Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Mousserende wijn is zeer aanwezig in ons sociale, familie- en liefdesleven. Belangrijke feesten gaan gepaard met een goede fles cava of champagne, de mousserende wijnen bij uitstek. Elk van hen heeft zijn eigen bijzonderheden, maar ze worden op dezelfde manier bereid.

Er zijn ook wijnen met bubbels die niet als mousserende wijn kunnen worden gecatalogeerd. De luchtbel van dit type wijn is kunstmatig ingebracht, terwijl bij mousserende wijnen het schuim op natuurlijke wijze wordt geproduceerd dankzij een tweede gisting. Als je nog steeds twijfels hebt over cava of champagne, moet je dit artikel lezen.
Belangrijk om te weten

 • Champagne kan alleen zo genoemd worden als het uit de Franse regio Champagne-Ardenne komt.
 • Cava is de op één na best verkochte mousserende wijn ter wereld en wordt gemaakt volgens dezelfde traditionele methode als champagne.
 • Zowel bij cava als champagne kan je kiezen tussen de drie basistypes mousserende wijn: brut, sec of seco (droog) en demi-sec of
  semi-seco (halfdroog).

Onze selectie

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste mousserende wijnen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de mousserende wijn die je zoekt een stuk eenvoudiger.

De beste Rosé Champagne


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze Moët & Chandon Rosé Brut wordt aangeboden in een feestelijke geschenkverpakking. Deze giftpack van Moët & Chandon bevat de Rosé Impérial, die door zijn fruitige expressie en volle, soepele structuur zowel een verleidelijk aperitief is als een perfecte begeleider van lichte, mediterrane gerechten.

Samengesteld uit de rassen Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Winnaar van een zilveren médaille op de Decanter World Wine Awards.

De beste traditionele Champagne


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Veuve Clicquot is op Moet & Chandon na de meest gedronken champagne brut ter wereld. De champagne heeft een behoorlijke kracht en goede finesse en is derhalve een wijn die uitstekend gastronomisch valt in te zetten maar is vanzelfsprekend ook een uitstekend aperitief.

Deze verfijnde bubbels zijn een absolute aanrader voor degenen die houden van een goed glas mousserende wijn. De champagne bestaat uit een blend van 50% Pinot noir, 30% Chardonnay en 20% Meunier.

De beste traditionele Rosé Cava


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

In het glas heeft de Rosé cava een felroze zalmkleur met een zeer fijne en elegante bubbels (perlage). In de neus intense en delicate aroma’s van rood fruit met een bloemige toets en een licht kruidige achtergrond. In de mond is de Royal Rosé Reserva zeer fris, gestructureerd met een subtiele afwerking die complex en evenwichtig is.

Aangenaam en prettig om te drinken. Het advies van CAVAS MESTRES is om de wijn niet te koud te drinken. De advies temperatuur is tussen de 8-15 graden waarbij met een wat hogere temperatuur de smaken nog veel beter tot zijn recht komen.

De beste Cava Brut


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze Cava is gemaakt van de druiven xarello, parellada en macabeo. Bij het oogsten worden de druiven streng geselecteerd en alleen de gave druiven worden geplukt. Vervolgens ondergaan deze een lichte persing, waarbij alleen het eerste sap wordt gebruikt.

Dit sap vergist op temperatuurgecontroleerde inoxtanks (roestvrijstaal). Deze cava heeft mooie, fijne bubbeltjes. Het parfum is elegant, gist en geel fruit vallen op. De mousse is heerlijk zacht en de wijn biedt smaken van toast, geel en wit fruit, is heel zuiver, droog en verfrissend en heeft een lange afdronk. 6 flessen van 0,75 liter.

Shopgids: Alles wat je moet weten over mousserende wijn

Het is van groot belang dat je voordat je een mouserende wijn koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Mousserende wijnen zijn aanwezig op feestjes en verjaardagen.
(Bron: Jozef Polc: 44726987/ 123rf.com)

Wat is mousserende wijn?

Mousserende wijn of schuimwijn, in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn genoemd, is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Het schuim van de champagne en cava wordt verkregen door een tweede gisting in de gesloten fles, zodat CO2 niet kan ontsnappen en in de wijn wordt geïntegreerd. Dit is de zogenaamde champenoise methode die door de Fransen is uitgevonden. Cava wordt ook geproduceerd volgens hetzelfde systeem.

Bij de tweede gisting worden in sommige gevallen grote, gesloten tanks gebruikt. Vergaste wijnen zijn heel verschillend, waaraan kunstmatig gas wordt toegevoegd en die niet verward moeten worden met mousserende wijnen. In dit artikel zullen we het hebben over champagne – die alleen Frans, uit de Champagne-streek en Spaanse cava kan zijn.

Wie heeft de eerste mousserende wijn uitgevonden?

De uitvinding wordt toegeschreven aan een benedictijner monnik genaamd Pierre Pérignon, die verantwoordelijk was voor de wijnmakerij in de abdij van Hautvillers, in de Franse regio Champagne-Ardenne. Volgens de legende was het toevallig, maar de waarheid is dat Dom Pèrignon op het juiste moment op de juiste plaats was.

Toevallig of niet, de broeder vond dat de tweede gisting van de wijn hem van een mousserend schuim voorzag. Als we de legende moeten geloven, lijkt het erop dat de benedictijner de wijnmakerij uitrende en geroepen heeft: “Kom snel, ik drink de sterren! En zo begon het allemaal, aan het einde van de 17e eeuw, in de kelder van een Franse abdij. Honderd jaar later werd de cava geboren.

De juiste manier om champagne te serveren is door het glas te kantelen, en wanneer het schuim afneemt, wordt de champagne tot de helft van het glas geserveerd, om morsen te voorkomen.

Welke mousserende wijn is beter: cava of champagne?

Veel mensen zullen altijd de voorkeur geven aan Franse mousserende wijn, hoewel het niet altijd de beste is. Sommige cava’s kunnen concurreren met goede champagne, en sommige champagnekelders produceren mousserende wijn van mindere kwaliteit dan die van een gemiddelde Spaanse cava. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen cava en champagne.

Verschillen Champagne Cava
Klimaat De Champagne-Ardenne regio is koud, met korte zomers.

Druiven hebben weinig tijd om te rijpen en hebben vaak toegevoegde suikers nodig.

Het mediterrane klimaat geeft de cavadruiven een langere rijpingstijd, waardoor meer suiker wordt geproduceerd.
Druivenrassen Chardonnay (witte druiven), Pinot Noir en Pinot Meunier (rode druiven).

De laatste twee bevatten tannine en verminderen de zuurgraad.

Xarello, Macabeo en Parellada zijn de traditionele cavadruiven.

Malvasía, Chardonnay, Pinot Noir, Monastrell en Garnacha Tinta of Trepat worden ook gebruikt om rosé cava te maken.

Bodem De bodem van Champagne-Ardenne is zeer zuur en arm aan substraten.

Dit beperkt de productie van de oogsten.

In de mediterrane bodems, vooral in El Penedés, is het substraat kalkrijk en kleiachtig.

Welke soorten mousserende wijn zijn er?

Of het nu gaat om cava of champagne, de verschillende modaliteiten van mousserende wijn worden gekenmerkt door verschillende criteria. Eén daarvan is het percentage suikers. In deze tabel zie je de kenmerken van de verschillende soorten mousserende wijn, volgens het etiket van de flessen.

Soort mousserende wijn Suikergehalte
Brut Nature Tot een maximum van 3 gram suiker per liter. De suiker moet afkomstig zijn van de druiven, niet van toegevoegde suiker.
Extra Brut Tot 6 gram per liter:
Brut Tot 12 g suiker per liter.
Extra Sec Tussen de 12 en 17 gram per liter.
Sec Tussen de 17 en 32 gram/liter.
Semi Sec Tussen de 32 en 50 gram/liter.
Doux Meer dan 50 gram per liter.

Een ander criterium voor het definiëren van elk type cava of champagne is gebaseerd op de verschillende tijdsduur van de rijping. Hoe langer het proces van het maken van een mousserende wijn is, hoe beter de kwaliteit en hoe hoger de prijs. Deze indeling geldt voor alle wijnen, al dan niet mousserend:

 • Jong. Van 9 tot 15 maanden
 • Réserve. Van 15 tot 30 maanden
 • Gran Réserve. Langer dan 30 maanden

Wat is het verschil tussen mousserende witte wijn en rosé?

In werkelijkheid hebben de verschillende kleuren cava en champagne dezelfde basis als alle andere soorten wijn. De verschillende witte en rode druivensoorten bepalen ook de tonaliteit van mousserende wijnen. In het geval van roséwijn komt de kleur van de rode druiven.

De traditionele champagne wordt in Frankrijk gemaakt met Chardonnay (witte druif), waarbij de Pinot Noir en de Pinot Meunier (rode druiven) overblijven voor de productie van rosé champagne. Cava’s gebruiken meestal Xarello, Macabeo en Parellada (witte druiven) en Garnacha Tinta of Trepat voor rosé, hoewel er ook cavakelders zijn waarin Franse Pinot Noir is verwerkt.

Mousserende wijnen worden volgens bepaalde criteria ingedeeld. Het suikergehalte is een voorbeeld.
(Bron: Darya Petrenko: 40027932/ 123rf.com)

Zijn er drankjes die eruit zien als mousserende wijn zonder dat ze dat zijn?

Het moet inmiddels duidelijk zijn dat mousserende wijn zijn CO2-gehalte tijdens de tweede gisting verkrijgt. Mocht het je toch nog niet helemaal duidelijk zijn, vergeet dan niet dat er andere dranken met bubbels zijn die er misschien uitzien als mousserende wijn, maar dat niet zijn. Hier zijn de belangrijkste voorbeelden:

 • Koolzuurhoudende wijnen. Deze dranken worden gemaakt door het gas kunstmatig in te voeren en zijn goedkoop. We kunnen ze imitatie-champagne of nep- cava noemen, en niemand hoeft zich hierdoor beledigd voelen. Het is het soort fles dat je ziet op populaire festivals, waar het schuim gebruikt wordt om de medefeestgangers voor de lol te bespuiten.
 • Semi-mousserende wijnen. Er zijn zeer gewaardeerde en hoogwaardige dranken zoals de chacolí – of txakolin, in het Baskisch – die een zeer fijne bubbel hebben. Sommigen noemen het de Baskische champagne, maar de waarheid is dat dit, evenals mousserende wijnen in het algemeen, niet in de categorie van mousserende wijnen vallen, omdat ze geen schuim produceren.
 • Sprankelende ciders. De flessen kunnen eruit zien als cava of champagne, maar deze drank bevat overvloedig gas dat kunstmatig is toegevoegd. Maar het kan niet eens worden geclassificeerd als “koolzuurhoudende wijn”, omdat het niet afkomstig is van druiven, maar van appels.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een mousserende wijn om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de champagne of cava te vinden die die je zoekt, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de mousserende wijn die je nodig hebt.

 • Soort mousserende wijn
 • Zuurgraad en suikergehalte
 • Wijn en spijs combinaties
 • Oogstjaar
 • Witte wijn of rosé

Soort mousserende wijn

Eén van de eerste beslissingen die je moet nemen in deze gevallen is: Cava of champagne? Daarna zijn de overige aspecten waarmee rekening moet worden gehouden dezelfde voor beide soorten producten, aangezien ze hetzelfde productiesysteem hebben en op dezelfde wijze worden ingedeeld. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de producten in onze Ranking:

Merk Soort Classificatie
Moët y Chandon Rosé Imperial Champagne Brut
Veueve Cliquot Brut Yellow Label Champagne Brut
Freixenet Carta Nevada Cava Semi Seco

Freixenet Carta Nevada Cava Seco

Zuurgraad en suikergehalte

IDe mate waarin je zuur waarneemt, hangt sterk af van de hoeveelheid suiker en alcohol. Een wijn met veel zuur en veel onvergiste suikers kan een stuk droger smaken dan een wijn zonder onvergiste suikers en een laag zuurgehalte.

 • Brut Nature
 • Extra Brut
 • Brut
 • Extra sec
 • Sec
 • Semi Sec
 • Doux
Wist je dat een fles champagne zoveel druk heeft dat deze 3 keer hoger is dan de druk van een autoband? 

Wijn en spijs combinaties

Mousserende wijnen, en wijnen in het algemeen, hebben verschillende hoeveelheden suiker die de perceptie van de smaak van gerechten beïnvloeden. Het veelzijdige karakter van champagne en cava vergemakkelijkt de combinatie of “koppeling” met de basissmaken. Dat wil zeggen: zout, zuur, bitter en zoet. Hier zijn enkele suggesties:

Soort gerecht Soort mousserende wijn
Zoute hapjes:

Zeevruchten, ham, gefrituurde gerechten

Brut
Salades Jonge Brut

Brut Réserve

Vette gerechten:

Vlees of vis

Brut Nature

Extra Brut

Lichte gerechten Jonge Brut

Réserve

Zware gerechten Gran Réserve
Zure gerechten Brut

Extra Sec

Zoete gerechten Semi Sec

Zoet

Rosé

Oogstjaar

Het oogstjaar van een wijn verwijst naar de kwaliteit van de oogst van een bepaald seizoen. De hoeveelheid regen en het aantal uren zon zijn van jaar tot jaar nooit hetzelfde en deze factor bepaalt de verhouding tussen suiker en zuurgraad van de druif. Al deze gegevens worden verzameld bij de wijnmakerij om de kwaliteit van de mousserende wijn te bepalen.

De categorieën om een wijnjaar te kwalificeren zijn: Regelmatig, goed, zeer goed en uitstekend. Het is normaal om de most van de optimale jaren te mengen met die van de minder goede jaren om een product met een standaardkwaliteit aan te bieden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het jaar van de oogst, tenzij je een Réserve of een Gran Réserve wilt aanschaffen, die gebruik maakt van druiven uit de beste jaren.

Witte wijn of rosé

De kleur is ook een criterium dat in opkomst is bij het kiezen van een mousserende wijn. Het overgrote deel van de wijnsoorten op basis van witte druiven heeft plaatsgemaakt voor een andere marktniche met rosé champagnes en rosé cavas. Deze laatste hebben hun verkoop de afgelopen jaren met meer dan 2% doen stijgen, hoewel een groot deel van de verkoop bestemd is voor de export.

Sprankelende rosé’s voegen een vleugje kleur toe en versterken de feestelijke connotaties van elke cava of champagne. Bovendien heeft de kleur geen invloed op de kwaliteit van een mousserende wijn. Het productieproces is hetzelfde. Het enige dat verandert is de keuze van de druif, die in het geval van rosé’s van een rood ras moet zijn.

Samenvatting

Zeer weinig mensen bestellen “mousserende wijn” in bars en restaurants. Het is meestal zo dat je de ober vraagt om je champagne of cava te brengen. Vervolgens kun je je bestelling meer specifiek maken naar gelang het soort zuurgraad (Brut, droog of zoet), of naar het oogstjaar van een Réserve of Gran Réserve vragen.

Als je geen expert in dit onderwerp bent hoef je je leven niet te compliceren. In geval van twijfel, onthoud dat een Möet bij elke gelegenheid goed is. Maar niet zomaar een champagne, want soms is een Franse mousserende wijn wel duurder maar niet altijd beter dan een cava. Denk er altijd aan dat zowel de cava als de champagne op de juiste temperatuur, tussen de 5 en 8 graden, moet worden geserveerd.

Vond je ons artikel over mousserende wijnen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte cava of champagne kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Andrey Bayda: 19283543/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies