Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een muurkleur geeft een kamer een heel nieuwe flair. Met een eindeloos kleurenpalet kunnen kamers opgewaardeerd en verfraaid worden. Met de juiste eigenschappen, zoals dekkracht en natte schuurklasse, glansgraad en rendement, kun je je geschikte muurverf vinden. Met behulp van speciale effecten en esthetische kleurnuances kun je de sfeer in je huis verbeteren.

Met onze muurverf test 2022 willen we je helpen de juiste muurverf voor jou en je woonruimte te vinden. We hebben emulsie en natuurlijke verf voor je vergeleken. Aan de hand van de voor- en nadelen kun je beslissen welke muurverf voor jou de beste is. Dit moet je helpen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Muurkleuren kunnen een kamer een nieuwe uitdrukking geven. Met een eindeloos palet aan kleuren en effecten kun je je huis opnieuw inrichten en verfraaien.
 • Bij je keuze moet je op bepaalde criteria letten, zoals de dekkracht en de natte schuurklasse, de glansgraad en het rendement van de muurverf. Deze beïnvloeden de kwaliteit en de prijs van de verf.
 • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen dispersie en natuurlijke verf. Dispersieverven zijn kunstmatige muurverven die gemakkelijk aan te brengen zijn en overal verkrijgbaar zijn. Natuurlijke verven hebben de eigenschap dat ze van grondstoffen gemaakt zijn en dus niet schadelijk zijn voor het milieu of de gezondheid.

Muurverf: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor muurverven

Hieronder vestigen we je aandacht op eigenschappen die je helpen een keuze te maken tussen de afzonderlijke muurverven.

De criteria voor het vergelijken van muurverven zijn:

Hieronder leggen we meer uit over de afzonderlijke criteria.

Opaciteitsklasse

De opaciteitsklasse bepaalt de dekkracht van de muurverf, d.w.z. hoe goed een verf effectief dekt. Let op de kwaliteit van de muurverf. De DIN norm EN 13300 beschrijft het kwaliteitsonderscheid tussen muurverven.

Hoe meer pigmenten de verf heeft, hoe hoger de dekkracht van de muurverf. Dit verhoogt echter ook de overeenkomstige prijs van de verf.

Als je beslist wat je gaat kopen, wil je kijken naar het etiket op de muurverf, dat de opaciteitsklasse van de verf aangeeft. Het is belangrijk voor je dat de fabrikant de klasse volgens EN 13300 op het etiket beschrijft.

Het verbergingsvermogen wordt verdeeld in vier klassen, waarbij klasse 1 overeenkomt met het hoogste verbergingsvermogen. De dekkracht van de afzonderlijke klassen omvat

 • Klasse 1: Ten minste 99,5% ondoorzichtigheid
 • Klasse 2: Ten minste 98,0% dekvermogen
 • Klasse3: Ten minste 95,0% ondoorzichtigheid
 • Klasse 4: minder dan 95.0% opaciteit

We raden over het algemeen niet aan een klasse 4 te kopen, want het percentage onderduikvermogen is onbeperkt naar beneden.

Wet abrasion class

Wet abrasion resistance beschrijft de weerstand of duurzaamheid van de muurverf. Dit criterium wordt ook beoordeeld volgens de DIN norm EN 13300.

Hoe hoger de natte schuurklasse, hoe gemakkelijker het is de muurverf mechanisch schoon te maken.

Het gaat erom hoe bestendig een verf is tegen wassen en schrobben als hij mechanisch gereinigd wordt. Dit is vooral belangrijk voor je als je het geverfde oppervlak wilt schoonmaken. Afhankelijk van de weerstand veroorzaakt schoonmaken slijtage van de verf.

De reinigbaarheid van muurverf wordt in vijf klassen verdeeld, waarbij klasse 1 het hoogste niveau is. De indeling van de klassen omvat

 • Klasse 1: Met de hoogste natte slijtageklasse maakt de droge inkt geen vlekken. Deze klasse is geschikt voor een badkamer, bijvoorbeeld.
 • Klasse 2: Muurverven van dit niveau zijn schrobvast en hebben een hoge duurzaamheid. Aanbevolen als je de verf nodig hebt voor een kinderkamer of voor de keuken.
 • Klasse 3: De verf wordt ingedeeld als wasbestendig. Deze klasse is vooral geschikt voor kamers met een normaal gebruik.
 • Klasse 4 en 5: Verven in de laatste twee klassen hebben een lage weerstand. Kies alleen een muurverf van deze klasse als je die voor kelderkamers wilt gebruiken.

Afhankelijk van het gebruik van de muurverf of voor welke kamer je hem wilt gebruiken, raden we dienovereenkomstig verschillende niveaus aan.

Glansgraad

Afhankelijk van de stijl van de woonruimte, kun je een glanzende of een matte muurverf kopen. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen vier niveaus

 • Glanzend
 • Zijde mat / Zijde glans
 • Matt
 • Dof mat

Glanzende en halfglanzende verven hebben de neiging een hogere natte slijtvastheid te hebben dan matte muurverven. Glanzende muurverf is aan te bevelen voor donkerdere kamers omdat ze meer licht weerkaatst. Afhankelijk van hoe het licht (daglicht of kunstlicht) op de muurverf valt, ontstaat een andere kleurtoon.

Opbrengst

Als je een muurverf koopt, moet je beslist letten op de opbrengst. Het rendement van een verf komt overeen met de totale oppervlakte die een muurverf bestrijkt.

De dekkracht van een muurverf wordt gegeven in oppervlakte per liter. Een emmer muurverf heeft een gemiddelde dekking van 7 vierkante meter per liter (7m²/l).

Afhankelijk van het product en de samenstelling van de ingrediënten, levert de oppervlakte per liter een verschillende totale oppervlakte op. De fabrikanten schrijven de precieze informatie voor een enkele laag op het etiket van de muurverf. Je moet dan met deze informatie berekenen hoeveel verf je nodig hebt voor je gewenste coating.

Besluit: Welke soorten muurverf zijn er en welke is de juiste voor mij?

Als je een muurverf wilt kopen, zijn er twee soorten producten waaruit je kunt kiezen:

Soort Voordelen Nadelen
Dispersieverf Gemakkelijk in gebruik, Ruime waaier aan kleuren Slecht voor het milieu, Negatief voor het binnenklimaat
Natuurlijke verf Geen chemische bestanddelen, Milieuvriendelijk Kleiner kleurengamma, Inherente geur

In de volgende twee delen vertellen we je meer over elk soort product.

Dispersieverf

Dispersieverf

Dispersieverf is de in de handel verkrijgbare muurverf die je meestal overal kunt kopen. Deze verf bestaat uit een plastisch bindmiddel en hecht daardoor aan bijna alle oppervlakken (binnen en buiten).

Dispersieverven zijn in principe gemaakt van kunsthars (acryl). Ze bestaan hoofdzakelijk uit een mengsel van oplosmiddel en bindmiddel. Titaandioxide wordt gebruikt als pigment voor een helder wit. Anderzijds zijn er ook dispersieverven van natuurlijke hars vermengd met damhars als bindmiddel, die dan als natuurlijke verven beschouwd worden.

Voordelen
 • Overal verkrijgbaar
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Grote keuze aan kleurschakeringen
Nadelen
 • Slecht voor het milieu
 • Negatief voor het binnenklimaat

In hoofdzaak zijn emulsieverven water- en veegvast. Maar deze muurverf heeft in principe een vrij lage waterdampdoorlaatbaarheid, zodat hij niet altijd schimmelremmend werkt.

Een van de eigenschappen van deze muurverf is dat hij met water verdund kan worden. De consistentie van de verf is tamelijk dik en aan de niet-druppende kant, wat het schilderen gemakkelijker maakt voor je. Afhankelijk van de dekkrachtklasse hebben de kleuren een hoge dekkracht na slechts één laag.

Natuurlijke verf

Natuurlijke verf

Een andere productsoort is natuurlijke verf, vaak ook organische verf genoemd. Tot deze organische verven behoren alle verven die van grondstoffen gemaakt zijn. In tegenstelling tot emulsieverven worden ze gemaakt van planten of mineralen.

De meest voorkomende soorten natuurlijke verven zijn

 • Natuurlijke hars-emulsieverf
 • Kalkverf
 • Silicaatverf
 • Klei verf
 • Caseïne verf

Zoals reeds gezegd, is er ook een natuurlijke dispersieverf van natuurlijke hars. Dit kan in principe voor alle oppervlakken of ondergronden gebruikt worden. Je kunt deze ecologische variant met water verdunnen, net als gewone emulsieverf. Volgens de natte schuurklassen heeft deze muurverf de neiging een hoge wasbestendigheid te hebben.

Voordelen
 • Geen chemische ingrediënten
 • Milieuvriendelijk
 • Gezondheidsvriendelijk
Nadelen
 • Kleiner kleurengamma
 • Kost vaak meer
 • Inherente geur

Kalkverven bestaan hoofdzakelijk uit kalk en hebben een ontsmettende werking door hun hoge pH waarde. Aanbevolen voor kamers met een wat hogere luchtvochtigheid, want deze natuurlijke verf heeft vochtregulerende eigenschappen. Je moet echter verschillende lagen kalkverf aanbrengen om een zekere dekkracht te krijgen. Kalkverven worden gekenmerkt door hun natuurlijk uitzicht.

Zuivere silicaatverven bestaan uit kiezelzuur en zijn, net als kalkverven, geschikt voor vochtige ruimten. Bovendien kun je deze natuurlijke verven ook buiten gebruiken. Het voordeel is dat deze verven watervast en schimmelwerend zijn. Silicaatverven zijn ook verkrijgbaar in combinatie met kunstmatige ingrediënten (zogenaamde silicaatdispersieverven), maar komen niet in aanmerking als zuiver natuurlijke verven.

Kleiverven hebben door hun natuurlijke eigenschappen een vochtregulerende werking en kunnen geuren absorberen. Caseïneverf is gemakkelijk aan te brengen en, zoals de meeste verven, veegvast. Deze muurverf heeft echter een speciale inherente geur en is minder bestemd voor kamers met een hoge luchtvochtigheid.

Gids: Veelgestelde vragen over muurverven uitvoerig beantwoord

Je hebt zeker verschillende vragen over het kopen van muurverven. In de volgende gids beantwoorden we de belangrijkste en meest gestelde vragen. Deze vragen moeten je helpen om een geschikte muurkleur voor jou en je huis te vinden.

Welke muurkleur past bij welke kamer?

Met zo’n ruime keuze aan kleuren kan het vinden van de juiste kleur overweldigend zijn. Het is belangrijk er van tevoren over na te denken en wat ideeën op internet of in tijdschriften te bekijken. Dit zal je helpen om een bepaalde stijl voor je woonruimte te vinden. Het is belangrijk te onthouden dat kleuren anders werken in kamers zoals de slaapkamer.

Nadat je je kleurstijl hebt bepaald, moet je de bijbehorende kleuren vergelijken met je bestaande inrichting en ze zo nodig aanpassen. Als de kamer nog ongemeubileerd is, is dat gemakkelijker voor je.

Wandfarbe-1

Een kleurige muurverf in de woonkamer geeft de kamer een heel nieuwe sfeer. Afhankelijk van de lichtinval heeft de kleurtoon een verschillend effect.
(Image source: DeMorris Byrd / unsplash)

Kleurschakeringen hebben een heel verschillend effect, sommige geven je energie en andere doen kamers groter lijken. Donkere tinten kunnen een kamer een bepaalde elegante uitstraling geven. Voor donkere kamers wordt een glanzende kleur aanbevolen, omdat die het licht weerkaatst, afhankelijk van de lichtomstandigheden, en de kamer toch opfleurt. Lichtere muurkleuren passen bij de meeste woonkamers en zijn het best te combineren met meubels in neutrale tinten.

Hoe lang moet muurverf drogen?

Muurverven, vooral emulsieverven, drogen over het algemeen snel en kunnen al na vijf uur overschilderd worden. Fabrikanten schrijven de precieze droogtijd op het etiket van de verf. Anders kun je de verf na een paar uur voorzichtig met je vinger aanraken.

De droogtijd varieert naargelang temperatuur en vochtigheid. Als de kamer warm is en goed geventileerd, droogt de muurverf veel sneller. Ook de dikte van de verflaag speelt een belangrijke rol. Dunnere lagen drogen sneller dan dikkere.

Snel drogen heeft niet altijd een positief effect op het resultaat. Als de muurverf te snel droogt, kan dat tot lelijke scheuren leiden.

Je moet de tape relatief vroeg verwijderen, anders kunnen er aan de randen splinters ontstaan. Zodra de muurverf iets gedroogd is, kun je de tape verwijderen. Als de verf helemaal droog is, kun je met de tweede laag beginnen.

Hoeveel kost muurverf?

Zoals hierboven vermeld, heb je verschillende hoeveelheden muurverf nodig, afhankelijk van de grootte van je oppervlak en de dekking van de verf. De fabrikant vermeldt de dekking en het totale oppervlak van de muurverf op het etiket. Op basis hiervan moet je berekenen hoeveel liter muurverf je nodig hebt.

Goedkope verf vind je voor minder dan 1 euro per liter. Deze verven zijn echter meestal van mindere kwaliteit omdat ze een lagere dekkracht en natte schuurklasse hebben. Je hebt zeker meerdere lagen nodig. Muurverven van hoge kwaliteit zijn navenant duurder.

Om de prijzen van emulsie- en natuurverf te vergelijken, zullen we ze beoordelen aan de hand van muurverf per liter.

Type Prijsklasse (per liter)
Dispersieverf ca. 0,88 – 38,95 €
Natuurverf ca. 1,70 – 39,90 €

Dispersieverven zijn al heel goedkoop op de markt. De prijzen variëren echter sterk, afhankelijk van de kwaliteit en de fabrikant van de verf. Muurverf met een speciaal effect zoals betonlook kost aanzienlijk meer dan gewone kleurschakeringen.

Natuurverven zijn meestal duurder dan emulsieverven omdat ze ecologisch geproduceerd worden. Het kleurenpalet is over het algemeen veel kleiner dan dat van kunstmatige kleuren, en er zijn vooral weinig kleuren met een effect.

Het is vaak zo dat hoe meer liters je in een verfemmer koopt, hoe goedkoper de prijs per liter. Zeer kleine hoeveelheden kosten daarom meer dan wanneer je precies dezelfde kleur met meer inhoud koopt. Denk dus goed na over hoeveel liter je nodig hebt en vergelijk de verschillende kleuren naar hun opbrengst.

Hoe meng je muurverf

Er is een eindeloze keuze aan kleuren op de markt, maar soms kun je op het kleurenpalet niet precies de juiste tint vinden. Gemengd kan een kleur lichter, donkerder, sterker of meer een pasteltint zijn.

Je hebt echter ook de mogelijkheid om je persoonlijke kleurtint professioneel te laten mengen. In principe bieden alle verfwinkels en doe-het-zelfzaken deze service aan. Ze mengen de kleuren individueel voor je met een kleurenmenger.

Natuurlijk kun je je verf ook zelf thuis mengen. Om dit te doen moet je de mengverhouding van de afzonderlijke kleuren in acht nemen. Afhankelijk van de verhouding zal de gemengde muurverf een andere tint hebben. Bedenk dat de natte en droge verf een verschillende toon kunnen hebben.

Hoe kan ik muurverf dunner maken?

Muurverf verdunnen met water is één ding. Als je te weinig water toevoegt, wordt de verf moeilijker bewerkbaar. Als je het te veel verdunt, kan het tot strepen leiden en gaat de verf druipen. Bovendien verliest de verf de dekkracht waarvoor je vaak meer betaalde.

Volg deze stappen om je muurverf goed te verdunnen

 1. Decanteer de verf: Voordat je de hoeveelheid water toevoegt, moet je de helft van je muurverf in een andere emmer decanteren. Zo krijgt het water voldoende ruimte in de emmer en wordt het later gemakkelijker te mengen.
 2. Bereken het bedrag: Verdun je verf met niet meer dan 10% water. Als je verfemmer 10 kilo weegt, kun je er tot 1 liter water aan toevoegen.
 3. Mengen: Nu moet je de verf en het water goed mengen, b.v. met een radiatorkwast.

Lees de aanwijzingen van de fabrikant op het etiket.

Hoe kan ik muurverf goed weggooien?

Overgebleven muurverf hoort in de regel niet bij het huishoudelijk afval, tenzij het helemaal droog en schimmelvrij is.

Je kunt overtollige verf in de emmer laten drogen door het deksel eraf te halen. Het is het beste om het te laten drogen op een plaats waar je de dampen niet inademt. Verwijder de opgedroogde verf in het restafval en doe de emmer in de gele zak. Muurverf met schimmel moet ook als gevaarlijk afval worden weggegooid.

Muurverf mag nooit met het huisvuil worden weggegooid.

Je kunt de oude verf ook naar een recyclagecentrum brengen en het meestal professioneel laten afvoeren zonder een vergoeding te betalen.

Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant gaan ongeopende verven meestal twee jaar mee. Ze gaan echter meestal langer mee. Als de muurverf al open is, moet je hem op een koele plaats bewaren en binnen een jaar opgebruiken.

Natuurlijke verven vormen meestal geen probleem als het op weggooien aankomt, omdat ze geen chemische ingrediënten bevatten. Afhankelijk van de soort zijn ze over het algemeen korter houdbaar dan emulsieverven, omdat de meeste fabrikanten geen conserveringsmiddelen gebruiken.

Hoe verwijder ik muurverf uit kleren?

Het kan snel gebeuren dat er bij het verven van je nieuwe muurkleur een beetje verf op je lievelingstrui komt. Als je snel reageert, is de verf gemakkelijk te verwijderen.

Het beste is om het vuile kledingstuk onder stromend water te houden en het met een beetje zeep uit te spoelen. Het is belangrijk dat de verf nog niet droog is. Als de verf op de kleren droog is, krijg je hem er moeilijk weer uit.

Je kunt proberen de verf er met je vingernagels af te krabben. Als dit niet werkt, kun je een suikeroplossing gebruiken om de kleur uit de stof te wrijven. Meng water met grove suiker en smeer het op je kleren.

Je kunt ook een beetje haarlak op de opgedroogde verf spuiten, vijf minuten wachten en dan afwassen met lauw water.

Werkkleding of oude kleren zijn beslist aan te bevelen voor het volgende schilderklusje om vlekken te voorkomen.

Welke verfroller heb ik nodig voor muurverf?

Niet elke verfroller is geschikt voor elke verflaag. Bij het kiezen van een verfroller moet je eerst denken aan de grootte van het oppervlak dat je wilt schilderen. Als je een muur schildert, moet je een grote verfroller gebruiken. Voor hoeken en randen is een kleine verfroller geschikt.

Je kunt het gemakkelijker maken om iets hogere muren te schilderen door een extra telescoopstok als verlengstuk te kopen. Voor een speciale verfbeurt kun je verschillende patroonrollers gebruiken die bij het aanbrengen een effect geven.

Wandfarbe-2

Kortpolige rollers zijn het best voor gladde oppervlakken. Het gebruik van een telescopische stok maakt het gemakkelijker om hoge muren te schilderen.
(Image source: Theme Photos / unsplash)

De afzonderlijke verfrollers zijn er in verschillende materialen. Een verfroller van lamsvel is van hoge kwaliteit en duur. Het is echter een investering op lange termijn die het schilderen gemakkelijk zal maken.

Kortpolige walsen zijn het best te gebruiken voor gladde oppervlakken en langpolige walsen zijn bijzonder geschikt voor wanden met structuur. Je kunt kiezen tussen polyamide en acryl rollen. Gebruik een veloursroller voor verven op oplosmiddelbasis, die meer waterig neigen te zijn.

Tal van bouwmarkten en online winkels verkopen verschillende verfrollers. Het is het beste om ze samen met de muurverf te kopen.

Wat zijn de alternatieven voor muurverf?

Je kunt je woonruimte verfraaien met muurverf of op andere manieren. We zullen vier alternatieven voor conventionele verf beschrijven.

Typ Beschrijving
Tapete Er zijn veel soorten behang op de markt. Van eenkleurig behang tot behang met een bijzondere metallic look. Er zijn ook mooie behangsoorten met textuur die je muur een driedimensionaal effect geven.
foto’s / canvas Foto’s van verschillende afmetingen of een XXL canvas kunnen je muur ook een nieuwe look geven. Je kunt ze gemakkelijk online bestellen en bij je thuis laten bezorgen.
Stenen muur Door rustieke natuurstenen of bakstenen stenen op de binnenmuur te gebruiken krijgt je kamer een heel nieuwe stijl. Dit alternatief vergt meer inspanning en is duurder dan de andere opties.
Houten muur Net als stenen is het bekleden van de muur met hout een elegant alternatief voor muurverf. Deze houten gevelstenen zijn betrekkelijk gemakkelijk te plaatsen.

Deze alternatieven brengen verschillende kosten en arbeidskrachten met zich mee. Afhankelijk van de stijl van de kamer kan de ene optie geschikter zijn dan de andere. In elk geval geven alle opties je huis een unieke uitstraling.

Beeldbron: 123branex/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies