server chassis, the platform virtualization in the data center server rack and failed blade server
Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Redenen genoeg om een NAS server te installeren in huis of op kantoor. Of je nu graag wilt beschikken over een opslagplaats voor al je bestanden of een multimedia centrum wilt inrichten. Dit opslagmedium kan je ook gebruiken als VPN server (Virtual Private Network) of privé cloud. De afkorting NAS staat voor het Engelse Network Attached Storage, oftewel opslag die verbonden is met je netwerk.

Een NAS gebruik je steeds vaker en voor meer en meer toepassingen. Daarom groeit dit apparaat snel in populariteit. Als je er een wilt aanschaffen, dan is een basiskennis van de technische eigenschappen handig. Zo kies je er uiteindelijk een die goed bij jouw persoonlijke behoeften past. Om dit keuzeproces wat te vergemakkelijken, hebben we dan ook deze gids voor je samengesteld.
Belangrijk om te weten

  • De populariteit van NAS servers voor thuisgebruik en binnen kleine ondernemingen neemt toe. Het zijn opslagmedia die het midden houden tussen een lokale schijf en de cloud. Ze brengen vele voordelen met zich mee.
  • De belangrijkste functies van een NAS server, zijn om een veiligheidskopie van bestanden te maken. Verder voor het inrichten van een multimedia centrum en om netwerkbestanden aan te maken. Deze laatste zijn toegankelijk vanaf elk apparaat, zonder direct contact te maken met de plaats van het oorspronkelijke medium.
  • Sommige NAS servers zijn wanneer je ze koopt al gevuld met schijven. De meerderheid echter, worden geleverd met een aantal lege schijfstations. Op deze manier kun je die schijven kopen, die het beste passen bij wat jij nodig hebt. In die zin is een NAS dan ook voordelig: de schijven die in een NAS passen bieden een beter rendement en gebruiken minder energie. Ook kan je die ongebruikte harde schijf weer eens in gebruik nemen.

Onze selectie: De beste NAS server op de markt

Hieronder vind je een selectie die we hebben opgesteld met de 5 beste NAS-servers die momenteel verkrijgbaar zijn. Alle producten in deze lijst zijn afkomstig van goede en betrouwbare merken. Daarnaast hebben we gezocht naar de artikelen die de meeste waarde voor hun geld bieden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De NAS server met de meest krachtige opslag

Krachtige opslag NAS, waarmee je altijd en overal kunt streamen, synchroniseren en delen. Organiseer je mediacollectie op één locatie, zodat je deze overal veilig kunt benaderen. Met de My Cloud EX2 Ultra kun je supersnel gegevens overbrengen en HD-streaming bieden. Automatisch inhoud synchroniseren op meerdere computers, eenvoudig bestanden en mappen delen en meerdere back-up opties gebruiken.

Uitgerust met speciaal ontworpen WD Red harde schijven, geschikt voor continu gebruik. Gegevensbeveiliging van de nieuwste generatie in jouw persoonlijke omgeving, met WD SmartWare™ Pro-back-up software. Plex Media Server organiseert je foto’s, video’s en muziek en bereidt ze voor op streaming naar al je mediaspelers, thuis en onderweg.

De meest praktische NAS server

Real time samenwerken met mensen op verschillende plaatsen. Het kan met deze Disk Station Manager, het besturingssysteem voor NAS. De Synology DiskStation Manager is intuïtief en gemakkelijk te gebruiken. Ontworpen om je te helpen bij het beheren van je digitale bestanden thuis en op kantoor.

Stap voor stap uitleg over het gebruik van deze NAS. Alle bedrijfsgegevens op een veilige plek, waarbij je altijd de controle hebt. De bijbehorende web gebaseerde MailPlus-client biedt je werknemers een krachtig hulpmiddel om hun e-mails te beheren en hun productiviteit te verhogen door integratie met de samenwerkingshulpmiddelen.

De meest stijlvolle NAS server

Synology DiskStation DS218J is een NAS-server met 2 schijfstations. Perfect voor thuiskantoren en thuisgebruikers die hun persoonlijke cloud willen bouwen. Een wit, rechtlijnig en krachtig apparaat, waarmee het delen van bestanden, multimedia streaming en cloud synchronisatie eenvoudiger is dan ooit.

Rendabele opslagserver voor thuis. Beveilig je digitale bestanden met deze NAS. Je mag rekenen op bliksemsnelle gegevensoverdracht en een laag stroomverbruik. Met incrementele real-time back-up technologie kunnen je pc-gegevens veilig en onmiddellijk worden geback-upt naar een Synology NAS.

De beste NAS server met ruimte voor 2 harde schijven

De TS-231P is een compacte NAS met ruimte voor 2 harde schijven, 1 GB RAM en een ARM Alpine AL-212 dual-core processor. Met 2 harde schijven is er bruto 24 TB aan opslag mogelijk (2 x 12 TB in RAID 0) of 12 TB (2 x 12 TB in RAID 1). De software van het apparaat is eenvoudig te bereiken via de browser. Als je 2 losse harde schijven hebt is dit apparaat zeker het overwegen waard.

De NAS server met de meest eenvoudige gebruikersinterface


Tijdelijk niet leverbaar

Wil je altijd directe toegang tot je gegevens of werk je op afstand, maar wil je geen uren bezig zijn met lastige techniek? Dan is dit apparaat iets voor jou. De Buffalo™ Technology LinkStation™ 220 combineert een ongelooflijk eenvoudige gebruikersinterface met het gemak, de veiligheid en de capaciteit van een Dual Bay Network Attached Storage. Daarnaast beschikt de LS220 over een persoonlijke cloud van Buffalo. Een echte aanrader!

Shopgids: Alles wat je moet weten over een NAS server

Wanneer je op het punt staat om een NAS server aan te schaffen, dan is het nuttig om een aantal zaken in de gaten te hebben. Vergeet niet dat er verschillende modellen bestaan en dat ieder apparaat is afgestemd op een bepaalde soort gebruiker. Daarom beantwoorden we in de paragrafen hieronder de vragen die meestal door kopers van NAS schijfstations worden gesteld.

People fix server network in data room

Een NAS server is een opslagmedium met grote capaciteit dat verbonden is aan een professioneel of persoonlijk netwerk.
(Bron: Panumas Nikhomkhai: 46086465/ 123rf.com)

Wat is precies een NAS server?

Een NAS server is een opslagmedium met grote inhoudscapaciteit dat verbonden is aan een professioneel of persoonlijk netwerk. De belangrijkste functie van een NAS is dat je altijd en overal toegang hebt tot de bestanden in het netwerk. Zelfs zonder een connectie met het apparaat te maken, waarop de bestanden daadwerkelijk staan. Denk aan vakantiefoto’s die je via je NAS streamt naar je tablet, terwijl je onderweg bent.

Waartoe dient een NAS server?

Een NAS server heeft verschillende functies. De meest gebruikelijke zijn het maken van netwerkmappen  en het bouwen van een streaming server. Met deze laatste heb je toegang tot een lokaal netwerk met een groep gebruikers die je zelf bepaalt. Verder worden NAS servers vaak gebruikt voor het back-uppen van bedrijfsgegevens en filmbeelden van bewakingscamera’s.

Je kan een NAS server ook instellen zodat deze verbindt met het internet. Zodoende, kan jouw NAS server vergelijkbare taken als een web server of hosting server. Sommige gebruikers zetten hun NAS server in als e-mailservers of om jouw webpagina of bedrijfsgegevens in op te slaan. Je kunt van een NAS server ook een virtueel prive netwerk maken. Zo veelzijdig is dit kastje.

Businessman working with a Cloud Computing diagram on the new co

Een RAID is een groep harde schijven die zijn ingesteld om samen te werken, alsof het één enkele schijf zou zijn.
(Bron: Everythingpossible 28742962/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen en nadelen van een NAS server?

Als je in het bezit bent van een NAS server, dan profiteer je van veel voordelen. Te beginnen bij de toegang tot alle documenten en mappen, voor iedere gebruiker die je toelaat tot het netwerk. Je kunt ze tevens gebruiken als multimedia station. Tenslotte ook als privé cloud, waardoor Google geen toegang heeft tot jouw bestanden.

Voordelen Nadelen
Beschik over je eigen gedeelde opslagruimte van grote kwaliteit. Vergt een investering om een NAS server en harde schijven te kopen.
Via een app of website kun je altijd bij al je bestanden, waar ter wereld je ook bent.
Creëer een multimedia station voor het opslaan en delen van al jouw films, muziek en foto’s. De NAS server stuurt het naar iedere apparaat in het netwerk, om het te kunnen afspelen.
Gebruik je de NAS als je persoonlijke cloud, dan beschik je over al je bestanden via een netwerk, zonder dat Google toegang heeft.
Installeren en afstellen van een NAS server is gemakkelijk. Veel NAS beschikken over een eigen vorm van assistentie daarbij.

Wat betekent Bay op een NAS server?

De lege ruimtes in een NAS server, waarin je harde schijven kunt plaatsen, noemt men Bays. Vergelijk het met een parkeergarage voor harde schijven. In een NAS server voor thuisgebruik, heb je doorgaans voldoende aan één of twee schijfstations. In sommige NAS servers voor gebruik binnen een bedrijf, gebruikt men vier tot twaalf schijfstations. Dit hangt helemaal af van de behoeften en de gegevens die erin omgaan.

Houd er rekening mee, dat iedere Bay een bepaalde hoeveelheid opslagcapaciteit aankan. Bijvoorbeeld, als een Bay een opslagcapaciteit heeft van 10GB, dan kun je er geen harde schijf van 12GB in installeren. Kijk daarnaast naar het energiegebruik van de NAS server. Hoe meer schijven, hoe meer energie deze gebruikt. Om deze reden raden we je aan om het aantal schijfstations te kiezen dat je nodig hebt. Niet meer.

Rackmount LED console in server room data center

NAS apparaten werken niet met Windows. Grote fabrikanten werken met hun eigen systemen gebaseerd op Linux.
(Bron: Sashkin7: 66167787/ 123rf.com)

Welke RAID instelling werkt het beste op een NAS server?

Een RAID is een groep harde schijven die zijn ingesteld om samen te werken, alsof het één enkele schijf zou zijn. Je kunt de schijven samen laten werken en hun capaciteiten bij elkaar optellen, maar ook gegevens dubbel bewaren. Om te voorkomen dat je gegevens kwijtraakt, in het geval een schijf het begeeft. Iedere soort RAID heeft verschillende kenmerken.

Type RAID Kenmerken
RAID 0 Alle schijven werken als een volume.

De totale opslagcapaciteit is de som van alle capaciteiten van de som van alle eenheden bij elkaar.

Je schrijft simultaan op de verschillende schijven, waardoor je een hogere snelheid bereikt. Je verdubbelt als het ware de snelheid van het lezen en schrijven.

Er bestaat geen enkele vorm van beveiliging tegen fouten.

RAID 1 Dit is een van de meest gebruikte toepassingen. Je dupliceert de gegevens, om ze niet te verliezen.

De totale capaciteit van de NAS server is de helft van de som van alle harde schijven bij elkaar.

Er zit geen verbetering in de schrijfsnelheid, maar wel in de leessnelheid. Deze verdubbel je.

De data zijn beschermd tegen mogelijk uitvallen van een harde schijf.

RAID 5 De data worden over de verschillende aanwezige harde schijven verdeeld.

Een van de schijven wordt gebruikt voor het opslaan van redundante gegevens.

Dit is de meest gebruikte RAID in bedrijven en kantoren. Je verliest bij wijze van spreken de capaciteit van een van de schijven.

Je wint aan leessnelheid, maar de schrijfsnelheid blijft gelijk.

Jouw data zijn beschermd, maar als twee schijven het begeven, dan verlies je alle informatie.

RAID 6 Gegevens worden verdeeld over alle harde schijven. Twee schijven ontvangen de reserve data, voor de gegevens redundantie.

Vaak gebruikte RAID bij bedrijven en in kantoren. Je gebruikt dus twee van de harde schijven voor dubbele opslag en veiligheid.

Verbetert de leessnelheid enorm, maar de schrijfsnelheid blijft vrijwel constant.

Gegevens zijn beschermd. Twee van de schijven kunnen kapotgaan, zonder dat er problemen ontstaan. Pas als drie schijven defect zijn, verlies je alle informatie.

Welke harde schijven heb ik nodig voor mijn NAS server?

Wanneer je een NAS server koopt, dan zijn de harde schijven meestal niet opgenomen in de verpakking. Als dit het geval is, dan kun je schijven kopen die passen bij wat jij wilt en die de juiste prestaties leveren. Wellicht heb je nog een paar oude harde schijven liggen. Naast de opslagcapaciteit die de schijven hebben zijn de leessnelheid en schrijfsnelheid minstens zo belangrijk.

Western Digital is een merk dat specifieke harde schijven voor NAS servers produceert. Zij hebben een bereik netwerk dat precies op dit doel is afgestemd. Gegarandeerd dat die schijven je een goed rendement opleveren. Het kan ook zijn dat je nog ongebruikte harde schijven hebt liggen. Passen ze in een van de bays of schijfstations van de NAS server? Dan heb je een fijne kostenbesparing te pakken.

Hoe installeer ik mijn NAS server?

Heel gecompliceerd is het niet om een NAS server aan de praat te krijgen. Om te beginnen, plaats je alle harde schijven die je denkt te gaan gebruiken. Als je dat eenmaal gedaan hebt, dan is de volgende stap om ze met een lokaal netwerk te verbinden. Stap drie is het instellen van het besturingssysteem van je NAS server. Meestal kan je daarbij terugvallen op een simpel stappenplan of een video tutorial.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Ben je op het punt aangekomen dat je een NAS server gaat kopen, let dan op een aantal zaken. Om je te hierbij te helpen, hebben we in het onderstaande deel de belangrijkste punten op een rij gezet. We hopen dat deze gids je helpt en dat je heel tevreden zult zijn met jouw nieuwe NAS server.

Besturingssysteem van de NAS server

NAS apparaten werken niet op Windows. De grote fabrikanten werken op een eigen besturingssysteem, dat gebaseerd is op Linux. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de in de selectie voorgestelde NAS servers van Synology en Western Digital. Verder bestaan er ook gratis besturingssystemen, zoals FreeNAS, NASlite en Openfiler.

Besturingssystemen zitten meestal eenvoudig in elkaar. Je kunt er zelfs een aantal vanaf je mobiele telefoon bedienen. Zorg ervoor dat je weet over welke toepassingen de besturingssystemen beschikken. Bijvoorbeeld, welke app bevatten zij voor het managen van mailservers, veiligheidskopieën en gegevensoverdracht? Deze laatste kan werken via FTP, wat staat voor file transfer protocol. Je sleept met FTP bestanden van een lokale map in een netwerkmap.

erver racks in server room data center. 3d render

Er bestaan verschillende soorten NAS servers, ieder is ontworpen met een bepaalde gebruiker in gedachte.
(Bron: Sashkin7: 72172358/ 123rf.com)

Processor

Voor gebruik van een NAS server bij je thuis, heb je genoeg aan een processor van het type Dual Core, op 1 GHz. Binnen kantoren worden meestal vier kernen gebruikt in de processor. In de middenklasse, bevatten NAS servers meestal een Intel Celeron processor, terwijl professionele NAS een Intel i3 of Xeon processor gebruiken.

RAM geheugen

Het RAM geheugen dat jouw NAS server nodig heeft, hangt af van jouw gebruik. Voor veiligheidskopieën alleen, heb je niet veel geheugencapaciteit nodig. Voor thuisgebruik is 512 MB RAM geheugen voldoende en op kantoor raden we tot 8 GB aan.

NAS servers die je gebruikt als multimedia station, hebben minimaal 1 GB RAM geheugen nodig. Voor kwaliteitsmedia, van HD of 4K kwaliteit, kies je voor een NAS server met minimaal 2 GB RAM.

Chris HardwickActeur
“We leven niet meer in het informatietijdperk, we leven in het informatie management tijdperk.”

Maximale opslagcapaciteit

Voordat je een NAS server koopt, moet je weten welke maximale opslagcapaciteit deze aankan. Ook is het handig om alvast te weten welke soort harde schijven je erin gaat gebruiken. De meest eenvoudige NAS servers beschikken over ruimte voor een harde schijf. Met 1 TB of 2 TB opslagcapaciteit.

Als je grote multimedia bestanden wilt bewaren, moet je eerder denken over een opslagcapaciteit van 6 TB. In grotere bedrijven gebruikt men NAS servers met een opslagcapaciteit tot 20 Terra Bite. Soms kun je in een NAS ook SSD geheugenkaarten kwijt.

Verbindingen

We raden je aan om een Gigabit Ethernet 1 Gbps verbinding te maken, of beter nog, te verbinden met de router. Het soort verbinding heeft invloed op het rendement van je NAS server. De modernste NAS servers beschikken al over 10 GbpE verbindingen en soms nog een LAN pin.

Als jouw NAS server over USB poorten beschikt, kun je de opslagcapaciteit verder vergroten. Ditzelfde geldt voor een micro SD groef. Daarnaast kan je dan de NAS direct aansluiten op de printer. Een HDMI uitgang is nuttig, in het geval je de NAS gebruikt als multimedia centrum en deze wilt aansluiten op jouw TV.

Man fix server network in data center room

De meeste NAS servers worden geleverd zonder harde schijven.
(Bron: Panumas Nikhomkhai: 46086486/ 123rf.com)

RAID

Controleer welke soorten RAID jouw NAS server aankan. Wil je de opslagcapaciteit maximaliseren, kies dan voor een NAS server die RAID 0 aankan. Kies je liever voor veiligheid en lees- en schrijfsnelheid en vind je opslagcapaciteit minder belangrijk, dan past RAID 1 beter bij jou.

Fabrikant

Kies bij het kopen van een technisch product altijd voor fabrikanten die kwaliteit en garantie bieden. In het geval van NAS gaat het om fabrikanten als Synology, Qnap, Western Digital en Netgear. Zij garanderen goed rendement en bieden uitstekende klantenservice.

Samenvatting

In de laatste jaren zijn NAS servers mateloos populair geworden, voor zowel thuisgebruik als op kantoor. Tegenover de investering in een NAS, staan vele voordelen die het zeer de moeite waard maken.

Technische basiskennis is handig bij het kopen van een NAS server. Zo kan je inschatten welke soort NAS server het beste bij jouw gebruik past. In het artikel hierboven, voorzien we je van deze kennis. De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: hoe ga ik de NAS gebruiken, thuis of op kantoor?

We sluiten af. Vond je deze gids een fijne handleiding bij jouw aankoop? Laat dan jouw reactie achter onder dit artikel en deel het met jouw sociale netwerken.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Mikhail Starodubov: 34330419/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies