Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

28Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Met een MP3-speler heb je al je favoriete muziek bij de hand. Dat is handig als je muziekliefhebber bent en op zoek bent naar een apparaat met voldoende ruimte voor al je favoriete afspeellijsten. Hoewel veel mobiele telefoons steeds vaker handige muziek-opties bieden, zijn er nog steeds veel mensen die de voorkeur aan een MP3-speler geven. Dit zijn vooral mensen die gebruik willen maken van apparaten die speciaal zijn ontworpen voor het luisteren naar kwaliteitsgeluid en die op zoek zijn naar een meer getrouw geluid dan het geluid dat mobiele telefoons over het algemeen bieden.

Er zijn echter nog meer redenen om voor een MP3-speler te kiezen en niet voor een smartphone. Mobiele telefoons worden tegenwoordig weer steeds groter en zijn daardoor moeilijker mee te nemen bij activiteiten als sporten. Ook kan de accu van je telefoon snel leegraken door de hele dag muziek te luisteren. Het is daarom handig een MP3-speler ernaast te houden. Ben je op zoek naar een MP3-speler? In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten om de MP3-speler te vinden die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

  • Als je muziekliefhebber bent en de kwaliteit van het geluid belangrijk voor je is, kun je het beste een MP3-speler gebruiken om naar je favoriete muziek te luisteren. MP3-spelers hebben audio-chips en een belangrijk uitgangsvermogen voor een opmerkelijke audiokwaliteit.
  • Om kwaliteitsgeluid te krijgen, is het net zo belangrijk om naar het apparaat waar het geluid vandaan komt te beoordelen als naar de kwaliteit van de koptelefoon en het besturingssysteem.
  • Aan het einde van deze koopgids vind je een reeks aankoopcriteria die je helpen om een goede keuze te maken en de MP3-speler te vinden die het beste bij je past.

Onze selectie: De beste MP3-spelers op de markt

Er zijn een aantal smartphones op de markt die zich specifiek op het afspelen van muziek richten. Bij de rest is het afspelen van muziek echter niets meer dan een leuke extra feature. Voor muziekliefhebbers die op zoek zijn naar geluidskwaliteit in plaats van gemak, is er gelukkig een brede markt met MP3-spelers die verschillende eigenschappen en voordelen bieden. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete MP3-spelers.

De MP3-MP4 speler met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Met de DIFRNCE MP1851 MP4-speler op zak heb je je favoriete muziek altijd binnen handbereik. Met 4 GB intern geheugen biedt deze gadget genoeg ruimte voor al jouw lekkerste nummers, maar ook voor een goede film. Zo hoef je je onderweg nooit meer te vervelen. Doe je oortjes in, zet het volume wat omhoog en je bent klaar om te gaan.

DIFRNCE laat graag zien dat een MP4-speler niet alleen handig in gebruik, maar ook heel compact kan zijn. De MP1851 past gemakkelijk in iedere zak of tas en hoef je daarom nooit thuis te laten. De oplaadbare batterij gaat tot wel acht uur mee tijdens het luisteren naar muziek en biedt 2,5 uur plezier wanneer je video’s afspeelt.

De beste MP3-speler voor sportliefhebbers

De SanDisk Clip Sport Plus is de ideale MP3-speler tijdens je workout. Het apparaat is licht en compact, waardoor jij in alle vrijheid kan bewegen. Het duurzame en waterdichte design helpt hierbij: sporten in de regen of modder is geen enkel probleem.

Door de Bluetooth-verbinding kan je de SanDisk Clip Sport Plus ook aansluiten om draadloze headsets of speakers. De 16GB capaciteit betekent dat je genoeg ruimte hebt voor 4000 van je favoriete nummers. Is dat niet genoeg voor je? Dan is er altijd nog de ingebouwde FM-radio waarmee je oneindig veel variatie tot je beschikking hebt.

De beste complete MP3-MP4 speler

De Lenco Xemio-768 is meer dan een MP3/MP4-speler. Met een geheugen van 8 GB (de 8 GB SD-kaart die is meegeleverd) is er voldoende ruimte op de speler voor zowel muziek, e-books, foto’s en video’s.

Eenvoudig en snel kun je via de USB-aansluiting jouw bestanden toevoegen aan de MP3/MP4-speler. Ook is de Lenco Xemio-768 voorzien van bluetooth. Is 8 GB niet voldoende voor jou? Breid het geheugen uit met een microSD-kaart tot wel 32 GB. Inclusief sport oordopjes.

De meest stijlvolle MP3-speler

Geniet optimaal van muziek met de Sony NW-A45 Walkman MP3-speler. Via Bluetooth stream je je muziek eenvoudig naar andere apparaten. Met het 3.1 inch touchscreen scroll je soepel door je favoriete afspeellijsten. Is het geheugen van 16 GB niet voldoende?

De mediaspeler biedt de mogelijkheid het geheugen uit te breiden met een microSD-kaart. Met een opgeladen batterij kun je tot 45 uur naar muziek luisteren. De Hi-res audio zorgt voor een superieur geluid.

Shopgids: Alles wat je moet weten over MP3-spelers

Ben je muziekveelvraat en heb je honderden albums op je harde schijf die je het liefst allemaal onderweg meeneemt? Dan loop je bij je telefoon het risico dat er weinig ruimte over blijft voor andere zaken. Een MP3-speler biedt de oplossing. Als je van een superieur geluid wilt genieten, is er sowieso een grote kans dat je geïnteresseerd bent in een MP3-speler. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder de meest gestelde vragen rondom dit product.

girls listen music

Een MP3-speler biedt over het algemeen een veel beter geluid dan een mobiele telefoon.
(Bron: Antonio Guillem: 71234161/ 123rf.com)

Wat is een MP3-speler en waarom moet ik er een kopen?

Een mp3-speler is een elektronisch apparaat dat digitale audiobestanden kan afspelen. Veel mp3-spelers zijn draagbaar, ontwikkeld als een draagbare mediaspeler en eigenlijk een soort walkman voor het afspelen van muziek. De gadgets zijn in de loop van de tijd steeds verder doorontwikkeld en hebben tegenwoordig een veel groter intern geheugen dan vroeger.
Van sommige modellen kun je het geheugen uitbreiden door een microSD-kaart in het apparaat te plaatsen.

Tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid om voor een DAP-apparaat te kiezen. Deze apparaten werken op dezelfde manier als MP3-spelers, maar voegen meer functies toe en hebben speciale audio-chips om HiFi-muziekbestanden te ondersteunen. Ze verwerken het geluid op een veel natuurlijkere manier, hoewel je voor het beste resultaat ook een goede koptelefoon nodig hebt.

Wat is beter, een smartphone of MP3-speler?

Laten we beginnen met vast te stellen dat er zowel in de wereld van de smartphones als de MP3-spelers veel verschillende modellen met variabele prestaties zijn. Een smartphone hebben we allemaal. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, heb je daarnaast wel of geen MP3-speler nodig. Over het algemeen geldt dat een MP3-speler beter geluid biedt dan een mobiele telefoon, omdat ze uitsluitend en exclusief gericht zijn op de productie van geluid.

Als we naar de Hi-Res MP3-spelers kijken, gaan we nog een stapje verder. De informatie over de kwaliteit van het geluid in de technische specificaties van een mobiele telefoon is vaak schaars. Als je daarentegen de beschrijving van een HiFi-speler doorleest, is dit vaak een uitgebreide en gedetailleerde lijst. Dit zegt veel over het belang van het geluid en de kwaliteit die de verschillende apparaten bieden.

guy listen music

Er zijn verschillende mp3-spelers die klein zijn, bijna niks wegen en vaak ook nog eens op je kleding te klippen zijn.
(Bron: Antonio Guillem: 71228691/ 123rf.com)

Als je als muziekliefhebber op zoek bent naar een apparaat waarmee je optimaal van je favoriete muziek kunt genieten, past een MP3-speler waarschijnlijk beter bij je. Mobiele telefoons worden steeds dunner. Vergeet niet dat, ongeacht hoe dun het apparaat is, hier nog steeds o.a. het scherm, de batterij, de processor, de grafische kaart en de geluidskaart in moeten passen. Een HiFi-geluidsspeler kan zich uitsluitend concentreren op de kwaliteit van een audiochip.

Wat zijn de voordelen van een MP3-speler ten opzichte van een smartphone?

MP3-spelers bieden over het algemeen een veel beter geluid dan smartphones. Hieronder vind je een handige tabel met deze en andere voordelen van een MP3-speler. Met deze informatie zul je snel kunnen inschatten of een MP3-speler wel of niet iets voor jou is:

Voordelen Nadelen
Het apparaat is exclusief gericht op het produceren van geluid. De kwaliteit van het geluid van smartphones ligt in de meeste gevallen nog ver achter. Hoewel er hoogwaardige modellen zijn voor iets meer dan 100 euro, zijn er ook MP3-spelers die meer dan 1000 euro kosten.
MP3-spelers bevatten een audio-chip van hoge kwaliteit. Als je weinig belang hecht aan de kwaliteit van het geluid, is het niet altijd nodig om voor een MP3-speler te kiezen.
De geluidsverwerking zorgt voor een hogere audiokwaliteit, waardoor er een enorm verschil ontstaat als je hetzelfde audiobestand afspeelt met een smartphone. Als je geen competente koptelefoon hebt, zul je waarschijnlijk niet volledig profiteren van hun potentieel.
Krachtige audio-uitgang. Als je een MP3-speler gebruikt, moet je deze naast je mobiele telefoon met je meedragen.
Mobiele telefoons worden weer steeds groter. MP3-spelers nemen minder ruimte in en zijn daarom handig voor tijdens het sporten.
Sommigen MP3-spelers kunnen worden aangesloten op een pc en kunnen worden gebruikt als een DA-converter.

Welke type bestanden ondersteunt een MP3-speler?

MP3-spelers ondersteunen meestal een groot aantal audioformaten. Sommigen van hen zijn gecomprimeerd en verliezen daardoor kwaliteit. Andere bestanden worden tot op zekere hoogte gecomprimeerd, maar verliezen niet aan kwaliteit. Ten slotte zijn er formaten die niet gecomprimeerd worden waarbij de kwaliteit intact is, hoewel ze veel ruimte in beslag nemen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende soorten bestanden:

  • MP3: Dit is het meest gebruikelijke formaat. De bestanden zijn gecomprimeerd, hoewel de kwaliteit redelijk goed is als je ze met een bitsnelheid van 320 Kbps bewaart.
  • WAV: Dit digitale formaat is ontwikkeld door Microsoft en IBM. De bestanden worden niet gecomprimeerd. De grootste “maar” is dat de bestanden veel ruimte in beslag nemen.
  • FLAC: De afkorting staat voor de ‘Free Lossless Audio Codec’. Dit is een compressiealgoritme om zonder enig kwaliteitsverlies geluid te comprimeren. De grootste deugd is dat het om een gratis licentie gaat, waarbij de audiokwaliteit niet verloren gaat. Om deze reden is het algoritme erg populair onder muziekliefhebbers en is het de indeling van veel Hi-Res MP3-spelers. Het gebruikt minder ruimte dan WAV.
  • AIFF: Dit is een audio-indeling die is ontwikkeld door Apple Inc. Het is niet gecomprimeerd, waardoor de kwaliteit uitstekend is.
  • OGG: Gratis en open audioformaat dat is ontwikkeld door de Xiph.Org Foundation. Het wordt meestal geleverd met de Vorbis-codec, een kwaliteit die lijkt op het MP3-formaat. Het is het type audiobestand dat wordt gebruikt door platforms zoals Spotify.
  • ALAC: Dit type bestand is ontwikkeld door Apple om rechtstreeks te concurreren met FLAC. Het is het type audiobestand dat wordt gebruikt door iTunes.

young guy listen music

MP3-spelers ondersteunen meestal een groot aantal verschillende audioformaten.
(Bron: Dean Drobot: 112763606/ 123rf.com)

Wat is een DAC, als we het over MP3-spelers hebben?

Een DAC is wellicht het meest miskende onderdeel van een audiosysteem, terwijl het een cruciale rol speelt als je naar een betere geluidskwaliteit streeft. Elk apparaat waarmee we naar muziek kunnen luisteren bevat een DAC, ook wel bekend als een digitaal-analoogomzetter. Dat wil zeggen, een mobiele telefoon, een computer, een dvd en natuurlijk een mp3-speler hebben een geïntegreerde DAC. De kwaliteit van de DAC is bepalend voor het geluid dat uit een apparaat komt.

Als je een smartphone koopt, zul je in het overzicht met de technische specificaties bijna nooit informatie over de DAC terugvinden. Dat komt omdat dit niet de belangrijkste focus van een smartphone is. Als je een Hi-Res MP3-speler koopt daarentegen, vind je meestal alle informatie die je nodig hebt om de prestaties van het apparaat in te kunnen schatten.

excited girl listen music

Elk apparaat waarmee we naar muziek kunnen luisteren, bevat een DAC, ook wel bekend als een digitaal-analoogomzetter.
(Bron: Antonio Guillem: 71129796/ 123rf.com)

Sommige HiFi-spelers bieden zelfs de optie om het apparaat als een DAC te gebruiken wanneer je het op een computer aansluit. Op die manier gebruikt de computer de geluidskaart van de speler om de prestaties te verbeteren. Dit is ideaal als de pc-kaart vrij beperkt is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In deze shopgids hebben we je laten zien wat de beste MP3-spelers zijn en wat de voordelen van deze apparaten zijn ten opzichte van andere apparaten die muziek kunnen afspelen. Om de MP3-speler te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij je aankoop:

Geluidskwaliteit

Als je een MP3-speler koopt, moet je van tevoren beoordelen hoe belangrijk je de kwaliteit van het geluid vindt. Als je eigenlijk wel tevreden bent met het geluid dat je smartphone je biedt, heeft het kopen van een extra speler weinig zin. De techniek van MP3-spelers is specifiek gericht op het bieden van kwaliteitsgeluid en zijn speciaal ontworpen voor het afspelen van muziek. Als je als muziekliefhebber op zoek bent naar optimaal geluid, past een MP3-speler waarschijnlijk wél goed bij je.

Als de geluidskwaliteit een prioriteit voor je is, kun je daarom overwegen een MP3-speler te kopen. Het uitgangsvermogen en de geluidschip hebben over het algemeen een betere kwaliteit dan die van de meeste mobiele telefoons. Je zult al snel verschil merken, zelfs met een basic model, laat staan als je een Hi-Res MP3-speler koopt.

singing and listen music

Veel MP3-spelers bieden meer opties dan alleen muziek luisteren. Zo hebben sommige mp3-spelers bluetooth, radio-ondersteuning of zelfs een videoscherm.
(Bron: Dean Drobot: 124365973/ 123rf..com)

Soort MP3-speler

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je een MP3-speler wilt kopen die je een muziekervaring van hogere kwaliteit biedt, moet je vervolgens nog tussen een standaard of Hi-Res model kiezen. Het grote verschil tussen deze 2 soorten MP3-spelers is het uitgangsvermogen en de kwaliteit van de DAC. De geluidsverwerking van de tweede soort is veel beter, waardoor je een betere audiokwaliteit krijgt.

Toegangsmodellen voor Hi-Res spelers kunnen ongeveer 100 euro kosten. Er zijn echter ook merken die producten bieden voor rond de 200 euro, met een opmerkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt ook modellen vinden die duurder zijn dan 1000 euro. Deze laatste worden aanbevolen aan echte muziekliefhebbers, die een goed getraind oor hebben, naast de nodige randapparatuur zoals een zeer krachtige koptelefoon.

Verbindingsopties

Er zijn MP3-spelers die, naast een aansluiting voor je koptelefoon, ook de mogelijkheid van een Bluetooth-verbinding bieden. Als je op zoek bent naar de allerbeste geluidskwaliteit, raden we niet per sé aan om dit systeem te gebruiken, aangezien het de gegevens nog meer comprimeert.

De meest geavanceerde MP3-spelers hebben daarnaast een mogelijkheid om een wifi-verbinding te maken. Dit systeem wordt meer aanbevolen dan Bluetooth. De verbinding maakt het mogelijk om het apparaat te koppelen aan bijvoorbeeld een koptelefoon of luidsprekers met hetzelfde type connectiviteit, waardoor alle bandbreedte wordt benut om de geluidskwaliteit niet te verliezen.

Samenvatting

Hoewel veel mobiele telefoons steeds vaker muziek-opties bieden, zijn er nog steeds veel mensen die de voorkeur aan een MP3-speler geven. Dit zijn vooral mensen die gebruik willen maken van apparaten die speciaal ontworpen zijn voor het produceren van geluid en die op zoek zijn naar een meer getrouw geluid dan dat wat mobiele telefoons over het algemeen bieden.

Als je als muziekliefhebber op zoek bent naar een apparaat waarmee je optimaal van je favoriete muziek kunt genieten, zul je veel uit een MP3-speler halen. Maar wat is nou de beste MP3-speler? In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om de MP3-speler te vinden die het beste bij je past.

Vond je onze shopgids over MP3-spelers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Monika Wisniewska: 34480299/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies