klassieke metronoom
Laatst bijgewerkt: 26-10-2022

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

15Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

De metronoom mag dan een vrij eenvoudig instrument zijn, toch speelt het een belangrijke rol in de muziekwereld. De oorsprong ervan ligt in 1815, het jaar waarin het door de Duitse uitvinder, ingenieur en fabrikant Johann Maelzel werd gepatenteerd, hoewel de echte uitvinder de Duits/Nederlandse Dietrich Nikolaus Winkel lijkt te zijn.

De metronomen produceren een geluid met een regelmatige en instelbare puls, die dient als indicator voor het tempo van een muzikale compositie. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan modellen, die kunnen worden gegroepeerd in drie hoofdgroepen: mechanische modellen met een slinger, digitale metronomen en software (apps).
Belangrijk om te weten

 • Strak in de maat leren spelen zonder daarbij het gevoel te verliezen kost soms jaren tijd, maar een metronoom kan je hierbij enorm helpen.
 • Er zijn drie hoofdtypen metronomen te onderscheiden: mechanische modellen met een slinger, digitale metronomen en software (apps).
 • De aankoopcriteria die je kunnen helpen bij de keuze van de metronoom die je nodig hebt, zijn onder andere: het gebruik dat je ervan gaat maken, het tempobereik, de functies en het ontwerp.

Onze selectie: De beste metronomen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste metronomen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale metronoom een stuk eenvoudiger.

De best beoordeelde klassieke metronoom

De zeer nauwkeurige mechanische metronoom van Cherub heeft geen batterijen nodig. Hij is makkelijk op te winden en het het is handig dat je verschillende maatsoorten ( 2/4, 3/4, 4/4 en 6/4) kan instellen. Het apparaat heeft een stevige witte hooglans kunststof behuizing en een luide en heldere klik-toon.

Als je het apparaat niet gebruikt, kan je het met de kunststof kap tegen stof en vuil opgeborgen worden. De metronoom heeft een tempobereik van 40-208 BPM, weegt 480 gram en beschikt over een bel-functie.

De meest verkochte digitale metronoom online


AffiliateLink


metronoom

Deze compacte metronoom van Meideal is heel veelzijdig, weegt heel weinig en is eenvoudig te gebruiken. Je kunt hem met de klip overal aan vastmaken. Met de tap functie kun je je ideale tempo instellen, of het tempo van een bestaand liedje controleren.

De metronoom heeft een stereo-koptelefoon aansluiting zodat je niemand hoeft lastig te vallen met je geluid. Het tempobereik van het apparaatje dat ideaal is om overal mee naar toe te nemen, is 30 tot 280 BPM.

De beste metronoom met stem-functie


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De TM-60 metronoom van Korg is een multi-functioneel apparaat. Behalve de normale eigenschappen van een metronoom heeft het apparaat ook een tuner, zodat je je instrumenten ermee kunt stemmen. Hij heeft ook een trainingsfunctie zodat je leert je instrument te stemmen doormiddel van je gehoor.

De metronoom heeft een groot display met verlichting en een duurzame batterij. Het gewicht van het apparaat is slechts 100 gram, dus je kunt hem overal mee naar toe nemen. De handleiding is in het Nederlands.

De beste digitale metronoom onder de 10 euro


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Als je niet veel geld wilt uitgeven aan een metronoom, maar er toch een wilt hebben met alles wat je nodig hebt voor een basisgebruik, dan is deze optie van Cherub een uitstekende optie. Het apparaatje van 62 x 15 x 94 mm heeft een tempobereik van 40 ~ 208 BPM, 8 maatsoorten en een klokfunctie.

Het geluid van de metronoom is luid en duidelijk. Het apparaat heeft een goed afleesbaar LCD-scherm, werkt op 2 AAA-batterijen die erbij inbegrepen zijn, evenals een oortelefoon. Al met al een koopje voor beginnende musici!

De beste mechanische metronoom van hout

Wittner is een Duits merk dat bekend staat om zijn mooie producten met goede kwaliteit. Ook deze metronoom van gesatineerd kersenhout is hierop geen uitzondering en zal prachtig op je piano staan. Deze metronoom heeft een luide en heldere bel.

De metronoom maakt gebruik van een opwindmechanisme, er zijn dus geen batterijen nodig. De tempo’s zijn zeer gemakkelijk in te stellen. Je schuift het gewichtje aan de slinger naar het gewenste tempo (deze worden in slagen per minuut aangegeven). Daarna geef je een tikje tegen de slinger en het apparaat kom in werking.

Shopgids: Alles wat je moet weten over metronomen

Het is een goed idee dat je voordat je een metronoom koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Een senior vrouw piano spelen

Er zijn drie hoofdtypen metronomen te onderscheiden: mechanische modellen met een slinger, digitale metronomen en software (apps). (Bron: Imagesource: 114078079/ 123rf.com)

Wat is een metronoom precies?

Metronomen zijn apparaten die worden gebruikt om het tempo en de maat van muziek in muziekwerken of composities te meten en te markeren, vaak door middel van een klik- en eventueel een bel-geluid, dat over het algemeen kan worden aangepast. Dit maakt het een belangrijk hulpmiddel bij het leren bespelen van een muziekinstrument. Daarnaast zijn er nu digitale metronomen die ook visuele signalen kunnen reproduceren.

In welke eenheden wordt het tempo van een metronoom gemeten?

Normaal gesproken wordt het tempo gemeten in beats per minuut (BPM), ofwel het aantal tellen per minuut, wat we het ‘metronoomgetal’ noemen. Zo kunnen de verschillende metronomen meestal worden ingesteld op een tempobereik van 30 tot 250 BPM. Hoewel minder gebruikelijk, wordt de denotatie die bekend staat als MM of Mälzel Metronoom ook gebruikt om het metronoomgetal te meten.

Uit welke onderdelen bestaat een mechanische metronoom?

De traditionele mechanische metronoom bestaat uit een doos, die gemaakt kan zijn van hout, kunststof of ander materiaal. Ze hebben ook een staaf die slingert om het tempo te markeren. Aan deze staaf is een gewicht bevestigd. Door het tegengewicht in te stellen, kun je het tempo bepalen. Het tegengewicht is een soort blokje dat je naar boven en beneden kunt schuiven over de slinger.

Om te weten waar het gewicht moet worden geplaatst om een bepaald tempo te bereiken, heeft dit type metronoom een schaal. Sommige metronomen hebben ook een bel. Hiermee is het mogelijk om te weten hoeveel beats er in het kompas zijn gepasseerd, wat zeer nuttig is om de tijd en de verdeling ervan beter waar te nemen.

Victor HugoFrans schrijver (1802-1885)
“Muziek drukt dat uit wat niet gezegd kan worden maar waarover niet gezwegen kan worden.”

Waar kan ik een metronoom nog meer voor gebruiken?

Metronomen hebben een groot aantal toepassingen, omdat ze een fundamenteel hulpmiddel zijn voor zowel beginners als gevorderden. Je kunt het voor verschillende doeleinden gebruiken, dit is afhankelijk van het instrument en de stijl van de muziek die je speelt. Hier laten we een aantal van de meest voorkomende toepassingen zien:

 • Om de techniek te oefenen.
 • Om ritmes te bestuderen.
 • Om fouten te corrigeren.
 • Om de snelheid te verbeteren.
 • Om het ritmegevoel te verbeteren.
 • Om ervoor te zorgen dat muzikanten die in groepen spelen dit op een meer gecoördineerde manier doen.
 • Om een compositie op te nemen.
 • Als leidraad voor een correcte compositie.

Overigens wordt de metronoom niet alleen gebruikt voor muziek. Ook dansers en hardlopers gebruiken hem bijvoorbeeld, en zelfs golfers, die de klik benutten om de bal met een perfecte swing te slaan.

Wat zijn de voor- en nadelen van metronomen?

Metronomen worden al eeuwenlang gebruikt door musici en componisten. De reden hiervoor is ongetwijfeld het feit dat ze vele voordelen bieden. Je kunt ze in de volgende tabel raadplegen.

Voordelen
 • Ze zijn heel eenvoudig te gebruiken.
 • Ze zijn heel betaalbaar.
 • Ze helpen de muzikale prestaties te verbeteren.
 • Je kunt er je gehoor mee trainen.
 • Je kunt er het tempo beter mee beheersen.
Nadelen
 • De batterij moet worden opgeladen of hij moet worden opgewonden.
 • Het kan zijn dat je in het begin aan het gebruik ervan moet wennen.

Voor wie is het een goed idee om een metronoom te gebruiken?

Metronomen worden vooral gebruikt in de muziekwereld. Ze worden zowel gebruikt door mensen die met een instrument beginnen als door beroepsmusici. Ze hebben echter meer toepassingen. Veel mensen gebruiken ze voor ontspanning en meditatie. Ze zijn ook bijzonder geliefd bij dansers en choreografen. Zoals we al vertelden gebruiken hardlopers ze bijvoorbeeld, en zelfs golfers, die de klik benutten voor de perfecte swing.

jongen die drums oefent

Je kunt een metronoom voor verschillende doeleinden gebruiken, dit is afhankelijk van het instrument en de stijl van de muziek die je speelt. (Bron: Guvenc: 98488118/ 123rf.com)

Welke soorten metronomen zijn er?

In het algemeen worden drie soorten metronomen onderscheiden: mechanische modellen, digitale metronomen en software (apps). Zoals je hieronder kunt zien, hangen de verschillende kenmerken ervan nauw samen met de soort gebruikers van deze apparaten.

 • Mechanische metronoom: De mechanische metronoom ziet er meestal stijlvoller en eleganter uit dan een digitale. Een voordeel van de mechanische metronoom is dat de slinger ook meteen een duidelijk visueel hulpmiddel is. Daarnaast heeft dit type metronoom geen ingewikkelde opties waardoor hij makkelijk in gebruik is. Verder hoef je geen batterijen te kopen. Je moet hem wel af en toe opwinden en hij moet op een vlakke ondergrond gezet worden.
 • Digitale Metronoom: Deze worden tegenwoordig het meest gebruikt. Ze zijn meestal goedkoper dan de mechanische modellen. Velen van hen hebben een stemfunctie. Bovendien hebben ze meer opties voor het onderverdelen van tempo en ritme. Ze werken op batterijen of met een ingebouwde batterij. Ze hebben compactere en lichtere ontwerpen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst.
 • Software metronoom: Dit zijn apps die je kunt installeren op je mobiele telefoon, pc,of tablet. Ze zijn meestal gratis, hoewel ze minder betrouwbaar zijn dan de mechanische en digitale metronomen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een metronoom om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de metronoom die je nodig hebt:

Gebruik

In de onderstaande tabel geven we enkele aanbevelingen over welk type metronoom voor jou het meest geschikt is, afhankelijk van het gebruik dat je ervan zult maken.

Waar gebruik je je metronoom voor? Deze heb je nodig:
Voor een snaarinstrument dat gestemd moet worden. Met een stemfunctie.
Voor gebruik op verschillende plaatsen. Een compacte en gemakkelijk mee te nemen digitale metronoom.
Met visuele weergave. Een mechanische, want de staaf is een geweldig visueel signaal. Of een digitale met een LED-signaal.
Je gaat beginnen met het spelen van een instrument. Een model dat goedkoop en eenvoudig te gebruiken is.
Om te ontspannen en/of te mediteren. Een model met een aangenaam geluid.
Voor gebruik bij gelegenheden waar publiek bij is. Een model dat niet alleen heel nauwkeurig is, maar ook een elegant ontwerp heeft.

Tempobereik

Bij de keuze van een metronoom moet je niet alleen rekening houden met het tempo van de metronoom. Je moet ook controleren of het mogelijk is om de tempo’s of de ritmes onder te verdelen. De traditionele Italiaanse benamingen voor het tempo en het karakter van de muziek zijn meestal verdeeld in drie hoofdgroepen, variërend van 40 bpm tot 208 bpm.

Het is daarom essentieel dat je erop let dat de metronoom die je kiest ten minste dat bereik bestrijkt. In de onderstaande tabel zie je deze drie divisies.

Tempo en karakter Tempobereik Italiaanse benaming voor het tempo
Langzaam tot zeer langzaam Van 40 BPM a 72 BPM. Grave, largo, lento en adagio, onder andere.
Matig langzaam of matig snel Van 72 BPM tot 120 BPM. Andante, andantino, animato en moderato, onder andere.
Snel tot zeer snel Van 120 BPM a 208 BPM. Allegro, vivace en presto, onder andere.

Functies

De belangrijkste functie van metronomen is uiteraard het markeren van het tempo van muzikale composities. De modellen die tegenwoordig op de markt te koop zijn, vooral de digitale, hebben echter een aantal interessante extra functies. Om te beginnen zijn sommige modellen ook te gebruiken om instrumenten mee te stemmen.

Velen hebben ook een geheugen voor het onthouden van bepaalde ritmes. Er zijn ook modellen die in staat zijn om de puls van een lied te vinden. Dan heb je ook nog metronomen die naast het geluidssignaal een visueel signaal hebben. En natuurlijk kun je met digitale apparaten het volume van het geluid afstellen.

Ontwerp

Als je naar het ontwerp van de metronoom kijkt moet je vooral rekening houden met twee aspecten. Enerzijds het esthetische aspect, dat vooral belangrijk wordt als de metronoom bij openbare gelegenheden moet worden gebruikt of op een zichtbare plaats in je huiskamer of repetitieruimte moet worden bewaard.

En ten tweede, het gewicht en de afmetingen, vooral als je het vaak mee moet nemen naar repetities, lessen of ontmoetingen met vrienden. In dit opzicht hebben digitale exemplaren duidelijk een voordeel, aangezien ze meestal klein en vrij compact zijn. Maar esthetisch gezien is er geen twijfel over mogelijk dat de traditionele metronomen er veel stijlvoller uitzien.

Batterij of slinger

Digitale metronomen kunnen een ingebouwde batterij hebben of batterijen gebruiken. In het eerste geval is het belangrijk om de levensduur van de batterij en de manier van opladen te controleren, die meestal via een USB-poort verloopt. Als je batterijen gebruikt, moet je er rekening mee houden dat je ze af en toe zult moeten vervangen.

Je kunt ook overwegen om een metronoom met een LED-indicator te kiezen waarmee je wordt gewaarschuwd als de batterij of de batterijen bijna leeg zijn. En als je een mechanische metronoom kiest, moet je hem af en toe opwinden. De frequentie van het opwinden varieert van model tot model.

Godfried BomansNederlands schrijver (1913-1971)
“Het is in de liefde als bij de muziek: de dissonanten zijn vreselijker naarmate zij dichter bij de harmonie liggen.”

Samenvatting

De metronoom is een instrument dat vooral door musici, zowel beginnende, gevorderde als professionele, wordt gebruikt en helpt om het tempo van een compositie goed te beheersen. In principe zijn er drie verschillende soorten: de traditionele mechanische- of slingermetronomen, digitale metronomen en software-metronomen.

Voordat je één van deze types kiest, moet je goed weten wat je ermee gaat doen. Andere belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden zijn de eigenschappen van het apparaat en het tempobereik dat het heeft. Met de juiste metronoom en de vele oefenuurtjes die je ermee bezig zal zijn kun je je muzikale vaardigheden verbeteren! Veel succes met je aankoop!

Vond je onze shopgids over metronomen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Gudella: 103898019/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies