Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

41Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Een ijzerzaag mag thuis in de werkplaats niet ontbreken. Zoals de naam al zegt, zijn ze vooral belangrijk voor het bewerken van werkstukken van metaal. Maar welke modellen zijn er? Waar moet je op letten als je een ijzerzaag koopt en hoeveel kost hij? En hoe gebruik je hem?

In onze zaagzaag test 2022 stellen we de beste en nieuwste zaagzagen voor en geven we je criteria om je te helpen de juiste zaag voor je te kiezen. Je vindt er ook veel achtergrondinformatie over het onderwerp metaalzagen – van mogelijke toepassingen tot het verwisselen van het zaagblad.
Belangrijk om te weten

 • Een ijzerzaag kan gebruikt worden om metalen werkstukken door te zagen of te verdelen en, tot op zekere hoogte, om ze vorm te geven. Dit betekent echter niet dat je alleen metaal kunt bewerken. Hout en plastic kunnen er ook mee gesneden worden. Het werken met metaalzagen is echter bewerkelijker dan met andere zagen.
 • Metaalzagen zijn meestal handzagen, maar ze worden ook wel ijzerzagen genoemd. Het zaagblad wordt hier vastgeklemd om stabiliteit te verzekeren. Andere soorten handzagen worden meer gebruikt voor andere materialen.
 • Bij het zagen is het belangrijk de metaalzaag goed vast te houden en steeds de juiste hoeveelheid druk te gebruiken. Anders kunnen zaagtanden uitbreken en is er een verhoogd risico op verwondingen.

Metaalzaag: Onze selectie

Shopgids Metaalzaag: Alles wat je moet weten

Voor je beslist of je al dan niet een ijzerzaag koopt, zijn er een paar algemene dingen die je moet weten. Daarom leggen we in het volgende deel uit wat een ijzerzaag is, waarvoor hij gebruikt wordt en hoe hij verschilt van andere zagen.

We leggen ook uit waar je er een kunt krijgen, hoeveel ze kosten en welke alternatieven er voor metaalzagen zijn.

In geen enkele gereedschapskist mag een metaalzaag ontbreken. (Image source: 123rf.com / 8vfanrf)

Wat is een ijzerzaag?

Een ijzerzaag is een handzaag, meestal een ijzerzaag. Het bestaat uit een handvat, een handvat of greep en een zaagblad. Sommige metaalzagen hebben ook een hamerzuiger, een spanzuiger en een spanmoer als extra onderdelen.

Bij ijzerzagen wordt het zaagblad vastgeklemd en zo stabiliteit gegeven. Dit maakt het gebruik van heel dunne en smalle zaagbladen mogelijk.

Het is belangrijk dat zowel handgreep als zaagblad goed vastzitten en tijdens het gebruik niet kunnen losraken.

Metaalzagen werken geheel zonder elektriciteit. Ze worden met de hand door het materiaal geleid, wat een beetje kracht kan vergen, afhankelijk van het materiaal dat bewerkt wordt. Dit maakt ze milieuvriendelijker dan elektrisch aangedreven zagen, maar ook niet per se geschikt voor iedereen – door gebrek aan vermogen of door gemak.

Onder de handzagen zijn er ook zogenaamde ijzerzagen, zoals de vossenstaartzaag. Deze zagen zijn niet geklemd, ze bestaan alleen uit een handvat en een zaagblad. Ze krijgen hun stabiliteit door een voldoende dik zaagblad. Ze worden meer algemeen gebruikt voor het bewerken van hout.

Wist je dat in de Griekse mythologie Perdix, de neef van de grote uitvinder Daidalos, beschouwd wordt als de uitvinder van de zaag? Volgens deze modelleerde hij het naar een visgraat.

Waarvoor kunnen metaalzagen gebruikt worden?

Metaalzagen zijn speciaal gemaakt voor het verdelen of scheiden van metalen werkstukken. Het is ook mogelijk de werkstukken tot op zekere hoogte te vormen. In het algemeen kunnen ze gebruikt worden voor elk metaalmateriaal – de eigenlijke geschiktheid hangt echter af van het zaagblad.

Afhankelijk van of het een grof, middel of fijn zaagblad is, kunnen verschillende metalen goed of minder goed bewerkt worden. Een grof zaagblad is bijvoorbeeld goed voor aluminium of koper, maar niet voor ijzer – daar is een fijn zaagblad voor nodig.

Wat is het verschil tussen een metaalzaag en andere handzagen?

Het cruciale verschil tussen een metaalzaag en andere zagen, zoals houtzagen, is het zaagblad. Een zaagblad is verdeeld in inch lengte eenheden (1 inch = 2.54cm). Hoe meer tanden er op een apparaat zitten, hoe fijner het zaagblad.

Het aantal tandpunten per inch min 1 geeft het aantal tanden. Deze tandsteek heeft een doorslaggevende invloed op de materialen waarvoor de betreffende zaag het meest geschikt is.

Dienovereenkomstig geldt dat hoe harder het materiaal is dat je wilt bewerken, hoe fijner het zaagblad moet zijn.

Dit betekent natuurlijk niet dat je niet ook hout of kunststoffen kunt bewerken met een fijngetande zaag. Het hangt allemaal af van hoe fijn je het resultaat wilt hebben – en hoeveel geduld je hebt. Omdat het zagen dan wat langer duurt.

De zagen voor materialen als hout zijn meestal ook invalzagen zoals de vossenstaart, want hier is geen spanning op het zaagblad nodig. Maar voor harde materialen zoals metaal is deze spanning, die een ijzerzaag levert, belangrijk.

Wat kosten metaalzagen?

Het prijssegment voor metaalzagen varieert van ongeveer 5 € tot ongeveer 100 €. Metaalzagen in het bijzonder lage prijssegment zijn meestal kleinere modellen met een zaagbladlengte van 150 mm. Deze zijn geschikt voor eenvoudig werk aan kleine werkstukken. Afhankelijk van de tandsteek kunnen ze zachtere en hardere metalen zagen, maar er is een groter risico dat het zaagblad breekt of verbuigt.

Dit hangt vooral af van hoe de zaag gemaakt is en welke zaagbladen gebruikt worden. Maar afhankelijk van wat je wilt bewerken, kan een metaalzaag als deze prima voldoen.

Als je echter een grotere zaag nodig hebt, moet je niet per se voor het goedkoopste model gaan. In plaats daarvan is er ook een ruime keuze in het middeldure prijssegment van 20-40 €, die van betere kwaliteit zijn met een langer zaagblad.

Welke alternatieven zijn er voor metaalzagen?

Behalve een metalen handzaag of andere handzagen zijn er ook enkele alternatieven. Deze hebben meestal machinezaagbladen.

Het verschil is dat handzaagbladen schuine tanden hebben, terwijl machinezaagbladen gebogen tanden hebben. Ook worden deze alternatieve zagen door elektriciteit aangedreven.

In hoofdzaak zijn dat:

Zaag Prijsklasse
Machinale doorzagen ca. 150 – 800 €
Metalen lintzagen ca. 180 – 1000 €
Metalen cirkelzagen ca. 90 – 1000 €
Elektrische doorslijpzagen ca. 90 – 700 €

Deze zagen zijn ook verkrijgbaar in veel hogere prijssegmenten van tot ca. 20.000 €. Het zijn echter meestal elektrische zagen die voor industrieel gebruik bestemd zijn. Ze worden verkocht uitgerust met een knutselstation.

Zulke zagen zijn misschien tot veel in staat, maar ze zijn niet nodig voor privégebruik. Een eenvoudig handgereedschap is ruim voldoende.

Besluit metaalzaag: Welke soorten zijn er en welke is geschikt voor u?

Als je besloten hebt een metaalzaag te kopen, is er meestal niet veel om rekening mee te houden. Veel hangt af van je eigen voorkeuren. Om je keuze te vergemakkelijken hebben we 4 criteria samengesteld die je kunt gebruiken om je aankoop te sturen.

 • Lengte
 • Gewicht
 • Zaagblad
 • Comfort

In het volgende deel leggen we uit wat precies belangrijk is. Als je volgens deze factoren evalueert, zou je snel moeten kunnen bepalen welke metaalzaag voor jou de juiste is.

Lengte

Eerst moet je overwegen: Wat wil ik in mijn geplande project met de ijzerzaag doorzagen, of misschien in latere projecten kunnen doorzagen? De lengte van de zaag en dus van het zaagblad kan hiervoor doorslaggevend zijn.

Metaalzagen zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan metalen – waaronder koper, plaatstaal en ijzer. (Afbeelding bron: 123rf.com / auremar)

Zowel zeer brede als dikkere werkstukken kunnen met een kleine zaag slechts met veel moeite of helemaal niet bewerkt worden. In deze gevallen zijn grotere zagen de betere keuze om tijd en energie te besparen.

Je kunt metaalzagen meestal krijgen in de volgende lengtes: 150 mm, 300 mm en 320 mm.

Gewicht

Afhankelijk van de totale afmetingen van de metaalzaag, hoe hij geconstrueerd is en welke materialen verwerkt worden, kunnen zelfs zagen met zaagbladen van dezelfde lengte sterk in gewicht verschillen.

Dit gewicht beïnvloedt hoe de ijzerzaag in de hand aanvoelt en hoe gemakkelijk of inspannend het is om hem op te tillen. Dit kan vooral belangrijk zijn als je de zaag lang gebruikt of als het lang duurt om een materiaal te bewerken.

Hoeveel gewicht een metaalzaag moet hebben, zodat het op den duur niet te zwaar wordt hem op te tillen, hangt natuurlijk af van de individuele kracht in handen en armen.

Als je niet zeker weet hoeveel gewicht de zaag moet hebben, kan het raadzaam zijn naar een bouwmarkt te gaan en een paar modellen uit te proberen.

Zaagblad

Zoals hierboven al gezegd, beïnvloedt het zaagblad – of liever de tandsteek van het zaagblad – welke materialen met de metaalzaag verwerkt kunnen worden. Fijne zaagbladen zijn goed geschikt voor hardere metalen – voor zachte metalen daarentegen volstaat een grover zaagblad.

Grad Zähne Toepassing
Coarse 8-18 Hout, zacht staal, koper, aluminium, kunststoffen, ronde en vierkante staven van zacht staal van meer dan 40 mm dik
Medium 18-22 Hoge-sterktestaal, gietijzer, ronde en vierkante staven van zacht staal van minder dan 40 mm dik, Messing
Fine 22-32 IJzer, dunwandige buizen en profielstaven, gekoeld gietijzer, plaatstaal

Als je een bijzonder fijn, schoon resultaat nodig hebt, kan het raadzaam zijn om een metaalzaag met een fijn zaagblad te gebruiken, zelfs voor zachtere metalen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon verschillende zaagbladen met verschillende tandsteek kopen en ze dienovereenkomstig op de zaag verwisselen. Maar je kunt voorkomen dat je bij de eerste aanschaf extra geld uitgeeft als je direct weet welke tandsteek je nodig hebt.

Comfort

Behalve de reeds genoemde factoren moet ook het comfort van je metaalzaag goed zijn. Het comfort van een handzaag hangt af van het handvat.

Een ijzerzaag kan ook gebruikt worden om andere materialen dan metaal te bewerken, zoals hout. (Image source: 123rf.com / lightfieldstudios)

Als het comfortabel in je hand ligt, is het niet alleen gemakkelijker te gebruiken – je voorkomt ook dat langdurig gebruik onaangename spanning en pijn in je hand of pols veroorzaakt.

Als je niet zeker weet welk handvat de juiste is, kun je het beste in de bouwmarkt verschillende zagen uitproberen.

Metaalzaag: interessante feiten over het onderwerp

Als je besloten hebt een ijzerzaag te kopen voor je project, moet je natuurlijk wel weten hoe je hem moet gebruiken.

Daarom leggen we in het laatste deel uit hoe je het blad van een ijzerzaag vervangt als het bot geworden is, en hoe je de ijzerzaag goed gebruikt.

Hoe verwissel je het blad van een ijzerzaag?

Het wisselen van het zaagblad is een heel eenvoudige klus – het duurt niet lang en is ongecompliceerd. Het zaagblad wordt altijd tussen de twee uiteinden van de boog geklemd. Hier kunnen verschillende opspanmethoden gebruikt worden.

Sommige zagen klemmen het zaagblad met druk in spleten op de boog – hier wordt de spanning meestal opgebouwd door, bijvoorbeeld, de handgreep vast te zetten en zo de boog samen te drukken.

Andere zagen gebruiken een of twee schroeven aan het voor- en achtereinde van de zaag, meestal vastgezet met moeren voor extra stabiliteit. In het algemeen moet je als volgt te werk gaan

 1. Draai het handvat of de schroef (schroeven) van de zaag los tot het zaagblad los genoeg zit.
 2. Verwijder eventuele pennen en verwijder het zaagblad.
 3. Plaats voorzichtig het nieuwe zaagblad – zorg ervoor dat de tanden uitgelijnd zijn (van de handgreep af).
 4. Vervang eventuele pennen, en breng de spanning weer op peil (draai schroef(pen) of handvat vast).

De eerste pogingen duren misschien wat langer, maar als je eenmaal geoefend bent, is het wisselen van het zaagblad in een paar seconden gebeurd.

Hoe gebruik je een ijzerzaag op de juiste manier?

Het zaagblad van handzagen of ijzerzagen is voorzien van hoekige tanden. Deze zijn zo uitgelijnd dat ze maar in één richting kunnen snijden. In het geval van de ijzerzaag is dit de slagrichting.

Bij het starten van de zaag moet je de kleinst mogelijke hoek van ca. 10-20° kiezen, zodat de tanden niet uitbreken. De eerste zaagbewegingen moeten met slechts lichte druk gemaakt worden. Om het zagen te vergemakkelijken kun je het bevestigingspunt bijvijlen met een driehoekige vijl.

Het volgende geldt ook: Welk werkstuk ook bewerkt wordt, de laatste slagen mogen alleen met zeer verminderde druk uitgevoerd worden. Anders bestaat er gevaar voor verwonding, want de zaag kan naar beneden schokken.

Als je in of uit een materiaal zaagt, zaag dan met de smallere of kortere kant van het zaagblad en houd de druk van begin tot eind heel laag.

Als je vlakke werkstukken wilt zagen, wordt de hele lengte van het zaagblad op de brede kant van het werkstuk aangebracht.

Het snijden van buizen vereist speciale aandacht. De pijp moet stukje voor stukje gedraaid worden, zodat de tanden van het zaagblad niet uitbreken bij het zagen.

Beeldbron: unsplash.com / Sneaky Elbow

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies