microscoop lenzen
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Een microscoop is een instrument waarmee je kleine objecten kunt bestuderen, die te klein zijn om goed met het blote oog te worden gezien. Met een microscoop ontdek je zo een hele nieuwe wereld die je met je eigen ogen nooit had kunnen zien. Het woord ‘microscoop’ komt van de Oude Griekse taal: ‘Mikros’ betekent ‘klein’ en ‘scopa’ betekent ‘nauwkeurig bekijken, onderzoeken’.

Een microscoop geeft je de mogelijkheid om te observeren op onvoorstelbare zoomniveaus, dankzij de uitgebreide lens en verschillende filters. Verkennen wat het dichtst bij je in de buurt is, is nog nooit zo spannend geweest. In deze shopgids laten we je zien wat de beste modellen zijn en waar je nog meer op moet letten bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

 • Door een microscoop te kopen, ontdek je een nieuwe wereld en kun je je nieuwsgierigheid naar de wereld van de wetenschap opwekken.
 • Tegenwoordig zijn er veel microscopen te vinden die eenvoudig te gebruiken en digitaal verbonden zijn, zodat je direct op onderzoek uit kan.
 • Er zijn verschillende kenmerken waarmee je rekening moet houden voordat je een microscoop kiest. Verderop in deze shopgids laten we je zien op welke criteria je moet letten bij je aankoop.

Onze selectie: De beste microscopen op de markt

Microscopen zijn er in verschillende soorten en maten. De verschillen zitten in de extra’s en in de kwaliteit van de aanwezige componenten. Als je de verschillen kent en precies weet wat je nodig hebt, zul je de meest succesvolle aankoop doen. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de beste microscopen die op de markt verkrijgbaar zijn.

De beste microscoop voor kinderen

De microscoop van Kiddy’s is speciaal ontworpen voor kinderen. Hiermee kunnen kinderen kennismaken met de kleinste onderdelen in onze wereld. De microscoop lijkt sprekend op microscopen die in laboratoria gebruikt worden.

Perfect voor nieuwsgierige kinderen die graag de wereld ontdekken. De microscoop kan 100x, 200x en zelfs 450x vergroten. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

De beste microscoop met een uitgebreid assortiment aan accessoires

Deze Bresser microscoop heeft vergrotingsniveaus van 40x tot 1024x. De meegeleverd smartphone adapter is compatible met de meeste smartphones. Hiermee kun je samples bekijken en opnemen. De microscoop is geschikt voor zowel jong als oud.

De set bevat een breed scala aan accessoires om het maximale uit de microscoop te halen, zoals een oculair, Barlow-lens, preparaatglaasjes en afdekglaasjes.

De beste microscoop met stereo-inkijk

De microscoop van Bresser is een sterke kindermicroscoop met 20x vergroting ook voor op locatie inde natuur inclusief verlichting. Door de stereo-inkijk is er veel diepte en zie je het onderwerp veel mooier.

Het apparaat is zeer licht en eenvoudig in gebruik. Dit maakt het product geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Werkt goed en lijkt behoorlijk stevig. Perfect voor de jonge onderzoeker!

De beste digitale microscoop

Tegenwoordig zijn veel apparaten aan een computer te koppelen. Zo ook de microscoop. De digitale microscoop van DrPhone komt in deze categorie als winnaar uit onze test. De USB-microscoop heeft een USB-uitgang waarmee je hem zeer eenvoudig op je computer aansluit.

Het apparaat is zeer geschikt voor onder andere een inspectie dissectie/onderzoek, plant dissectie/onderzoek en huidonderzoek. De microscoop heeft een goede beeldkwaliteit en een laag energieverbruik.

Shopgids: Alles wat je moet weten over microscopen

Als je nog nooit een microscoop hebt gebruikt, kan het zijn dat je enige twijfels hebt over de werking van het apparaat. Hoewel microscopen vroeger vooral werden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, is het gebruik en de belangstelling ervoor tegenwoordig toegenomen. Om je te helpen de beste microscoop te vinden, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.

man observeren van monsters onder de microscoop

Een microscoop geeft je de mogelijkheid om te observeren op onvoorstelbare zoomniveaus, dankzij de uitgebreide lens en de verschillende filters.
(Bron: Pelikh: 84795650/ 123rf.com)

Is een microscoop een goed cadeau?

Kerstmis, verjaardagen of kinderfeestjes. Er zijn momenten waarop je op zoek bent naar een ​​origineel en interessant cadeau dat je verbeeldingskracht stimuleert. In elk van deze gevallen is een microscoop een goede optie. Het instrument is geschikt voor alle leeftijden, en daarom een leuke cadeau voor jonge kinderen tot grootouders.

Als je twijfelt tussen een handmatige en een digitale microscoop, raden we aan altijd voor een digitale microscoop te kiezen, omdat deze gemakkelijk te gebruiken is. Door hem op je computer aan te sluiten kun je bovendien gebruik maken van allerlei extra functies. Digitale microscopen zijn ideaal om thuis te gebruiken, maar zijn ook erg geschikt voor educatieve doeleinden.

Wie heeft de microscoop uitgevonden?

De microscoop was het resultaat van een aantal wetenschappelijke uitvingen, die vooral gebruikt werden voor wetenschappelijk onderzoek. Antoni van Leeuwenhoek wordt vaak genoemd als uitvinder van de microscoop, maar vermoedelijk was hij meer de eerste wetenschapper die de microscoop sterk wist te verbeteren en daarmee een veel sterkere vergroting kon realiseren. De samengestelde microscoop met twee lenzen werd waarschijnlijk uitgevonden door Sacharias Jansen.

Vervolgens werd de technologische vooruitgang voortgezet door verschillende pioniers. Ze verhoogden het vergrotingsniveau van de microscopen en maakten steeds completere studies mogelijk van het gedrag van micro-organismen en de studie van cellen. Vooral in de 18e eeuw was de opmars van de microscoop enorm.

modern universitair laboratorium

Antoni van Leeuwenhoek wordt genoemd als uitvinder van de microscoop, maar vermoedelijk was hij meer de eerste wetenschapper die de microscoop sterk verbeterde en daarmee een veel sterkere vergroting realiseerde.
(Bron: Ousa Chea: gKUC4TMhOiY/ Unsplash.com)

Welke soorten microscopen zijn er?

De microscoop is een van de meest veelzijdige instrumenten die er is. Je kunt de verschillende soorten microscopen op veel verschillende manieren van elkaar onderscheiden. Afhankelijk van waar je de microscoop voor nodig hebt, zul je geïnteresseerd zijn in een apparaat met bijvoorbeeld een optisch, elektronisch of ultraviolet verlichtingssysteem. In deze sectie presenteren we het onderscheid tussen de verschillende soorten apparaten:

Een microscoop met Soort Beschrijving:
Verlichtingssysteem Optisch Een gloeilamp schijnt op het monster, dat wordt verlicht door optisch licht.
Verlichtingssysteem Elektronisch Het monster wordt niet verlicht met licht, er worden elektronen in een vacuümkamer gebruikt.
Verlichtingssysteem Ultraviolet licht Het monster wordt verlicht met ultraviolet licht, wat een betere resolutie mogelijk maakt dan met optisch licht.
Verlichtingssysteem Gepolariseerd licht Het is een optische microscoop waaraan twee polarisatoren zijn toegevoegd.
Verlichtingssysteem Fluorescentie Hiermee kunnen stoffen worden waargenomen die hun eigen licht uitstralen wanneer ze worden verlicht op een bepaalde golflengte.
Aantal lenzen Enkel De microscoop heeft een enkele lens. Het instrument heeft een vergelijkbare werking als die van een vergrootlens.
Aantal lenzen Gereflecteerd licht Het licht verlicht het monster en een deel ervan wordt gereflecteerd en op de lens gericht.
Aantal lenzen Monoculair Het heeft een enkele oculair waardoor het monster kan worden bekeken.
Aantal lenzen Binoculair Hiermee kun je het monster tegelijkertijd met twee ogen bekijken. Het is de meest gebruikte methode in onderzoekslaboratoria.
Aantal lenzen Trinoculair Hiermee kan het monster in een derde oculair worden bekeken. Zo kun je het zicht delen met een andere waarnemer of, het meest gebruikelijke, een digitale camera aan het derde oculair bevestigen zodat tegelijkertijd kunt observeren en fotograferen.

Wat zijn de verschillen tussen digitale en stereoscopische microscopen?

Hierboven lieten we je zien welke verschillende soorten microscopen we op de markt kunnen vinden. Het belangrijkste onderscheid dat gewoonlijk wordt gemaakt, is echter het onderscheid tussen digitale en stereoscopische microscopen. Een digitale microscoop kun je met je computer verbinden, zodat je het beeld vast kun leggen.

Met een stereoscopische microscoop daarentegen, is het mogelijk om het monster driedimensionaal te observeren. Ze zijn vaak uitgerust met twee oculairs en het beeld van het monster dat elke oculair bereikt, is anders, zodat wanneer ze worden gecombineerd, je een 3D-effect krijgt. Afhankelijk van je behoeften, kun je op basis van deze kennis een keuze maken tussen digitale en stereoscopische microscopen.

arts analyseren van monsters onder de microscoop

Voordat je een microscoop gebruikt, moet je de verschillende stappen kennen die je helpen om betere resultaten uit de monsters te halen.
(Bron: Shironosov: 121685746/ 123rf.com)

Hoe moet je een microscoop gebruiken?

Voordat je een microscoop gebruikt, moet je de verschillende stappen kennen die je helpen om betere resultaten uit de monsters te halen. Het is belangrijk dat je weet hoe je goed scherp stelt. Maar er zijn nog meer stappen die je moet volgen en die nuttig zijn als je de microscoop voor het eerst in handen hebt. We sommen ze hieronder op:

 • Leg het preparaat tussen de preparaatklemmen.
 • Draai de grote schroef om te beginnen met scherpstellen totdat je het object ziet en draai daarna met de micrometerschroef om verder scherp te stellen.
 • Draai de kleine schroef zolang als nodig om de kwaliteit van de focus aan te passen.
 • Analyseer het monster tot in het kleinste detail.
 • Pas indien nodig andere factoren aan, zoals de verlichting of het contrast.

Uit welke onderdelen bestaat een microscoop?

Het is belangrijk om de verschillende onderdelen van een microscoop te kennen om het maximale uit het instrument te halen. Zo begrijp je nog beter hoe je stap voor stap met een microscoop werkt en waar je nog meer op moet letten bij het gebruik van het instrument. Een microscoop bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Oculaire lens: Dit is de bovenste lens waar je doorheen kijkt om het monster te observeren. De lens kan het beeld 10-15 keer vergroten vanaf het oorspronkelijke formaat.
 • Tubus: De langwerpige metalen buis die het oculair met het objectief verbindt. De buis is van binnen donker en dient ter ondersteuning van het oculair en de objectieven.
 • Objectieven: Dit zijn de onderste 2 of 3 lenzen op de revolver.
 • Revolver: Draaibare schijf waarin de onderste lenzen zijn geschroefd. Het is een draaisysteem waarmee je de lenzen verwisselt.
 • Grote scherpstelschroef: Dit is de knop waarmee je scherp stelt. Door eraan te draaien zorg je ervoor dat het waargenomen object dichterbij of verder weg wordt verplaatst.
 • Kleine scherpstelschroef: Hiermee kun je het beeld nog nauwkeuriger afstemmen en scherpstellen.
 • Tafel: Hierop leg je het te observeren object of preparaat.
 • Diafragma: Hiermee regel je de hoeveelheid licht die door het waargenomen object gaat.
 • Condensator: Wordt gebruikt om de lichtstraal in het preparaat of object te concentreren.
 • Kunstmatige lichtbron: Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het richten van het licht op de tafel.

Naast deze onderdelen kan een microscoop nog verschillende accessoires bevatten, zoals lensreinigingen, lampen, preparaten en andere accessoires.

zien onder een microscoop

Naast deze onderdelen kan een microscoop nog verschillende accessoires bevatten, zoals lensreinigingen, lampen, preparaten en andere accessoires.
(Bron: Lightfieldstudios: 84162808/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je je aankoop?

Als je een microscoop koopt, is het belangrijk om goed op de kenmerken van het product te letten. In de selectie, eerder in deze shopgids, zag je al wat de beste modellen op de markt zijn. Hieronder laten we je zien op welke criteria je verder moet letten bij de aankoop van een microscoop. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Optische kwaliteit

De kwaliteit van een microscoop wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van het oculair en de objectieven, hoewel de laatst genoemde het belangrijkste zijn, omdat hier de meeste vergroting onder de microscoop plaatsvindt. Zorg ervoor dat de lenzen achromatisch zijn, omdat dit sommige visuele onnauwkeurigheden van de lenzen corrigeert.

Naast achromaten, zijn er nog andere soorten objectieven waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van het budget dat je in de microscoop wilt investeren. Solide uitvoering, goede optiek met objectieven die gecorrigeerd zijn voor allerlei soorten optische fouten (chromatische en sferische aberratie, beeldveldwelving), en ook de grootte van het te bekijken veld, maken dat een microscoop van topkwaliteit een zeer duur instrument is.

studenten analyseren monsters onder een microscoop

De microscoop is een van de meest veelzijdige instrumenten die er zijn.
(Bron: Polc: 84829544/ 123rf.com)

Vergroting

De vergroting van de microscoop definieert de kwaliteit en het type monsters dat je ermee kunt waarnemen. Het beste is om een ​​revolver te hebben waarmee je objectieven kunt verwisselen om op een zo veelzijdig mogelijke manier te kunnen observeren. De meeste microscopen hebben een vergroting die varieert tussen de 20 en 60 vergrotingen.

De volledige vergroting van de samengestelde lichtmicroscoop vindt plaats in twee fasen, eerst bij de objectieven en daarna bij de oculaire lenzen. Het is daarom noodzakelijk om de vergroting van deze twee onderdelen te kennen om de totale vergroting van de microscoop te kennen. In andere woorden gezegd: “Objectieve vergroting x oculaire vergroting = microscoopvergroting”.

Verlichtingssysteem

Er zijn vier verschillende soorten verlichting waar je uit kunt kiezen bij je zoektocht naar een microscoop: wolfraam, fluorescerend, LED en halogeen. De laatste twee soorten verlichtingen zijn de soorten met een hogere helderheid en kwaliteit. Omdat het wit licht is, heeft de warmte geen invloed op het monster. We raden daarom aan voor deze soorten verlichting te kiezen als je de microscoop gebruikt bij meer delicate onderzoeken.

Fluorescentie is een ander type verlichting dat geen schade veroorzaakt. Wolfraam daarentegen bevat geel licht. Het wordt aanbevolen om het te gebruiken op monsters die niet door warmte worden beïnvloed. Houd rekening met deze factoren bij het kopen van een microscoop, omdat dit het succes van je onderzoek onder de microscoop grotendeels beïnvloedt.

bemonstering onder een microscoop

Met een stereoscopische microscoop is het mogelijk om het monster driedimensionaal te observeren.
(Bron: Suria: 111518681/ 123rf.com)

Materiaal

Het materiaal waarvan de microscoop is gemaakt, markeert de duurzaamheid van het instrument. Met andere woorden, als je op zoek bent naar een betaalbaar product zonder al te veel ingewikkelde functies, kun je kiezen voor een goedkoper model. Houd er dan wel rekening mee dat de levensduur of kwaliteit sneller achteruit zal gaan.

Als je de microscoop alleen voor vrijetijds- of schoolactiviteiten gebruikt, volstaat metaal. Maar als de microscoop vooral voor wetenschappelijk gebruik bedoeld is, en dus voor meer geavanceerde en professionele waarnemingen, bereik je met een metalen model een hoger kwaliteitsniveau. Metaal en kunststof zijn de twee meest gebruikte materiaalsoorten voor microscopen.

Accessoires

Naast de onderdelen van de microscoop zelf die het verschil maken, is het ook raadzaam om de meegeleverde accessoires te bekijken die helpen om hogere kwaliteitsniveaus te bereiken. Dit wordt vooral aanbevolen als je op zoek bent naar iets dat verder gaat dan het basisproduct. Denk bijvoorbeeld aan accessoires zoals lensreinigingen, lampen, preparaten en andere accessoires.

Het belangrijkste voordeel van de accessoires is het verkrijgen van betere resultaten met behulp van de microscoop. Naast de bovengenoemde accessoires kun je ook op zoek gaan naar extra handige functies zoals het verbinden van de microscoop met een digitale camera en het verwisselen van objectieven.

jonge dokter in kantoor

Naast de onderdelen van de microscoop zelf die het verschil maken, is het ook raadzaam om de meegeleverde accessoires te bekijken die helpen om hogere kwaliteitsniveaus te bereiken.
(Bron: Stokkete: 26749515/ 123rf.com)

Samenvatting

Een microscoop is een instrument waarmee je kleine objecten kunt bestuderen, die te klein zijn om goed met het blote oog te worden gezien. Met een microscoop ontdek je een hele nieuwe wereld die je met je eigen ogen nooit had kunnen zien. Microscopen zijn zeer populaire instrumenten, zowel onder kinderen als volwassenen. Ben je nieuwsgierig? Wil je een nieuwe wereld ontdekken? Koop een microscoop en geniet van de vele voordelen die dit instrument je biedt.

Een microscoop is ook erg belangrijk in het onderwijs, met name in de lessen biologie. Om wat voor reden je de microscoop ook nodig hebt, het is in onze ogen altijd een goed idee er een te kopen. In deze shopgids vind je alle factoren waar je op moet letten als je een microscoop koopt. Zo weet je zeker dat je het meeste uit je aankoop haalt.

Vond je onze shopgids over microscopen interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden op social media.

(Bron van de header afbeelding: Lightfieldstudios: 77858052/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies