Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Naaien is weer in de mode gekomen. Of ze nu jong of oud zijn – veel mensen zouden graag een nieuwe hobby vinden waarin ze hun creativiteit kunnen uitleven. Anderen zijn al zo bedreven dat ze graag hun eigen kleding, tassen of andere voorwerpen ontwerpen als echte vakmensen. Bij het zoeken naar naaimachines op het internet stuit men op een opmerkelijk grote keuze. Dit kan tot verwarring leiden – vooral als je nog een echte beginner bent.

Met onze naaimachine test 2022 laten we je zien waar je op moet letten als je een naaimachine koopt. We gaan dieper in op de verschillende soorten naaimachines, die allemaal verschillende doeleinden hebben, en de belangrijkste criteria om bij de aanschaf rekening mee te houden. We beantwoorden de meest gestelde vragen, zodat je weet welke naaimachine je moet kiezen en hoe je hem moet gebruiken om goede resultaten te krijgen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Naaimachines zijn uitgerust met een wisselend aantal steeksoorten. Afhankelijk van de kwaliteit en complexiteit kunnen ze tussen de 10 en 200 steekprogramma’s hebben. Met de verschillende soorten steken en steekvoetjes kun je verschillende zomen of patronen op verschillende stoffen naaien.
 • Er zijn verschillende soorten naaimachines die je voor verschillende naaiprojecten kunt gebruiken. Voordat je een naaimachine koopt, moet je weten wat je wilt naaien en welk type naaimachine bij je zou kunnen passen.
 • Afhankelijk van het soort naaiwerk dat je wilt doen, kunnen beginners beter een goedkope of tweedehands naaimachine kopen, terwijl gevorderden en professionele naaisters beter een duurdere en echt goede kwaliteit naaimachine kunnen kopen.

Naaimachines: Onze selectie

Naaimachines kopen en beoordelingscriteria

Je zult bij je zoektocht naar naaimachines gemerkt hebben dat er veel verschillende soorten naaimachines zijn. Om je te helpen beslissen welke voor jou de juiste is, willen we de verschillende koopcriteria wat meer in detail uitleggen.

Hier zijn vijf criteria om je te helpen de vele verschillende naaimachines te vergelijken:

We zullen elk van de bovenstaande criteria nader toelichten, zodat je weet waar je op moet letten als je een naaimachine koopt, of welke criteria voor jou belangrijk zijn.

Steektype

Bij het zoeken naar een naaimachine heb je misschien in de productbeschrijvingen opgemerkt dat de naaimachineprogramma’s met een bepaald aantal steeksoorten geleverd worden. Het aantal kan sterk variëren – naaimachines kunnen tussen de 10 en 200 steekprogramma’s hebben. Afhankelijk van hoe ingewikkeld je je naaimachine wilt hebben, gaan de prijzen omhoog met de steekprogramma’s.

Hier zijn een paar voorbeelden van steekprogramma’s die de meeste naaimachines meestal hebben

 • Lockstitch: Deze steek is standaard op elke naaimachine. De rugsteek is een rechte steek die het vaakst gebruikt wordt. Quilten’ betekent niets anders dan een rechte lijn naaien, daarom wordt de rugsteek ook wel een rechte steek genoemd. Veel kinderen leerden deze steek met de hand toen ze op school zaten. Met de naaimachine is de rugsteek echter nog steviger dan met de hand, omdat beide klosjes, dus boven- en onderdraad, gebruikt worden. De stiksteek wordt gebruikt om twee stoffen aan elkaar te naaien.
 • Dubbele steek: Een dubbele steek is een naad met twee averechte steken naast elkaar. De naad wordt ook wel een rechts-links naad genoemd omdat hij twee stoffen naast elkaar aan elkaar naait. Hiervoor heeft de naaimachine de instelling van een tweelingnaald. T-shirts, bijvoorbeeld, worden vaak afgewerkt of ‘omgezoomd’ met een dubbele naad aan de zoom – dit betekent gewoon dat de rand van een stof zo wordt afgewerkt en genaaid dat hij niet rafelt.
 • Zigzagsteek: De zigzagsteek, zoals de naam al zegt, naait de draad in een zigzagsteek. Enerzijds wordt de zigzagsteek gebruikt om een zoom af te werken, zodat de stof aan de rand niet gaat rafelen. Anderzijds wordt het vaak gebruikt om twee stoffen aan elkaar te naaien. De steek maakt de naden steviger. Het is geschikt voor beginners, vooral bij het werken met rekbare stoffen.
 • Blindzoomsteek: De blindzoomsteek zit ook op veel naaimachines. Het naait de stoffen aan de binnenkant van de zoom aan elkaar, zodat de draad niet zichtbaar is. Je hebt echter wel een blinde steekvoet nodig als accessoire voor je naaimachine. Dit moet er meestal bij zitten als je een naaimachine koopt met een blindsteekvoetprogramma.
 • Knoopsgatsteek: Het is heel praktisch als naaimachines uitgerust zijn met een knoopsgatsteek. Een knoopsgatsteek ziet er met een naaimachine veel netter uit dan met de hand en je bespaart veel tijd. Voor kledingstukken als broeken of hemden is een naaimachine met knoopsgatsteek heel handig. Er zijn veel verschillende soorten knoopsgaten, zoals het standaard knoopsgat, het ronde knoopsgat, het oogknoopsgat met bartack en het elastische knoopsgat – je ziet ze bij de programmakeuze. Je hebt ook een apart voetje nodig voor de knoopsgatsteek.
 • Artistieke en decoratieve steken: Deze steken zijn geschikt voor artistieke versieringen en appliqués. Verschillende vormen en patronen, zoals cirkels, ruiten, driehoeken, bloemen, bladeren, sterren, enz. worden op de stof genaaid. Er is een zeer ruime keuze aan patronen, die waarschijnlijk van naaimachine tot naaimachine verschilt. Er zijn ook de satijnsteken, die een soortgelijke functie hebben – deze lijken minder op fijne versieringen met rechte steken, en meer op borduurwerk, dat vlakkere vormen op de stof afbeeldt.

De hierboven opgesomde steken zijn natuurlijk maar een ruwe selectie van de standaardsteken die de meeste naaimachines moeten hebben. Er zijn veel meer steken – dus voordat je een naaimachine koopt, lees je de produktbeschrijving aandachtig om te zien of de steek die je nodig hebt bij de instellingen inbegrepen is.

Steeklengte en steekbreedte

Tot de steeksoorten behoren in het stekenprogramma van de naaimachine ook de steeklengte en de steekbreedte. Deze punten moeten in het stekenprogramma van elke naaimachine opgenomen worden. In het volgende zullen we uitleggen wat deze twee termen betekenen

 • Steeklengte: Met steeklengte wordt de lengte van een draad met een rechte steek bedoeld voordat de volgende steek komt. Dit betekent dat een korte steeklengte veel steviger is dan een lange; hoe meer je in de stof steekt, hoe strakker je de stoffen die je aan elkaar wilt naaien uiteindelijk zult naaien. Als je maar een paar keer insteekt, is de naad natuurlijk niet zo veerkrachtig, omdat er niet zo veel steken zijn om de stoffen bij elkaar te houden. De langere steeklengte wordt gebruikt voor dikkere stoffen, de kortere steeklengte voor dunnere stoffen.
 • Steekbreedte: Met steekbreedte wordt de breedte van steken bedoeld, zoals zigzagsteken. In het programma van je naaimachine moet je de steekbreedte instellen die je wilt hebben bij het bewerken van je stof. Dit varieert van de soort stof; voor rekbare en dunne stoffen kan de steekbreedte klein zijn, want ook een geringe steekbreedte kan de stof goed bij elkaar houden. Voor iets dikkere en minder buigzame stoffen is een bredere steekbreedte aan te bevelen, zodat de stoffen ook goed aan elkaar genaaid kunnen worden.

Naaivoet

Zoals al gezegd bij de steeksoorten, is er voor bijna elke steeksoort een speciale naaivoet. De ‘voet’ is gewoon het kleine metalen deel dat de stof op zijn plaats houdt terwijl de naaimachine er met naalden doorheen naait. Afhankelijk van de soort steek kan de naaivoet er heel anders uitzien en van verschillend materiaal gemaakt zijn, zoals plastic of teflon.

Naaimachines horen met bepaalde standaardvoetjes geleverd te worden.

Bij elke naaimachine horen standaardvoetjes die het vaakst gebruikt worden. Als een naaivoet niet verkrijgbaar is, kun je die als reserveonderdeel kopen, bijvoorbeeld bij Amazon. Ga daarom, voordat je een naaimachine koopt, na of de voetjes die je nodig hebt er ook bij zitten.

Een speciale naaivoet die aangepast is aan de soort steek zorgt ervoor dat de naad zo elegant en netjes mogelijk genaaid wordt. In de volgende tabel zie je enkele van de meest voorkomende naaivoeten die bij elke standaard naaimachine horen:

Voettype Beschrijving
Rechte steekvoet Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende en meest gebruikte naaivoet, die gebruikt wordt voor gewone rechte steken.
Blindzoomvoet Dit is een voet voor een blindzoomsteek die niet te zien is als je aan één kant naait.
Knoopsgatvoet Met deze voet kun je netjes en snel knoopsgaten in stoffen naaien.
Satijnsteekvoet Het heeft een afgeronde onderkant zodat bijzonder fijne stoffen, zoals satijn, voorzichtig genaaid kunnen worden.

Behalve de hierboven genoemde standaard naaivoeten zijn er nog ontelbare andere. Als een naaivoet niet bij je naaimachine wordt geleverd, let er dan op dat je bij andere naaivoeten de naaivoeten koopt die bij je naaimachine passen. Deze zijn meestal van hetzelfde merk of dezelfde fabrikant.

Om de naaivoet van je naaimachine te verwisselen, raadpleeg je de gebruiksaanwijzing van elke naaimachine.

Snelheid

Het zou praktisch zijn als je nieuwe naaimachine een snelheidsregelaar heeft. Als je een beginner bent, zal het je gemakkelijker afgaan als je de snelheid in het begin wat kunt afremmen. Met wat meer oefening kun je dan zelf bepalen hoe snel je de snelheid van de naaimachine wilt instellen.

Bij dikkere of tere stoffen is het meestal gemakkelijker om met een langzamer tempo te naaien. Deze stoffen zijn uitdagender dan bijvoorbeeld stretch jersey stoffen.

Het zou vooral goed zijn als de naaimachine verschillende snelheidsinstellingen had. Zo kun je de volgende keer dat je naait, verdergaan in precies de snelheid waarmee je vertrouwd bent geraakt. Zo kun je stap voor stap verhogen en de snelheid aanpassen zoals het je uitkomt om nette naairesultaten te krijgen.

Voor iets dikkere of delicate stoffen is het meestal gemakkelijker om met een langzamer tempo te naaien.

Volume

Als je een naaimachine koopt, let er dan op dat je een fabrikant kiest die ook aandacht besteedt aan het geluidsniveau van de naaimachine. Omdat bekend is dat lawaai een belangrijke stressfactor is, is het beter dat je een stiller model kiest.

Omdat lawaai een belangrijke stressfactor is, is het beter dat je een stiller model kiest.

De nieuwere en modernere modellen zijn meestal uitgerust met een bediening die stil naaien mogelijk maakt. Deze naaimachines zijn uitgerust met een zogenaamde roterende haak. Met 65 decibel is een standaard naaimachine bij het wassen iets luider dan een wasmachine, wat op den duur wat hinderlijk kan zijn.

Dus als je een machine zoekt, let er dan op dat het volume voor de fabrikant een van de belangrijke criteria is. Zo kun je op zondag of ’s avonds laat naaien zonder je zorgen te maken over klachten van je buren.

Besluit: Welke soorten naaimachines zijn er en welke is geschikt voor mij?

Omdat niet alle naaimachines hetzelfde zijn, en er mettertijd steeds nieuwere en modernere modellen op de markt komen, willen we je kennis laten maken met de verschillende soorten naaimachines. We hopen dat dit je helpt een naaimachine te vinden die past bij je verwachtingen en toekomstige naaiprojecten.

Art Pro Contra
Naaimachine voor beginners goedkoop, ongecompliceerd, gemakkelijk te gebruiken, perfect voor beginners of hobbynaaisters beperkte selectie naaiprogramma’s, slechtere kwaliteit
Naaimachine voor kinderen gemakkelijk te gebruiken, goedkoop, veilig beperkte selectie naaiprogramma’s, meer bedoeld als speelgoed
Overlock naaimachine geschikt voor stofrand, verfraait de rand, voor hobbynaaisters of professionals beperkt tot één soort steek
Computer naaimachine voor professionals, kan voorgeprogrammeerd worden, doet ingewikkeld en gecompliceerd naaiwerk bij fouten en problemen moeten deskundigen helpen
Vilten naaimachine hx voor professionals, is gespecialiseerd in vilten, werkt nauwkeurig iets luider dan de klassieke naaimachine
Vrije arm naaimachine h voor ronde kledingstukken zoals mouwen, broekspijpen, zakken, doet diverse naaiwerkjes zwaarder dan de klassieke naaimachine
Industriële naaimachine hx voor constant gebruik, complex stekenprogramma, voor grotere producties, krachtig neemt veel ruimte in beslag
Utility naaimachine goedkoop, veel functies, grote keuze goedkope modellen missen veel functies

In het volgende zetten we de voor- en nadelen van de verschillende soorten naaimachines op een rij, zodat je weet waar je bij je zoektocht naar moet zoeken.

Nähmaschine für Anfänger

Naaimachine voor beginners

Als je een echte beginneling bent als het op naaien aankomt, raden we je aan een naaimachine voor beginners te zoeken. Een naaimachine voor beginners is veel goedkoper dan een naaimachine met een ingewikkeld naaiprogramma voor gevorderden of professioneel naaiwerk.

Als beginner sta je er niet om bekend veel geduld te hebben, want je wilt snel leren hoe een naaimachine werkt. Daarom raden we je aan niet meteen een te ingewikkelde naaimachine te kopen. Een beginnersnaaimachine kopen bespaart je niet alleen geld, maar ook een hoop frustratie als je ontdekt dat naaien niets voor je is.

 • Voordelen
  • gemakkelijk te gebruiken
  • perfect voor beginners of hobbynaaisters
  • relatief goedkoop in aanschaf
  Nadelen

  beperkte selectie naaiprogramma”s

 • sommige goedkope producten zijn van slechte kwaliteit

De beginnersnaaimachine is over het algemeen gemakkelijk te gebruiken. Ondanks zijn eenvoud moet je er toch voor zorgen dat je een naaimachine van goede kwaliteit koopt en niet de goedkoopste. Een eerste gevoel van prestatie is heel belangrijk voor de latere motivatie, dus de naaimachine mag geen fouten maken of de stof lelijk aan elkaar naaien, ondanks zijn beginnersstatus.

Zelfs onder de beginnende naaimachines zijn er die een breed scala aan programma’s bieden. Zo is de automatische knoopsgat-optie heel handig, omdat je niet zelf met de hand het garen hoeft in te rijgen.

Tot de bekendste merken naaimachines voor beginners behoren de Singer en Brother naaimachines. Deze zijn ook voor een goede prijs verkrijgbaar met veel nuttige accessoires voor beginners.

Als je je nieuwe naaimachine koopt, zit er meestal een gebruiksaanwijzing bij die voor beginners ontworpen is. Zo ben je goed toegerust voor je nieuwe hobby.

Kindernähmaschine

Kindernaaimachine

Ook kinderen krijgen de kans hun naaitalent al op jonge leeftijd te ontdekken en op speelse wijze naaiprojecten te realiseren. Omdat een klassieke naaimachine natuurlijk te groot en te gevaarlijk is voor de kleintjes, hebben fabrikanten een paar modellen ontworpen speciaal voor kinderen van de lagere schoolleeftijd. Met deze modellen krijgen belangstellende kinderen ook de gelegenheid om al vroeg vertrouwd te raken met naaien.

 • Voordelen
  • gemakkelijk te gebruiken
  • relatief goedkoop in aanschaf
  • gedeeltelijk volledig operationeel
  • veilig in gebruik
  Nadelen

  beperkte selectie naaiprogramma”s

 • meer als speelgoed bedoeld, en niet echt functioneel

Als je een naaimachine voor je kind zoekt, is er weer een ruime keuze aan verschillende leveranciers. Zoek eerst uit wat je met de naaimachine voor je kind wilt doen. Heeft je kind liever breien dan borduren of moet het een quiltmachine zijn? De markt biedt heel specifieke producten voor kinderen. Het is belangrijk dat je weet wat je kind leuk vindt om te doen.

Voor de allerkleinsten zijn er ook kindernaaimachines. Deze zijn echter alleen bedoeld als speelgoed en zijn niet volledig functioneel. Naast operationele modellen zoals die van het merk Babysnap zijn er speelgoed naaimachines van de fabrikanten Spin Master of Theo Klein.