Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

25Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

113Verzamelde opmerkingen

De nieuwe technologieën ontwikkelen zich zo snel dat de muis of mouse, die nog steeds bij veel computergebruikers van groot belang is, elk jaar weer vernieuwd wordt. Maar hoe zit het met de muismat? Is dat ook een belangrijk accessoire? Ja, zeker voor de gamingwereld, maar ook voor ontwerpers en andere beroepen.

De muismat past zich aan aan nieuwe tijden voor meer comfort van gebruikers die de hele dag voor een beeldscherm werken, zoals architecten, maar ze dienen ook om gebruik te maken van de videogames die door gamers worden gespeeld. Daarom zijn ze van groot belang en daarom hebben we deze shopgids voor je samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • De muismat of mousepad is niet meer dan een hulpmiddel om de muis te ondersteunen en de bewegingen ervan te optimaliseren. De muis, die vroeger met een balletje werkte, heeft de opkomst van videogames het landschap van deze spelmatten, tegenwoordig gespecialiseerd in het verbeteren van de prestaties van gamers, volledig veranderd.
 • Er zijn beroepen die ook speciale muismatten nodig hebben om gezondheidsproblemen als gevolg van het constante gebruik van de muis tijdens hun werk voorkomen. Dit is het geval bij grafische ontwerpers of architecten.
 • De materialen van een muismat zijn belangrijk, want ze kunnen het schuifvermogen van de muis of de snelheid ervan bepalen. Een goede mousepad is essentieel voor een gamer, maar als je geen goede muis hebt heb je er niet veel aan. Hetzelfde gebeurt met het omgekeerde, dus het is beter om beide producten goed te analyseren voordat je er in investeert.

Onze selectie: De beste muismatten op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste muismatten voor je uitgezocht die er op de Nederlanse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte mousepad voor jou wat eenvoudiger.

Sharkoon 1337 Gaming Muismat

De Sharkoon 1337 Gaming Mat is speciaal ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen van echte gamers. De rubberen onderlaag zorgt ervoor dat hij stabiel op je bureau ligt en niet verschuift terwijl de duurzame stoffen bovenlaag een minimale start en glijweerstand garandeert.

Je muis beweegt zich hierdoor snel, stil en zeer accuraat zodat je al direct een voorsprong hebt op al je tegenstanders. De afmetingen van deze gaming mat zijn 25,5 cm (L) x 35,5 cm (B) x 1,4 mm (H). Kleur: Zwart. Ook verkrijgbaar in M, XL en XXL. Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Sidorenko Gaming Muismat

Deze gaming muismat van Sidorenko is van een speciale, dichtgeweven neopreenstof gemaakt, zodat de nauwkeurigheid en snelheid van de optische muis optimaal is bij het gamen. Bovendien is de stof waterdicht, als je per ongeluk met je drankje knoeit, blijven de druppels erop liggen.

De onderzijde van de muismat is met een rubberlaagje bekleed, zodat het stevig blijft liggen op je bureaublad. De randen zijn zodanig afgewerkt dat ze niet kunnen rafelen. De afmetingen van de muismat zijn 28 cm x 20 cm x 2 mm. De mat is eenvoudig op te rollen, zodat deze eenvoudig mee te nemen is. Verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en kleuren.

SteelSeries QcK Gaming Muismat

Met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren is de SteelSeries QcK het toppunt van oppervlakteprestaties en innovatie. Het exclusieve textieloppervlak van de SteelSeries biedt nauwkeurige controle over alle gameplaystijlen. De duurzame, slipvaste rubberen basis is ontworpen om ongewenste bewegingen te elimineren en een solide platform te bieden voor competitief gamen.

In de afgelopen 15 jaar hebben sterren uit de E-sports hun voorkeur voor de muismat van SteelSeries QcK uitgesproken. E-sports atleten hebben meer prijzengeld gewonnen met producten van SteelSeries dan met welk ander merk dan ook. Specificaties: 25 cm x 21 cm x 0,2 cm. Ook verkrijgbaar in andere maten en ontwerpen. Kleur: Zwart.

Corsair MM100 Gaming Muismat

De MM100 is een stoffen muismat en de ideale partner voor high-DPI gamingmuizen. Het geoptimaliseerde geweven stoffen oppervlak zorgt voor superieure controle en nauwkeurige tracking – voor werkelijk dodelijke in-game nauwkeurigheid. De mat heeft ruime afmetingen – 320 mm bij 270 mm en een dikte van 3 mm, wat zorgt voor een optimaal speeloppervlak en langdurig comfort. De MM100 is bovendien stabiel en betrouwbaar, want dankzij de rubberen antislip onderkant blijft deze muismat stevig op zijn plek liggen, ongeacht je muisbewegingen.

Trust Bigfoot gel muismat

De Trust Bigfoot gel muismat zorgt ervoor dat je op een ergonomische en dus verantwoorde manier kan werken, hierdoor voorkom je overbelasting. De ergonomische vorm en zachte polssteun geven een comfortabele positie en voorkomt overbelasting. De muismat heeft een anti-slip laag aan de onderkant voor extra stabiliteit en een vloeiende bediening van de muis. Ook heeft de muismat een zacht oppervlak van microvezels voor goede prestaties van de muis, en het werkt met alle muistypen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over muismatten

Het is van groot belang dat je voordat je een muismat koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Je hebt niet hetzelfde muismatje nodig als je op kantoor werkt dan wanneer je een professionele gamer bent.
(Bron: Rui Santos: 19877100/123rf.com)

Wat is een muismat precies?

Een muismat, ook wel mousepad genoemd, is een ondersteunend of afgemeten oppervlak waarop de computermuis rust. Het doel ervan is om de bewegingen van de muis op dezelfde manier te optimaliseren als de aanwijzer op het beeldscherm. De eSports hebben het belang van dit accessoire dankzij de gamers vernieuwd.

Hoe wordt de mousepad ook wel genoemd?

Zoals we al eerder hebben aangegeven, is een mousepad niet meer dan een matje voor je computermuis, maar nieuwe generaties van de gamingwereld maken gebruik van meer anglicismen, vandaar deze naam, of zelfs alleen maar Pad, om te refereren aan een accessoire dat voor andere mensen een muismat of een “gaming mousepad” is.

Niet alle muismatten zijn geschikt voor het gebruik in de gaming wereld.
(Bron: Belchonock: 97804727/ 123rf.com)

Is het echt nodig om een muismat te hebben?

Het hangt af van de activiteit die je op de computer uitvoert. Er zijn mensen die zo gewend zijn aan het touchpad (het aanraakscherm van een laptop) dat ze muizen verfoeien. Aan de andere kant zijn er gamers die gebruik maken van het bureaublad en die niets willen weten van dit accessoire, hoewel de voordelen ervan onmiskenbaar zijn.

Peter D’HollanderHoofdredacteur Computertaal
“Met een muismat kan je nauwkeuriger je muis gebruiken, wat vooral een groot voordeel oplevert voor grafische bewerkingen en games. Zeker bij games waar snelheid belangrijk is, is een degelijke muismat onontbeerlijk.”

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een muismat?

Het lijkt niet belangrijk, maar voor degenen die de hele dag voor een computer zitten is het dat wel. Een goede muismat kan ernstige problemen zoals het Carpal Tunnel Syndroom en andere handcondities voorkomen. Aan de andere kant vinden gamers dat een goed accessoire essentieel is om succes te hebben in het spel. Laten we eens kijken naar de voordelen:

 • Behendigheid: Ze helpen ermee om de muis snel te laten glijden, net zoals de aanwijzer op het scherm.
 • Grip: Optimaliseert de grip en zorg voor een grotere nauwkeurigheid door de beweging van de muis over het gehele oppervlak te vergemakkelijken.
 • Stofverwijdering: Standaard polyester (kunststof) matten zijn vaak geschikt voor optische muizen en voor het oppakken van stofdeeltjes.
 • Ontspanning voor de gewrichten: Gelmatten zijn ideaal om de nek en schouders te laten rusten, maar ze moeten wel gebruikt worden om voor dit doel en niet om lange tijd achter elkaar te werken.
 • Geschikt voor gamers: De muismatten van een e-Sportspeler zijn groter, zodat de muis tijdens de competitie voldoende kan bewegen.
 • Minder slijtage: Aangezien de muismat die speciaal voor gamers is groter is, verslijt de mouse minder snel.

Heb ik een grote muismat nodig voor kantoorwerk?

Nee, hoewel de innovaties die op de markt worden geïntroduceerd als gevolg van gaming ook benut worden in veel beroepen waarbij je lange uren voor de computer moet zitten. In het werk wat te maken heeft met kantoorautomatisering wordt vooral gebruik gemaakt van het toetsenbord, net als veelgebruikte sneltoetsen, en de muis wordt daarbij minder gebruikt.

Muismatten worden aanbevolen voor mensen die de muis veel gebruiken.

Waarom is een muismat zo belangrijk voor een gamer?

Omdat het controle en snelheid over het spel geeft, al zal een muismat je niet helpen om een wedstrijd te winnen als je geen goede muis hebt. Het is essentieel dat de muis die je gebruikt een hoge mate van gevoeligheid heeft, de zogenaamde DPI rate (Dots Per Inch).

Hoe hoger het DPI-cijfer, hoe minder beweging je nodig hebt om het op het scherm te registreren. Bij het kiezen van een muis moet je ook kijken naar de reactietijd, evenals de functies en het gewicht van het apparaat.

Er is een grote verscheidenheid aan muismatten, zowel in gespecialiseerde winkels als op het internet.
(Bron: Serezniy: 110477251/123rf.com)

Is het de moeite waard om een Gaming Mouse Pad te kopen?

Ja, het is het zeker de moeite waard en je zult geen spijt van je aankoop krijgen. Met de jaren hebben we de balmuizen achter ons gelaten en hebben we daar de optische en lasermuizen (de laatste, duurder en ideaal voor glas) voor in de plaats gekregen. Veel van deze accessoires zijn specifiek voor de gamewereld en hebben geen nut zonder een goede muismat.

Het zijn speciaal voor gamers ontworpen muismatten, dus ze verbeteren de muisrespons. Het is ook belangrijk dat de muismat breed, robuust en comfortabel is, zodat de muis gelijkmatig en snel kan glijden. Het is zonder twijfel een onmisbaar en complementair hulpmiddel voor de muis.

Wist je dat er gamers zijn die meer dan 100 euro uitgegeven bij het kopen van een muismat die hen helpt de spelprestaties te verbeteren?

Welke soorten muismatten kun je op de Nederlandse markt vinden?

Er zijn vele soorten muismatten op de markt te koop, in een grote verscheidenheid aan materialen. Elk materiaal heeft verschillende functies en kenmerken:

Type Muismat Voordelen Nadelen
Van stof Deze zijn heel goedkoop.

Geschikt voor alle soorten muizen.

De druk van de muis wordt verdeeld over de stof voor een soepele verplaatsing.

Als je dit model kiest, kies er dan één met een gestikte structuur.

Stoffen matten kunnen erg vuil worden en soms is het niet mogelijk om ze te wassen.

De matten van stof verslijten na verloop van tijd, en ze zijn niet altijd zo nauwkeurig voor een gamer.

Van kunststof Ze bieden meer glijvermogen dan stoffen muismatten.

Grotere duurzaamheid.

Eenvoudig te reinigen.

Ze slijten tijdens het gebruik en vooral op de plekken waar er meer wrijving is. Ze kunnen ook vervormen.

Van glas Nauwkeurig en de muis glijdt zeer snel.

Het materiaal slijt niet snel als je voorzichtig bent.

Eenvoudig te reinigen.

Je kunt onvrijwillige bewegingen maken door de snelheid die dit type muismat veroorzaakt.

Het glas kan breken vanwege zijn kwetsbaarheid en het is niet het beste materiaal voor lasersensoren.

Van aluminium Perfect voor iedereen die snelheid en precisie nodig heeft.

Duurder dan stof, maar gaat lang mee.

Ze zijn fris in de zomer, maar koud in de winter.

Ze zijn een beetje luidruchtig, vooral als je in stilte speelt of werkt.

Wat voor onderhoud heeft een muismat nodig?

Het is een goed idee om je muismat met zorg te onderhouden voor een langere levensduur. We hebben het hiermee over regelmatig of periodiek onderhoud. Hieronder geven we je een lijst met een aantal adviezen die je moet opvolgen voordat je een muismat gaat schoonmaken:

 • Reinig de muis regelmatig: de onderzijde van de muis verzamelt vaak vuil dat zich op de muismat verzamelt, daarom is dit belangrijk.
 • Was je handen voordat je de muis gebruikt: Het is een kwestie van gezond verstand, want je handen zitten vol bacteriën van alle plaatsen waar je mee in aanraking komt.
 • Eet en drink ver van de muismat: Als je op de muismat eet, al maak je deze schoon, blijven er altijd kruimels achter die je muis kunnen vertragen. Aan de andere kant zijn drankjes heel gevaarlijk. Als je een vloeistof morst, verwijder dan onmiddellijk het vocht met keukenpapier of een doek.

Het is essentieel dat de muis die je gebruikt een hoge mate van gevoeligheid heeft.
(Bron: Belchonock: 97712064/123rf.com)

Hoe maak ik een muismat of mousepad schoon?

Het hangt af van het materiaal waar de mousepad van gemaakt is. Het is niet hetzelfde om een kunststof muismat schoon te maken dan één van stof. Ook maak je een aluminium product niet op dezelfde manier schoon als één van glas. In de volgende tabel laten we je zien welke stappen je moet nemen om je muismat er weer als nieuw uit te laten zien.

Type muismat Hoe maak ik hem schoon?
Van stof Na het mengen van water met shampoo of afwasmiddel dit er zachtjes inwrijven.

Afspoelen en aan de lucht laten drogen. Een andere mogelijkheid is om het in de wasmachine te wassen.

Van kunststof Maak, net als het stoffen muismatje, een bakje met water en zeep. Bevochtig de muismat en wrijf er zachtjes overheen.

Het maakt niet uit of het een gelpad bevat. Bevochtig deze, wrijf er zachtjes overheen, spoel af met een vochtige doek en laat de muispad aan de lucht drogen voordat je deze opnieuw gebruikt.

Van aluminium Bereid zeepwater. Het water moet op kamertempertuur of koud zijn. Vervolgens met veel water afspoelen.

Droog de mat af.Gebruik hierna een druppel olie en een doek om het oppervlak te polijsten door een tijdje voorzichtig te wrijven.

Van glas Gebruik in dit geval gewoon een glasreiniger. Als je dit niet hebt, gebruik dan doek met een beetje alcohol.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een muismat om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de mousepad te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de muismat die je nodig hebt:

 • Waar ga ik de muismat voor gebruiken?
 • Oppervlak
 • Materiaal
 • Grootte
 • Dikte van de muismat

Waar ga ik de muismat voor gebruiken?

Zoals we al eerder vermeldden, heb je niet dezelfde muismat nodig als je op kantoor werkt dan wanneer je een professionele gamer bent. In het eerste geval heb je misschien behoefte aan een mat met gelpad om je pols op te laten rusten als je urenlang voor het scherm zit, maar als je een liefhebber van gamen bent, wil je er het meeste uit halen.

Als je van competities houdt, wil je natuurlijk de beste muis en een uitstekende muismat, die over het algemeen meer geld zal kosten, maar die het ook waard is. Gamers hebben gigantische mousepads nodig en een goed oppervlak. Hou dat in gedachten als je graag wilt winnen.

De muismat lijkt niet belangrijk, maar voor mensen die lang achter de computer zitten is het dat wel.
(Bron: Alexlmx: 46047583/123rf.com)

Oppervlak

Zoals je misschien al hebt opgemerkt, is het oppervlak van de muismat van cruciaal belang als je in de gamingwereld zit. Volgens deskundigen moet het oppervlak niet glimmen, want dat kan het glijden van je optische muis beinvloeden, met onregelmatige sprongen als gevolg. Vermijd daarom een sterk reflecterend oppervlak.

Materiaal

Het materiaal van de muismat moet aansluiten bij de muis die je gebruikt, of het nu om kantoorwerk of gamingcompetities gaat. Beheersing en glijsnelheid zijn essentieel als je een gamer bent, dus je zult uiteindelijk kiezen voor aluminium of glasmatten, maar stof is ook een goed materiaal om mee te beginnen.

Grootte

De grootte van de mat is van cruciaal belang voor een gamer, omdat deze de muis over het hele bureaublad kan laten bewegen. Snelheid is bij elektronische games alles, vandaar van het belang van een grote muismat, maar deze kan ook nuttig zijn als je een illustrator, grafisch ontwerper of architect bent bijvoorbeeld.

Dikte van de muismat

Je muismat moet de juiste dikte hebben om eventuele onvolkomenheden van het oppervlak waar je op werkt te corrigeren. Als je bijvoorbeeld een beginnende gamer bent moet deze minstens 2 millimeter (mm) dik zijn om een hard oppervlak te verkrijgen. Professionele spelers kiezen vaak voor 5 mm matten.

Samenvatting

Tot een paar jaar geleden was de muismat gewoon een accessoire om de muis te ondersteunen en ze waren niet meer dan 20 centimeter lang, maar met de opkomst van videogames is het assortiment volledig veranderd. Tegenwoordig is de muismat een onmisbaar complement van de gamingwereld, en er is een gevarieerd aanbod voor alle wensen.

E-Sports spelers hebben specifieke muismatten nodig om de beste resultaten te krijgen. Het hangt af van je speeltechniek welke mousepad je nodig hebt, maar kies altijd voor kwaliteit en compatibiliteit met de sensoren van de mouse die je gebruikt. Je weet nu dat een muis altijd een goede muismat nodig heeft, en vice versa.

Vond je ons artikel over muismatten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale mousepad kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 97712089/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies