Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Of je nu een YouTuber, podcaster, gamer, zanger of andere muzikant bent – om je hobby of beroep te kunnen uitoefenen heeft iedereen die dagelijks een microfoon gebruikt ook de juiste microfoonstandaard nodig.

In deze gids laten we je zien hoe je zelf verschillende soorten microfoonstandaards kunt bouwen, welke materialen je daarvoor nodig hebt en waar je op moet letten als je er zelf een bouwt.
Waarom zou ik zelf een microfoonstandaard bouwen?

Natuurlijk zijn er veel microfoonstandaards te koop. Zelfs in het laaggeprijsde segment zijn al veel modellen verkrijgbaar.

Alle hobbyisten en Doe-Het-Zelf enthousiastelingen die hun creativiteit willen uitleven en de voorkeur geven aan een individueel microfoonstatief met een persoonlijke toets zijn hier op de juiste plaats.

Hier kun je zelf bepalen wat voor microfoonstandaard je wilt bouwen, hem perfect op je maat en eisen afstemmen en ook nog wat geld besparen.

Microfoonstandaards zijn voor weinig geld zowel online als in winkels te koop. (Image source: pexels.com / Markus Spiske)

Welke soorten microfoonstandaards kan ik zelf bouwen?

In principe kunnen bijna alle microfoonstatieven verbouwd worden. De volgende twee zijn de meest voorkomende en meest gebruikte modellen om je microfoon vast te houden.

Klassiek microfoonstatief

Een klassiek microfoonstatief is een vloerstatief waarmee je staand kunt opnemen, wat vooral populair is voor vocale opnamen en podcasting. Door de grootte van het microfoonstatief neemt het veel plaats in en is het wat log.

Tafelmicrofoonarm

Een tafelmicrofoonarm is de meer plaatsbesparende optie, omdat hij meestal klein en handzaam is. De tafelstandaard heeft geen verlengstuk van de vloer nodig, want, zoals de naam al zegt, wordt hij op de tafel geplaatst.

Omdat deze meestal direct voor de mond geplaatst moeten worden, belemmeren ze vaak het gezichtsveld en blokkeren ze de directe weg naar het toetsenbord. Dit is een groot nadeel, vooral voor YouTubers en gamers.

Wat heb ik nodig voor mijn DIY microfoonstandaard?

Om zelf een vloerstandaard te bouwen heb je wat materiaal en gereedschap nodig uit de bouwmarkt of van het internet en ook een beetje vakmanschap.

De gemakkelijkste manier om een microfoonstandaard in elkaar te zetten is met PVC buizen en schroefdraad. De kosten van de afzonderlijke onderdelen zijn meestal redelijk.

Denk eerst na over de constructie. Het belangrijkste is dat je de buizen op de juiste hoogte koopt of ze tot de juiste hoogte laat snijden, zodat de microfoonstandaard je uiteindelijk perfect past.

Het belangrijkste bij de aanschaf van deze producten is dat de maten van de respectieve onderdelen overeenkomen. Daarom moeten zowel de diameter van de buizen als de schroefverbindingen en de hoeken hetzelfde millimetergetal hebben.

Hoe kan ik zelf een microfoonstandaard bouwen?

Het bouwen van een PVC microfoonstatief vergt veel tijd en inspanning. Er zijn verschillende handleidingen op het internet die je kunnen helpen om zelf een microfoonstandaard te bouwen. Wat je echter van tevoren nodig hebt, is een schets en een precieze planning van de afzonderlijke onderdelen en stappen.

Als je je ideale microfoonstandaard gepland hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Het is belangrijk dat je zorgt voor een stevig houvast met een plankje waarop dan de buis bevestigd wordt. Als je alle buizen, beugels en bevestigingsmiddelen met elkaar verbonden hebt, kun je naar eigen inzicht schilderen om de driepoot de finishing touch te geven.

Wat heb ik nodig voor mijn DIY microfoonarm?

Het is nog gemakkelijker om een zwenkarm voor de tafel te bouwen dan een klassiek microfoonstatief. Hiervoor heb je een oude tafellamp nodig die je in een paar stappen tot microfoonarm kunt ombouwen.

Het is belangrijk dat de lamp een tafelklem heeft. Dit zal later het nodige houvast geven.

Als je niet zo’n lamp hebt, kun je eenvoudige modellen kopen voor zo weinig als 10 euro. Je hebt ook een stanleymes en een moersleutel nodig. Als je deze onderdelen niet van vrienden of familie kunt lenen, kun je ze goedkoop kopen in elke doe-het-zelf zaak.

Hoe kan ik mijn eigen microfoonarm bouwen?

Eerst moet de lampkop van de lamp losgeschroefd worden, want de microfoon wordt later op dit punt bevestigd. Om dit te doen moet het snoer van de lampenkap afgeknipt worden.

Om verwondingen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de lamp niet in het stopcontact zit, d.w.z. dat er geen stroom loopt.

Maak dan de microfoonhouder vast met een kabelbinder. Als je geen microfoonhouder hebt, kun je er ook een maken met een stuk plastic waar een gat in geboord is.

Deze moet dan met schroeven en moeren aan de lamp bevestigd worden. Als laatste kan de microfoon op de beugel geschroefd worden en de zelfgemaakte zwenkarm is klaar.

Om de lampkop van een lamp te verwijderen, moet de stroomtoevoer onderbroken worden. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Waar moet ik op letten als ik zelf een microfoonstandaard of -arm bouw?

Hetzelfde geldt voor beide microfoonstatieven – het is van essentieel belang dat de constructie echt stabiel is en dat de microfoon niet te zwaar is voor de zwenkarm of het statief. Anders loop je het risico van schade aan je microfoon, wat gepaard gaat met hoge kosten.

Conclusie – Hoe bouw je een microfoonstatief

Met een beetje handigheid en de juiste materialen en gereedschappen kun je zowel klassieke microfoonstatieven als zwenkarmen voor de tafel bouwen.

Maar omdat er goede microfoonstandaards op de markt zijn voor weinig geld, is het aan ieder om te beslissen of de moeite de moeite waard is. Voor iedereen die het talent en de muze heeft om zelf te bouwen, heeft het Internet vele handleidingen en ideeën klaarliggen.

Beeldbron: unsplash / Jens Kreuter

Recensies