nachtzicht
Laatst bijgewerkt: 09-11-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

In veel actiefilms zie je soms spannende beelden van geheime agenten die nachtkijkers gebruiken. Veel mensen vragen zich vaak af of het echt mogelijk is om in het donker te zien. Jazeker! Met de juiste apparatuur is het mogelijk om een persoon tot 200 meter verderop te zien staan, zelfs op een bewolkte nacht zonder maanlicht.

De afgelopen jaren worden nachtkijkers steeds meer gebruikt en zijn ze niet meer beperkt tot het militaire domein. Ook zijn ze een stuk goedkoper geworden. Ze worden gebruikt in de veiligheidssector, in de nachtnavigatie, voor research, bij de observatie van nachtdieren en zelfs voor recreatieve activiteiten zoals airsoft.
Belangrijk om te weten

 • Nachtzichttechnologie is vrij recent en vindt zijn oorsprong in de militaire- en veiligheidssector.
 • De nachtkijkers vangen en versterken het omgevingslicht als het donker is, en kunnen zeer scherpe beelden leveren.
 • Bij de keuze van een nachtzichtapparaat is het belangrijk om goed te weten waar je het voor gaat gebruiken en te kijken naar aankoopcriteria zoals de resolutie en het type batterijen.

Onze selectie: De beste nachtkijkers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste nachtkijkers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Eerdere Aanbevelingen

De beste analoge nachtkijker

De Bresser Night Spy 3×42 is een restlichtversterker van de eerste generatie. De nachtkijker heeft 3-voudige vergroting en brengt het restlicht goed over naar het elektronische scherm. De stroomvoorziening wordt geleverd door een batterij.

Een geïntegreerde statiefaansluiting maakt het mogelijk de kijker op een (foto)statief te plaatsen. Met behulp van de infraroodstraler kan bijgelicht worden. Inclusief heuptas en batterij.

De beste digitale nachtkijker

Deze 3×20 digitale nachtkijker van Bressers 3×20 heeft een groot display en de mogelijkheid om met beide ogen te kijken. Dit geeft een hoog niveau van observatiecomfort.

Door het digitale ontwerp is het ongevoelig voor overstraling. Met de infrarood verlichting kun je zonder problemen in volledige duisternis zien. De accu kan opgeladen worden met de meegeleverde USB-kabel.

De beste HD dag/nachtkijker met Wifi

De Luna Optics LN-DB60-HD is een digitale compacte lichtgewicht kijker, die niet alleen s’nachts, maar ook overdag kunt gebruiken en die je met Wifi kunt verbinden. Met dit apparaat kun je HD-opnames in real-time bekijken, opnames starten en stoppen en downloaden.

Je kunt kiezen uit infrarood, nightvision green en black/white. In volledige duisternis kun je tot wel 200 meter kijken en personen van elkaar onderscheiden. De kijker is waterbestendig, maar het wordt afgeraden deze tijdens hevige regenval te gebruiken. Inclusief USB stick, batterijen en oplader.

Shopgids: Alles wat je moet weten over nachtkijkers

Het is een goed idee dat je voordat je een nachtkijker koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

een nachtkijker dragen

Nachtzichttechnologie is vrij recent en vindt zijn oorsprong in de militaire- en veiligheidssector.
(Bron: Petrushko: 134466974/ 123rf.com)

Wat zijn nachtkijkers precies?

Nachtkijkers worden ook wel restlichtversterkers genoemd omdat zij het restlicht uit hun omgeving van maanlicht, sterren of infrarood licht halen wat door de lens naar binnen komt. Hierdoor kun je zien in omstandigheden waarbij dat normaal gesproken niet mogelijk is voor het menselijk oog, en kunnen ze zelfs in de slechtste omgevingsomstandigheden hele duidelijke beelden afleveren.

Hoe werkt een nachtkijker?

Conceptueel is de werking van de nachtkijkers niet al te ingewikkeld. Hier laten we het in het kort zien:

 1. Nachtkijkers hebben een conventionele lens die de fotonen die het bestaande nachtlicht vormen verzamelt en ook een deel van het licht van het nabijgelegen infrarood opvangt.
 2. Wanneer deze fotonen in de versterkerbuis van de zoeker komen, worden ze omgezet in elektronen. Deze elektronen gaan dan door de buis die andere elektronen uit hun atomen vrijgeeft, waardoor hun aantal met duizenden wordt vermenigvuldigd. Hiervoor wordt een microkanaalplaat, ook wel MCP genoemd, gebruikt.
 3. Vervolgens worden de elektronen via een elektrochemisch proces door een fosforfilter geleid, dat ze in licht omzet.
 4. Tot slot wordt een beeld getoond, meestal in lichtgroen, van wat er in het donker verschijnt. Dit beeld is direct te zien door het kijkglas of door middel van een elektronisch display.

Wist je dat de Duitse, Amerikaanse en Britse legers al tijdens de Tweede Wereldoorlog infraroodvizieren in sommige van hun geweren gebruikten?

Waar worden nachtkijkers voor gebruikt?

Nachtkijkers hebben een grote verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden en toepassingen. Bovendien zijn deze de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Dit zijn de belangrijkste ervan:

 • Militair gebruik: Ze kunnen monoculair zijn, gemonteerd op een wapen of als vizier in de vorm van een bril. Ze bieden een belangrijk voordeel bij gevechten of nachtelijke aanvallen. Het is zonder twijfel de meest bekende toepassing ervan.
 • Voor excursies: Ze zijn een uitstekend hulpmiddel voor nachtelijke natuurexcursies.
 • Voor de observatie van de fauna: Ze zijn fundamenteel om de fauna te observeren, te fotograferen en te filmen, vooral van nachtdieren.
 • Voor beveiliging: Niet alleen bewakingscamera’s beschikken over nachtzichtsystemen, maar ook in bepaalde instellingen kunnen de bewakers zelf gebruik maken van nachtkijkers.
 • Voor de bosbescherming: Ze kunnen worden gebruikt om stropers op te sporen.
 • Voor de zeevaart en maritieme veiligheid: Ze worden gebruikt om de veiligheid van vaartuigen tijdens de nachtelijke activiteiten te verbeteren en zelfs om mogelijke botsingen te voorkomen. Bovendien zijn ze van grote hulp bij zoek- en reddingsacties op zee.
 • Voor recreatief gebruik: Veel airsoft-spelers gebruiken de goedkopere modellen voor hun nachtgames.

Wat zijn de voor- en nadelen van nachtkijkers?

Nachtzichtsystemen bieden enkele belangrijke voordelen die in overweging moeten worden genomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze steeds meer gebruikt worden.

Voordelen
 • Ze zijn eenvoudig te gebruiken.
 • Ze leveren hele scherpe beelden.
 • Ze hebben vele toepassingen.
 • Met sommige ervan kun je ook fotograferen en filmen.
 • Ze zijn licht en makkelijk te vervoeren.
Nadelen
 • Sommige modellen kunnen duur zijn.
 • De duurzaamheid van de batterijen kan beperkt zijn.

nachtzicht foto

Nachtkijkers vangen en versterken het omgevingslicht als het donker is, en kunnen zeer scherpe beelden leveren.
(Bron: Nightman1965: 35225799/ 123rf.com)

Welke generaties van nachtkijkers zijn er?

Als we het over nachtzichtapparatuur hebben, verwijzen we meestal naar de generatie waartoe ze behoren, omdat de prestaties die ze bieden daar grotendeels van afhangen.

 • Eerste generatie: Dit is natuurlijk de meest eenvoudige qua eigenschappen, zoals beeldkwaliteit, maar ze zijn dan ook wel goedkoper. Ze hebben bepaalde beperkingen voor waarnemingen op afstand. Het waargenomen beeld kan een vertekening krijgen rondom de buitenste rand, dit wordt ook wel geometrische vervorming genoemd.
 • Tweede generatie: De 2e generatie nachtkijkers werden in eerste instantie alleen gebruikt voor militaire of professionele doeleinden. Inmiddels zijn deze modellen ook op de particuliere markt verkrijgbaar. Deze generatie kijker is veel helderder en scherper dan een 1e generatie nachtkijker (lichtversterking tot een 20000x) en heeft een veel breder gezichtveld en schermte van rand tot rand.
 • Generatie XD4: Met de kijkers van deze generatie is het mogelijk om perfect te zien in situaties waar er een echt extreem gebrek aan licht is. Bovendien biedt het een kwalitatief hoogstaand beeld in drie dimensies. Met deze apparaten is het dus mogelijk om een persoon op 150 meter te zien, zelfs in volledige duisternis. Als de lichtomstandigheden goed zijn, neemt de afstand toe tot 500 of 600 meter.
 • Generatie XR5: Dit zijn apparaten die ontworpen zijn voor de meest veeleisende omstandigheden en voor strikt professioneel gebruik. Er worden minder microdeeltjes op het scherm waargenomen in situaties met nul graden licht. De prijs ervan is uiteraard hoger.

Wat is het verschil tussen nachtzicht en thermisch zicht?

Aangezien sommige mensen deze twee begrippen door elkaar halen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen nachtzichtapparatuur en warmtebeeldapparaten, zoals thermische kijkers of zelfs warmtebeeldcamera’s. Om te beginnen zijn dit verschillende technologieën. Bovendien hebben ze verschillende toepassingen en gebruiksmogelijkheden.

Nachtzichtapparatuur door beeldversterking: Ze verzamelen de kleinste hoeveelheden licht, inclusief het deel dat het dichtst bij het infraroodspectrum ligt. Ze maken dus gebruik van het licht dat wel aanwezig is, maar voor het menselijk oog niet waarneembaar is.

Warmtebeeldapparatuur: De werking ervan is gebaseerd op het opvangen van het licht dat overeenkomt met het verste infrarood, dat wil zeggen het licht dat door de verschillende lichamen als warmte wordt uitgestraald.


Wat zijn de toepassingen van nachtzichtapparatuur met beeldversterking en van warmtebeeldapparatuur?

Thermische kijkers zijn ideaal voor het detecteren van dieren of mensen op grote afstanden, zelfs tot 1500 m in het geval van professionele modellen. Ze bieden echter niet hetzelfde detailniveau als nachtzichtapparatuur. Zo zijn nachtzichtapparaten veel beter geschikt voor het weergeven van lichamen met een hogere beeldkwaliteit en meer detail.

Samenvatting

Nachtzichtapparatuur wordt steeds toegankelijker voor het grote publiek. In de afgelopen jaren zijn ze niet alleen zeer populair geworden voor professionele activiteiten, maar ook voor meer recreatief gebruik. Het feit dat ze aanzienlijk goedkoper geworden zijn, heeft daar ongetwijfeld toe bijgedragen.

De huidige apparatuur integreert meestal twee soorten technologieën: nachtzichttechnologie door middel van beeldversterking en warmtebeeldtechnologie. De prestaties die een nachtzichtapparaat kan bieden is grotendeels afhankelijk van de generatie waartoe het behoort.

Vond je onze shopgids over nachtkijkers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Nightman1965: 35515499/ 123rf.com)

Recensies