multimeter en ander elektriciengereedschap
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Als je vaak elektrisch of elektronisch werk doet, dan weet je hoe gevaarlijk het is om een snoer aan te raken of een stekker te verwisselen als je niet zeker weet of er elektriciteit op staat. Kabels die onder spanning staan kunnen brandwonden en elektrische schokken veroorzaken. Gelukkig hebben klussers en elektriciens hier een instrument voor: de multimeter.

Multimeters worden gebruikt om elektriciteit te meten. Maar niet alleen stroom, ze kunnen ook weerstand, continuïteit en spanning meten. Kortom, het is een zeer compleet en onmisbaar hulpmiddel voor elektriciens en doe-het-zelvers. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over dit apparaat.
Belangrijk om te weten

 • Digitale multimeters zijn zeer geavanceerde apparaten en tegelijkertijd zeer eenvoudig te gebruiken. Ze geven alle gegevens weer op LCD-schermen, met grote en duidelijke nummering.
 • Het beste van de moderne multimeters is dat ze de functies van een voltmeter en een ampèremeter combineren. Bovendien bevatten ze extra functies die van pas zullen komen.
 • Nauwkeurigheid is het belangrijkste aspect van een multimeter. Hoe nauwkeuriger, hoe beter het eindresultaat.

Onze selectie: De beste multimeters op de markt

Een paar jaar geleden waren multimeters dure apparaten, alleen beschikbaar voor professionals. Vandaag de dag zijn er eenvoudige en effectieve systemen die voor iedereen toegangkelijk zijn. Om je te helpen bij het kiezen van dit gereedschap hebben we de beste modellen voor je geselecteerd:

De meest populaire multimeter online

De multimeter van Strex meet nauwkeurig alle grootheden, zoals AC / DC-spanning, DC-stroom, weerstand, batterijcontrole en meer. Het apparaat is ontworpen om veilig en nauwkeurig problemen met bijvoorbeeld automobiele- en huishoudelijke elektra op te lossen.

De meter heeft een 2,7-inch LCD-scherm met achtergrondverlichting, gegevensopslag en meer. Inclusief beschermende oranje rubbere hoes die de multimeter beschermt tegen vallen, stoten en schudden en een standaard.

De multimeter met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Deze multimeter van Ironside meet nauwkeurig de spanning tot 600 V, AC/ DC stroom tot 10 A DC en weerstand 2 MOhm transistor door meting en een akoestische doorgangs-/diodentest. Het apparaat heeft een vasthoudfunctie d.m.v. de HOLD knop.

Voorzien van een 200 mA/250 V beschermingszekering. Ook heeft de meter een extra groot LCD display. De hoes beschermt uitstekend tegen mechanische stoten en vallen.

De beste multimeter voor professioneel gebruik

Als je een multimeter nodig hebt die verder gaat dan huishoudelijk gebruik, dan is de Voltcraft VC276 multimeter misschien een goede keuze. Het apparaat heeft een aantal functies die het apparaat interessant maken voor o.a. onderwijsdoeleinden.

Het meetapparaat is ook geschikt voor beroep en hobby voor toepassingen tot 600 V. Met één druk op de knop kan de ingangsweerstand kortstondig van 10 MΩ worden teruggebracht naar 400 kΩ om meetfouten door strooispanning te voorkomen. Het heeft een groot display met 4000 counts

De beste multimeter met meettang

Deze digitale multimeter van Digitool is een multimeter met automatisch meetbereik en heeft een meettang voor het meten van DC – en AC -spanning, AC stroom, weerstand, diode, continuïteit en temperatuur.

Het apparaat heeft een 3,5 digit LCD scherm met een max. waarde van 1999. Ook beschikt het over automatische weergave van polariteit en aanduiding van overschreden meetbereik: “OL” of ” -OL” en een automatische nulinstelling.

Shopgids: Alles wat je moet weten over multimeters

Multimeters zijn onmisbaar in de elektrische en elektronische industrie. Ze worden gebruikt voor het testen, repareren en controleren van elektrische installaties en elektronische schakelingen. In het volgende deel van het artikel leggen we alles uit wat je moet weten over deze apparatuur. We beantwoorden de meest voorkomende vragen en leggen hun kenmerken uit.

met behulp van de multimeter

In tegenstelling tot andere instrumenten zijn er slechts twee soorten multimeters: digitaal en analoog.
(Bron: Kaewsai: 69381858/ 123rf.com)

Zijn voltmeters en multimeters hetzelfde?

Voltmeters en multimeters worden vaak door elkaar gehaald. Maar de voltmeter dient om de spanningsverschillen tussen twee punten te meten, terwijl de multimeter een veel completer instrument is, dat niet alleen de spanning kan meten, maar ook andere grootheden zoals impedantie of weerstand.

Om ze uit elkaar te houden is het voldoende om naar het apparaat te kijken, vooral naar de meetwaarden die het aan de buitenkant heeft. Als het instrument alleen de spanning kan meten (voltmeter), wordt het gemarkeerd met een V en een schaalverdeling. Als het een multimeter is, zien we een knop om de meetwaarden te selecteren en zie je de spanning (V), weerstand (ohms, Ω) en stroom (A).

Wat is beter, een voltmeter of een multimeter?

De keuze hangt nauw samen met je behoeften. Als je een apparaat voor in huis wilt, om je gereedschapskist compleet te maken, dan kun je het beste een multimeter kiezen. Deze apparaten bieden een grote verscheidenheid aan metingen en daarmee heb je meer mogelijkheden. Je hebt hiermee eigenlijk een all-in-one.

Maar als je een elektricien bent en bijvoorbeeld een spanningssensor in een elektronisch circuit moet installeren om het verschil in vermogen te allen tijde te kennen en je gaat het alleen daarvoor gebruiken, dan is het het beste om een voltmeter te kopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van multimeters?

Hoewel ze zeer nauwkeurig en eenvoudig te gebruiken zijn, hebben multimeters ook hun nadelen. Deze zijn belangrijk als je professioneel bezig bent. Daarom hebben we besloten om je de belangrijkste voor- en nadelen van digitale en analoge multimeters uit te leggen:

Voordelen Nadelen
Analoge multimeters
 • Nauwkeuriger volgen van waardeveranderingen.
 • Meting van kleinere gemiddelde waarden.
 • Detectie van verschillende spanningsveranderingen.
 • Pieken in de gemeten waarden zijn het meest zichtbaar tot 40 kHz.
 • Meetwaardefouten moeten worden uitgesloten door alleen de juiste waarde te interpreteren.
 • Het is noodzakelijk om het signaaltype te wijzigen bij het handmatig meten.
 • De elementen zijn gevoeliger.
 • Het is nadelig voor de meter om de polariteit in gelijkstroom achterwege te laten.
 • Het is nadelig om het bereik niet correct te selecteren.
 • Geen overbelastingsbeveiliging.
Digitale multimeters
 • Het toont geen leesfouten op het display.
 • Automatische polariteitsdetectie.
 • Automatische detectie van het meetbereik.
 • Verhoogde nauwkeurigheid van de gemeten waarde die op het scherm wordt weergegeven.
 • Minder gevoelig voor interferentie, ruis of magnetische fluxen
 • Goedkoper te produceren, omdat het minder mechanische elementen heeft.
 • Onjuiste metingen bij hoge frequenties.
 • Spanningspieken kunnen de apparatuur beschadigen.

Waar wordt een multimeter voor gebruikt?

Multimeters zijn zeer complete apparaten. Een van hun beste eigenschappen is dat ze veel functies hebben. In het algemeen dienen ze om verschillende grootheden in een elektrisch circuit te meten. Om je een idee te geven, hier is een lijst met enkele van hun belangrijkste functies:

 • Weerstandsmeting.
 • Continuïteitstest.
 • AC- en DC-spanningsmetingen
 • Stroommetingen in wissel- en gelijkstroom.
 • Capaciteitsmetingen.
 • Frequentiemetingen.
 • Detectie van de aanwezigheid van wisselstroom.

Elektricien, elektricien die de digitale multimeter gebruikt om de weerstand en spanning van elektrische systemen in de olie- en gasindustrie te controleren.

De resolutie geeft aan hoe precies een meetinstrument kan meten.
(Bron: Muenhong: 63288208/ 123rf.com)

Welke soorten multimeters kunnen we op de markt vinden?

In tegenstelling tot andere instrumenten zijn er slechts twee soorten multimeters: digitaal en analoog. We hebben de voor- en nadelen van elk van hen al uitgelegd, dus nu gaan we in detail in op hun belangrijkste kenmerken:

Type Resultaat Nauwkeurigheid Bereik
Analoog Wijzer en schaal 1 % Van 0,4 mV tot 1000 V
Digitaal LCD-scherm Totaal Van 0 mV de 1000 V

Hoe kan ik de stroom meten met een multimeter?

De intensiteit van de stroom wordt gemeten in ampère en geeft informatie over de elektrische ladingen die in een bepaalde periode door het gedefinieerde oppervlak stromen. Voor de meting kunnen we gebruik maken van een ampèremeter of de multimeter zelf. Om de stroom te meten met een multimeter moet je dit doen:

 • Stel het meetbereik in. Als je het meetbereik niet kent, begin dan met een hoog meetbereik en ga naar beneden.
 • Laat het circuit dat je gaat meten zonder spanning en open het.
 • Plaats de testkabels en sluit het circuit weer af.
 • De huidige waarde wordt gemeten in ampère en wordt op het display van de multimeter weergegeven.

Hoe kan ik weerstand meten met een multimeter?

Zoals altijd moet je de twee geïsoleerde kabels (rood voor positief en zwart voor negatief) op de DMM aansluiten. Om de weerstand te meten met een multimeter moet je het volgende doen:

 • Plaats de schaal van de multimeter op het symbool Ω, wat “ohms” betekent en de schaal die is aangegeven om de weerstand te meten.
 • Zoek dan de weerstandswaarde die je het beste lijkt.
 • Plaats nu de terminals tussen de punten die je wilt meten.
 • Noteer het resultaat op het display.

Hoe meet je de continuïteit met een multimeter?

De continuïteit is de aanwezigheid van een volledig pad voor de stroomafgifte. Dat wil zeggen, het vermogen van een elektrisch systeem om elektriciteit door te laten. In een elektrische schakeling is deze compleet als de schakelaar gesloten is. Een perfect circuit zal een weerstand hebben die gelijk is aan 0 ohm.

Stel je voor dat je laptoplader is gestopt met opladen, dus je moet weten of de continuïteit is onderbroken. Om dit te doen, moet je dit doen:

 1. Selecteer de continuïteitsoptie op je multimeterkeuzeschakelaar. Deze optie is meestal gemarkeerd met een luidsprekersymbool.
 2. Controleer of de multimeter goed werkt. Hiervoor kun je de uiteinden van de twee draden samenvoegen. Het apparaat moet een pieptoon maken.
 3. Om de continuïteit te meten, begin je met het plaatsen van de dioden aan het uiteinde van de adapter.
 4. De rode punt moet aan de buitenkant en de andere binnenin gaan.
 5. Als hij niet piept, moet je deel voor deel testen om de oorzaak te vinden.

Hoe meet je de stroomsterkte met een multimeter?

De stroomsterkte is de hoeveelheid elektrische stroom die door een elektrisch onderdeel, zoals een draad, stroomt. Specifiek meet de stroomsterkte het aantal elektronen dat door een punt in een bepaalde periode gaat, waarbij 1 ampère (A) gelijk is aan 1 coulomb per seconde.

Het meten van de stroomsterkte is een belangrijke taak bij het werken met elektrische systemen, vooral om ervoor te zorgen dat de kabels niet meer stroom dragen dan ze aankunnen. Om de stroomsterkte te meten moet je dit doen:

 1. Stel de keuzeschakelaar in voor het aflezen van de stroomsterkte. Multimeters hebben doorgaans twee meetwaarden: wisselstroom in ampère AAC; “A of gelijkstroom in ampère ADC.
 2. Stel het bereik zo in dat het maximum ruim boven de verwachte waarde ligt. Dit voorkomt overbelasting.
 3. Sluit de draden aan: zwart op de COM-klem en rood op een klem die gemarkeerd is voor lage- of hoge-stroommetingen.
 4. Plaats de rode punt op het ene open uiteinde en de zwarte punt op het andere.
 5. Vermenigvuldig de gemeten stroom met de spanning om het nominale vermogen in watt te verkrijgen. Bijvoorbeeld, een autobatterij met 12 volt en een stroomsterkte van 5 ampère levert een vermogen van 60 watt op.

circuit controleren door meerdere meter. elektrotechnisch ingenieur tijdens het controleren van de printplaateenheid met een multimeter.

De werkelijke RMS-metingen zijn niet alleen het gemiddelde van de absolute waarde van de curve, maar geven een vrij complexe berekening.
(Bron: Boonkitphuwadon: 10454942/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je alles weet over multimeters en hun vele functies, is het tijd om te weten wat de belangrijkste aankoopfactoren zijn. In de volgende paragraaf leggen we uit welke functies je in een multimeter moet zoeken als je de beste keuze wilt maken.

Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid is de grootste toelaatbare meetfout die onder bepaalde bedrijfsomstandigheden kan optreden. Het wordt uitgedrukt door het symbool ∓ (% van de lezing + aantal van het minst significante digit). Met andere woorden: het is een indicatie voor hoe dicht de op de multimeter weergegeven meetwaarde bij de daadwerkelijke waarde van het gemeten signaal ligt.

Als je multimeter 4 ½ digits heeft met een DC-nauwkeurigheid van de spanning ∓ 0,05% + 3, zal je multimeter tijdens het meten van een 12V-signaal elk signaal tussen 11,994 en 12,006V weergeven. Ook kan dit nummer variëren op ∓ 3, zodat je metingen krijgt tussen 11.991 en 12.009 V.

Reikwijdte Resolutie Nauwkeurigheid
220 mV 10 μV ∓ 0,05% reikwijdte + 3 digits.
2,2 V 100 μV
22 V 1 mV
220 V 10 mV
1000 V 0,1 V

Resolutie en digits

De resolutie is gedefinieerd als de kleinste verandering in een ingangssignaal dat een verandering in het uitgangssignaal veroorzaakt. De resolutie van een digitale multimeter wordt uitgedrukt in het aantal cijfers dat het display kan weergeven. Een multimeter met 3 ½ toont drie hele cijfers van 0 tot 9 en één tussen 0 en 1.

Het bereik kan variëren van ∓ 1.999, wat betekent dat het positieve en negatieve getallen tot 1.999 kan laten zien. De meeste multimeters op de markt hebben tussen 3 ½ en 4 ½ , met een bereik van ∓ 1.999 of 19.999. Sommige fabrikanten geven de resolutie aan met het woord count.

True RMS

Deze factor maakt het verschil tussen een goedkope en een professionele meter. Multimeters zonder True RMS meten AC-signalen in de veronderstelling dat de golven perfect zijn. De golven bereiken deze toestand nooit, waardoor de metingen onnauwkeurig zijn. Om echte gegevens te krijgen, moet je verschillende pogingen doen en het gemiddelde berekenen.

True RMS-metingen zijn niet alleen het gemiddelde van de absolute waarde van de curve, maar ze geven een vrij complexe berekening. Een multimeter met een gemiddelde respons en zonder True RMS zal alleen nauwkeurige metingen kunnen geven wanneer de golven perfect sinusoïdaal zijn. Voor het meten van niet-lineaire belastingen (elektronische besturing) heb je True RMS nodig.

Invoerimpedantie

De meeste multimeters hebben een hoge ingangsimpedantie. Op deze manier heeft het geen invloed op het circuit tijdens het meten. Multimeters van mindere kwaliteit hebben een ingang van 1 MΩ, wat voldoende is voor niet-specifieke toepassingen; bijvoorbeeld voor doe-het-zelftaken of reparaties aan huiselektronica.

Als je een apparaat nodig hebt voor gevoelige taken, is het belangrijk dat je een multimeter kiest met een minimale impedantie van 10 MΩ. Dit zorgt voor betrouwbare en veilige metingen.

Materialen

De materialen zijn ook belangrijk bij de keuze van een multimeter. Deze apparaten zijn ontworpen voor gebruik met elektriciteit. Je werkt vaak met hoge stroomsterktes, dus zorg ervoor dat de apparatuur goed geïsoleerd is. Zowel de behuizing als de diodes moeten geïsoleerd en veilig voor je zijn.

Het is ook belangrijk dat je aandacht besteedt aan de interne componenten. Dit is meestal het verschil tussen goedkope en hoogwaardige multimeters. Kies altijd een apparaat met een overbelastingsbeveiliging. Kijk naar de kwaliteit en de afwerking van zowel het display als de functiekiezer.

Ergonomie

Veel multimeters worden geleverd met een rubberen beschermhoes. Deze hoesjes kunnen aan een riem of aan de lussen van een broek worden bevestigd en stellen je in staat om je apparaat overal mee naartoe te nemen. Voor meer comfort moet je op het gewicht letten.

Deze apparaten zijn ook ontworpen om in één hand te worden gehouden. Kijk naar de vorm – ligt hij goed in de hand? Is hij lichtgewicht en comfortabel? Lees de meningen van andere kopers en kijk naar klachten over de vorm of het gewicht. Let ook op het scherm. Dit moet gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn.

Samenvatting

Multimeters zijn het perfecte gereedschap voor elektrische en elektronische professionals. Ze zijn ideaal voor mensen die werken met verwarming, airconditioning installatie en allerlei elektronische diensten. Het zijn zeer veelzijdige apparaten die een grote verscheidenheid aan functies bieden.

In dit artikel hebben we alles verteld wat je moet weten om een goede multimeter te kunnen kopen. We hebben de meest voorkomende vragen over dit soort gereedschap beantwoord en we hebben de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten om een goede aankoop te doen, in detail beschreven. Nu is het vast een stuk eenvoudiger om het model te kiezen die het beste bij je past.

Vond je onze shopgids over multimeters interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Boonkitphuwadon: 12392728/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies