Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

We leven in een snelle wereld, hebben altijd haast en willen alles met een maximale snelheid doen. Om in dit tempo te kunnen leven, hebben we kleine en handige apparaten nodig die ons het leven gemakkelijker maken. Tegelijkertijd groeit ook de behoefte om meer en meer informatie op te slaan.

MicroSD-kaarten zijn kleine flash geheugenkaarten waarop je veel verschillende soorten bestanden kunt opslaan. Je kunt ze voor verschillende soorten apparaten gebruiken. Met sommige smartphones kunnen ze zelfs als intern geheugen worden gebruikt. De verschillende toepassingen en functionaliteiten blijven alleen maar groeien.
Belangrijk om te weten

 • MicroSD-kaarten zijn erg klein en licht. Dat maakt ze ideaal voor een steeds kleiner wordende wereld.
 • De geheugencapaciteit van microSD-kaarten is blijven groeien sinds de eerste modellen verschenen.
 • Met sommige smartphones kunnen microSD-kaarten worden gebruikt als intern geheugen. Deze kaarten zijn speciaal ontworpen om extreme omstandigheden te weerstaan.

Onze selecte: De beste microSD-kaarten op de markt

Hieronder presenteren we een selectie met de beste microSD-kaarten die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken en bijzonderheden. Ze bieden allemaal een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Aan de hand van deze lijst zul je eenvoudig ontdekken welke microSD-kaart het beste bij je past.

De microSD-kaart met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Ultra microSD-kaart van SanDisk is een kaart met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding die het tot een authentieke bestseller heeft gemaakt. Je kunt er leessnelheden tot 100 MB/s bereiken mee bereiken. De kaart heeft een opslagcapaciteit van 64 GB en is gecatalogiseerd als klasse 10 voor het opnemen en afspelen van video’s in Full HD-kwaliteit.

Het gebruik van deze microSD-kaart wordt aanbevolen voor smartphones en tablets met het Android-besturingssysteem en MIL-camera’s. De kaart is geoptimaliseerd voor applicaties, waardoor een snelle start en uitvoering van applicaties mogelijk is. De kaart is ontworpen om extreme omstandigheden te weerstaan en wordt geleverd met een adapter.

De microSD-kaart met de ideale geheugenextensie voor smartphones en tablets

Op de tweede plaats in onze rankinglijst staat de EVO Plus microSD-kaart van Samsung. De kaart heeft een ideale geheugenextensie voor het gebruik in o.a. smartphones en tablets. Je kunt er een leessnelheid van 95 MB/s mee bereiken en een schrijfsnelheid van 20 MB/s. Dankzij de geheugencapaciteit en snelheid van de kaart kun je 4K UDH video’s zonder storingen opnemen en afspelen.

Met deze microSD-kaart kopieer je een video van 3 GB in slechts 38 seconden naar je laptop. De kaart is compatibel met veel verschillende apparaten, zowel SD als microSD. De kaart heeft een opslagcapaciteit van 32 GB, maar is ook in andere formaten verkrijgbaar. Samsung geheugenkaarten zijn bestand tegen water, warmte, kou, röntgenbestraling op vliegvelden en high-field MRI-scanners.

De perfecte microSD-kaart voor bij de Nintendo Switch Lite

De SanDisk MicroSDXC Extreme Gaming 128GB is een microSDXC-kaart voor je Nintendo Switch. De kaart heeft een verrassend grote opslagruimte van 128 gigabyte. Hiermee sla je meerdere Switch games en duizenden bestanden op. De microSD-kaart heeft een zeer snelle lees- en schrijfsnelheid, zodat je je games in een rap tempo download en opent. Met deze kaart breid je zonder enige moeite je Nintendo Switch uit met 128 GB aan opslagruimte.

De beste microSD-kaart voor digitale camera’s

De Kingston microSDHC-geheugenkaart is zeer goed betaalbaar en daarom beschikbaar voor iedere portemonnee. De prijs-kwaliteitsverhouding van dit product is uitstekend in orde. De kaart heeft een leessnelheid van 4 MB/s en een schrijfsnelheid van 48 MB/sec. We raden deze microSD-kaart vooral aan voor het gebruik van een digitale camera. De capaciteit is groot genoeg om voldoende foto’s op te kunnen slaan. Hoewel het misschien niet de snelste kaart is, zal het voldoende snelheid bieden voor het maken en bewaren van je foto’s.

De meest praktische microSD-kaart

De microSD-kaart van Integral heeft een opslagcapaciteit van 32 GB. Dit zorgt ervoor dat je beter gebruik kunt maken van de functies op je smartphone of tablet. De kaart is met name geschikt voor geheugenintensieve apps en games. De kaart heeft een leessnelheid van 90 MB/s. Het kaartje is makkelijk te plaatsen. Als de SD-kaart eenmaal geplaatst is, werkt deze bijna als vanzelf. Kopers raden de aanschaf van dit product vanwege het gebruikersgemak aan anderen aan.

Shopgids: Wat je moet weten over microSD-kaarten

Als je een nieuwe microSD-kaart wilt kopen, is het handig om rekening te houden met een aantal factoren. Vergeet niet dat er verschillende soorten microSD-kaarten zijn, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. In deze paragraaf behandelen we de meest gestelde vragen van gebruikers, zodat je de microSD-kaart kun kopen die het beste bij je past.

Met een microSD-kaart kun je grote hoeveelheden informatie op een compacte manier opslaan.
(Bron: Gstockstudio: 41262256/ 123rf.com)

Wat is een microSD-kaart precies?

Het microSD-formaat is de kleinste flashgeheugengrootte. De afmetingen zijn 15 x 11 x 10 mm. Het is ontwikkeld door SanDisk en later overgenomen door de SD Card Association. Vanaf het begin is de kaart breed geaccepteerd dankzij de voordelen van het kleine formaat.

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van microSD-geheugenkaarten?

Momenteel worden microSD-kaarten voornamelijk gebruikt in smartphones. Je kunt er bestanden mee opslaan, back-upkopieën mee maken en zelfs als uitbreiding van het interne geheugen van de telefoon gebruiken. MicroSD-kaarten worden ook vaak in digitale camera’s gebruikt.

Soms worden de kaartjes ook gebruikt in drone-camera’s. Een andere steeds populairdere toepassing van de kaart is het gebruik ervan als geheugen voor een videogameconsole. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt in de laatste console van Nintendo, de Nintendo Switch.

Met de toename van de opslagcapaciteit, zijn de toepassingen van de microSD-kaart blijven groeien.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een microSD-kaart?

Een van de belangrijkste voordelen van een microSD-kaart is dat je er een grote hoeveelheid informatie mee op kunt slaan op een zeer compacte manier. Zo kun je eenvoudig documenten en bestanden overdragen. Bovendien zijn microSD-kaarten goed betaalbaar, en het goede nieuws is, ze worden steeds betaalbaarder.

Een nadeel van microSD-kaarten is dat ze niet zoveel capaciteit hebben als andere apparaten, hoewel dit verschil in de afgelopen jaren aanzienlijk is verkleind. Ook kun je ze, gezien hun kleine formaat, gemakkelijk kwijtraken. Met name als je chaotisch bent is het daarom belangrijk op te letten dat je het kaartje niet kwijtraakt.

Wat voor soort microSD-kaarten zijn er?

Allereerst zijn er de originele microSD-kaarten, met een maximaal geheugen van 2 GB. Deze worden echter vaak als ‘ouderwets’ gezien. De volgende generatie zijn microSDHC-kaarten, met een capaciteit van maximaal 32 GB. Tot slot zijn er de microSDXC-kaarten die tot 2 TB kunnen opslaan.

 • MicroSD (maximaal 2GB)
 • MicroSDHC (maximaal 32GB)
 • MicroSDXC (maximaal 2TB)

De microSDXC-kaarten worden in verschillende klassen ingedeeld. Elke klasse geeft de schrijfsnelheid van de kaart aan. De kaarten van klasse 2 hebben een snelheid van 2 MB/s, die van klasse 4, 4 MB/s enzovoort. Verder is er de UHS-klasse (Ultra High Speed), die zijn eigen classificatie heeft. Binnen deze klasse hebben we de subklassen UHS-I, UHS-II en UHS-III.

Het is niet moeilijk om microSD-kaarten van bekende merken en van goede kwaliteit, tegen zeer betaalbare prijzen te vinden.
(Bron: Vitthayanukarun: 84805912/ 123rf.com)

Wat betekenen de logo’s van microSD-kaarten?

De logo’s van microSD-kaarten bieden informatie over de kenmerken van de kaart. Je kunt de logo’s bekijken om een idee te krijgen wat je er allemaal mee kunt. Dankzij de logo’s kom je erachter met welke apparaten de kaarten functioneren, wat hun snelheidsklasse is, met welke interface ze compatibel zijn en hoeveel geheugen ze hebben.

Hoe gebruik je een microSD-kaart?

Het gebruik van een microSD-kaart is vrij eenvoudig. Voer de kaart op de daarvoor bestemde plaats in, in een telefoon of een ander apparaat. Wacht vervolgens een paar seconden tot het apparaat het kaartje herkent. Het wordt aanbevolen om het apparaat uit te schakelen als je het kaartje invoert. Tot slot is het belangrijk om de invoer van de microSD-kaart nooit te forceren.

Er zijn adapters verkrijgbaar om de microSD-kaarten te gebruiken en te ‘vergroten’, alsof ze het formaat van een normale SD-kaart hebben. Ook zijn er USB-adapters die het mogelijk maken om de microSD-kaart op apparaten te lezen die zelf geen kaartlezer hebben.

We raden aan de handleiding van de microSD-kaart te lezen om zo de kaart correct te gebruiken.

Wat zijn de nieuwe specificaties voor video’s en applicaties?

De SD Card Association heeft recent 2 nieuwe variabelen toegevoegd aan de specificaties van SD-kaarten: de Video Speed Class en de Application Performance Class. De eerste geeft aan hoe geschikt de kaart is voor het opnemen van video’s. De tweede geeft aan hoe geschikt een kaart is voor het opslaan en gebruiken van apps.

De symbolen die worden gebruikt voor de Video Speed Class variëren van V6 tot V90. De snelheden variëren van 6 MB/s van de V6 tot 90 MB/s van de V90, waarmee je 8K-video’s kunt opnemen.

De Application Performance Class introduceert de klassen A1 en A2, die aangeven hoe geschikt de kaart is om apps en de bijbehorende gegevens op te slaan.

Aan wie wordt het gebruik van een microSD-kaart aanbevolen?

Iedereen die het geheugen van zijn mobiele telefoon of camera wil uitbreiden, wordt aanbevolen daar een microSD-kaart voor te gebruiken. Het is een handig kaartje als je een opslagruimte wilt hebben die weinig ruimte in beslag neemt. Eigenlijk raden we dit product aan, aan iedereen die wilt genieten van de vele voordelen die microSD-kaarten bieden:

Voordelen
 • Klein en licht
 • Handig en veelzijdig
 • Betaalbare prijs
 • Functioneel
Nadelen
 • Makkelijk om kwijt te raken
 • Beperkte capaciteit

Waar moet je op letten bij het gebruik van een microSD-kaart?

Zoals bij ieder elektronisch product het geval is, vereisen ook microSD-kaarten een voorzichtig gebruik. Gelukkig zijn het over het algemeen zeer resistente kaarten die zelfs een wasbeurt in een wasmachine kunnen overleven. Het is echter beter om het lot niet te tarten en contact met water zoveel mogelijk te vermijden.

We adviseren de microSD-kaartjes in een omgeving met een lage luchtvochtigheid te bewaren. Het is het beste om de computer, mobiel of camera uit te schakelen voor je het kaartje verwijderd, om te voorkomen dat er gegevens verloren gaan. Bij sommige apparaten kun je een extractiefunctie gebruiken. Op de momenten dat je de microSD-kaart niet gebruikt, is het beter om ze beschermd op te bergen, zodat ze niet buigen of breken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder laten we een aantal belangrijke factoren zien, die je dient te overwegen voordat je een microSD-kaart koopt. Op die manier zul je sneller tevreden zijn met je aankoop. We zouden het jammer vinden als je na een paar maanden teleurgesteld bent, omdat je een microSD-kaart hebt gekocht dat niet helemaal op je behoeften aansluit.

 • Gewenst gebruik
 • Geheugencapaciteit
 • Lees- en schrijfsnelheid
 • Bestandformaat
 • Weerstand
 • Merk

Gewenst gebruik

Mogelijk heb je de microSD-kaart nodig voor een mobiele telefoon, tablet, eReader, camera, computer of gameconsole. Of om informatie tussen verschillende apparaten te verplaatsen. De manier waarop je de kaart gaat gebruiken, bepaalt voor een groot gedeelte wat voor soort microSD-kaart je nodig hebt.

Over het algemeen kun je voor fotografie ieder soort microSD-kaart gebruiken. Als je een video van hoge kwaliteit wilt opslaan, moet je goed controleren of dit kan met de kaart die je wilt kopen. Hetzelfde geldt voor een kaart waarmee je apps voor op je mobiel wilt opslaan en gebruiken.

Voor HD-video’s moet je een klasse 4-kaart of hoger hebben en om op te nemen in Ultra HD een U3 of hoger.

Geheugencapaciteit

Het geheugen van een kaart wordt meestal gemeten in gigabytes (GB). Zoals je inmiddels weet, hebben niet alle microSD-kaarten dezelfde opslagcapaciteit. Hoe hoger de capaciteit is, hoe meer informatie je er mee kunt opslaan. Vergeet daarbij niet ook rekening te houden met de maximale capaciteit die wordt ondersteund door het apparaat waar je mee werkt.

Lees- en schrijfsnelheid

De Speed Class van een kaart geeft de minimale schrijfsnelheid van een microSD-kaart aan. Deze snelheid wordt gemeten in MB/s. Met de komst van de SDHC- en SDXC-modellen heeft de SD Association de nieuwe categorie UHS Speed Class gecreëerd. In de tabel hieronder, vind je de verschillende klassen en bijbehorende snelheden die er zijn:

Klasse Minimale snelheid
Klasse 2 2 MB/s
Klasse 4 4 MB/s
Klasse 6 6 MB/s
Klasse 8 8 MB/s
Klasse 10 10 MB/s
UHS-I Klasse 1 (U1)  10 MB/s
UHS-I Klasse 3 (U3) 30 MB/s
Video Speed Class V60 60 MB/s

Voor smartphones is deze factor de sleutel voor een goede gebruikerservaring. Tot op de dag van vandaag is het raadzaam om te kiezen voor een kaart van tenminste klasse 10. Voor video-opnamen is het noodzakelijk om hogere klassen te gebruiken, zoals V60. Hiermee is het mogelijk om video’s op te nemen in 4K- en 8K-formaat.

Bestandsformaat

Het formaat, of bestandssysteem, van een microSD-kaart is de manier waarop de geheugenkaart de opgeslagen inhoud ordent. Om ieder type opslageenheid te kunnen gebruiken op een geheugenkaart, moet deze eerst worden geformatteerd. Er zijn verschillende soorten indelingen. Enkele van de meest voorkomende zijn: FAT32, NTFS en ExFAT.

Het is belangrijk dat je dit criterium niet over het hoofd ziet bij de aanschaf van een microSD-kaart. Helaas accepteren niet alle apparaten dezelfde soorten bestandsindelingen. De nieuwe SDXC-kaarten werken bijvoorbeeld alleen met het exFAT-formaat, die compatibel zijn vanaf Windows XP SP2.

Weerstand

Ook de weerbaarheid van een microSD-kaart is een belangrijke factor om te overwegen. Niets is frustrerender dan het verliezen van belangrijke informatie die op een geheugenapparaat is opgeslagen. Al helemaal niet als we niet over de bijbehorende back-up beschikken.

Bekende merken bieden robuuste microSD-kaarten. Hun kaarten zijn beschermd tegen schokken, magnetische velden en röntgenstralen. Sommige microSD-kaarten zijn zelfs bestand tegen onderdompeling onder water. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en voorkomen is dan beter dan genezen.

High-end-kaarten kunnen prijzen van ongeveer 200 euro bereiken.
(Bron: Datskyi: 84700480/ 123rf.com)

Merk

De keuze van het merk is een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een microSD-kaart. Het merk hangt nauw samen met de kwaliteit, de garantie en de prijs van de kaart. Enkele van de belangrijkste fabrikanten van microSD-kaarten zijn: SanDisk, Panasonic, Toshiba, Samsung, Kingston en Intenso.

Als je een microSD-kaart van een goed merk kiest, ben je er zeker van dat de specificaties en de werking van de kaart correct zijn. Als je een kaart koopt, let dan goed op dat dit geen vervalsing is. Er circuleren soms valse kaarten van de meest erkende merken op de markt.

Samenvatting

Het gebruik van microSD-kaarten is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dat is vooral te wijten aan de groeiende vraag naar een grotere opslagcapaciteit voor mobiele telefoons. Een andere belangrijke factor is de vraag naar hoogwaardige beeldregistratie van de moderne digitale camera’s.

De capactiteit van microSD-kaarten is snel toegenomen. Ook zijn er nieuwe modellen verschenen. Als je overweegt een microSD-kaart te kopen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, zoals het gewenste gebruik, de capaciteit, de opnamesnelheid en de prijs van de microSD-kaart.

We hopen dat je deze gids nuttig vond. Als dat zo is, laat dan een reactie achter of deel het artikel met je vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Pontchour: 64068821/ 123rf.com)

Recensies