Domestic printer and paper
Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Het papierloze kantoor ligt nog ver buiten bereik van de meeste Nederlandse en Europese bedrijven. Maar multifunctionele printers zijn relevanter dan ooit. En dat is eigenlijk ook wel begrijpelijk. Ze besparen ruimte, tijd en geld, en als dat nog niet genoeg is, geven ze bijna professionele resultaten. Het is het randapparaat dat nooit in je huis mag ontbreken.

Misschien denk je dat deze apparaten ingewikkeld zijn of dat je ze vast niet veel zal gebruiken. Niets is minder waar! In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie verzameld over de voordelen van een multifunctionele printer. Als je blijft lezen, leer je niet alleen het product grondig kennen, maar zal je er ook van overtuigd raken dat je het nodig hebt in je persoonlijke en professionele omgeving.
Belangrijk om te weten

 • De multifunctionele printer is een kantoorcomputer die drie basisfuncties in één apparaat samenbrengt: printen, scannen en kopiëren. De nieuwste modellen hebben extra functies zoals mail, fax en geheugenkaartlezer.
 • Het belangrijkste voordeel van de multifunctionele printer is zijn veelzijdigheid. Voor thuisgebruik is het ideaal, ongeacht het profiel van de gebruiker. Of het nu gaat om het opslaan van belangrijke documentatie, het afdrukken van hoogwaardige vakantiefoto’s of het printen van studiemateriaal in grote hoeveelheden, de multifunctionele printer is voor iedereen geschikt.
 • De bekendste en meest prestigieuze merken printers zijn bijna in zijn geheel overgegaan tot de productie van deze multifunctionele modellen. Onder andere HP, EPSON, Brother en Samsung zijn kwaliteitsmerken.

Onze selectie: De beste multifunctionele printers op de markt

Afdrukken, scannen en fotokopiëren. Alles in één. En dit zijn de meest elementaire functies. Maar als je echt wilt weten welke multifunctionele printer geschikt voor je is, kijk dan naar onze selectie hieronder, waar we je de beste producten laten zien. Zo krijg je geen spijt van je aankoop en kun je de beste “All-In-One” printer kopen.

De meest gebruiksvriendelijke multifunctionele printer

Met de HP ENVY 5030 kun je eenvoudig printen, kopiëren en scannen. De veelzijdige printer van HP is gemakkelijk te installeren in je thuisnetwerk, zodat je in een handomdraai vanaf je computer of smartphone draadloos kunt afdrukken.

Ook kun je heel eenvoudig een kopie van een document maken of deze rechtstreeks naar je mobiel scannen. Dankzij de HP app kun je printopdrachten versturen naar je printer. Prima printer, met mooie kwaliteit voor foto’s ook.

De beste draadloze WiFi multifunctionele printer

Met de Canon PIXMA MG3650 All-in-One printer print je eenvoudig en snel draadloos via je laptop, desktop, smartphone of tablet. Print en scan moeiteloos met smart-apparaten en de PRINT-app van Canon. Je hebt geen internetverbinding nodig dankzij de ingebouwde Acces Point-modus.

De printer is eenvoudig te installeren. Er zit zelfs een stille modus op, zodat je geen last van geluid hebt tijdens het printen. Zet je documenten direct in de cloud met de PIXMA Cloud Link.

De meest veelzijdige multifunctionele printer voor een betaalbare prijs

Veelzijdig en betaalbaar: dat is de XP-2100 van Epson. De multifunctionele printer is bijzonder makkelijk te installeren en gebruiken. Hiermee kun je afdrukken, scannen en kopiëren vanaf vrijwel alle locaties dankzij de Wi-Fi optie.

In tegenstelling tot zijn voorgangers biedt dit apparaat tevens de mogelijkheid randloos te printen: ideaal voor foto’s of wenskaarten, die je zelf bewerkt hebt in de Creative Print-app van Epson. Wat een vooruitgang van Epson!

De snelste multifunctionele printer

Met de HP Color LaserJet Pro MFP M281fdw haal je een zeer goede all-in-one kleuren laserprinter in huis. Deze printer van HP is geschikt voor zakelijk gebruik. Met deze All-in-One kun je snel printen, faxen, scannen en kopiëren. Je kunt de printer delen in je netwerk via een router. Zo kunnen meerdere collega’s afdrukken via de printer. Daarnaast kun je met de printer ook draadloos via laptop of smartphone printen.

Dankzij de automatische documentinvoer kun je snel documenten inscannen, waardoor je zelf het papier niet meer handmatig in de printer hoeft te steken. Je kunt met deze printer dubbelzijdig afdrukken en documenten verzenden en ontvangen via de telefoonlijn dankzij de faxfunctie. De toners zijn standaard 20% gevuld met inkt.

De stille printer in een druk kantoor of huishouden

De Brother DCP-L3550CDW draadloze All-In-One kleurenprinter is een stille maar veelzijdige printer voor op kantoor. Het apparaat heeft een mooi design en een grote papiercapaciteit.

Met de automatisch dubbelzijdig printen functionaliteit kun je snel en gemakkelijk dubbelzijdig documenten printen. Hiermee bespaar je papier en help je het milieu. Het apparaat biedt bovendien de mogelijkheid om workflows aan te maken voor veel gebruikte handelingen. Echt een aanrader dus!

Shopgids: Alles wat je moet weten over multifunctionele printers

Het is van groot belang dat je voordat je een multifunctionele printer koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Printer op desktop printen

Multifunctionele printers kunnen zowel laser- als inkjetprinters zijn, hoewel deze laatste meer gangbaar (en goedkoper) zijn.
(Bron: baloon111: 52213890/ 123rf.

Wat is een multifunctionele printer precies?

Het is een randapparaat – dat wil zeggen een onderdeel van een PC dat geen deel uitmaakt van de centrale eenheid – dat, hoewel het kan worden aangesloten op een computer, functioneert als een vast blok bestaande uit een printer, een scanner en een fotokopieerapparaat. Deze drie basisfuncties, die in alle modellen voorkomen, zijn de reden voor de naam: multifunctionele printer of “Alles-in-1” printer.

Aan deze printers zijn meerdere functies toegevoegd naarmate de technologie zich heeft ontwikkelt. Naast de post of fax zijn de meest innovatieve aspecten die zijn geïntroduceerd, de bediening via een wifi-netwerk, de opname van USB-poorten en geheugenkaarten en de mogelijkheid om het apparaat via apps te bedienen. Dit laatste maakt het mogelijk om alles te bedienen via een smartphone.

Karen ReijneveldExpert Elektronica van de Consumentenbond
“Bij meerdere gewone vellen papier is automatische documentdoorvoer heel handig. Dan scant of kopieert de printer automatisch 1 of meerdere documenten.”

Multifunctionele of “Alles-in-1” printers kunnen zowel laser- als inkjetprinters zijn, hoewel deze laatste meer gangbaar (en goedkoper) zijn. Eén van de redenen waarom ze zo populair zijn geworden is vanwege hun lage kosten en eenvoudige bediening. Ze zijn zeer praktisch voor huishoudelijk gebruik vanwege hun grote veelzijdigheid en omdat ze vaak professionele kwaliteit bieden.

Wat zijn de functies van een “Alles-in-1” printer?

In tegenstelling tot de printer die we jaren lang hebben gebruikt, beschikt de multifunctionele printer, naast de gebruikelijke printtaken, over twee functies die in de huidige tijd fundamenteel zijn: een scanner en een kopieermachine. De volgende tabel laat zien waaruit deze drie basisbewerkingen bestaan in alle modellen.

 • Printer: De traditionele functie blijft behouden op de multifunctionele printer: je kunt er foto’s of documenten mee afdrukken, in kleur of zwart-wit.
  Veel van deze modellen hebben de mogelijkheid om dubbelzijdig te printen om papier te besparen.
 • Scanner: In het algemeen is de bovenkant van een multifunctionele printer de scanner: deze wordt gebruikt om afbeeldingen of tekst te verkrijgen uit documenten of foto’s die worden gescand. Deze worden ondersteund op een glazen oppervlak, waar de scanner dan doorheen gaat. In de nieuwe modellen kun je de scanner instellen op basis van je behoeften om documenten te beheren met gevoelige informatie of foto’s van hoge kwaliteit die je wilt bewaren.
 • Kopieermachine: Op dezelfde plaats waar je kunt scannen, is er ook de mogelijkheid om fotokopieën van zowel documenten als foto’s te maken. Het verschil is dat ze in dit geval automatisch worden gereproduceerd op het blad dat we in de afdruklade plaatsen. Op de meeste modellen kunnen kleuren- of zwart-witkopieën worden gemaakt.

Welke voordelen heeft een multifunctionele printer?

Een aantal van de voordelen van de multifunctionele printer zijn duidelijk zichtbaar. Andere zijn misschien niet zo duidelijk. In de afgelopen jaren hebben verschillende fabrikanten de extra functies van deze apparaten geperfectioneerd en tegenwoordig kunnen we zeer innovatieve modellen vinden. Dus laten we eens kijken naar de meest essentiële voordelen:

 • Ruimtebesparing is het meest opvallende element. Niemand zou er ooit van gedroomd hebben om drie kantoorapparaten te hebben die drie verschillende functies vervullen. De multifunctionele printer brengt in één apparaat drie veelgebruikte bewerkingen in de digitale wereld samen.
 • De energiebesparing staat in verband met het vorige voordeel. Het klinkt misschien logisch, maar het moet gezegd worden: één apparaat verbruikt logischerwijs minder energie dan drie apparaten.
 • De tijdwinst en het comfort zijn ook grote voordelen. Hoewel het hebben van een printer vroeger heel gewoon was, om documenten te scannen of fotokopieën te maken, moest je op zoek naar externe diensten. De multifunctionele printer vereenvoudigt alles op één plaats en snel.
 • De prijzen van de “Alles-in-1” printers zijn altijd zeer concurrerend geweest. In het algemeen is dat omdat ze gericht zijn op de thuismarkt: gezinnen, studenten of jonge professionals. Het doel is om een breed scala aan documentbeheer te hebben. Als je één van de functies intensiever wilt gebruiken, kun je misschien beter een specifiek apparaat kopen.
 • Compatibiliteit met wifi-netwerken maakt het mogelijk dat veel modellen draadloos zijn. Dit aspect is handig als je bedenkt dat de woningen tegenwoordig vol staan met kabels. De smartphone-applicaties die verbinding maken met de multifunctionele printer zijn ook een pluspunt.

Als de multifunctionele printer draadloos is, betekent dat dan dat hij helemaal geen kabels heeft?

Niet echt. De multifunctionele printer is nog steeds een elektrisch apparaat en moet als zodanig worden aangesloten op een stopcontact. Wanneer sommige modellen zeggen dat ze draadloos zijn, betekent dit dat ze geen verbinding met een computer nodig hebben om af te drukken, te scannen of te kopiëren. Dit geeft het voordeel dat het systeem overal in huis operationeel kan worden gemaakt.

Het is nu zelfs mogelijk om draadloze printers te bedienen via een smartphone of tablet, zolang ze maar compatibel zijn. De meeste merken printers raden het gebruik van een bepaalde app aan om van daaruit alle bewerkingen uit te voeren. En inderdaad, draadloos.

Man sending a photo to wireless printer

Tegenwoordig is het mogelijk om draadloze printers te bedienen via een smartphone of tablet, zolang ze maar compatibel zijn.
(Bron: baloon111: 28076808/ 123rf.com)

Wat betekent het dat de multifunctionele printer Wifi Direct heeft?

De Wifi Direct is zeer handig bij een multifunctionele printer. Het betekent dat als je een probleem hebt in je eigen wifi-netwerk, of als de router niet goed werkt, je dankzij de Wifi Direct van dezelfde printer een veilige verbinding rechtstreeks tussen je mobiele apparaat en de printer kunt maken.

Dit zijn de verschillende stappen voor het gebruik van deze functie:

 1. Check: Wifi Directe compatibiliteit in het gedeelte “draadloze instellingen” van je printer.
 2. Activeren: Druk de knop in van de Wifi Direct in het bedieningspaneel van de printer.
 3. Detecteren: Kijk op de mobiele telefoon of op je tablet of de printer al is aangesloten via Wifi Direct. Wanneer je deze selecteert, heb je een beveiligde verbinding tot stand gebracht.

Wat zijn de voordelen van de aanbevolen apps voor de multifunctionele printer?

Draadloze multifunctionele printers zijn ontworpen om alles te bedienen via een smartphone of tablet. In die zin zijn de apps die bij elk model worden aanbevolen, speciaal ontworpen om het printen, scannen en kopiëren comfortabel, snel en zeer veelzijdig te maken.

Hoewel er verschillen kunnen zijn afhankelijk van het merk van de printer, zijn de voordelen vaak dezelfde, zoals de volgende tabel laat zien.

 • Snelle, geïntegreerde afdrukken: Met de apps kun je met één druk op de knop van je telefoon foto’s en documenten afdrukken. Je kunt printen vanaf sociale netwerken of vanaf cloudopslag. De apps integreren al je profielen met de printer.
 • Scans naar externe diensten: De printer hoeft niet meer op de computer te worden aangesloten. Vanuit de apps kun je het gescande document of de foto naar de e-mail van je keuze sturen. Je kunt het gescande document ook in de cloud opslaan.
 • Kopiëren via je smartphone: Vanuit sommige apps is het zelfs mogelijk om een foto of document te kopiëren met je mobiele telefoon. Je neemt gewoon een foto, configureert deze vanuit de app en vervolgens kies je of je hem in zwart-wit of in kleur wilt kopiëren.

Wat is beter: Een laser- of inkjet multifunctionele printer?

Zoals vaak het geval is in de wereld van de technologie, hangt het ervan af hoe we de multifunctionele printer gebruiken. Als we alleen geïnteresseerd zijn in printen, scannen en kopiëren van zwart-wit documenten, dan is de laserprinter veel sneller. Als je geïnteresseerd bent in kleurenprinten, vooral voor foto’s, is inkjet de beste optie.

Karen ReijneveldExpert Elekronica van de Consumentenbond
“Als je alleen in zwart wilt printen, kom je al snel uit op een laserprinter. Daarmee print je haarscherpe teksten en je hebt geen last van uitdrogende inkt. Ook hier heb je de keuze voor scannen en kopiëren. Zo’n alles-in-1 zwartprinter is wel iets duurder.”

Waarom bespaar je inkt op een multifunctionele printer?

De meeste multifunctionele printers zijn ontworpen voor thuisgebruik. Daarom weten merken dat ze niet concurrerend zullen zijn, tenzij de inktpatronen betaalbaar zijn. Daarom bieden veel fabrikanten hun eigen inkt aan in actieverpakkingen om klantenbinding op te bouwen.

Er zijn zelfs grote merken, zoals HP, die inktservices aanbieden, zodat je niet elke keer cartridges hoeft te kopen. Met alleen het abonnement, dat zeer lage maandelijkse kosten heeft, is het merk verantwoordelijk voor het verzenden van inktpatronen naar je huisadres elke keer dat wordt gedetecteerd dat je printer bijna zonder inkt zit. Hiermee kun je buitengewoon veel geld besparen.

Multifunctionele printers zijn zeer veelzijdig en praktisch.
(Bron: Толмачев: 106497322/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een multifunctionele printer om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de “alles-in-1” printer te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de multifunctionele printer die je nodig hebt:

Draadloos

We leven in steeds “intelligentere” huizen. Als we een multifunctionele printer kopen, willen we niet met steeds met kabels te maken krijgen. Er zijn al veel modellen die draadloos zijn en dat is begrijpelijk. Het stelt ons in staat om overal in huis te printen, scannen en kopiëren en we hoeven niet afhankelijk te zijn van aangesloten computers.

Wifi Direct

Wifi-netwerken zijn wijdverbreid in onze samenleving, evenals de verbindingsproblemen die ze vaak met zich meebrengen. Daarom is het geen slecht idee om een multifunctionele printer met Wifi Direct te hebben. Dus wanneer je netwerk of router uitvalt, kun je altijd documenten en foto’s beheren met je printer via een beveiligd netwerk.

Inktbesparing

Als je een inkjet multifunctionele printer wilt kiezen, informeer dan vooraf naar de voorwaarden voor de aanschaf van de cartridges. Een goedkope printer is nutteloos als je daarna veel aan inkt moet uitgeven om te printen of te kopiëren. Besteed aandacht aan abonnementen zoals HP’s Instant Ink of andere gelijksoortige, omdat je hiemee geld kunt besparen.

Prijs

Vergelijk de multifunctionele printermodellen van verschillende merken voordat je er één koopt. Een zeer hoge prijs is geen garantie voor de beste kwaliteit, aangezien de meeste van deze printers bedoeld zijn voor thuisgebruik. Als zodanig zijn ze vaak zeer betaalbaar en betekent dat niet dat ze niet van goede kwaliteit zijn.

Mobiele app

Omdat we smartphones bijna net als PC’s gebruiken, is het erg handig om een goede app te hebben om de multifunctionele printer te gebruiken. Bekijk de productbeschrijvingen om te zien welke apps je kunt gebruiken en vergelijk de voordelen van elke app. Dit maakt printen, scannen en kopiëren veel gemakkelijker.

Poorten voor geheugenkaarten en USB-poorten

Een pluspunt dat niet altijd wordt genoemd, maar dat wel erg belangrijk is, is de mogelijkheid om geheugenkaarten of USB’s rechtstreeks op de multifunctionele printer aan te sluiten. Deze functie is zeer nuttig wanneer we weinig tijd hebben en precies weten welke documenten of foto’s we willen afdrukken of kopiëren. Daarom wordt aanbevolen om te controleren of de printer compatibele poorten heeft.

Samenvatting

Het verwerken van documenten, foto’s en tekstmateriaal was nog nooit zo eenvoudig sinds de komst van de multifunctionele printer. Alle essentiële functies in één apparaat: afdrukken, scannen en kopiëren. Er zijn er zelfs een paar die fax en e-mail hebben. Deze “Alles-in-1” apparaten zijn betaalbaar, efficiënt en zeer eenvoudig te gebruiken.

Je bespaart er tijd, ruimte en geld mee. Draadloze modellen zorgen er ook voor dat je geen kabels meer nodig hebt. De multifunctionele printers zijn volledig compatibel met smartphone-toepassingen, zodat het printen, kopiëren en scannen nog eenvoudiger is. In veel gevallen kun je geheugenkaarten en USB’s aansluiten zonder dat er hierbij op kwaliteit ingeleverd wordt.

Vond je ons artikel over multifunctionele printers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale “Alles-in-1” kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Leung Cho Pan: 24880537/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies