling nemen: Deze technische snufjes reageren alleen op navenant grote magnetische velden en zijn daarom ongeschikt voor de jacht op schatten.

Kan ik mijn metaaldetector zelf repareren?

Ja. Bij schade bieden collega-detectoristen hulp en advies in geschikte forums en geven tips voor doe-het-zelf reparaties van versleten materiaal en gebroken kabels.

In elk geval moet je goed zorgen voor de spoel van je metaaldetector, want dit is het gevoeligste deel van het apparaat. Je kunt je bij het zoeken gemakkelijk aan een obstakel stoten, wat haarscheurtjes tot gevolg kan hebben.

Hierdoor kan vocht in de spoel terechtkomen en signaalfouten veroorzaken. Om dit te voorkomen moet je een bobijnbeschermer aanschaffen. Dit beschermt de spoel tegen beschadiging en beïnvloedt de signaalsterkte van je detector in het geheel niet. Bij twijfel bieden fabrikanten en winkeliers professionele reparatiediensten aan.

Waar kan ik informatie over peilen en metaaldetectoren uitwisselen met andere peilers?

De sondejagers zijn een voortdurend groeiende, internationale gemeenschap van ambitieuze schatzoekers die elkaar steunen en op vriendschappelijke wijze met elkaar wedijveren. Je vindt op het Internet verschillende Duitstalige forums waar je met anderen kunt praten over het vinden van vindplaatsen, identificatie, reparaties en nog veel meer.

Beeldbron: unsplash.com / Paul Waschtschenko

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies