Laatst bijgewerkt: 24-10-2019

Onze selectiecriteria

Products

15Onderzochte producten
Hours

20Bestede uren
Studies

3Beoordeelde onderzoeken
Comments

98Verzamelde opmerkingen

Er zijn van die apparaten die niet mogen ontbreken in je keuken. Een daarvan is de oven, ideaal voor het afbakken van broodjes en pizza maar ook voor het bakken van ovenschotels en taarten. Als je niet voldoende ruimte hebt voor een grote oven, kan een mini oven de oplossing zijn die je nodig hebt. Een mini oven kun je vrijstaand plaatsen in je keuken.

Misschien is je keuken dus wel te klein, of wil je gewoon niet teveel geld uitgeven aan een grote oven. Hoe dan ook, een mini oven is het perfecte meubel om culinair los te gaan, zonder dat je grote verschillen hoeft te merken met een gewone of een ingebouwde oven. In deze shopgids vind je de beste tips om een goede aankoop te doen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Een mini oven is een compacte en vrijstaande oven. Je kunt er bijvoorbeeld broodjes mee afbakken, kip op het spit roosteren of etenswaren in ontdooien.
 • Een mini oven biedt bijna dezelfde voordelen als een gewone oven, maar is veel kleiner en bespaart daarom een hoop ruimte in de keuken.
 • Door minder energie te verbruiken dan een normale oven, zal je elektriciteitsrekening ook een stuk lager uitvallen.

Onze selectie: De beste mini ovens op de markt

Een oven is een apparaat waarmee voedsel tot een hoge temperatuur kan worden verhit. Ovens worden vooral gebruikt voor het afbakken van brood, vlees, ovenschotels en taarten. Als je weinig ruimte in je keuken hebt of gewoon niet te veel geld aan een oven wilt uitgeven, is een mini oven een geschikt alternatief. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen op de markt:

De mini oven met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Kun je eigenlijk niet zonder een oven maar wil je er tegelijkertijd niet teveel geld aan uitgeven? Dan is de mini oven van Severin iets voor jou! De praktische bak- en grilloven is geschikt voor het bereiden van o.a. ovenschotels, pizza en taarten. Het apparaat heeft een eenvoudige bediening. Je kunt er voor kiezen om de boven- en onderwarmte te scheiden of juist te combineren. De oven heeft een elegant ontwerp.

De beste mini oven met draaispit

Als je graag af en toe een kippetje op het spit plaatst, raden we je aan om op zoek te gaan naar een mini oven met een draaispit. De mini oven van Rommelsbacher kwam als beste uit onze test. Het XXL spit is groot genoeg om 2 kippen op te plaatsen. Naast voor het braden van vlees kun je de oven ook gebruiken voor het bakken van pizza’s en andere gerechten.

De beste mini oven met een temperatuur van 250°C

Sommige recepten vragen om een temperatuur van 250 graden Celsius. De mini oven van Steinborg biedt deze optie. De oven heeft bovendien 2 bakplaten, 1 grillplaat en een handige kruimellade, waardoor je het apparaat gemakkelijk schoon houdt. Met een vermogen van 900 watt en een temperatuurinstelling van 60 tot 250°C ben je op alles voorbereid en kun je koken zoals je met een normale oven ook doet.

De beste mini oven met een inhoud van 60 liter

Als je op zoek bent naar een mini oven die groot genoeg is om er een grote pizza in te leggen, raden we je aan om een oven met een inhoud van tenminste 60 liter te kopen, zoals dit model van Steinborg. Hiermee kun je in een handomdraai een pizza verwarmen of zelfs grotere maaltijden bereiden. Het apparaat heeft een elektrisch draaispit en een timer met 90 minuten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over mini ovens

Als je graag kookt en nieuwe bakrecepten uit probeert, zul je niet zonder een oven kunnen. Soms komt het echter voor dat je niet genoeg ruimte in je keuken hebt, of simpelweg niet teveel geld aan een oven wilt uitgeven. Een mini oven is dan een goed alternatief. Ben je op zoek naar het model dat het beste bij je past? Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom dit product.

Unboxing mini oven

De markt biedt een breed scala aan mini ovens. De meeste modellen hebben extra functies die het koken een feestje maken.
(Bron: Auremar: 69328960/ 123rf.com)

Wat is een mini oven precies?

Een mini oven is een klein apparaat dat wordt gebruikt voor het bakken of braden van voedsel. Net als een ‘normale’ oven dus, maar dan kleiner. Het voedsel wordt tot een hoge temperatuur verhit. Een oven wordt warm door het verwarmingselement. De meeste mini ovens werken op stroom, zoals een magnetron. Wil je graag uitgebreider koken? Overweeg dan een model van 50 liter of meer.

Wat is een mini heteluchtoven?

Net als gewone heteluchtovens, zijn er ook mini ovens die de heteluchtfunctie gebruiken. In deze modus gebruiken de apparaten ventilatoren om de warmte gelijkmatig door de oven te verdelen. Zo wordt voedsel aan alle kanten evenredig verwarmd. Dankzij de beperkte kookruimte in een mini oven, wordt voedsel in een mini oven vaak sneller gebakken.

Receta de pasta para preparar en horno pequeño

Sommige mini ovens hebben extra functies zoals een ontdooi-, au bain-marie of grillfunctie.
(Bron: Veselova: 36800484/ 123rf.com)

Is een mini oven hetzelfde als een magnetron?

Hoewel de 2 apparaten overeenkomsten met elkaar tonen, zijn het eigenlijk 2 totaal verschillende apparaten. Ze zijn vergelijkbaar in grootte en voor beide apparaten is het voldoende om een stekker aan te sluiten zodat het apparaat werkt, maar er zijn ook fundamentele verschillen. Een mini oven werkt door middel van verwarmingselementen, terwijl de magnetron elektromagnetische golven gebruikt, die bij verhitting het voedsel laten koken of verwarmen.

Microgolven zijn geïndiceerd voor het verwarmen en ontdooien van voedsel, omdat ze de binnenkant van het voedsel beïnvloeden tot een diepte van 2,5 centimeter. Water dat in het voedsel aanwezig is, absorbeert de straling, zodat deze wordt omgezet in warmte. Een oven daarentegen, verwarmt het voedsel van buiten af en niet van binnen uit, zoals met de magnetron. In de onderstaande tabel vatten we de verschillen samen:

Magnetron Mini oven
De golven zorgen ervoor dat de voedselmoleculen bewegen om te verwarmen. Verwarmt het voedsel van buiten af, middels echte warmte bijvoorbeeld middels gas of elektriciteit.
Bakt of grillt het voedsel niet. Bakt en grillt het voedsel, waardoor er een zachte binnen- en een knapperige buitenkant ontstaat.
Werkt sneller dan een oven, daarom wordt een magnetron vooral gebruikt om voedsel te ontdooien en verwarmen. Werkt langzamer dan een magnetron, hoewel het ook wordt gebruikt om voedsel te ontdooien.
Kan het voedsel een beetje uitdrogen. Droogt de gerechten niet uit.
In de afgelopen 10 jaar zijn magnetrons steeds veelzijdiger geworden en hebben ze er functies bij gekregen zoals gratineren, braden, au bain-marie en hetelucht. De markt biedt tegenwoordig ook combi-ovens. Dat zijn mini ovens die de functies van een oven combineren met de magnetronverwarmingsmethoden.

Kan ik een mini oven ook gebruiken om taarten te bakken?

Zeker! Een mini oven is een erg handig apparaat om koekjes, cakes en andere banketproducten te maken. Controleer wel of de mini oven die je wilt kopen, de mogelijkheid biedt om de boven- en onderwarmte zowel tegelijkertijd als apart van elkaar aan te zetten. Daarnaast is het belangrijk dat het apparaat een heteluchtmodus heeft om de warmte gelijkmatig over de oven te verdelen.

Pueden incluir grill, temporizador o regulador de la temperatura, entre otras prestaciones.

Als je de mini oven sporadisch gebruikt, zal een inhoud van 12 liter voldoende zijn.
(Bron: Auremar: 80273188/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van een mini oven?

Als je voor een mini oven kiest, hoef je deze niet in te bouwen, zoals bij normale ovens vaak wel het geval is. Mini ovens bieden nog veel meer voordelen, die je mogelijk nog niet allemaal kent. In de tabel hieronder laten we je de voor- en nadelen van mini ovens zien:

Voordelen Nadelen
Ze zijn zuinig. Je kunt al een goed model vinden voor een prijs van ongeveer 60 euro. De verwarmingselementen verslechteren na verloop van tijd.
Ze zijn klein en passen in elke hoek van de keuken. Als je het apparaat een lange tijd niet gebruikt, kun je het zelfs in een voorraadkast opslaan om ruimte te besparen. Ze zijn niet geschikt om een grote hoeveelheid voedsel mee te bereiden, omdat de binnenruimte kleiner is dan die van een normale oven.
Ze zijn veel makkelijker schoon te maken dan een normale oven.
Omdat de oven klein van formaat is, wordt de binnenruimte sneller verwarmd.
Ze verbruiken minder energie dan een normale oven.

Hoe moet ik een mini oven schoonmaken?

Je maakt een mini oven op precies dezelfde manier schoon als de manier waarop je een grote oven schoonmaakt. Het voordeel dat je hierbij hebt, is dat je niet op je knieën voor de oven hoeft te gaan zitten en dat het om een veel kleiner apparaat gaat. Hieronder vind je enkele tips om een mini oven schoon te maken:

 • Haal eerst de mini oven van de stroom. Het is erg belangrijk om het apparaat van de stroom te halen om ongelukken te voorkomen.
 • Laat de oven volledig afkoelen en verwijder overtollig vet. Door het apparaat eerst af te laten koelen, voorkom je onnodige brandwonden. Om overtollig vet te verwijderen kun je papieren doekjes gebruiken die in heet water zijn gedoopt.
 • Gebruik beschermende handschoenen. Draag altijd veiligheidshandschoenen om te voorkomen dat je wordt verrast door allergische reacties.
 • Eerste reinigingsoptie. Een mogelijkheid is om een ​​paar druppels water in een bak met water op te lossen en dit met een doek in de oven aan te brengen. Zet vervolgens de oven op een lage temperatuur, zet hem uit en wanneer hij koud is en maak de rest schoon met de doek.
 • Tweede reinigingsoptie. Een alternatief is om de binnenkant met zuiveringszout te bestrooien. Doe dit als je klaar bent met koken en de mini oven nog heet is, maar vergeet nooit om eerst de stekker uit het stopcontact te halen. Verzamel het vuil na een uur met een spons.
 • Derde reinigingsoptie. De laatste optie is om een ontvetter te gebruiken. Er zijn heel veel ontvettingsproducten te koop in de winkels. Toch raden we dit niet per sé aan. Onze voorkeur gaat er altijd naar uit om meer natuurlijke methoden te kiezen.
 • Ventileer. Het is belangrijk dat je de deur van de oven open laat staan nadat je je reinigingstaken hebt voltooid. Ventileer 2 tot 3 uur, zodat de gassen van de producten die je hebt gebruikt voldoende tijd hebben om weg te kunnen trekken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je overweegt een mini oven te kopen, is het belangrijk dat je van tevoren een aantal criteria overweegt. Er zijn cruciale aspecten die je in acht moet nemen, zodat je het product koopt dat aan je verwachtingen voldoet en je geen spijt krijgt van je aankoop. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria:

 • Capaciteit
 • Afmetingen
 • Vermogen
 • Temperatuurregeling
 • Functies
 • Zichtbaarheid
 • Accessoires

Capaciteit

De capaciteit van een mini oven wordt, net als bij normale ovens, in liters gemeten. De grootste modellen hebben meestal een inhoud van ongeveer 60 liter, terwijl de kleinste modellen meestal niet groter zijn dan 45 liter. Hieronder vind je een tabel met daarin de relatie tussen de capaciteit en het aantal persoon in een huishouden waar de oven voor geschikt is:

Aantal tafelgasten Capaciteit
1-2 personen Tussen de 9 en 12 liter
3 personen Tussen de 12 en 23 liter
4 personen Tussen de 24 en 30 liter
6 personen of meer 30 liter of meer

Afmetingen

Het is belangrijk om, voor je een mini oven koopt, de afmetingen van de ruimte waar je de oven gaat plaatsen te meten. Je wilt voorkomen dat je na het plaatsen bijna geen bewegingsruimte meer overhoudt. Houd er ook rekening mee dat er stroom in de buurt is, zodat je geen verlengsnoer hoeft te gebruiken. Laat bovendien wat ruimte over voor de ventilatie van het apparaat.

Articulo de fácil instalación en el hogar

Mini ovens verbruiken veel minder stroom dan normale ovens.
(Bron: Auremar: 67506775/ 123rf.com)

Vermogen

Ook het vermogen van een mini oven is een bepalend aspect bij je aankoopbeslissing, omdat het bepaalt welke gerechten je ermee kunt bereiden. Over het algemeen heeft dit type apparaat een vermogen tussen de 800 en 3000 watt. We raden aan een mini oven te kopen met een vermogen tussen de 1400 en 2000 watt, om elk soort voedsel te kunnen bereiden.

Temperatuurregeling

Een ander cruciaal aspect bij het aanschaffen van een mini oven is dat deze een instelbare temperatuur heeft. Sommige voedingsmiddelen hebben een hogere temperatuur nodig dan andere. Koop daarom nooit een apparaat zonder instelbare temperatuursnelheden. We raden aan een model te kopen dat een maximum temperatuur van 250 graden Celsius kan bereiken.

Un horno de sobremesa u horno pequeño eléctrico es práctico y funcional, especialmente para personas solteras o parejas que disponen de poco espacio en la cocina.

Een mini oven is de ideale aanvulling in je keuken als je ruimte wilt besparen of niet teveel geld aan een oven uit wilt geven.
(Bron: Mlynek: 60839735/ 123rf.com)

Functies

Zoals we eerder in deze shopgids aangaven, hebben de meeste moderne mini ovens diverse functies die ze zeer veelzijdig maken als je verschillende recepten wilt bereiden. Kies een model dat de belangrijkste functies biedt om aan je eigen kookwensen te voldoen, of je nou wilt grillen, ontdooien of een au bain-marie functie wilt gebruiken. Vergeet ook niet om te controleren of de oven een timer heeft.

Zichtbaarheid

Een ander aspect dat je niet over het hoofd mag zien bij het uitkiezen van een mini oven is de zichtbaarheid. Het is handig als je het voedsel kunt zien tijdens het bakproces. Om deze reden raden we aan een oven te kopen met een glazen deur, zodat je perfect in de gaten kunt houden wat de staat van het voedsel is. Ook moet je bedenken of je een lampje aan de binnenkant wilt.

Accessoires

De meerderheid van de moderne mini ovens komt met handige accessoires, zoals een kruimellade, rekjes, een haak om je vingers niet te verbranden en een roterende braadspit om kippetjes te braden. Controleer of de meegeleverde accessoires van goede kwaliteit zijn om ze niet om de haverklap te moeten vervangen, zodat je met een gerust hart je nieuwe mini oven kunt blijven gebruiken.

Samenvatting

Een mini oven is een kleine oven waarmee je, net als met een normale oven, voedsel kunt bakken en grillen. Het voedsel wordt tot een hoge temperatuur verhit, door de hitte die de wanden afgeven via de verwarmingselementen. Mini ovens zijn vooral geschikt voor mensen die die weinig ruimte in de keuken hebben of simpelweg niet teveel geld aan een oven uit willen geven. Het zijn compacte maar veelzijdige apparaten.

Zoals je in deze shopgids hebt kunnen lezen, zijn de grootste voordelen van mini ovens dat ze sneller warm worden dan normale ovens en dat je er geld en ruimte mee bespaart. Ook je energierekening zal lager zijn. Hoewel mini ovens vaak minder lang mee gaan dan normale ovens, wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Dus, heb je weinig ruimte en wil je niet teveel geld aan een oven uitgeven? Bekijk dan eens de verschillende opties voor mini ovens in deze handige shopgids!

Vond je onze shopgids over mini ovens interessant? Deel het artikel dan op social media. Of laat hieronder je reactie achter, we zijn benieuwd naar jouw mening!

(Bron van de header afbeelding: Auremar: 73752208/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Melissa heeft gastronomie gestudeerd en is eigenaar van een café. Hij is een grote fan van koffie en specerijen en weet hier dan ook alles van af. Op streetfoodfestivals reist hij regelmatig met zijn eigen foodtruck en presenteert hij zijn culinaire hapjes en drankjes.