Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

63Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

119Verzamelde opmerkingen

Hoogwaardig naaigaren is een belangrijke basis voor elk naaiproject. Dit komt omdat de kwaliteit van het naaigaren een grote invloed heeft op het naairesultaat en de duurzaamheid. Slecht naaigaren kan uiteindelijk zelfs voor rommelig werk zorgen, want je ziet duidelijk knopen of een gebrekkige spanning.

Bovendien scheurt goedkoop garen vaker en kan het je uiteindelijk zelfs meer kosten door het verlies van materiaal dan de hoogwaardiger versie. Maar hoe herken je naaigaren van hoge kwaliteit? En voor welke stoffen moet je welk garen gebruiken? Als dit vragen zijn die je jezelf vaak stelt, dan ben je hier op de juiste plaats.

In onze grote naaigaren test 2022 bespreken we deze vragen in detail. We laten je ook kennis maken met verschillende naaigarens. Onze criteria zullen het je gemakkelijker maken de juiste draad voor je projecten te vinden.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Voor verschillende soorten stof zijn er ook overeenkomstige garens die het meest geschikt zijn om met de stoffen te werken. Een klosje garen van hoge kwaliteit kost je ongeveer twee euro.
 • Als je een klosje garen koopt, moet je niet alleen op de kleur letten, maar ook op de dikte van het garen. Zorg ervoor dat de bovenste en onderste draad steeds even dik zijn.
 • Een draad is niet alleen geschikt voor het verwerken of herstellen van bepaalde textielsoorten. Je kunt een naaigaren ook gebruiken om decoratieve en kleurrijke accenten aan je favoriete kledingstukken te geven.

Naaigaren: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je naaigaren koopt

Welk naaigaren is er verkrijgbaar?

Er zijn verschillende garens voor verschillende soorten stof. Naaigarens zijn van verschillende materialen gemaakt. De meeste draden zijn echter van polyester gemaakt. Je moet altijd naaigaren kiezen dat bij de stof past, dus gebruik katoenen garen voor katoenen stoffen. Zorg er ook voor dat je dezelfde draad gebruikt in de boven- en onderdraad.

Katoengaren

Katoengaren is, zoals de naam al zegt, gemaakt van katoen en is dus geschikt voor katoenen weefsels.

Naaigaren is er in verschillende kleuren en materialen. (Foto: PetraBlahoutova / pixabay.com)

Katoenen garens kunnen echter sneller scheuren omdat ze te weinig elasticiteit hebben. Er is ook gemerceriseerd katoenen garen dat vooraf met bijtende soda behandeld is. Dit maakt het garen glibberiger, gladder, glanzender en scheurbestendiger.

Polyestergaren

Polyestergaren is elastischer en dus ook beter bestand tegen sche uren dan katoengaren. Soms wordt het ook gemengd met katoenvezels. Er is ook zogenaamd “geheel naaiend” garen, dat ook van polyester gemaakt is. Dit garen is geschikt voor alle stoffen.

Andere soorten garen

Behalve katoen- en polyestergaren zijn er nog veel andere soorten garen. Hier zijn er een paar voor je op een rijtje gezet

 • Nylon garen laat geen water van buitenaf door en is daarom bijzonder geschikt voor weerbestendige of sportkleding
 • Viscose garen lijkt op katoengaren, maar is lichter en zachter
 • Borduurgaren bestaat uit licht glinsterende synthetische vezels en is geschikt voor machineborduurwerk
 • Knoopsgatgaren is dikker en scheurvaster en daarom ideaal voor reparatiewerk of stevige stoffen
 • Zijdegaren heeft een lichte glans, maar is ook heel delicaat en geschikt voor zijde
 • Metaalgaren bestaat uit metallische synthetische vezels, maar vereist een speciale naald
 • Fancy garen is een slijtvast garen van polyester en katoen om bijzondere accenten te leggen
 • Rubberdraad is een dunne, omhulde rubberdraad die meestal als klosdraad gebruikt wordt om rekeffecten te bereiken, bijvoorbeeld bij smokwerk
Naaigaren soorten Beschrijving
Katoenen garen Katoenen garen wordt, zoals de naam al zegt, van katoen gemaakt en is dus geschikt voor katoenen stoffen. Maar door het gebrek aan elasticiteit kunnen katoenen garens sneller scheuren. Er is ook gemerceriseerd katoenen garen dat eerder met natronloog behandeld is. Dit maakt het garen glibberiger, gladder, glanzender en scheurbestendiger.
Polyester garen Polyester garen is elastischer en dus ook beter bestand tegen scheuren dan katoengaren. Soms wordt het ook gemengd met katoenvezels. Er is ook zogenaamd “geheel naaiend” garen, dat ook van polyester gemaakt is. Dit garen is geschikt voor alle stoffen.
Nylon garen Laat geen water van buiten door en is daarom bijzonder geschikt voor weerbestendige of sportkleding.
Viscose garen Visueel lijkt het op katoengaren, maar het is lichter en zachter.
Borduurgaren Bestaat uit licht glinsterende synthetische vezels en is geschikt voor machinaal borduurwerk.
Knoopsgatgaren Is dikker en scheurvaster en daarom ideaal voor reparatiewerk of stevige stoffen.
Zijdegaren Heeft een lichte glans, maar is ook heel delicaat en geschikt voor zijde.
Metallic garen Bestaat uit metallic synthetische vezels, maar vereist een speciale naald.
Fancy garen Is slijtvast garen van polyester en katoen om bijzondere accenten te leggen.
Rubberdraad Is een dunne, omhulde rubberdraad die gewoonlijk als klosdraad gebruikt wordt om stretch-effecten te verkrijgen, bijvoorbeeld bij smokwerk.

Hoeveel kost naaigaren?

Als je kwaliteitsnaaigaren wilt, moet je iets meer betalen. Een enkel klosje garen van een bekende fabrikant kost ongeveer 2,50 euro. Er is ook goedkoper garen uit discounters. Je moet zien hoe je naaimachine ermee omgaat. Naaigaren sets zijn er in verschillende soorten. Ze verschillen in de keuze en het aantal naaigarens, en ook in lengte. Het is daarom moeilijk een gemiddelde prijs te geven. Reken echter op een bedrag tussen 35 en 65 euro.

De kwaliteit van het naaigaren speelt een grote rol. Goedkope garens scheuren sneller.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om naaigaren te vergelijken en te evalueren

Kleur

In principe zijn er geen grenzen aan je creativiteit en dus aan je kleurkeuze. Als je een hele reeks garenkleuren kiest, is het gemakkelijker om het juiste garen voor je stof te vinden.

Je kunt eenvoudig verschillende garens tegen de stof van je keuze houden en de ideale tint vinden. Als je meer discreet wilt zijn, is het zinvol garen te kiezen in dezelfde tint als de stof. Maar je kunt ook accenten leggen door een van de kleuren te kiezen die in gedessineerde stoffen vertegenwoordigd zijn.

Natuurlijk kun je ook contrasten creëren. Sommige stoffen zijn direct voorzien van een kleurnummer of kunnen bij de fabrikant aangevraagd worden. Dit kan het gemakkelijker maken de juiste draad te vinden. Naaigaren is meestal gemarkeerd met met welke kleurnummers ze goed combineren.

Om alle afkortingen op de verpakking van naaigaren te begrijpen, kun je online naaigaren nummertabellen vinden.

Thread count

Het is niet alleen de kleur die telt, maar ook de dikte van de draad. Zorg ervoor dat de boven- en onderdraad steeds even dik zijn. De dikte van de draad is vergelijkbaar met die van de naainaald: Hoe dikker je stof, hoe dikker de draad moet zijn. Omgekeerd moet voor fijne stoffen de draad heel dun zijn.

Wist je dat de aanduiding Nm 40 de dikte van de naaigaren aangeeft? Nm is een afkorting en betekent getal metrisch. Het betekent dat 40 meter van het garen 1 gram weegt. Op deze manier heeft het garen een looplengte van 4000 m bij 100 g of 2000 m bij 50 g. Hoe groter het getal op de klos garen, hoe dunner de stof.

De dikte van het garen verwijst naar de dikte van de draad. Hoe lager het getal, hoe dikker het garen. Dikte 30 is extra sterk en geschikt voor bekledingsstoffen, bijvoorbeeld. In vergelijking daarmee is dikte 50 maar middelmatig en ideaal voor veel kledingstukken.

Beeldbronnen: pixabay.com / Bruno Glätsch

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies