Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

57Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

112Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote muziekstandaard test 2022. Hier stellen we alle muziekstandaards voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste muziekstandaard voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een muziekstandaard wilt kopen.
De belangrijkste informatie in het kort

 • De muziekstandaard is bedoeld om je bladmuziek vast te houden terwijl je speelt. Het wordt vooral thuis gebruikt, maar is ook nodig als je in een orkest of band speelt. Gewone muziekstandaards kunnen twee tot drie A4 pagina’s naast elkaar bevatten.
 • Er zijn een groot aantal verschillende modellen, die variëren in grootte, gewicht en materiaal. Er zijn ook sierlijk versierde muziekstandaards van hout, die als decoratie in de huiskamer gebruikt worden omdat ze zwaar zijn en niet erg mobiel
 • Sommige muziekstandaards worden ook gebruikt bij koorrepetities. Vooral als je repeteert met veel bladmuziek, houden muziekstandaards alles gesorteerd en is het gemakkelijker om op de standaard aantekeningen te maken dan op je schoot.

Muziekstandaards: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een muziekstandaard koopt

Waar heb je de muziekstandaard voor nodig ?

Als je zeker weet dat je je muziekstandaard alleen thuis zult gebruiken en dat je hem nooit hoeft op te bergen, is een vaste muziekstandaard ook een goed idee. In grote woonkamers is een muziekstandaard ook heel geschikt als decoratief element, dat soms op een iets andere manier gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor zelfgeschilderde foto’s of boeken. De opvouwbare versie is meer geschikt voor wie zijn muziekstandaard in een lade wil opbergen of mee wil nemen naar orkestrepetities.

Ook als je niet lang kunt oefenen, bijvoorbeeld vanwege een blessure, of als je de ruimte in je flat soms voor iets anders nodig hebt, raden we de opvouwbare muziekstandaard aan. Je kunt hem eenvoudig klein opvouwen en in een kast of lade leggen en hem pas weer uitpakken als het nodig is. De meeste muzikanten willen vroeg of laat ergens anders muziek maken dan thuis. Daarom is het zinvol om een opvouwbare muziekstandaard te kopen als je thuis een vaste muziekstandaard hebt.

Hoeveel kost een muziekstandaard?

De prijs hangt vooral af van het materiaal van de muziekstandaard. Als je een eenvoudige opvouwbare muziekstandaard zoekt, kun je het geluk hebben er een te vinden in het eencijferige euro segment. Zo’n model is beslist betaalbaar voor iedereen. Maar er zijn ook sierlijke muziekstandaards in sjieke ontwerpen, waarvoor je enkele honderden euro’s kunt uitgeven. Voor dagelijks gebruik zijn de goedkope opvouwbare muziekstandaards echter heel toereikend.

Welke muziekstandaards zijn geschikt voor kinderen?

In principe is bijna elke muziekstandaard geschikt voor kinderen. Omdat muziekstandaards in hoogte verstelbaar zijn, zijn zelfs de standaard modellen geschikt voor kinderen. De muziekstandaard groeit als het ware met het kind mee. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een muziekstandaard te kiezen in de lievelingskleur van het kind. Kinderen vinden het ook leuk om hun muziekstandaard te versieren met kleuren en stickers. Als het nodig is, moet je ervoor zorgen dat alles verwijderd kan worden zonder resten achter te laten.

Maar als de coating erg stevig is, kunnen de metalen muziekstandaards ook gemakkelijk met schoonmaakmiddelen behandeld worden. Als je een oude opvouwbare muziekstandaard hebt en hem aan je kind wilt doorgeven, moet je er zeker van zijn dat er geen gevaar voor verwonding is. Bij de oudere modellen zijn de schroeven vaak wat ingewikkelder en is het gemakkelijker om een vinger af te knellen. In dit geval moet je overwegen of het de moeite waard is een nieuwe muziekstandaard te kopen. Meestal is het echter voldoende om je kind te wijzen op de “probleemschroeven”.

Welke accessoires zijn er voor muziekstandaards?

Er zijn een aantal producten die samen met de muziekstandaard gebruikt kunnen worden. Niet absoluut noodzakelijk, maar wel erg praktische en soms grappige cadeau-ideeën als aanvulling op de muziekstandaard – we hebben er hier een paar voor je verzameld: Erg populair zijn potloden die omsloten zijn door een kleine magneet en zo op de muziekstandaard blijven zitten zonder eraf te vallen. Ze zijn erg praktisch want er raken geen potloden meer kwijt. Bovendien voorkomen ze, vooral bij orkestrepetities, het hinderlijke geluid als ze van de muziekstandaard vallen omdat je door de noten aan het bladeren bent.

En ze zijn beslist een blikvanger! Natuurlijk is het ook zinvol om een opberg- en transporttas voor de muziekstandaard te kopen. Er zijn ook grotere plastic clips die je kunt gebruiken om de bladzijden van het notitieboek aan de muziekstandaard te bevestigen. Dit kan heel praktisch zijn, want vooral nieuwe schriften laat je niet gauw open liggen; en je bent ook beschermd tegen wegwaaiende notities bij openluchtconcerten op winderige dagen. Voor orkestspelers of mensen die graag ’s avonds muziek maken zijn ook muziekstandaardlampen interessant. Deze bureaulampjes worden eenvoudig met een clip aan de bovenrand van het bureau bevestigd.

Wist je dat in een orkest elk lid zijn eigen muziekstandaard heeft? Omdat het de bedoeling is dat iedereen verschillende noten speelt, moet iedereen zijn eigen muziekstandaard hebben. Alleen zo kunnen de verschillende stemmen harmonieus samenspelen. Ook is het spelen aangenamer als iedereen zijn eigen stand heeft voor zijn score.

Andere producten die bij muziekstandaards horen zijn gemakkelijk te installeren bekerhouders of opbergdozen voor potloden, gummen of instrumentale accessoires zoals de demper voor snaarinstrumenten.

Een muziekstandaard moet je bladmuziek comfortabel vasthouden, maar ook gemakkelijk te vervoeren zijn. (Image source: pixabay.com / Leo_65)

Besluit: Welke soorten muziekstandaards zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen de volgende muziekstandaards

 • Opvouwbare muziekstandaards
 • Vaste muziekstandaards
 • Orkestmuziekstandaards
 • digitale muziekstandaards
 • Tafelmuziekstandaards

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de muziekstandaard te vinden die het beste bij je past.

Opvouwbare muziekstandaards

Opvouwbare muziekstandaards zijn heel klein als ze opgevouwen zijn, zodat je ze heel gemakkelijk mee kunt nemen naar bijvoorbeeld orkestrepetities. Als je langere tijd niet oefent, kun je de standaard gewoon in een kast opbergen. Muziekstandaards die ingeklapt kunnen worden zijn vaak minder stabiel omdat ze gemakkelijk omvallen. Bovendien kun je niet zo goed aantekeningen maken op afzonderlijke vellen papier. Opvouwbare muziekstandaards zijn meestal gemaakt van gekleurd metaal in allerlei kleuren (zwart, wit, rood, geel, blauw, groen, roze, enz.). Gekleurde muziekstandaards zullen minder snel met elkaar verward worden, maar soms kun je ze niet gebruiken bij concerten, bijvoorbeeld als orkesten gelijkmatig zwarte muziekstandaards nodig hebben. Hoe dan ook, het is altijd aan te raden er een klein naamplaatje of een gekleurd lint aan te bevestigen als herkenningsmiddel. Als je het nog iets persoonlijker wilt maken, kun je ook je naam laten graveren.

Voordelen
 • Klein formaat
 • Zeer mobiel
 • Goedkoop
Nadelen
 • Enigszins instabiel
 • Niet erg decoratief
 • Je kunt er niet goed op schrijven

Vaste muziekstandaards

De niet-opvouwbare, vaste muziekstandaards zijn alleen in hoogte verstelbaar, maar je kunt het bovenste deel, het muziekblad, niet opklappen. Ze nemen daardoor veel plaats in en zijn moeilijk te vervoeren. Anderzijds zijn ze in het westen stabieler en is het gemakkelijker om aantekeningen in de bladmuziek te maken, vandaar dat ze vooral in orkesten en andere ensembles gebruikt worden.

Voordelen
 • Stabiliteit
 • Ontwerp
 • Goed om aantekeningen te maken op afzonderlijke muziekbladen
Nadelen
 • Onhandig
 • Zwaar
 • Veel plaats nodig

Orkestmuziekstandaards

Er zijn zogenaamde orkestmuziekstandaards speciaal voor dirigenten. Ze hebben extra zij-elementen die uitgeklapt kunnen worden, zodat er plaats is voor nog meer lakens naast elkaar. Zo kan de dirigent meer bladmuziek voor zich neerleggen en alles in het zicht hebben. Dit type muziekstandaard is vaak van hout gemaakt.

Voordelen
 • Stabiliteit
 • Ontwerp
 • Veel ruimte voor bladmuziek
Nadelen
 • Onhandig
 • Zwaar
 • Veel ruimte nodig

digitale muziekstandaards

Voor liefhebbers van technologie en ervaren beroepsmusici is de digitale muziekstandaard ook interessant: het is min of meer een mengeling van muziekstandaard en tablet PC waarop de bladmuziek in A4 formaat kan worden uitgestald. Dit betekent dat je niet zoveel “analoge” muziekboeken hoeft mee te nemen. Maar je bent ook afhankelijk van de levensduur van de batterij en moet er veel geld voor investeren.

Voordelen
 • Stabiliteit
 • Ontwerp
 • Geen analoge muziekboeken nodig
Nadelen
 • Zwaar
 • Duur
 • Beperkte levensduur van de batterijen

Tafelmuziekstandaards

Tafelmuziekstandaards zijn tamelijk klein en worden vooral gebruikt voor instrumenten die zittend bespeeld kunnen worden, zoals gitaar of blokfluit. Dit type muziekstandaard wordt echter niet vaak gebruikt omdat hij niet erg flexibel is. Ook hier is er de opvouwbare versie en de vaste, vaak van hout. In principe is het een muziekstandaard die niet het onderste deel met de in hoogte verstelbare stang heeft en dus gewoon op de tafel wordt gezet.

Voordelen
 • Klein
 • Handig
Nadelen
 • Niet erg flexibel

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om muziekstandaards te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om gitaarversterkers te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Mobiliteit
 • Stabiliteit
 • In hoogte verstelbaar
 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Grootte en gewicht

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een toestel op basis van de criteria te kopen of niet.

Mobiliteit

Zoals reeds gezegd zijn er opvouwbare en vaste muziekstandaards. De laatste zijn zwaarder en nemen meer ruimte in, zodat je ze niet zomaar in een tas kunt stoppen en meenemen, dus zijn ze minder mobiel. Opvouwbare muziekstandaards zijn kleiner en lichter, zodat zelfs kinderen ze gemakkelijk kunnen dragen.

Orkestmuziekstandaards zijn erg stabiel, maar moeilijk te vervoeren. (Image source: pixabay.com / genomen)

Stabiliteit

Opvouwbare muziekstandaards kunnen door hun geringe gewicht gemakkelijk omvallen. Dit is vooral vervelend bij groepsrepetities, als iemand vaak tussen de muziekstandaards door moet lopen. Zelfs een kleine stoot kan de muziekstandaard doen omvallen. Vaste muziekstandaards zijn veel stabieler, en daarom worden ze vaak door muziekscholen verstrekt voor instrumentale lessen of ensemble-repetities. Ook als je tijdens het musiceren veel aantekeningen maakt, is stabiliteit belangrijk voor je.

Omdat de opvouwbare muziekstandaards geen doorlopend oppervlak hebben, kun je er niet goed op schrijven als je alleen met losse bladen oefent. Het laken krijgt lelijke kreukels of zelfs gaten. Dit kan niet met de vaste muziekstandaards. Voor veel klanten is zo’n vaste muziekstandaard echter uit den boze vanwege de onpraktische afmetingen. Voor dagelijks gebruik van de opvouwbare muziekstandaard raden we daarom aan gewoon een boek of stevig notitieboek onder het muziekblad te leggen, zodat je er gemakkelijker op kunt schrijven.

Hoogteverstelbaarheid

Alle opvouwbare muziekstandaards en bijna alle vaste muziekstandaards zijn in hoogte verstelbaar. Dit betekent dat de muziekstandaards flexibel gebruikt kunnen worden, of je nu staand of zittend muziek speelt. Dit is ook heel praktisch omdat je geen nieuwe muziekstandaards voor kinderen hoeft te kopen als ze groter worden – de standaard groeit gewoon met ze mee.

Materiaal

Muziekstandaards zijn meestal gemaakt van metaal (vaak met een gekleurde coating) of hout. Hout ziet er eleganter uit, maar het is ook veel zwaarder en iets duurder dan de goedkopere metalen versie.

Design

De meest voorkomende muziekstandaard is de opvouwbare muziekstandaard in zwart of zilver. Als je het wat individueler wilt, kun je ook een andere kleur kiezen of er je naam in laten graveren. In het algemeen zijn de meeste muziekstandaards klassiek en eenvoudig.

Wist je dat sommige instrumenten geïntegreerde muziekstandaards hebben? Vooral toetsinstrumenten, waarbij je absoluut beide handen nodig hebt om te spelen, hebben een geïntegreerde muziekstandaard. Daartoe behoren bijvoorbeeld de piano of het orgel.

Grootte en gewicht

Een doorslaggevend criterium is de grootte en het gewicht van de muziekstandaard. Voor volwassenen moet de muziekstandaard een hoogte van ongeveer 1.20 meter bereiken, zodat het mogelijk is om staand te oefenen. Als je een muziekstandaard voor kinderen wilt kopen, hoef je nergens anders rekening mee te houden, want muziekstandaards kunnen ook ingesteld worden op een hoogte van 50 cm. Opvouwbare muziekstandaards zijn meestal ongeveer 40 cm lang als ze opgevouwen zijn, zodat ze gemakkelijk in een stoffen tas passen en heel gemakkelijk mee te nemen zijn. Het gewicht hangt natuurlijk af van de grootte en het materiaal. Als je een massief houten muziekstandaard wilt, moet je rekening houden met een relatief hoog gewicht. Kleine opvouwbare muziekstandaards wegen meestal ongeveer een kilo, soms een paar honderd gram minder.

Belangrijk: Als je een bijzonder licht model wilt kopen, let er dan op dat het niet te klein is!

Wetenswaardigheden over muziekstandaards

Hoe vouw je een muziekstandaard uit?

Het uitklappen van een muziekstandaard wijst zich betrekkelijk vanzelf: je hoeft alleen maar de schroeven een voor een los te draaien en de afzonderlijke delen uit te klappen. Er zijn ook een aantal verklarende video’s op YouTube.

Meer tips over het uitklappen van de muziekstandaard

 • Hoe verder de drie poten uit elkaar staan, hoe stabieler de muziekstandaard is – maar het is ook gemakkelijker voor iemand om erover te struikelen!
 • De gemakkelijkste manier om de muziekstandaard op te zetten is van beneden naar boven. Stel eerst de poten in, dan de hoogte, en klap pas als laatste het bovenste deel, de muziekstandaard, uit.
 • Werk nooit met te veel druk! Als je de afzonderlijke delen in de verkeerde richting drukt, kunnen ze verbuigen. Dit maakt het in elkaar zetten bij elke post een beetje moeilijker!

Kun je zelf muziekstandaards bouwen?

Voor gepassioneerde hobbyisten is er natuurlijk de mogelijkheid om zelf een houten muziekstandaard in elkaar te zetten. Er zijn veel verschillende instructies online te vinden. Als je snel een plaatsje nodig hebt om je bladmuziek op te zetten terwijl je speelt, omdat je wacht op de levering van je muziekstandaard – hebben we een paar creatieve noodoplossingen voor je

 • Zoek een plank op een geschikte hoogte. Je kunt je bladmuziek tegen een stapel boeken laten leunen.
 • Gebruik je prikbord om je bladmuziek op te spelden terwijl je oefent!
 • Als je geen prikbord hebt, plak dan je bladmuziek op de muur of een raam – maar zorg ervoor dat je het kunt verwijderen zonder resten achter te laten!

Beeldbron: pixabay.com / Bru-nO

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies