Laatst bijgewerkt: 16-07-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

54Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote momentsleutel test 2021. Hier stellen we alle momentsleutels voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste momentsleutel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een momentsleutel wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Momentsleutels worden vooral gebruikt in de auto-industrie, de machinebouw, de micro-elektronica en de implantatiegeneeskunde.
 • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen elektronische, mechanische, aanwijzende en triggerende momentsleutels.
 • De afmetingen, het gewicht, de aandrijving en het koppel zijn belangrijke vergelijkingscriteria waarmee je rekening moet houden als je een momentsleutel koopt.

Momentsleuteltest: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een momentsleutel koopt

Waar wordt een momentsleutel gebruikt?

Een momentsleutel is een gereedschap om schroeven of moeren met een bepaalde kracht aan te draaien. Dit vereist een nauwkeurig bepaald aandraaimoment. Een aandraaimoment is een nauwkeurig omschreven kracht waarmee de bout of moer vastgedraaid moet worden.

Momentsleutels zijn onmisbaar in autowerkplaatsen. (Beeldbron: pixel2013 / Pixabay.com)

Dit kan op de momentsleutel zo ingesteld worden dat de uitgeoefende kracht niet groter is dan werkelijk nodig. Zo kun je er zeker van zijn dat schroeven en moeren niet te vast en niet te los zitten. Momentsleutels zijn er in verschillende maten en uitvoeringen voor een breed scala van toepassingen. De afzonderlijke momentsleutels worden gebruikt op de volgende gebieden:

 • Automobielindustrie
 • Werktuigbouwkunde
 • Micro-elektronica
 • Implantaatgeneeskunde

Momentsleutels worden vooral gebruikt voor reparatie- en onderhoudswerk aan motor- en passagiersvoertuigen, zoals auto’s, motorfietsen en fietsen. Schroeven en moeren op b.v. banden hebben de nodige verbindingskracht nodig. Dit krijg je door het juiste draaimoment bij het vastschroeven. Dit is heel belangrijk. Wil je voertuig verkeersgeschikt zijn, dan moeten de banden stevig genoeg zijn om tijdens het rijden niet los te raken. Tegelijk moeten ze ook hun basisfunctie – rollen – perfect vervullen. Vooral motorfietsen staan bloot aan enorme krachten.

Wist je dat de momentsleutel veel zorg nodig heeft, anders kan hij snel onbruikbaar worden? Een momentsleutel heeft veel slijtende onderdelen en als je ze verwaarloost, loop je al snel het risico op roest of slijtage.

Constante trillingen kunnen schroefverbindingen weer losmaken als de kracht te gering is. Anderzijds kunnen schroeven, moeren en banden beschadigd worden als ze te stevig vastgeklemd zitten. Dit zorgt voor onnodige uitgaven en kost je zenuwen. Met het juiste onderhoud, een beetje liefde voor mechanica en de juiste momentsleutel, kun je zorgeloos van je ritten genieten!

Wat is het nut van een momentsleutel?

Momentsleutels zijn niets anders dan steeksleutels die een bepaalde kracht op de bout of moer uitoefenen om te voorkomen dat ze te vast worden aangedraaid. Je kunt deze kracht aanpassen. Het wordt gegeven in nm (Newtonmeter). Je kunt tot 1500 nm reiken met de hendel, die bv. 1,5 m langer is. Dat is pas echte kracht! Deze lange hefboom is het grootste voordeel van momentsleutels.

Met de steeksleutel kunnen schroeven niet alleen zuiver en doeltreffend worden aangedraaid, maar ook worden losgedraaid. De ingebouwde ratelkop maakt het mogelijk schroeven snel en effectief te verwijderen zonder veel kracht te zetten. Voor de montage van knipperlichten of spiegels kun je standaard gereedschap gebruiken. Bij het werken aan wielen, motoren of versnellingsbakken is een momentsleutel onmisbaar. Dit zijn delicate klusjes.

Het juiste draaimoment voelen met je pols is een hachelijke zaak.

Een misstand in monteurskringen, zogezegd. Bespaar tijd, zenuwen en mankracht. Wees slim en gebruik de juiste koppelversterker.

Voor wie is een momentsleutel geschikt?

Bijna elke momentsleutel is voorzien van een ratelmechanisme. Dit betekent dat het gereedschap gebruikt kan worden als een ratel uit de dopsleutelkoffer. Je kunt de draairichting op alle modellen veranderen. Als je een schroef met linkse schroefdraad wilt vastdraaien, moet je je ervan vergewissen dat je de vierkante inbus erdoor kunt duwen. Pas dan kun je de schroef met het gereedschap vastdraaien. Verschillen in kwaliteit zijn te zien in de materialen die voor de momentsleutel gebruikt worden.

Goedkopere modellen zijn gemaakt van chroom-molybdeen staal, terwijl de betere modellen chroom-vanadium staal gebruiken. Dit materiaal is veel stabieler. Je kunt de kwaliteit ook aflezen aan de afwerking van het handvat. Eenvoudige, goedkope modellen herken je aan het ronde stalen handvat, hoogwaardige aan de ergonomisch gevormde kunststof greep. Hieruit blijkt weer de hogere kwaliteit.

Wat kost een momentsleutel?

De keuze van de juiste momentsleutel hangt af van je toepassingsgebied. Hoe vaak gebruik je het voor welk voertuig/apparaat? Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. De aankoop moet voor jou de moeite waard zijn. Voor reparaties waarbij een hoge mate van nauwkeurigheid een prioriteit is, moet je gereedschap van hoge kwaliteit gebruiken. Ook bij het verwisselen van banden moet je een goede momentsleutel gebruiken om gevolgschade te voorkomen.

Je kunt momentsleutels kopen voor zo weinig als € 20, of je kunt er enkele honderden euro’s aan uitgeven. Denk goed na over wat je nodig hebt en neem een kijkje in de vergelijkingstabellen. Een display momentsleutel, bijvoorbeeld, is een goedkoop, gemakkelijk te gebruiken alternatief voor de andere gereedschapsvarianten, dat je toch zeer nauwkeurige resultaten geeft.

Type Prijs
Elektronische momentsleutel vanaf 100 €
Aanwijzende momentsleutel vanaf 70 €
Mechanische momentsleutel vanaf 60 €
Loslatende momentsleutel vanaf 40 €

Zoals bij alle gereedschappen zijn er ook geschikte hulpstukken voor momentsleutels. Vaak hebben set-aanbiedingen, bv. met een set stopcontacten, een hogere prijs. Als je er al genoeg in je bezit hebt, is het voldoende om alleen een opbergdoos voor je ratel te kopen.

Welke alternatieven zijn er voor momentsleutels?

Vrijwel geen voor de genoemde toepassingen. Goedkoop 0-8-15 gereedschap kopen heeft weinig zin. Afgezien daarvan vormen te vast of te los zittende schroeven en moeren een veiligheidsrisico.

Waar kan ik gebruikte momentsleutels kopen?

Je vindt gebruikte gereedschappen, waaronder gebruikte momentsleutels, op verschillende forums of op websites voor gebruikte goederen zoals dhd24.com, quoka.de, surplex.com, kalaydo.de, markt.de, landwirt.com, shpock.com, ebay-kleinanzeigen.de.

Waar kan ik een momentsleutel lenen?

Je vindt gereedschap, waaronder momentsleutels, bij verschillende aanbieders, zoals rentas.de, erento.com, r6club.de, leihdirwas.de.

Besluit: Welke soorten momentsleutels zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn zoveel soorten en fabrikanten momentsleutels op de markt dat het gemakkelijk is ze allemaal uit het oog te verliezen. Om je niet te laten verblinden door koopjesaanbiedingen en te eindigen met een onpraktisch werktuig, helpen we je graag. In het volgende hoofdstuk vind je informatie over de verschillende soorten momentsleutels:

 • Elektronische momentsleutel
 • Aanwijzende momentsleutel
 • Mechanische momentsleutel
 • Loslatende momentsleutel

De hantering van elk van deze soorten is iets anders, wat individuele voordelen en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van de reparaties die je wilt uitvoeren en van de dingen waaraan je de meeste waarde hecht, is een ander type koppelversterker geschikt. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type momentsleutel voor jou het beste is. Daartoe laten we je kennis maken met alle hierboven genoemde soorten momentsleutels en leggen we duidelijk uit wat in elk geval hun voor- en nadelen zijn.

Wat onderscheidt de elektronische momentsleutel en wat zijn de voor- en nadelen?

De elektronische momentsleutel heeft een digitaal display. Het praktische schroefhulpmiddel meet het aanhaalmoment met behulp van rekstrookjes en toont de omgerekende waarde op het display.

Voordelen
 • Snel instelbaar
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Voordelige aanschaf
Nadelen
 • Geen continu gebruik
 • Korte levensduur
 • Ongeschikt voor het verwisselen van banden

Met dit elektronische hulpmiddel kunnen grenswaarden worden ingeprogrammeerd en onmiddellijk uitgevoerd. Het interne geheugen creëert een automatische tussenopslag. Je kunt deze gegevens naderhand uitlezen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de aanwijzende momentsleutel?

De aanwijzende momentsleutel heeft voor jou als gebruiker extra voordelen in hanteerbaarheid, precisie en weerstand. Het gereedschap, dat nu ook wel platte staafsleutel genoemd wordt, is heel nauwkeurig in het gebruik. Met een instelknop aan het uiteinde van de handgreep kun je snel je gewenste aandraaimoment instellen. Op een duidelijke dubbele schaal zie je in een oogopslag wat je ingesteld hebt, met een kleuronderscheid tussen Nm en ft.lb.

Wanneer bij het aandraaien van een schroefverbinding het ingestelde draaimoment bereikt is, wordt dit door een akoestisch en tactiel signaal aangegeven.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Weinig deskundigheid vereist
 • Zeer robuust
 • Goedkoop
Nadelen
 • Onnauwkeurige meetresultaten

Als je als gebruiker van het gereedschap het te bereiken draaimoment te zien krijgt, moet je onmiddellijk stoppen met het uitoefenen van kracht. Dit is de enige manier om een nauwkeurig resultaat te krijgen. Het is niet nodig de instelling opnieuw in te stellen. Meestal wordt ook een torsiestaaf, ook wel torsiestang of torsiestaafveer genoemd, gebruikt om de hefboom aan te drijven.

Bij gereedschap mag het precies bereiken van een ingesteld koppel niet afhangen van de snelheid waarmee het werkt. Streefwaarden moeten altijd precies bereikt worden, hoe snel of langzaam je het gereedschap ook bedient.

Wat onderscheidt de mechanische momentsleutel en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn twee soorten mechanische momentsleutels. De knikkende moersleutel: Als het gewenste draaimoment bereikt is, knikt de moersleutel. Professionals spreken in dit geval van afbreken. Wat is het voordeel van deze functie? Overmatig aandraaien van de schroef of moer wordt vermeden. Dit gereedschap is geschikt voor zowel amateurs als professionals.

Voordelen
 • Ideaal voor doe-het-zelvers
 • Weinig vakkennis vereist
 • Niet duur
Nadelen
 • Onnauwkeurige meetresultaten

De kraaksleutel: Deze wordt ook wel een triggermomentsleutel genoemd. Het gebruik ervan moet door de gebruiker gestopt worden. De kliksleutel stopt niet automatisch. De kliksleutel is geschikt voor professionals.

Wat onderscheidt de triggermomentsleutel en wat zijn de voor- en nadelen?

Loslatende momentsleutels zijn minder handig en handig. Anderzijds zijn ze goedkoop in aanschaf. Je hebt wat oefening nodig om dit type momentsleutel te gebruiken. Je moet weten wanneer je voldoende spierkracht in verbindingskracht hebt omgezet. Gebruik een tester of een weegschaal om het vereiste streefmoment in te stellen voordat je de momentsleutel gebruikt. Een klik of krak die voelbaar en hoorbaar is, geeft aan wanneer je moet stoppen met het vastdraaien van de bout of moer.

Voordelen
 • Hoge precisie
 • geschikt voor professionals
Nadelen
 • Automatische stop vereist kennis van de gebruiker
 • kostbaar

Zodra het exacte aandraaimoment wordt toegepast, glijden de meeste varianten gewoon door en voorkomen zo dat ze te vast worden aangedraaid. De meeste moersleutels hebben een nauwkeurigheid van +/ – 3% van de gemeten waarde.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om momentsleutels te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om momentsleutels te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald hulpmiddel geschikt voor je is of niet. Als je de online markt onderzoekt, heb je het grote voordeel dat je een idee krijgt van het betreffende product voordat je het koopt, op basis van talrijke recensies. Er zijn immers veel verschillende fabrikanten en soorten momentsleutels om uit te kiezen. De volgende aankoopcriteria moeten in aanmerking genomen worden:

 • Afmetingen en gewicht van het product
 • Materiaal
 • Drive
 • Koppel
 • Toepassing (Welk voertuig?)
 • Gebruiksgemak
 • Praktische extra’s

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Afmetingen en gewicht van het product

De lengte van een momentsleutel speelt een belangrijke rol. Zoek je een momentsleutel voor je racefiets? Voor dit doel is een lengte van 30 cm meer dan voldoende. Als je het echter op je auto wilt gebruiken, moet je een gereedschap kiezen dat minstens 45 cm lang is.

Een langere momentsleutel maakt een grotere hefboomwerking en dus een potentieel hoger koppel mogelijk. Tegelijk blijft de vereiste lichamelijke inspanning dezelfde.

Materiaal

Er zijn ongelooflijk veel varianten van momentsleutels op de markt. Als je een blik werpt op enkele beoordelingen van klanten, wordt het duidelijk: bespaar niet op gereedschap. Het kost je zenuwen, tijd en geld! Veel momentsleutels worden gekocht in de euforie van de koopjesjacht, maar blijken al gauw plastic replica’s te zijn. Goedkoop gemaakt, niet erg gebruiksvriendelijk, log en broos. Hoogwaardige momentsleutels worden gekenmerkt door een gelijkmatig gietstuk.

Het meest kwalitatieve en gestandaardiseerde materiaal is chroom-vanadiumstaal. De meeste fabrikanten gebruiken dit mengsel. De momentsleutels in de test bevestigen dit ook. Het handvat is hoofdzakelijk gemaakt van rubber en plastic. Echte verschillen worden uiteindelijk zichtbaar in de kwaliteit van het vakmanschap.

Drive

Bij koppelratels is de aandrijving waarmee de doppenset werkt altijd interessant. De ratelkop is voorzien van een zogenaamde vierkante spigot, waarvan de afmetingen in inches zijn aangegeven. Het optische symbool voor de eenheid inch is de superscript omgekeerde komma (“). Afhankelijk van de grootte van de gebruikte contactdoos, kunnen verschillende knijpers gebruikt worden. Deze hulzen of koppen zijn verkrijgbaar met verschillende spie-maten en kunnen dus individueel aan de moermaat aangepast worden. Dit alternatief biedt grote flexibiliteit. Voor de steeksleutels in de test is een 1/4″ of een 1/2″ maat een gangbare standaard. In het algemeen worden spiegroottes van 1/4″, 3/8″, 1/2″, 3/4″, 1″ of 1½” aangeboden.

Koppel

De verschillende tests met momentsleutels bewijzen: Elk model is geschikt voor een individueel koppelspectrum. Voordat je besluit een steeksleutel te kopen, moet je je ervan vergewissen dat de mogelijke draaimomenten bij je auto passen. Het voor je auto vereiste aanhaalmoment kun je vinden in het instructieboekje of door het aan de fabrikant te vragen.

Omdat deze gereedschappen door hun langwerpige vorm aan enorme hefboomkrachten blootgesteld worden, zijn ze van speciale materialen gemaakt, zoals chroom-vanadium-staal, gietijzer of aluminium. De krachtvermeerderaars in onze test zijn allemaal gemaakt van chroom vanadium staal, wat een duidelijk kwaliteitszegel is.

Vooral als het om koppel gaat, moet je het zekere voor het onzekere nemen voor je koopt. Anders kunnen materiaal en voertuigen beschadigd worden. En daar gaat de vreugde van het koopjes jagen.

Toepassingsgebied

Het is belangrijk dat je weet waar je de momentsleutel voor nodig hebt en hoe vaak. Iedere eigenaar van een autowerkplaats kent deze speciale gereedschappen. Ze worden gebruikt om wielmoeren van lichtmetalen velgen tot een bepaald aanhaalmoment aan te draaien. Zou dit niet het geval zijn, dan zouden de velgen door te grote kracht kunnen vervormen. Momentsleutels worden ook gebruikt op medisch gebied. Ze zijn nodig om tandimplantaten of kunstgewrichten vast te zetten, om de filigrane schroeven niet te beschadigen. Bijgevolg zijn de afmetingen van de momentsleutels en de aanhaalkracht beduidend kleiner.

Momentsleutels die gebruikt worden in slotenmakerijen of in de staalbouw hebben veel grotere afmetingen. Momentsleutels op deze gebieden kunnen een lengte van 1,5 m hebben. Overigens is de maximumgrens van het mogelijke aandraaimoment voor momentsleutels 1.500 Nm. Hogere waarden bereik je alleen met speciale accessoires.

Momentsleutels zijn niets anders dan sleutels die een bepaalde kracht op de schroef of moer uitoefenen en zo het te vast aandraaien voorkomen. Je kunt deze kracht aanpassen. (Foto bron: 123rf.com / Vladimir Zhupanenko)

Gebruiksgemak

Een rond handvat dat van staal gemaakt is kan niet zo goed scoren als een handvat dat op ergonomie gericht is. Bij langere werkintervallen wordt dit verschil pijnlijk merkbaar en is een reden voor uitsluiting. Zelfs op het gebied van mechanica is een kritische blik nodig, want ook hier zijn er verschillen die opvallen in kwaliteit.

In het geval van aanwijzende momentsleutels moeten kalibratie en afstelling gemakkelijk zijn (met één hand). Tijdens het werk mag niets vastlopen of verkeerd uitgelijnd raken.

Wist je dat als de momentsleutel vaak gebruikt wordt, de kalibratie achteruit kan gaan? Om de waarden nauwkeurig te houden, kun je de afstelling bijvoorbeeld door de fabrikant laten uitvoeren.

Zo kun je lang plezier hebben van de momentsleutel.

Hier zijn de te onderscheiden basisgereedschappen: mechanische en elektronische momentsleutels. Bovendien worden mechanische momentsleutels nog eens onderverdeeld in buigsleutels en kraaksleutels, omdat ze verschillende losmaakmechanismen hebben.

 • Mechanische buigsleutel

Bij kniksleutels wordt, als het koppel bereikt is, de voorkant, d.w.z. de kant waar de moer aan vastzit, doorgeklikt of afgeknapt. De gebruiker weet precies wanneer het koppel bereikt is.

 • Mechanische scheurensleutel

Bij een kliksleutel geeft een duidelijk waarneembare klik aan dat het gewenste draaimoment bereikt is.

Nauwkeurige instelling van het koppel (mechanische momentsleutel)

Het gewenste koppel kan op twee verschillende manieren ingesteld worden:

 • Het gewenste draaimoment kan worden ingesteld met een stelschroef in het handvat van de momentsleutel, die ook van een schaalverdeling kan worden afgelezen.
 • In de tweede versie gebeurt de instelling met een stelknop aan het uiteinde van de handgreep. De instelling gebeurt nauwkeurig door aan de uitgetrokken stelknop te draaien. Het koppel kan ook op een schaal afgelezen worden. De laatste instellingsvariant is duidelijk de betere oplossing. De stelknop wordt na gebruik weer in zijn vergrendelde stand gezet en is zo beveiligd tegen onbedoeld draaien.

Praktische extra’s

Veel sets bieden aantrekkelijke accessoires zoals extra opzetstukken, verlengstukken, reserve-onderdelen, schuimrubberen opbergdozen of eenvoudige gereedschapskisten. Denk na over wat je nodig hebt, welke onderdelen je al in je gereedschap assortiment hebt en wat voor jou zinvol is in je toepassingsgebied. Vooral dure momentsleutels maken indruk met de genoemde extra’s, zodat je je gereedschap goed kunt opbergen en beschermen tegen allerlei temperatuur- en weersomstandigheden.

Bovendien is rondslingerend gereedschap een veiligheidsrisico. Zoek antislip handgrepen, d.w.z. chroom vanadium staal met PE of rubber handgrepen. Je kunt dit punt ook afvinken met leuke extra’s voor een momentsleutel. De modellen bieden een ruime keuze aan leveringsmogelijkheden. Sommige fabrikanten leveren gewoon het gereedschap zelf. Anderen boden de service om bij de moersleutel een bijpassende gereedschapskoffer te voegen.

Dit laatste is niet absoluut noodzakelijk voor een momentsleutel, maar werd bij de test beslist als een bonus beschouwd. Een dopsleutelset is ook nodig voor het werken met allerlei auto’s en fietsen. En ook hier zijn sommige fabrikanten inschikkelijk. Bij sommige gereedschappen bijvoorbeeld worden 17 of 19 mm doppen voor een lage prijs meegeleverd. Voorzichtigheid is echter geboden met zulke bijgeleverde hulpstukken: Ze zijn vaak niet van dezelfde kwaliteit als die welke door erkende fabrikanten afzonderlijk te koop worden aangeboden. Het kan gebeuren dat ze tijdens het gebruik breken.

Interessante feiten over momentsleutels

Hoe gebruik ik een momentsleutel?

Een momentsleutel bestaat uit een ratel en een langere, verchroomde stalen buis als hefboom. Op deze stalen buis zit een torsieschaal waarop je verschillende torsies kunt aflezen en instellen. In de meeste gevallen is deze schaal verdeeld in stappen van tien of twaalf. Aan het achterste uiteinde van de hefboom zit een draaibare handgreep met een schaalverdeling. Om je gewenste draaimoment in te stellen, moet je eerst de tegenschroef aan het uiteinde van de hefboom losdraaien. De eenheden van het koppel worden weergegeven in Nm (newtonmeter).

StefanAutor bei campofant.com
We maken onderscheid tussen verschillende schroefparameters. Het is belangrijk te letten op de grootte van de schroef, hoe ver de schroefdraad omhoog komt en ook welke vaardigheidsklasse het is. Dit zijn belangrijke punten om de momentsleutel optimaal te kunnen instellen. (Bron: www.campofant.com)

Je stelt nu het draaimoment in door de hendel met de klok mee te draaien. Eén volledige draai aan de hendel (van nul naar nul) komt overeen met één streep op de Newton meter schaal. Bijvoorbeeld, als je een koppel van 105 nm wilt instellen, draai je aan de hendel tot de lijn op de schaal 100 nm bereikt. Draai dan de hendel op de onderste schaalverdeling naar het getal 5 en je hebt precies 105 nm ingesteld.

Draai de borgmoer aan het uiteinde van de handgreep vast en klaar is Kees! LET OP: Zorg ervoor dat je na het werk de momentsleutel terugdraait, zodat het mechanisme ontspannen is!

Welke momentsleutel is geschikt voor welk voertuig?

Gebruik Criteria
Auto Vermogensbereik van 30 tot 200 Nm, ratelkopmaat 1/2 inch, nauwkeurigheid minder dan +/- 4 %, mechanische ontgrendeling klikkoppelsleutel, links aan te draaien indien nodig
Motorfiets Vermogensbereik van 6 tot 25 Nm, ratelkop maat 3/8 inch, nauwkeurigheid minder dan +/- 4%, mechanisch geactiveerde klikkoppelsleutel
Bicycle Verstelbereik idealiter van 2 tot 25 Nm, ratelkop maat 1/4 inch, nauwkeurigheid minder dan +/- 4%, rechts- en linkshandig aan te spannen

Hoe heet de momentsleutel nog meer?

Andere synoniemen voor de momentsleutel zijn koppelvermenigvuldiger, dopsleutel, steeksleutel, vierkante sleutel, ratel of ratel. In de volksmond wordt het gereedschap ook wel notenkraker, krachtsleutel of kilosleutel genoemd.

Zijn er momentsleutels in verschillende materialen, maten en afmetingen?

Momentsleutels zijn er in verschillende uitvoeringen en maten. De prijzen voor de moersleutel variëren van heel laag tot heel hoog. De basisregel is: investeer in kwaliteit en bespaar tijd, materiaalslijtage en zenuwen! De gebruikelijke versies bestaan uit een stalen buis, die meestal verchroomd is. De lengte van de buis wordt aangepast aan de te bestrijken oppervlakte. Bovendien is het ontgrendelmechanisme erin geïntegreerd.

Hetzelfde geldt voor de instelinrichting, die verbonden is met de handgreep, die meestal van plastic is en de schaalverdeling bevat. De werktuigdrager stelt vaak een omkeerbare of omschakelbare ratel voor, de ratel. De eigenlijke aandrijving gebeurt dan via een vierkante spigot. Dit heeft afmetingen in het inch stelsel. Bovendien kunnen er verschillende stopcontacten op gemonteerd worden. Andere gebruikelijke gereedschaphouders zijn de zwaluwstaartgeleider of de rechthoekige houder.

Ze worden gebruikt voor verwisselbare gereedschapkoppen in verschillende profielen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld zeskantige, open ring-, ring- of steeksleutels.

Geschiedenis van de momentsleutel

De eerste zelfontspannende momentsleutel ter wereld, die op de markt werd gebracht en waarvoor patent werd aangevraagd, werd ontwikkeld in 1938. De aanwijzende momentsleutel werd al in het begin van de 20e eeuw uitgevonden. Paul Allen Sturtevant ontwikkelde en patenteerde verder een momentsleutel die aan het eind van de jaren 1930 door Walter Percy Chrysler was gemaakt.

In die tijd was Sturtevant ingenieur en een enthousiast sportpiloot. Hij werkte als verkoopleider voor de Cedar Rapids Engineering Company. Zijn bedrijf had in die tijd de onvolmaakte momentsleutel van Chrysler vervaardigd en verkocht. Nadat hij er patent op genomen had, bracht hij de koppelversterker op de markt via zijn eigen bedrijf, P.A. Sturtevant Company.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies