muis in de val
Laatst bijgewerkt: 23-11-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

14Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Muizen vinden het fijn om dichtbij de mensen te zijn, maar de mensen willen vaak zo ver mogelijk bij muizen uit de buurt blijven. Deze knaagdieren kunnen dan ook overlast bezorgen in huis. Ze knagen door verpakkingen heen, kunnen met uitwerpselen en urine eten vervuilen en ziektekiemen verspreiden. Ze knagen door kabels en isolatiemateriaal. Op het platteland zijn ze in staat om gewassen en veevoer te vernietigen.

De milieuvriendelijkste en makkelijkste manier om een muizenplaag te voorkomen is: je huis ontoegankelijk en onaantrekkelijk maken voor muizen. Dat betekent dat je alle spleten en kieren dicht moet maken en alle etenswaren altijd goed moet opbergen. Maar als je last hebt van deze knaagdieren kun je het beste een muizenval kopen. En dan wel het liefst een diervriendelijke muizenval die het dier niet doodt en het geen pijn laat lijden.
Belangrijk om te weten

 • Een muizenval die de muizen niet doodt is een goedkope en diervriendelijke optie om het bezoek van ongewenste dieren te stoppen. Vergeet niet om ze weer los te laten!
 • De meest gebruikte lokmiddelen in niet-dodende muizenvallen zijn chocolade, pindakaas, kaas en zelfs worst. Want hoe goed de val ook is, zonder een lekker hapje zal het onmogelijk zijn om hem erin te lokken.
 • Je moet een model kiezen dat een goede gevoeligheid voor gewicht en beweging biedt, anders wordt het valluik niet geactiveerd wanneer de muis de val ingaat.

Onze selectie: De beste muizenvallen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste diervriendelijke muizenvallen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste set van 2 muizenvallen

Deze diervriendelijke muizenval van Wonact is groot genoeg om muizen, ratten of eekhoorns mee te vangen, zonder dat de diertjes lijden of gedood worden. De val is eenvoudig in gebruik en kan zowel binnen als buiten worden gezet en is veilig voor kinderen en huisdieren.

Als de dieren eenmaal in de val zitten, dan hebben ze genoeg zuurstof dankzij het ventilatierooster. De val is van ABS is gemaakt van recyclebaar plastic en is herbruikbaar.

De meest functionele muizenvallen

Met deze diervriendelijke muizenval van Pest-Tech kun je muizen vangen en loslaten zonder dat je de dieren aan hoeft te raken. De afmetingen van de muizenval zijn 31.5 x 8 x 7 cm en je kunt kiezen uit een lichtbruine of transparante val.

Het is aan te raden om de val tegen een muur aan te zetten, omdat muizen hier graag langs lopen. Je plaatst een beetje pindakaas in de val om de muizen naar binnen te lokken, en als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze er niet meer uit.

De beste diervriendelijke muizenval met e-book

Deze duurzame en diervriendelijke muizenval van RiverworkX wordt geleverd met een gratis E-book, waarin je tips kunt vinden over het soort aas dat je kunt gebruiken bijvoorbeeld. Als de muis naar binnen is gelopen dan valt het klepje dicht en is het onmogelijk om te ontsnappen.

De muizenval is zowel binnen als buiten te gebruiken en heeft een kleur die muizen niet zien als vijandelijk, waardoor je er sneller één zult vangen dan met andere kleuren.

De beste diervriendelijke muizenvallen met schoonmaakborstel

Met deze set van twee diervriendelijke muizenvallen van ForGoods vang je de muizen levend en blijven ze ook leven vanwege de extra luchtgaten aan de bovenkant van de muizenval. Je kunt ze eenvoudig weer vrijlaten zonder de beestjes aan te hoeven raken.

Met de bijgeleverde schoonmaakborstel kun je na de vrijlating de muizenval schoonmaken en gereedmaken om de volgende muis te vangen met wat aas. De muizenval is milieuvriendelijk en veilig voor kinderen en huisdieren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over muizenvallen

Het is een goed idee dat je voordat je een muizenval koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

muis in kooi

Met diervriendelijke muizenvallen kun je van muizen en andere kleine dieren afkomen zonder ze te doden of te laten lijden.
(Bron: Thamkc: 49137948/ 123rf.com)

Welk aas moet ik gebruiken in een muizenval?

De beste muizenvallen op de markt kunnen geen wonderen verrichten. Hoe goed de val ook is, het aas moet ook aantrekkelijk voor de muis zijn. Uiteraard gebruik je geen gif, want je wilt het dier niet doden. Ook is het zeer schadelijk voor andere levende wezens, dus als je huisdieren of kleine kinderen hebt, kan dit heel gevaarlijk zijn.

Als je aan muizen denkt dan denk je altijd het eerste aan kaas, maar het is niet echt hun lievelingseten, dus het werkt niet altijd. Je kunt het daarom beter met pindakaas of chocolade proberen. Beide opties hebben meer kans op succes en worden dan ook door de meeste gebruikers aangeraden. Sommige mensen gebruiken ook wel spek of worst, en zeggen dat dit ook uitstekende resultaten oplevert.

Voor- en nadelen van muizenvallen

Muizen kunnen veel schade aanrichten. Ze kunnen je gewassen opvreten, het voer van je dieren stelen of schade in huis aanrichten. Maar wat is een betere manier om van ze af te komen dan ze te vangen met diervriendelijke muizenvallen die ze niet doden!

Voordelen
 • Je kunt muizen vangen zonder ze te doden.
 • Ze worden niet alleen gebruikt voor muizen, maar ook voor andere kleine knaagdieren.
 • Er zijn modellen waarmee je zelfs bepaalde vogels kunt vangen.
 • Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en nog gemakkelijker te onderhouden.
 • Er zijn multi-packs van meerdere muizenvallen.
 • Ideaal als je kleine kinderen of huisdieren hebt.
 • Heel goedkoop voor de prestaties die ze bieden.
 • Bijna alle modellen zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen.
Nadelen
 • Je moet erop letten dat het dier niet te lang opgesloten blijft.
 • Als de val niet erg gevoelig is, kan de val moeilijk worden geactiveerd.

Kunnen muizenvallen worden gebruikt om andere dieren te vangen?

De beste diervriendelijke muizenvallen kunnen ook gebruikt worden om andere dieren te vangen. Uiteraard moet je rekening houden met de grootte van de val die je gaat kopen afhankelijk van het soort dier. Maar veel van de opties zijn ook goed voor het vangen van ratten, fretten of zelfs kleine vogels. Maar vergeet nooit om het dier later vrij te laten!

Natuurlijk moet het aas dat je gebruikt niet hetzelfde zijn als het aas dat je bij muizen gebruikt. Fretten zijn bijvoorbeeld vleeseters, dus het lokmiddel moet hierbij aansluiten. Vogels kunnen aangetrokken worden tot graan en hoewel ze zich ook voeden met kleine insecten, is dit niet het meest aangename alternatief om te gebruiken.

muis in de val

Als je denkt dat er meerdere muizen in huis zijn, zijn er opties die twee of vier muizenvallen tegelijkertijd en voor een hele goede prijs bevatten.
(Bron: Rukawajung: 115242569/ 123rf.com)

Hoe moet je een muizenval gebruiken?

Het is inmiddels duidelijk dat we het hebben over de diervriendelijke muizenvallen die de beestjes niet doden. Dus als je een ander soort muizenval gekocht hebt, dan zijn deze aanwijzigingen niet van toepassing. Als het product bij je thuisbezorgd wordt, controleer dan eerst of het in optimale conditie is. Volg dan deze stappen voor het gebruik van de muizenval:

 1. Controleer of de muizenval schoon is en vrij van geuren die het dier kunnen afschrikken.
 2. Kies een geschikt aas, afhankelijk van het soort dier dat je wilt vangen.
 3. Zet het aas in de val en plaats het op een plaats waar het dier meestal komt.
 4. Het is beter om twee of meer vallen te hebben. Verspreid ze goed om de kans op het vangen van de indringer te vergroten.
 5. Als je het dier eenmaal in de val zit, is het tijd om hem los te laten. Om te voorkomen dat hij terugkeert naar je huis, kun je hem het beste op ongeveer 500 meter afstand van je huis loslaten (vooral als het om muizen gaat). Je moet de muis natuurlijk niet loslaten in de buurt van een andere woning, want dan komt iemand anders met het probleem te zitten en die is misschien niet zo diervriendlijk geaard als jij.
 6. Reinig de val zodat deze bij een andere gelegenheid vrij van geurtjes of vuil kan worden gebruikt.

Samenvatting

Muizen, ratten en andere knaagdieren kunnen een ware ravage aanrichten in  je huis, op een boerderij of gewoon in een tuin. Om dit te voorkomen, bestaan er diervriendelijke muizenvallen die ze niet doden. Het is een ethische manier om ze te vangen, zodat je geen overlast meer van ze zult hebben, maar zonder ze te laten lijden of ze te doden. Maar je moet ze niet te dicht bij je huis loslaten natuurlijk!

Bij de aankoop van een diervriendelijke muizenvallen moet je op verschillende aankoopcriteria letten. Welke maat muizenval heb je nodig? Heeft de door jou gekozen muizenval goede materialen, die niet giftig en geurloos zijn? Is het een muizenval met een hoge bewegingsgevoeligheid? Als je hierover nadenkt voordat je er één koopt, zal je vast en zeker de juiste keuze maken.

Vond je onze shopgids over muizenvallen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Teyparsit: 79027871/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies