computerscherm
Laatst bijgewerkt: 30-09-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Het kiezen van een monitor is niet altijd eenvoudig. Of je nu op zoek bent naar de beste pc-monitor voor een goede prijs, of de beste high-end PS4-monitor, er zijn altijd een aantal belangrijke aspecten die je van tevoren moet evalueren. De reden hiervoor? De huidige markt biedt een enorme variëteit aan verschillende merken en producten. Omdat niet iedereen dezelfde monitor nodig heeft, noch hetzelfde budget heeft, bieden fabrikanten de keuze uit een groot aantal verschillende monitoren.

De belangrijkste factoren die je moet beoordelen bij het kopen van een nieuw beeldscherm variëren van de resolutie of helderheid van het scherm tot de verversingssnelheid of de verbindingen die het apparaat heeft. Let ook op het inch-formaat en de beeldverhouding. Lees deze shopgids als je het meeste uit je aankoop wilt halen en een monitor wilt vinden die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Welk type monitor je nodig hebt, is afhankelijk van de beeldkwaliteit die je zoekt. Een monitor voor gaming is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een monitor voor ontwerpen of multitasking.
 • De mogelijke aansluitingen van het beeldscherm zijn een essentieel onderdeel bij het kopen van een monitor. Als je het scherm op je computer of console wilt aansluiten, moet je ervoor zorgen dat de monitor de nodige invoer- en uitvoerpoorten heeft.
 • Als je spelletjes wilt spelen die op technisch niveau veel vereisen, heb je een game-monitor nodig met een hoge verversingssnelheid en een zeer lage reactietijd. Controleer altijd of het model dat je wilt kopen hieraan voldoet. Beoordelingen van andere gebruikers kunnen je hierbij helpen.

Onze selectie: De beste monitoren op de markt

Als computergebruiker ben je altijd op zoek naar het beste. Als gamer of serie-fan wil je misschien zelfs wel ‘excellentie’. Mogelijk ben je op zoek naar de beste pc-monitor voor een zeer scherpe prijs of de beste gaming-monitor. Een monitor is er voor iedereen, als extra beeldscherm of als los computerscherm. Hieronder vind je een lijst met wat volgens ons de beste monitoren zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Eerdere Aanbevelingen

De beste curved monitor

De curved monitor van Samsung is absoluut een bestseller op de Nederlandse markt. Het scherm is 24 inch en heeft 1920 x 1080 pixels. Dankzij de Eye Saver Mode is het scherm rustig voor de ogen. De prijs van de monitor is erg vriendelijk en daardoor geschikt voor bijna iedere portemonnee. Dankzij de betaalbare prijs heeft het scherm wel maar een verversingssnelheid van 60Hz en alleen een HDMI- en VGA-aansluiting. Ondersteunt FreeSync. Het beeld is helder en scherp.

De monitor wordt geleverd met een voeding- en netsnoer, een HDMI-kabel en een installatie-cd. Het gebogen ontwerp biedt een ultiem beeldgenot en een meeslepende kijkervaring. Dankzij de kromming van het scherm ontspan je je zicht en creëer je een breder gezichtsveld zodat je dieper in het onderwerp kunt duiken. Of het nu om een film, tv-programma of spel gaat, het Samsung Curved Design belooft veel plezier voor al je multi-mediale inhoud.

De beste monitor voor dagelijks gebruik

De AOC 24B1XH is een vrijwel randloze monitor geschikt voor dagelijks gebruik: internetten, e-mailen, tekstverwerking en het bekijken van films en series. Het Full HD scherm van de monitor biedt een hoge beeldkwaliteit en scherpe weergave. De monitor beschikt over een IPS-paneel. Dit type paneel heeft in vergelijking met een TN-paneel twee grote voordelen: een betere kijkhoek en een nauwkeurige kleurweergave. Deze 23.8 inch monitor is met een beelddiagonaal van 58 cm vergelijkbaar met gemiddelde monitor van 24 inch (61 cm). Je kunt deze monitor alleen kantelen, niet in hoogte verstellen of draaien.

De beste gaming monitor

De G-Master G2530HSU-B1 monitor is volledig gericht op gamers. De reactietijd bedraagt slechts één miliseconde. De schermresolutie van 1920 x 1080 biedt een hoge beeldkwaliteit en scherpe weergave. Deze 24,5 inch monitor is met een beelddiagonaal van 61 cm de meestvoorkomende schermgrootte. Het heeft een TN-paneel dat ervoor zorgt dat het beeldscherm een snelle verversingssnelheid heeft en is daarom ideaal voor gaming. Daarnaast heeft deze monitor met zijn goede prijs-kwaliteitverhouding een award gewonnen op Hardware.info.

Shopgids: Alles wat je moet weten over monitoren

Zoals je kunt zien, zijn er monitoren voor alle smaken. Toch vraag je je misschien nog steeds af welke monitor je nu echt nodig hebt. Of welk apparaat het beste bij je budget past. Als dat zo is, is het handig om alles te weten over de verschillende soorten monitoren die er zijn. Om je te helpen de perfecte monitor te vinden, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige apparaat.

gamer op een computer

De beste monitoren werken met AMD- en NVIDIA-graphics.
(Bron: Dean Drobot: 51967641/ 123rf.com)

Wat is een monitor precies en wat kun je ermee?

Een monitor is hardware die wordt gebruikt om audiovisuele inhoud weer te geven. In het begin waren de monitoren een onderdeel van desktopcomputers. Later werden de apparaten echter verder ontwikkeld. Tegenwoordig zijn er daarom ook modellen die speciaal gericht zijn op mensen die hun console of laptop willen aansluiten.

De beste monitoren van vandaag werken met AMD- en NVIDIA-graphics. In het begin konden monitoren slechts 16 kleuren reproduceren. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig monitoren die minder dan 17 miljoen chroma’s produceren. Met hen krijg je een film- of game-ervaring die je met andere soorten schermen nooit zult krijgen.

Wat zijn de kenmerken van een goede monitor?

Desktopcomputers worden in de meeste gevallen met een bijbehorende monitor geleverd. Dit betekent echter niet dat je niet een andere (betaalbare) pc-monitor kunt kopen ter vervanging van de monitor die standaard wordt meegeleverd. Ook als je gebruik maakt van een laptop of game-console kan een aangepaste monitor een ongeëvenaarde ervaring bieden. Waarom?

Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste voor- en nadelen van aparte monitoren:

Voordelen:

 • Een goede monitor biedt een betere kleurenkwaliteit dan een gewone tv of het scherm van je laptop.
 • Dankzij het brede aanbod aan ontwerpen kun je een beeldscherm aanschaffen dat bij het ontwerp van je huis en bijvoorbeeld je slaapkamer past.
 • Een monitor die van hoogwaardige materialen is gemaakt, gaat lang mee.
 • Monitoren zorgen voor een overtreffende kijkhoek.
 • Sommige modellen bevatten krachtige luidsprekers waarmee je van een superieure luisterervaring kunt genieten.
 • De hoge resoluties bieden uitstekende beeldkwaliteit. Er bestaan modellen voor iedereen en voor iedere portemonnee.
 • Over het algemeen hebben ze een lager verbruik in vergelijking met traditionele televisies.
 • Als je voor je werk of hobby beelden bewerkt of werkt in multitasking-scenario’s, heb je met een monitor de volledige zicht op en controle over je activiteiten.

Nadelen:

 • Sommige modellen hebben prijzen die niet voor iedere portemonnee beschikbaar zijn.
 • Monitoren van slechte kwaliteit kunnen ongelijkmatige lichtniveau’s hebben, waardoor het beeld er niet zo goed uitziet als zou moeten.

Welke soorten monitoren zijn er?

In grote lijnen zijn er 3 soorten monitoren. Afhankelijk van waar je de computer voor nodig hebt, kun je voor 1 van deze 3 soorten kiezen. De prestaties en functionaliteiten verschillen per soort. Het is daarom handig om duidelijk te weten wat voor soort apparaat je zoekt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit game-monitoren, ontwerp monitoren en multitasking-monitoren. Een ontwerp monitor kopen als je een gamer bent, heeft weinig zin. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten:

 • Gaming-monitoren: De belangrijkste kenmerken van een gaming-monitor zijn de grootte en de resolutie van het scherm. Met de juiste maat krijg je het perfecte beeld. De resolutie bepaalt echter de hoogste beeldkwaliteit en biedt daarom een ​​superieure meeslepende ervaring. Om de beste gaming-monitor te kiezen, moet je letten op de instellingen van je computer of console, evenals van de games die je gaat spelen.
 • Ontwerp monitoren: Als je een monitor zoekt waarmee je kunt designen, is het de moeite waard om moeite te doen tot je het juiste scherm vindt. Het is waarschijnlijk niet voldoende om een ​​van de goedkoopste monitoren op de markt te kopen. Professionele design-monitoren moeten een uitzonderlijke schermresolutie hebben, evenals meerdere aansluitingsmogelijkheden. Monitoren met IPS-technologiepanels zijn de beste optie.
 • Multitasking-monitoren: Als je vooral op zoek bent naar een kwaliteitsscherm om van series te genieten, muziek te mixen of af en toe een film te spelen, kun je beter op zoek gaan naar een multitasking-monitor. Het belangrijkste is dan om de verschillende technologieën van het panel en de prijzen te beoordelen, omdat je verder niets specifieks nodig zult hebben.

Wat is de paneltechnologie van een monitor?

Het panel is, zonder al te veel technische uitleg te geven, het beeldscherm. Het is een essentieel onderdeel voor de beeldreproductie. Het heeft daarom ook direct invloed op de kwaliteit ervan. Het panel is dus een aspect dat je voorafgaand aan je aankoop grondig moet bestuderen. De panels van de beste en high-end monitoren gebruiken in grote lijnen 3 technologieën: IPS, VA en TN:

Hieronder vind je de voor- en nadelen van elk van hen:

Voordelen van IPS (In-Plane Switching)

 • De beeldkwaliteit is over het algemeen erg goed
 • Biedt een brede en nauwkeurige kleurenreproductie
 • Het beeld verslechtert nauwelijks dankzij de brede kijkhoeken

Nadelen van IPS (In-Plane Switching)

 • De reactietijd is meestal hoger dan die van TN-technologie
 • Low-end IPS-panels vertonen vaak lichte lekken
 • Het native contrast is meestal lager dan dat van VA-technologiepanels

Voordelen van VA (Vertical Alignment)

 • Zwarte beelden worden met een zeer hoge diepte weergegeven
 • Biedt over het algemeen de beste native contrastniveaus
 • Hoogwaardige helderheidsniveaus
 • Als je veel met kleuren werkt, worden deze panels tussen de TN-panels (onderaan) en IPS-panelen (bovenaan) geplaatst
 • Ze hebben meestal minder lichtvlekken dan IPS-technologiepanels

Nadelen van VA (Vertical Alignment)

 • De responstijd van VA-panels is langer dan die van de panels met TN-technologie
 • Wat betreft de kijkhoeken, zijn deze vaak minder goed dan die van de IPS-panels
 • Maar weinig monitoren gebruiken deze technologie

Voordelen van TN (Twisted Nematic)

 • De reactietijd van de TN-panels is de kortste
 • De beste TN-panels bieden verversingsfrequenties van hoger dan 144 Hz
 • De prijsklasse is breed, er zijn opties voor ieder budget

Nadelen van TN (Twisted Nematic)

 • De beeldkwaliteit is meestal lager dan die van IPS- of VA-panels
 • Ze werken met een kleurweergave van slechtere kwaliteit dan IPS- en VA-panelen
 • De kijkhoeken zijn iets beperkter

kantoorcomputers

Controleer altijd of je computer of console aangesloten kan worden op de monitor die je kiest.
(Bron: Dotshock : 65180398/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen G-Sync monitoren en Free-Sync monitoren?

G-Sync en FreeSync zijn technologieën die tearing en stuttering tegengaan. Ze dienen om synchronisatievertragingen tussen je pc of gameconsole en het beeldscherm te voorkomen. In grote lijnen bieden beide soorten monitoren dus dezelfde functionaliteit. Naast het merk waaraan ze zijn gekoppeld, vertonen ze echter een aantal verschillen waarvan het handig is als je ze kent.

G-Sync is van NVIDIA en FreeSync is van AMD. Dit is het belangrijkste verschil. Het betekent dat je beide in de meeste gevallen alleen kunt gebruiken met een monitor en een videokaart van hetzelfde merk. G-Sync monitoren beschikken over een hardware chip. Om deze reden zijn dergelijke monitors meestal iets duurder. Aan de andere kant voegt AMD Free-Sync de standaardfuncties toe aan de DisplayPort. Door geen extra hardware aan te bieden, zijn ze goedkoper.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je de beste modellen op de markt en de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom monitoren kent, is het tijd om na te denken over de laatste belangrijke aankoopcriteria. Om zoveel mogelijk uit je aankoop te halen, moet je enig vooronderzoek doen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria. Je bent een stap dichter bij het vinden van de beste monitor!

Formaat

Het eerste criterium is het formaat van het scherm. Het beeldscherm van de meeste laptops is te klein (15 inch) om langdurig achter elkaar en met meerdere programma’s tegelijk te werken. Een grotere of extra monitor is dan een oplossing. Bij een monitor wordt het formaat met de diagonale lengte van het scherm aangegeven, uitgedrukt in inch. Ook de beeldverhouding speelt een rol bij je keuze. Wil je het scherm voor het afspelen van bijvoorbeeld films gebruiken, overweeg dan een grotere maat, zoals 27 of 28 inch.

Aansluiting

Als je een monitor koopt, is het belangrijk dat je controleert of deze compatibel is met je computer, laptop of console. Naast de kwaliteit die een HDM 2.0-poort of een DisplayPort kan bieden, moet je op zoek gaan naar een monitor waarmee je de juiste systemen kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld je pc wilt aansluiten, maar deze geen HDMI-poort heeft, heeft het geen nut om een monitor te kopen die alleen via een HDMI-poort aangesloten kan worden.

Kijk welke uitgangen je computer of laptop heeft:

 • HDMI
 • DisplayPort
 • DVI of VGA

Ontwerp en veelzijdigheid

Het lijkt misschien op het eerste gezicht niet het belangrijkste punt, maar het design van een monitor kan uiteindelijk zeer bepalend zijn voor het succes van je aankoop. Er valt gelukkig genoeg te kiezen als het oog ook wat wil. Als je weinig ruimte hebt of juist op zoek bent naar een heel groot beeldscherm, is het extra belangrijk om op dit aspect te letten. Aan de andere kant maakt het ook uit waar je de monitor wilt plaatsen. Je kunt kiezen voor een beeldscherm dat je neerzet of aan de muur hangt.

kerel die videospelletjes speelt

Om een monitor te kopen, moet je rekening houden met een aantal aankoopcriteria die je helpen om het meest geschikte model te vinden.
(Bron: Gstockstudio: 52406422/ 123rf.com)

Technische kenmerken

Als je van plan bent om het beeldscherm veel te gebruiken, is het belangrijk om op de technische specificaties te letten. Paneltechnologie, verversingssnelheid, chromatische werkcapaciteit, resolutie… Het zijn allemaal zaken die je van tevoren moet controleren. Als je bijvoorbeeld vaak spelletjes speelt die veel beweging bevatten, heb je een monitor nodig met een hoge verversingssnelheid en een zeer lage reactietijd.

Samenvatting

Na het lezen van deze shopgids zul je een stuk meer te weten zijn gekomen over monitoren. Monitoren, ook wel beeldschermen genoemd, maken audiovisuele ervaringen een stuk indrukwekkender. Dankzij hoge resoluties spelen ze met kleuren en beweging zoals weinig andere schermen doen, zodat je nog meer van games en films kunt genieten.

Om een monitor te kopen, moet je rekening houden met een aantal aankoopcriteria dat je helpt om het meest geschikte model te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar de paneltechnologie, verversingssnelheid, aansluitingsmogelijkheden en het ontwerp van de monitor. Door informatie te verzamelen en de voor- en nadelen van elke optie te beoordelen, zul je altijd de meest geschikte monitor vinden.

Vond je onze shopgids over monitoren interessant? Vergeet dan niet hieronder je reactie achter te laten of het artikel te delen met je vrienden en familie op social media!

(Bron van de header afbeelding: Ayphoto: 44235155/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies