
Onze selectiecriteria
De micrometer is een veelgebruikt meetinstrument in de metaalbewerking waarbij met kleine toleranties wordt gewerkt. Je kunt het instrument bijvoorbeeld gebruiken om een schroef of de as van een voertuig op te meten. Maar het gebruik van een micrometer is veel breder dan dat. In deze shopgids laten we je zien wat micrometers precies zijn en hoe je ze gebruikt.
Micrometers kunnen van elkaar verschillen op basis van hun nauwkeurigheidsniveau. De meest eenvoudige micrometer kan tot op een honderdste millimeter (0,01 mm) meten. De meest nauwkeurige modellen berekenen lengtes van een duizendste millimeter (0,001), oftewel een micron. Ben je nieuwsgierig geworden en ben je op zoek naar de beste micrometer? Lees dan snel verder!
Belangrijk om te weten
- Er zijn verschillende soorten micrometers op de markt verkrijgbaar. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen binnen-, buiten- en diepte-micrometers.
- Ook kun je kiezen tussen normale analoge en digitale micrometers.
- Controleer voordat je een micrometer koopt of de lengtemaat van de tool klopt (millimeters of inches) en of het het meetbereik biedt dat je nodig hebt.
Onze selectie: De beste micrometers op de markt
Er zijn verschillende soorten micrometers op de markt verkrijgbaar. We maken onderscheid tussen binnen-, buiten- en diepte-micrometers. Ook kun je kiezen tussen normale analoge en digitale micrometers. Hieronder vind je een selectie met de beste micrometers van 2023. Zo ontdek je wat de belangrijkste kenmerken van dit gereedschap zijn. Misschien vind je zelfs wel het model dat perfect bij je past!
- De micrometer met de beste prijs-kwaliteitverhouding
- De beste micrometer met een stabiel stalen frame
- De beste micrometer in een complete set
- De beste digitale micrometer
De micrometer met de beste prijs-kwaliteitverhouding
De HBM Analoge buitenmicrometer heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De micrometer speciaal ontwikkeld voor de externe meting van objecten. Het apparaat is zeer nauwkeurig en eenvoudig in gebruik. En dat alles voor een zeer vriendelijke prijs.
De schroefmaat meet objecten met een maximale dikte van 25 millimeter, tot een honderdste van een millimeter (0,01 mm). Kopers waarderen het enorme gebruikersgemak van deze tool.
De beste micrometer met een stabiel stalen frame
De micrometer van Silverline is gemaakt van zeer hoogwaardig materiaal. De meter heeft een stabiel stalen frame, is beschermd met corrosiebestendige verf en heeft een meetbereik van 0 tot 25 mm met een schaalverdeling van 0,01 mm.
Het product wordt geleverd in een handige koffer, zodat je de micrometer altijd eenvoudig met je meedraagt. Hoewel het om een basistool met een voordelige prijs gaat, zal deze micrometer volledig aan je dagelijkse behoeften voldoen.
De beste micrometer in een complete set
Deze buitenschroefmaat wordt geleverd in een complete set van 4 micrometers, 3 kalibratiestandaarden, een moersleutel en een houten kist. Nog nooit was het zo eenvoudig om de diktes en diameters van kleine onderdelen te meten.
De set is ideaal voor mechanisch werk waarbij een maximale precisie van 0,01 mm nodig is. Je kunt de meting aflezen op de metrische schalen van 0 tot 25, 25 tot 50, 50 tot 75 en 75 tot 100 mm. Het gereedschap heeft een ratelhandgreep voor een nauwkeurige krachtinspanning.
De beste digitale micrometer
Ben je op zoek naar een elektrisch model? Digitale micrometers hebben een digitale aflezing waardoor er minder kans bestaat op afleesfouten. In deze categorie komt de micrometer van Neoteck als winnaar uit onze test.
De tool is eenvoudig te gebruiken en werkt zeer precies. Het LCD-scherm is bovendien erg gemakkelijk af te lezen en toont een nauwkeurigheid van 0,0001 inch. Het apparaat zoekt automatisch naar de maximale en minimale waarden en rekent inches naar millimeters om en andersom.
Shopgids: Alles wat je moet weten over micrometers
Er zijn verschillende soorten micrometers op de markt. De meest voorkomende soort is de buitenschroefmaat, die wordt gebruikt om dikte en afmetingen van de buitenkant van een object te meten. Hieronder vertellen je wat een micrometer precies is, waar je de tool voor kunt gebruiken en welke soort je nodig hebt voor jouw klus. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Wat is een micrometer?
Sommige schroefmaten kunnen tot op een honderdste millimeter (0,01 mm) meten. De meest nauwkeurige exemplaren doen hun naam eer aan en kunnen meten tot eenheden van één micron oftewel een duizendste millimeter (0,001 mm). Er zijn andere instrumenten met een vergelijkbare functie, zoals de traditionele schuifmaat. In deze shopgids richten we ons echter op de micrometer.
Waar kun je een micrometer voor gebruiken?
- Laboratorium metingen
- Mechanische werkplaats
- Machinekalibratie
- Sieraden
De vorm van de uiteinden van de tool is bepalend voor het gebruik en maakt het gereedschap geschikt voor nog andere, meer gespecialiseerde toepassingen in precisiemetingen binnen de wereld van de mechanica en engineering. Micrometers worden onder andere ook gebruikt om:
- vlakke oppervlakken parallel te meten.
- de ruimte tussen de randen van een schroefdraadoppervlak te meten.
- de ruimte tussen de tanden van een tandwiel te meten.
- de diameter van kleine gaatjes te meten.
Micrometers worden vooral gebruikt in de metaalbewerking waarbij met heel kleine toleranties wordt gewerkt. Het zijn zeer veelzijdige apparaten die op geen enkele werkplaats mogen ontbreken.
Hoe werkt een micrometer?
In werkelijkheid verbreedt de micrometer de aflezing van zeer kleine metingen, die normaalgesproken moeilijk met het blote oog te waarnemen zijn. Om de nauwkeurigheid van een meting te verbeteren, is op de trommel een nonius met een schaalwaarde toegevoegd. Deze tweede schaal is de schaal waarmee je de meting die de hoofdschaal markeert, verfijnt.
Welke soorten micrometers zijn er?
Type meting
Je kunt kiezen uit buiten-, binnen- en dieptemicrometers:
- Buitenmicrometer. Dit soort meters worden het meest gebruikt in industriële omgevingen. De meter wordt gebruikt voor het meten van buitenmaten van bijvoorbeeld draden, schroeven, assen en mechanische onderdelen in het algemeen.
- Binnenmicrometer. Deze meter wordt gebruikt om de diameter van boringen zoals gaten in de muur nauwkeurig te meten.
- Dieptemicrometer. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze micrometer gebruikt om de binnenlengte van een object te meten.
Aflezing
Er wordt onderscheid gemaakt tussen analoge en digitale micrometers:
- Analoog. Dit is de traditionele micrometer, met een puur mechanische werking.
- Digitaal. Dit soort micrometers hebben dezelfde vorm en dezelfde werking als analoge micrometers, maar zijn volledig digitaal. De meting is vaak nauwkeuriger en eenvoudig af te lezen op een LCD-scherm.
Afhankelijk van jouw voorkeuren, zal het ene soort beter bij je passen dan het andere. Bedenk daarom van tevoren goed voor wat voor soort klussen je de micrometer nodig hebt.
(Bron: Kittiwut: 65715737/ 123rf.com)
Welke maten micrometer zijn er?
Hoewel er dus een grote kans is dat je op iedere werkplaats een micrometer van 25 mm tegenkomt, zijn er meer maten waar je uit kunt kiezen. Tussen iedere micrometer en het volgende formaat zit een verschil van 25 millimeter. Dat wil zeggen, als de kleinste schroefmaat een meetcapaciteit heeft tot 25 mm, heeft de volgende een bereik van 50 mm, die daarna 75 mm, enzovoort.
Hoe moet je een micrometer aflezen?
- Een volledige omwenteling van de verstelbare afleestrommel beweegt de spil met een halve millimeter (0,5 mm), wat de slag is van de micrometerschroef.
- De horizontale lijn op het handvat bevat een schaalverdeling in millimeters. Elk van deze millimeters is onder de lijn in tweeën gedeeld.
- De afgeschuinde rand heeft 50 posities op de schaalverdeling. Elk van hen vertegenwoordigt een honderdste van een millimeter (0,01 mm). De nummering op de schaal wordt 5 bij 5 weergegeven, zodat je deze gemakkelijk kunt aflezen.
- De meest nauwkeurige micrometers bevatten extra schalen die de honderdsten (0,01) en zelfs de duizendsten van een millimeter (0,001 mm) meten.
Je moet de meetstiften zo dicht mogelijk naar het object dat gemeten moet worden brengen. Het gevoelsknopje zorgt ervoor dat je met de juiste kracht meet.
(Bron: Kittiwut: 28351373/ 123rf.com)
Wat zijn de verschillen tussen een micrometer en een schuifmaat?
Als we de verschillen tussen de twee instrumenten in twee regels zouden moeten samenvatten, zouden we zeggen dat de micrometer nauwkeuriger is, terwijl de schuifmaat veelzijdiger is. De keuze voor de een of juist de andere tool hangt af van de specifieke meetbehoeften die je hebt. De basisverschillen worden weergegeven in de volgende tabel:
Micrometer | Schuifmaat | |
---|---|---|
Nauwkeurigheid | Meet nauwkeurig de honderdsten (0,01 m) en zelfs de duizendsten van een millimeter (0,001 mm) | Minder nauwkeurig dan een micrometer. Meet eenheden van twee honderdsten van een millimeter (0,02 mm). |
Gebruiksgemak | Het gebruik van een micrometer vereist geen speciale vaardigheden. Je hoeft alleen maar te leren het instrument af te lezen. | Het is een uiterst delicaat meetinstrument dat enige vaardigheid vereist voor gebruik. |
Weerstand | De robuuste constructie garandeert een perfecte werking, zonder vervorming. De meetuiteinden zijn gemaakt van speciale materialen om slijtage te voorkomen. |
Het is belangrijk om te voorkomen dat de tool buigt of krasjes oploopt. Probeer ook metaalvijlsel te vermijden, dat tussen de onderdelen kan dringen en het instrument kan beschadigen. |
Veelzijdigheid | Micrometers hebben meestal maar één functie. De tool is of een buiten-, of een binnen- óf een dieptemicrometer. | Een schuifmaat kan afmetingen meten in alle 3 varianten: binnen, buiten én diepte. |
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Een micrometer is een meetinstrument dat helpt om kleine objecten met grote nauwkeurigheid op te meten. Dit gereedschap mag dus eigenlijk op geen enkele werkplaats ontbreken. Automonteurs of sieradenmakers zijn voorbeelden van mensen met beroepen die vanwege hun precieze werk vaak een micrometer nodig hebben. Om de beste micrometer te kopen, moet je op een aantal basisfactoren letten. In de lijst hieronder zie je welke factoren dat zijn:
Nauwkeurigheid
Professionals uit de metaalbewerking die onder zeer nauwkeurige toleranties werken gebruiken vaak een micrometer voor hun werk. Micrometers hebben gewoonlijk een maximale precisie van een honderdste millimeter (0,01 mm), of het equivalent in inches (0,00005″). Als je een minder nauwkeurige meting wilt doen, zul je voldoende hebben aan een schuifmaat. Als je juist een nauwkeurigere tool nodig hebt, zijn er ook micrometers met een meting van 0,001 mm.
Digitaal of analoog
Mechanici gebruiken micrometers al tientallen jaren. Als je eenmaal gewend bent een analoge micrometer te gebruiken, is het vrij normaal om die te blijven te gebruiken. Traditionele analoge schroefmaten zijn robuust en beter bestand tegen schokken dan welke digitale schroefmaat dan ook. Een bijkomend voordeel is dat er geen scherm is dat kapot kan gaan.
Zoals je eerder in deze shopgids al kon lezen, zijn er echter ook goede digitale micrometers verkrijgbaar. Deze worden over het algemeen nauwkeuriger afgelezen waardoor fouten in het meetproces worden geminimaliseerd. Verlichte displays zijn makkelijker af te lezen bij weinig licht. Bovendien kunnen veel digitale micrometers switchen tussen millimeters en inches.
Lengtemaat
De lengtemaat van een micrometer is een zeer belangrijke factor omdat het tot grote verwarring kan leiden bij het kopen van een schroefmaat. Als je gewend bent om met centimeters te werken, moet je oppassen dat je geen micrometer met een schaalverdeling in inches koopt. Traditionele schroefmaten werken over het algemeen maar met één van de twee lengtematen.
Dit probleem verdwijnt als je een digitale micrometer gebruikt. Met deze technologie verander je met één druk op de knop van millimeters naar inches. Met dit type schroefmaat hoef je dus geen lastige conversieberekeningen te maken die omslachtig zijn en het risico op meetfouten vergroot. Als je dus voor zekerheid gaat, raden we je aan een digitale micrometer te kopen.
Samenvatting
Een micrometer is een meetinstrument dat helpt om kleine objecten met grote nauwkeurigheid op te meten. Dit gereedschap mag eigenlijk op geen enkele werkplaats ontbreken. Automonteurs of sieradenmakers zijn voorbeelden van mensen met beroepen die vanwege hun precieze werk vaak een micrometer nodig hebben. In deze shopgids laten we je zien hoe micrometers werken en wat de beste micrometers op de markt zijn.
Als je overweegt een schroefmaat te kopen, moet je een keuze maken tussen de 3 soorten die er zijn: buiten-, binnen- en dieptemicrometer. Controleer ook of de schroefmaat met de juiste lengtemaat werkt: millimeters of inches. Als je voor zekerheid wilt gaan of gewoon beide lengtematen nodig hebt, kies dan voor een digitale schroefmaat om gemakkelijk van de ene lengtemaat naar de andere te schakelen.
Vond je onze shopgids over micrometers interessant? Laat dan hieronder je opmerking achter of deel het artikel op social media. We zijn erg nieuwsgierig naar jouw ervaringen!
(Bron van de header afbeelding: Witsonkitiwutt: 65693790/ 123rf.com)