mountain bike on a forest
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Met 19 miljoen bruikbare fietsen kent Nederland de hoogste fietsdichtheid ter wereld. Gemiddeld fietsen we 2½ km per dag naar ons werk, naar school of voor de lol. In de grote steden wordt zelfs 70% van de reizen per fiets afgelegd. Wereldwijd staan we dan ook bekend als een echte fietsnatie.

Maar fietsen zijn er niet alleen om te genieten van de Nederlandse fietspaden. Mountainbikes (ook wel MTB genoemd) zijn all-terrain fietsen. Ontworpen voor gebruik op paden, zijn ze ideaal voor het doorkruisen van bossen en het genieten van rotsachtige paden. Dankzij hun grote functionaliteit behoren ze vandaag de dag tot de bestsellers.
Belangrijk om te weten

 • Binnen de MTB zijn er verschillende modaliteiten. Het eerste wat je moet doen als je hebt besloten om een mountainbike te kopen is het bepalen van de stijl die je wilt beoefenen. Veel mensen willen een all-terrain fiets.
 • Een van de grootste fouten die men vaak maakt bij het kopen van de eerste MTB is het kiezen van de verkeerde maat. Dit heeft als resultaat dat de ervaring onbevredigend uitpakt. Als de fiets te groot of te klein is, kun je niet het beste rendement uit je aankoop halen.
 • Als het je eerste mountainbike is, kun je het beste niet op zoek gaan naar iets dat te complex of superieur is aan het gebruik dat je ervan gaat maken. Het is een goed idee om te controleren welke onderdelen de fiets heeft, zodat je gemakkelijker de beste aankoopbeslissing kunt nemen met betrekking tot de prijs-kwaliteitverhouding van je nieuwe mountainbike.

Onze selectie: De beste mountainbikes op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste mountainbikes voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte mountainbike voor jou wat eenvoudiger.

De beste mountainbike voor kinderen

De Generation Extreme fiets is een geweldige fiets voor kinderen van 7 tot 10 jaar. De fiets heeft een stoere en opvallende rode kleur. Zelfs het zadel bevat sporen van dezelfde mooie dieprode kleur. De handvaten bieden een aangename grip. Zowel het zadel als het stuur zijn te verstellen in hoogte. De fiets wordt voor 85% afgemonteerd geleverd. De rest is zeer eenvoudig zelf te installeren, dankzij de meegeleverde handleiding.

De mountainbike voor de professional

De mountainbike van Sensa is de perfecte mountainbike voor fietsliefhebbers die een stap verder willen gaan. Modderige bospaden, steile afdalingen en obstakels, niets zal je tegenhouden met deze hardtail mountainbike. De SR Suntour geveerde voorvork vangt de grote klappen en geeft je meer stuurcontrole. Rij sneller, zonder de controle te verliezen. Het mooi afgewerkte aluminium frame maakt deze mountainbike lekker licht. De fiets wordt rijklaar thuisbezorgd. Je kunt er direct op wegfietsen!

De beste mountainbike voor dames

Het lichaam van een fietser is op drie plekken in contact met de fiets: het zadel, de trappers en het stuur. Deze onderdelen moeten met zorg ontworpen zijn en speciaal aangepast aan het vrouwelijk lichaam. De Lombardo Amantea 200 mountainbike komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Met 24 versnellingen en vering in de voorvork rijd je zonder problemen op elk terrein. Ideaal voor woon-werkverkeer of voor een ontspannen ritje door het bos!

De beste mountainbike om bergafwaarts te rijden

De lichtgewicht mountainbike Bergsteiger Canberra heeft een Hardtrail stalen frame en een robuuste verende voorvork, maar weegt niet meer dan 17,5 kg. Dit maakt de fiets ideaal voor de natuur, paden en wegen. De fiets is uitgerust met een 600 mm platstuur met A-kopstang. De beschermende verende voorvork maakt het bergafwaarts rijden gemakkelijker en ontlast de gewrichten. Een Shimano Tourney derailleursysteem met 21 versnellingen vergemakkelijkt het klimmen.

De Shimano schakel- en remhendelcombinatie “ST-EF 41”, die met twee schijfremmen is verbonden, is geschikt voor de afdalingsfasen.De veelzijdige mountainbike Canberra heeft als 29 inch mountainbike de perfecte eigenschappen voor bos en stad: betere roleigenschappen van de wielen bij obstakels, lagere rolweerstand bij lage snelheden en een langer contactoppervlak zorgen voor optimale tractie. Het remsysteem is ontworpen voor sportief gebruik en is bestand tegen zware belastingen. Voor personen vanaf ca. 160 cm. Kleur: Glossy Blue.

De beste all-rounder mountainbike

De SPRINT DYNAMIC 26 Inch mountainbike is een zeer strak uitziende mountainbike die veel waarde biedt voor het totaalbedrag. De mountainbike heeft een stoer uiterlijk, maar wat nog belangrijker is: hij rijdt overal overheen waar je met een normale fiets eigenlijk even zou moeten afstappen. Met zijn aluminium frame en opvallend design zul je al snel de aandacht trekken van andere weggebruikers. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is echt uitstekend.

Shopgids: Alles wat je moet weten over mountainbikes

Het is van groot belang dat je voordat je een mountainbike koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Eén van de grootste fouten die we vaak maken bij het kopen van onze eerste MTB is het kiezen van de verkeerde maat voor ons.
(Bron: stage 7: 1231402/ unsplash.com)

¿Wat is een mountainbike en waar wordt deze voor gebruikt?

In de jaren zeventig van de vorige eeuw begon men in de Verenigde Staten mountainbikes te zien. Sindsdien zijn ze geëvolueerd om zich aan te passen aan de verschillende modaliteiten van gebruik op onverhard terrein. Daarom is het soms verwarrend om de juiste MTB te kiezen, omdat er meerdere factoren zijn, zoals het type vering of de grootte van de wielen.

Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland nog steeds het enige land ter wereld dat meer fietsen dan inwoners heeft.

Hoeveel soorten mountainbikes zijn er, afhankelijk van de vering?

We kunnen fietsen vinden met verschillende soorten veringen. Van fietsen met een verende voorvork (hardtail of harde staart) tot die met volledige vering (ook wel full suspension of dual suspension genoemd). De keuze van de vering hangt af van waar je met je mountainbike gaat rijden. We vertellen je hieronder over de kenmerken van deze veringen.

Type vering Eigenschappen Prijs Gewicht
Rigide of starre vering Deze hebben geen suspensie. Niet aan te raden voor zwaar terrein of lange trajecten Deze zijn goedkoper dan de andere want de fabricage ervan is eenvoudiger Deze zijn licht, dynamisch en snel
Dual- of Full Suspension Deze zijn comfortabeler. Er is meer inspanning nodig voorhet klimmen omdat ze meer onderdelen hebben Hun prijs is hoger Ze zijn zwaarder

Welke wielen moet je kiezen bij de aankoop van een mountainbike?

De kleinere wielen (27,5″) geven je meer snelheid omdat ze lichter zijn en geven je ook meer stijfheid. De grotere wielen (29″) zijn daarentegen stabieler, wat zeer handig is op oneffen terrein. Bovendien kun je meer meters per omwenteling afleggen.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw begon men in de Verenigde Staten mountainbikes te zien.
(Bron: aaron thomas: 216204/ unsplash.com)

Waar moet ik op letten voordat ik begin met mountainbiken?

Als je twijfelt of de Mountainbike iets voor jou is of niet, is het volgende interessant voor je, want als je begrijpt dat er aspecten van deze sport zijn die maanden oefenen nodig hebben, bespaar je op onnodige of nutteloze kosten. Lees de volgende tips aandachtig door en houd er rekening mee voordat je deze sport gaat beoefenen.

 • “Koopjes”: Opgepast voor te goedkope prijzen (onder de 100 euro). Het verdient de voorkeur om een duurdere fiets te kopen en te profiteren van de veiligheid, robuustheid, hanteerbaarheid en verkrijgbaarheid van de onderdelen.
 • Pas op voor inspanningen: je moet consequent zijn wanneer je deze sport begint te beoefenen. Het beste is om in een rustig tempo te beginnen met klimmen en het tempo halverwege de route te verhogen.
 • Dosering van je energie: in het begin is het gebruikelijk dat je door wilt gaan zonder te rusten. Het is echter beter om je fietstochten te doseren en het na verloop van tijd vaker te doen.
 • Luister naar je medefietsers: aangezien het bij deze sport gebruikelijk is om in groepsverband op pad te gaan, is het goed om je door hen te laten oriënteren en van hen te leren, vooral de eerste paar keren.
 • Hydratatie: je zult altijd beter presteren als je goed en vaak water drinkt.
 • Let op de versnellingen van je fiets: als je een verandering doorvoert, pauzeer dan even terwijl de versnelling verandert. Dit garandeert een langere levensduur van je fiets.
 • Ontspan je: het komt vaak voor dat je handen “slapen” of tintelen, want als je aan deze sport begint ben je meestal gespannen en fiets je met gebalde vuisten. Wees niet bang om je energie te laten circuleren.

Welke soorten mountainbikes zijn er?

Een personenauto is uiteraard niet hetzelfde als een 4×4-terreinauto. Hetzelfde geldt voor mountainbikes. Ze zijn allemaal ontworpen om op onverhard terrein te rijden, hoewel er verschillende soorten mountainbikes zijn, elk gericht op een specifiek type gebruik. Dat vertellen we je in de volgende tabel.

Modaliteit Eigenschappen
Trail (of All Mountain) Deze worden gebruikt om op alle soorten onverharde stukken in het algemeen (bospaden, onverharde wegen en bergpaden) te rijden, ze zijn gericht op recreatief gebruik om in een licht tempo te rijden. Ze zijn ideaal voor beginners
Downhill Deze worden gebruikt om op volle snelheid door het veld of via trappen af te dalen. Ze kunnen worden gemaakt met full suspension of hard tail vering. Ze zijn ontworpen om tegen vallen en stoten te kunnen
Cross Country (ook bekend als XC) Deze worden gebruikt om met hoge snelheid door de bergen te rijden. Ze worden gebruikt om deel te nemen aan de Olympische Spelen, de WK en elite-races
Enduro Dit zijn fietsen die ontworpen zijn om te klimmen en te dalen. Ze zijn voor routes door bergwegen en paden met brede hellingen en om mee te springen

Van welk materiaal zijn mountainbikes gemaakt?

Tegenwoordig worden niet alleen de competitiefietsen gemaakt met goede componenten, maar ook de standaardfietsen. Tegenwoordig hebben MTB’s, dankzij de grote concurrentie, vering, remmen en versnellingen van zeer goede kwaliteit, bestendig en duurzaam, tegen zeer gunstige prijzen. Dit zijn de materialen waar ze van gemaakt worden:

Materiaal Eigenschappen
Staal Het materiaal met de beste prijs-kwaliteitverhouding en de pionier op het gebied van mountainbikes
Aluminium Het is lichter dan staal, maar minder sterk. Het vangt schokken zeer goed op
Titanium Het is een van de lichtste, maar ook duurste metalen.
Het belangrijkste kenmerk ervan is de rekbaarheid.
Gezien de prijs zijn er weinig merken die kiezen voor titanium voor de frames van hun mountainbikes
Carbon Absorbeert grondtrillingen goed.
Het is flexibeler dan de rest van de materialen. Eén van de nadelen is dat het gemakkelijk breekbaar is

Wat is het belangrijkste onderdeel van een mountainbike?

Het frame of chassis is ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van een mountainbike. Het is, om het eenvoudig te houden, het skelet van de fiets, dus het kan niet te groot zijn want dan zou het kunnen breken. Het frame kan van verschillende materialen worden gemaakt, hier zijn de kenmerken van elk materiaal:

Materiaal van het frame Voordelen Nadelen
Van staal Deze zijn zeer betaalbaar. Ze verstrekken hoofdzakelijk comfort Staal is minder bestendig dan andere materialen
Van carbon Dit is een materiaal van hoge kwaliteit, licht van gewicht en met een goede weerstand Het is zeer kwetsbaar in geval van een val. De prijs is niet zo voordelig
Van titanium Dit is het lichtste en sterkste van de vier. Het is het meest gebruikte bij competities De prijs is het hoogste
Van aluminium Het is even sterk als staal, dus het maakt een grote manoeuvreerbaarheid van de fiets mogelijk Op onregelmatige terreinen kan de grote stijfheid ervan zeer ongemakkelijk worden

Welke soorten fietsen zijn er volgens de discipline die wordt beoefend?

De verschillende mountainbike-disciplines hebben specifieke modaliteiten ontwikkeld voor het gebruik van fietsen die hun eigen kenmerken hebben. Dit betekent dat het gebruik van deze fietsen is gedegradeerd tot groepen avonturiers. Wij zullen je vertellen welke soorten modaliteiten er bestaan en wat elk van deze specialiteiten inhoudt.

Modaliteit Soort fiets
Crosscountry Dit zijn lichte, hanteerbare en resistente fietsen, niet ontworpen om lange afstanden mee af te leggen
Freeride Het zijn fietsen met één versnelling en al hun bewegingen zijn afhankelijk van de snelheid waarmee je trapt. Ze worden gebruikt door mensen in uitstekende fysieke vorm
Downhill Fietsen voor veilige afdalingen. Ze zijn zwaar en versterkt omdat het terrein rotsachtig en ongelijk is

Wat is de beste mountainbike om mee te beginnen?

Steeds meer mensen doen aan mountainbiken. Als je er ook aan denkt om met deze sport te beginnen, is de eerste stap om een mountainbike te kopen. Maar met wat voor soort fiets kun je het beste beginnen? Experts adviseren een fiets met voorwielvering. Hier vertellen we je de reden daarvan:

 • Ze zijn goedkoper: dit is een belangrijke factor, omdat je nog niet weet of je het leuk zal vinden niet. Daarom is het beter om niet al te veel uit te geven.
 • Ze zijn eenvoudiger in het gebruik: hoewel je bij alle modellen moet trappen om ze in beweging te krijgen, zijn fietsen met voorwielvering lichter en efficiënter dan fietsen met full suspension.
 • Ze zijn resistenter en duurzamer: ze hebben geen schokdempers die verzorging of onderhoud nodig hebben.
 • Ze zijn veelzijdiger: dit type fiets is geschikt voor zowel afdalingen als langeafstandsritten. Hiermee beleef je verschillende ervaringen in deze sport dankzij de grote veelzijdigheid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een mountainbike om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de mountainbike te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde factoren te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de mountainbike die je nodig hebt:

 • Frame
 • Wielen
 • Voorvork
 • Remmen
 • Transmissie
 • Banden
 • Vering

Frame

De frames zijn meestal standaard op beginners- en amateurfietsen. Het verschil zit hem dus in de assemblage en de componenten. Hoewel elk merk zijn eigen frame heeft, dat kan variëren in sommige details, zijn er twee factoren van de frames die ons kunnen helpen bij het kiezen van een fiets.

 • De framehoogte: Dit hangt samen met je lichaamslengte
 • Ontwerp: De fiets moet een meer open stuurhoek hebben

Wielen

Volgens de triatleet Hennie Muileman is “de ideale maat voor M-, L- en XL-fietsen 29”’, terwijl deze voor S- en XS-maten 27,5”’ is. Dit komt omdat de kleinere wielmaat lichter is, dus geschikt voor kleinere fietsers. Als we willen beginnen met afdalingen en sprongen, kun je ook beter het kleinere wiel kiezen”.

Voorvork

Het is één van de belangrijkste elementen van de mountainbike, omdat het het enige schokabsorberende element is. Hier vertellen we je welke modellen voorvorken je op de markt kunt vinden, zodat je, als je kunt kiezen, weet welke het beste bij je behoeften past.

Voorvork Eigenschappen
Suntour XCM Dit zijn de meest elementaire vorken en hebben geen lange levensduur
RockShox XC 30 Deze zijn van zeer goede kwaliteit, omdat ze een grote betrouwbaarheid en duurzaamheid bieden
Voorvorken met luchtvering Deze zijn van een hoger niveau en lichter
RockShox Recon Gold Deze zijn van aluminium (lichter dan staal)
Dit zijn de meest professionele voorvorken

Het beste om te beginnen met mountainbiken is om te kiezen uit de tweede categorie (RockShox of hoger), hoewel, als het budget het toelaat, de vorken met luchtvering een betere optie zijn. Als we geen van de hierboven genoemde modellen vinden, is het een goed idee om te onderzoeken wat de equivalenten zijn.

Remmen

Als je een goede rem voor je mountainbike wilt hebben, moet je een schijfrem of een hydraulische rem hebben. Het hangt namelijk van deze factor af of je je handen niet beschadigt bij het remmen en of je een goede remwerking krijgen als je je fiets in de afdaling over een pad wilt laten stoppen. De meest gangbare merken zijn Tektro en Shimano.

Mahatma GandhiPacifistische and politieke leider uit India
“Onze erkenning ligt in de inspanning en niet in het resultaat. Een totale inzet is een volledige overwinning.”

Transmissie

Bij een fiets is het de transmissie die ons in staat stelt om vooruit te gaan en ons aan te passen aan het terrein met de verschillende tandwielen. Dat is wat we doorgaans “versnellingen” noemen. De optimale transmissie voor een beginnersniveau is 2×10 of zelfs 1×11.

Banden

Normaal gesproken worden de banden die standaard bij de eerste fiets worden geleverd, direct vervangen door betere banden. Het belangrijkste als we nieuwe banden willen monteren, is dat ze multifunctioneel zijn en een goede grip behouden. Het kopen van modellen van voorgaande jaren is een goede optie om geld te besparen, omdat alleen het ontwerp varieert.

Vering

De functie van de vering is het beschermen van het contact van het wiel met de oneffenheden van het terrein (zoals stenen, modder, gras of water). Deze moet zorgvuldig worden geselecteerd, want een goede vering verhoogt het comfort van de fietser en een slechte vering zal alleen maar gewicht toevoegen aan de mountainbiker.

Samenvatting

Vanwege het grote aantal onderdelen en modellen van mountainbikes moet je bij je keuze rekening houden met verschillende factoren. Het is belangrijk om te weten welk gebruik we eraan gaan geven, omdat het niet hetzelfde is om een rustige fietstocht door het veld te maken als een intensieve training op een zwaar terrein.

Bovendien moeten we eerlijk zijn en weten op welk soort terrein we de mountainbike zullen gebruiken, want hoe zwaarder en moeilijker het is, hoe duurzamer de kwaliteit van de onderdelen moet zijn. Vergeet niet dat je met je fiets door de bossen gaat, bergen zal beklimmen en over rotsachtig terrein zal rijden.

Vond je ons artikel over mountainbikes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte mountainbike kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Bogdancadar: 666656/ unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies