Cute baby in white nursery

Onze selectiecriteria

Products

18Onderzochte producten
Hours

27Bestede uren
Studies

5Beoordeelde onderzoeken
Comments

108Verzamelde opmerkingen

Een van de eerste dingen die we nodig hebben als we een baby krijgen, is een wiegje. Aangezien dit de plek is waar ons nieuwe gezinslid uitrust en slaapt, is het belangrijk op zoek te gaan naar een geschikt model. Soms nemen de standaardwiegen echter teveel plaats in voor zo’n klein baby’tje. Het kan dan helpen om een kleiner model te zoeken, dat lichter en gemakkelijker te vervoeren is.

Een Mozes mandje is in dat geval ideaal. Het is een comfortabel, klein en licht alternatief op een normale wieg. Perfect dus voor het wiegen van de pasgeborene. In deze shopgids vind je een selectie met de beste Mozes mandjes die op de markt verkrijgbaar zijn. Ook geven we je tips die je helpen het model te vinden dat het beste bij je past. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!Belangrijk om te weten

 • Normaal gesproken zijn Mozes mandjes geschikt om een gewicht tot 9 kilo te dragen. Sommige modellen hebben wieltjes, wat het makkelijker maakt ze te verplaatsen. De pootjes zijn vaak in te klappen, zodat je het wiegje makkelijk opbergt. De traditionele modellen zijn van riet gemaakt en bedekt met gevoerde hoezen, die je los kunt maken en kunt wassen.
 • Mozes mandjes zijn niet geschikt om het kind in de auto te vervoeren, aangezien ze geen ankers hebben, waardoor het kind in gevaar kan komen bij plotseling remmen of een botsing. Als je de baby met de auto wilt vervoeren, zul je dus op zoek moeten naar een reiswiegje of kinderzitje dat je kunt bevestigen aan de verankeringspunten van je auto.

Onze selectie: De beste Mozes mandjes op de markt

In deze shopgids helpen we je het Mozes mandje te vinden dat het beste bij je past. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen die verkrijgbaar zijn op de markt. Op die manier ontdek je op welke factoren je moet letten bij de aanschaf van een Mozes mandje.

Het beste Mozes mandje voor de eerste maanden

Het Mozes mandje van Clair de Lune is gemaakt van 100% superzacht katoen en heeft een mooie print met sterren en streepjes. De mand heeft een verstelbare kap, 2 handgrepen voor eenvoudig transport en een matrasje. Het is geschikt vanaf de geboorte tot het kindje een gewicht van 9 kg bereikt. Het is niet raadzaam om de mand te gebruiken wanneer de baby zich begint te draaien of alleen opstaat.

Het meest klassieke en praktische Mozes mandje

De prijs-kwaliteitverhouding van de Mozes mand van Simplicity Dimple is erg goed. De mand is een moderne interpretatie van de klassieke rieten Mozes mand. Het wiegje is gemaakt van ademend materiaal. Het grootste voordeel van dit product is dat het een zeer eenvoudig en traditioneel ontwerp heeft, waardoor het niet teveel plek inneemt en makkelijk te vervoeren is. Het simpele design staat bovendien mooi in ieder interieur.

De meest stijlvolle Mozes mand

Ben je op zoek naar een Mozes mand die niet alleen praktisch is, maar er ook mooi uitziet? Dan is dit mandje van Clair de Lune misschien iets voor jou. De bekleding is gemaakt van 100% zacht katoen. De kap is afneembaar, zodat je hem gemakkelijk kunt wassen. De bedrukking van het katoen is stijlvol en opvallend en maakt de mand een prachtig accessoire voor iedere mode-bewuste vader of moeder.

De ideale Mozes mand voor traditionele familie’s

De Mozes mand van Baby Elegance is een stevige en brede wieg, die geschikt is vanaf de geboorte van de baby. De mand wordt geleverd met de bekleding, kap en het matrasje. Een eventuele standaard wordt apart verkocht. De hoes is afneembaar en wasbaar. De mand is gemaakt van riet en heeft een lieflijke uitstraling. De bekleding heeft een crème-kleur, die mooi bij het riet past. Klanten waarderen het gebruikersgemak van de mand.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Mozes mandjes

Er zijn veel verschillende soorten Mozes mandjes verkrijgbaar op de markt. De aanschaf van een goed wiegje is essentieel, aangezien het de plek is waar de pasgeboren baby slaapt en uitrust. Als je niet zoveel ruimte hebt, is een Mozes mandje de perfecte uitkomst. Het neemt weinig ruimte in en is gemakkelijk op te bergen en vervoeren. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen rondom dit handige meubel.

toddler sitting in a wicker basket

Een Mozes mandje is een houten of rieten mand, die 2 handgrepen en meestal een kap heeft. Het is een plek waar de pasgeboren baby kan slapen en uitrusten.
(Bron: Anna Yakimova: 19338065/ 123rf.com)

Wat is een Mozes mandje precies?

Een Mozes mand is een houten of rieten mand die meestal handvatten en een kap heeft, zodat de pasgeboren baby er lekker in kan slapen of uitrusten. Mozes mandjes zijn een ideale rustplek voor baby’s. Echter, zodra de baby begint te groeien is het aan te raden om de Mozes mand te vervangen met een normale wieg, zodat het kind meer comfort en bewegingsvrijheid heeft.

Welke soorten Mozes mandjes zijn er?

Oorspronkelijk gezien werden Mozes mandjes gebruikt zodat de moeders de baby dichtbij zich hadden en hen gemakkelijk konden vervoeren. Om deze reden hebben de meeste Mozes manden handvatten, zodat je ze makkelijker optilt en meeneemt. Tegenwoordig kun je echter ook kiezen uit een groot aantal modellen zonder handvatten. Hieronder vind je een overzicht met de verschillende manden waar je uit kunt kiezen:

 • Voor op reis: De reismodellen zijn gemaakt van stof en zijn gemakkelijk op te vouwen, zodat je ze eenvoudig mee kunt nemen op reis. Ze nemen weinig ruimte in.
 • Met handvatten: Deze modellen kun je met of zonder standaard vinden. De handvatten maken het makkelijker de mand op te tillen en binnenshuis te verplaatsen. De meeste zijn gemaakt van riet of hout.
 • Co-sleeper: Je kunt de co-sleeper bevestigen op je bed, zodat je ’s nachts je bed niet uit hoeft maar de baby direct bij je hebt. Ze zijn erg handig voor de eerste weken na de geboorte wanneer je de baby veel moet voeden.
 • Met gekruiste standaard: Je vouwt de standaard gemakkelijk op waardoor de mand weinig ruimte inneemt wanneer je deze niet gebruikt.
 • Met luifel: Er is een beschermende doek bevestigt aan de kap, die naast een esthetisch doel ook gebruikt wordt om fel licht, stof of muggen tegen te houden.
 • Schommelstoel: Het evenwichtssysteem wordt gebruikt om de baby in slaap te wiegen.
 • Met wieltjes: Deze Mozes mandjes zijn perfect voor het binnenshuis verplaatsen, waardoor je de baby dichtbij je kunt houden als je verschillende taken in huis doet. Er zitten meestal remmen op, voor de veiligheid van de baby.

Wat voor matras heb je nodig bij een Mozes mandje?

De meerderheid van de Mozes mandjes worden inclusief matras geleverd. Dit wil niet zeggen dat dit de beste optie voor je baby is. Het is belangrijk dat je voordat je een model kiest, controleert of de afmetingen van het matras kloppen. Als het matras te klein is, kan de baby vast komen te zitten tussen het matras en de mand.

Het matras moet bovendien niet te hard en niet te zacht zijn, zodat je baby zich zo comfortabel mogelijk voelt. De matrassen die standaard met de mand worden geleverd zijn meestal te zacht. Het is in dat geval niet ondenkbaar een apart matras te kopen dat steviger is, zodat je baby goed uit kan rusten. Als het matras het juiste gewicht en afmetingen heeft, zal dit goed voor de groei van de baby zijn.

foco

Wist je al dat volgens de Bijbel Mozes als baby in een rieten mand op de Nijl drijft? Hij werd op het water geplaatst door zijn moeder, die probeerde zijn leven te redden na het ontvangen van een bevel voor alle pasgeborenen om in de rivier te verdrinken. Dit is de reden waarom de mand ‘Mozes mand’ is genoemd.

Welke afmetingen moet een Mozes mandje hebben?

De standaardgrootte van een Mozes mand is 80 x 40 x 25 cm, hoewel dit niet de enige bestaande maat is. De mandjes met luifel en schommelwiegjes zijn meestal groter en de opvouwbare modellen kleiner. Houd er rekening mee dat hoe groter het mandje, hoe langer je het kunt gebruiken tijdens de ontwikkeling van de baby.

Wat zijn de voordelen van een Mozes mandje?

Het kopen van een Mozes mand is in onze ogen altijd een goed idee. En niet alleen omdat het een veilige en betrouwbare optie is voor de pasgeboren baby, maar ook vanwege het enorme aantal voordelen dat het ons biedt in vergelijking met andere soorten wiegjes. Hieronder vertellen we je waarom het aan te raden is een Mozes mand te kopen. Dit zal je helpen bij je uiteindelijke aankoopbeslissing.

 • Ze nemen weinig ruimte in beslag, waardoor ze ideaal zijn voor kleine ruimtes. Dankzij het kleine formaat kun je de Mozes mand naast je bed zetten, zodat je je baby dichtbij je hebt tijdens het voeden en de rest van de nacht.
 • Een Mozes mand maakt het makkelijker om je baby in je armen te nemen en te kalmeren als hij of zij huilt, omdat de mand langer is dan een standaardwieg.
 • De mand is perfect om door de verschillende kamers van het huis te verplaatsen en dichtbij je te houden terwijl je huishoudelijke klusjes doet. Veel mensen kiezen ook voor een Mozes mand om mee naar het werk te nemen, vanwege het kleine formaat en lichte gewicht.
 • De wieg zorgt ervoor dat baby’s zich veilig en comfortabel voelen, omdat de kleine afmetingen doen denken aan de baarmoeder van de moeder. Bovendien kan het kind, wanneer het zich uitrekt, onmiddellijk de zijkanten van de wieg bereiken, waardoor hij of zij zich op zijn gemak voelt.
 • Het is een handig meubel tijdens de eerste maanden uit het leven van de baby, omdat het kleine formaat voorkomt dat de baby zich draait en zich onbeschermd voelt.

Hoe lang kan ik het Mozes mandje gebruiken?

Het gebruik van een Mozes mand wordt aangeraden tot het kind een leeftijd van 4 maanden bereikt, hoewel dit grotendeels afhangt van de snelheid waarmee het kleintje groeit. Maar, hoe weet je dan wanneer je de mand moet vervangen met een grotere wieg? Als het kleintje begint te draaien of zelf omhoog komt, is het het moment om de Mozes mand te vervangen.

Een goede methode om de overgang van de Mozes mand naar de wieg te versoepelen is door de baby overdag in de wieg te leggen, maar de eerste nachten in het Mozes mandje te laten slapen. Op die manier raakt het kind stapje voor stapje bekend met de nieuwe wieg en zal de overstap minder onverwachts en schokkend zijn.

Interior room with a children's wicker cradle

Een goede methode om de overstap van een Mozes mandje naar een wieg minder abrupt te maken, is wanneer je de baby overdag in de wieg legt, de eerste nachten in het mandje te laten liggen.
(Bron: Vadim Ivanov: 58238378/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een mini-wiegje en een Mozes mandje?

Zowel een mini-wiegje als een Mozes mandje zijn geweldige opties voor de eerste weken van de pasgeboren baby. Welke van de 2 beter is, hangt af van de behoeften van het gezin. Voor sommige mensen lijkt de aankoop van een Mozes mandje onnodig, vanwege de korte tijd dat je hem kunt gebruiken. Andere ouders geven voorkeur aan het mandje vanwege de stijl en het gemak waarmee deze te vervoeren is. Hieronder vind je de kenmerken van de 2 soorten wiegjes:

Mozes mandje Mini-wieg
Formaat Neemt minder ruimte in beslag. Heeft een groter formaat.
Vervoer Gemakkelijk te vervoeren omdat hij handgrepen heeft. Kan alleen gemakkelijk worden vervoerd als het wieltjes heeft.
Levensduur Kan gebruikt worden tot het kind een leeftijd van 4 maanden bereikt. Kan meestal iets langer gebruikt worden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je op zoek bent naar een nieuwe Mozes mand, maar nog niet zo goed weet waar je op moet letten, is het onderstaande overzicht met aankoopcriteria onmisbaar voor jou. Dit zijn de belangrijkste factoren die een rol spelen bij de aankoop van een Mozes mandje. We hopen je zo te helpen het model te vinden dat het beste bij je past.

Soort

Het is handig om van te voren de afmetingen van je huis te berekenen om te weten welk type wieg je moet kopen. Als de kamer niet erg ruim is, zal een grote wieg je verhinderen om toegang te krijgen tot je baby wanneer je dichtbij hem of haar moet zijn. In zeer kleine huizen is het het beste om een opvouwbare wieg te kopen. Als je daarentegen juist veel ruimte hebt, is een wieg met wieltjes ideaal.

Baby cot with teddy bears on a background of a brick wall and wooden floor. Children's room in retro style

Het is handig om van te voren de afmetingen van je huis te berekenen om te weten welk type wieg je moet kopen.
(Bron: Vadim Ivanov: 58238382/ 123rf.com)

Materiaal

Een Mozes mandje kan worden gemaakt van zware materialen zoals hout, waardoor het moeilijker wordt om door het huis te transporteren. Hoewel ze zwaarder zijn, gaat dit type wieg langer mee en kun je het ook bij je volgende kinderen gebruiken. Rieten manden zijn veel lichter, maar ook gevoeliger voor beschadiging.

Veiligheid

De best verkopende Mozes mandjes bestaan uit een wieg met een basis die meestal is gemaakt van hout en rieten zijkanten. Dit zijn stevige materialen die een uitstekende veiligheid bieden. Verder is het belangrijk te controleren of de bekleding van de wieg voldoende ventileert voor de transpiratie van de baby. Het liefst is deze gemaakt van zacht en kwaliteitsvol textiel.

Gebruiksgemak en draagbaarheid

Het is belangrijk dat de Mozes mand die je koopt gemakkelijk te gebruiken is en dat de verschillende onderdelen zoals de bekleding, het matras en het dekbed, eenvoudig verwijderd kunnen worden. Bovendien moet je de wieg gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kunnen verplaatsen, zodat je de baby dichtbij je hebt, onafhankelijk van waar je je in huis bevindt. Om dit te kunnen doen, moet de Mozes mand wieltjes of handgrepen hebben.

Formaat

Zorg ervoor dat de baby voldoende ruimte heeft om in de wieg te bewegen, maar dat het tegelijkertijd niet mogelijk is om over de randen te leunen. Vergeet ook niet te controleren wat de hoogte van de wieg is als er bijvoorbeeld een standaard of wieltjes zijn bevestigd. Kleine mandjes kunnen makkelijker binnen en buiten het huis worden verplaatst.

Samenvatting

Een Mozes mand is een houten of rieten mand die meestal handvatten en een kap heeft, zodat de pasgeboren baby er lekker in kan slapen of uitrusten. Het is een handig soort wiegje tijdens de eerste 4 maanden van de baby omdat het veiligheid en geborgenheid biedt, dankzij het compacte formaat.

In deze shopgids vind je onze favoriete modellen Mozes mandjes, naast de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige meubel. Ook vertellen we je waar je op moet letten als je een nieuwe Mozes mand wilt kopen.

Vond je onze shopgids over Mozes mandjes interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Famveldman: 53287776/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Erica is een verloskundige van beroep en moeder van twee zonen. Ze weet veel over de opvoeding van kleine kinderen. Naast haar werk in het ziekenhuis werkt ze als kinderoppas en deelt ze haar ervaringen in haar blogs.