Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

25Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote nekkussen test 2022. Hier stellen we alle nekkussens voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste nekkussen voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een nekkussen wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • Nekkussens kunnen helpen bij slaapstoornissen en bij spanning in het nekgebied en zorgen voor ontspanning tijdens het reizen
  • Afhankelijk van de gewenste slaaphouding zijn er verschillende nekkussens met verschillende vullingen en in verschillende maten
  • Eenvoudige nekkussens kun je zelfs zelf naaien, wat niet alleen een perfect geschenk is, maar ook een totale blikvanger op reis kan zijn

Nekkussen: Onze selectie

In deze rubriek hebben we de beste nekkussens voor verschillende problemen op een rijtje gezet. We hopen dat je het juiste nekkussen voor je vindt.

Nekkussen: Aankoop- en evaluatiecriteria

Hier willen we je laten zien welke aankoop- en beoordelingscriteria je moet hanteren bij het kopen van een nekkussen.

Er zijn veel verschillende factoren die belangrijk zijn voor een nekkussen.

Hieronder hebben we de afzonderlijke koopcriteria kort toegelicht, zodat je begrijpt wat er bedoeld wordt.

Maat

Ook hier wordt een onderscheid gemaakt. De meeste nekkussens of rollen voor op reis zijn waarschijnlijk even groot. Als je echter een ergonomisch nekkussen verkiest, zijn de volgende maten verschillend:

Maat Schoudervorm
S Heel smal
M Normaal
L Breed

Als je niet zeker weet welke maat geschikt is voor jou, bezoek dan een van de hieronder vermelde winkels.

Slaapgewoonten

De slaaphouding is ook belangrijk bij het kopen van een nekkussen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen

  • Rugslaper
  • Zijslapers
  • Buikslaper

Denk dus na over je slaapgewoonten en baseer je aankoopbeslissing daarop.

Hoes voor nekkussen

De hoes van het nekkussen zorgt voor extra ontspanning en een zeker gevoel van welbehagen. Om te voorkomen dat je het nekkussen zo vaak moet wassen, raden we aan een hoes naar keuze te kopen. Je moet het kussen van tijd tot tijd wassen, maar je kunt de hoes elke week vervangen. Een overtrek van echt katoen is aan te bevelen.

Vullen

Vooral de vulling is belangrijk. De vulling bestaat meestal uit de volgende materialen:

  • Vezelbollen: Deze bieden het voordeel dat ze niet samenklonteren. Deze soorten nekkussens zijn zeer ademend en ondersteunen goed. Ze behouden hun vorm, ook na het wassen.
  • Microbeads: Deze passen zich bijzonder goed aan het lichaam aan. Ze zijn ook duurzaam, geluidsarm, reukloos en geschikt voor de wasmachine. Een ander voordeel is het geringe gewicht en de goede luchtcirculatie.
  • Traagschuim: Ook vormgeheugenpolymeer genoemd. Het kussen keert na langdurig gebruik altijd terug in zijn oude vorm. Het wordt ook gekenmerkt door zijn lange levensduur en reageert gemakkelijk op druk en hitte.
  • Lucht: Er zijn ook opblaasbare nekkussens. De vulling bestaat dan uit lucht. Deze hebben het voordeel dat ze gemakkelijk mee te nemen zijn op reis en dat de lucht in het nekkussen zelf geregeld kan worden.

Nekkussen: Veel gestelde vragen en antwoorden

Er zijn ook veel onbeantwoorde vragen over nekkussens. We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden hieronder op een rijtje gezet. Zodat je na deze gids beslist slimmer zult zijn.

Voor wie is een nekkussen geschikt?

Een nekkussen is geschikt voor mensen die veel reizen en daardoor veel zitten. Het is ook geschikt voor mensen met cervicale wervelkolom problemen en pijn in de nek. Het nekkussen ondersteunt de juiste houding en kan pijn verminderen.

Een nekkussen is vooral geschikt voor lange reizen. (Beeldbron: pixabay / Free-Photos)

Welke soorten nekkussens zijn er?

Er zijn verschillende nekkussens voor verschillende soorten pijn of spanning. Hieronder hebben we de verschillende soorten nekkussens op een rijtje gezet:

  • Ergonomisch en klassiek: Geschikt bij schouderpijn en spanning in de schouderzone
  • Klassiek: Geschikt voor milde nekspanning
  • Ergonomisch: Geschikt voor ernstige nekpijn of een hernia

Dus voordat je koopt, moet je nadenken over het doel waarvoor je een nekkussen nodig hebt. Dan kun je op basis daarvan het perfecte kussen voor je nek vinden.

Wat kost een nekkussen?

Ook hier zijn er verschillende prijscategorieën. De volgende tabel moet je een ruw overzicht geven van de prijsklasse van elk nekkussen.

Type prijsklasse
Eenvoudig reishalskussen of halve maan € 10 tot € 30
Ergonomisch nekkussen € 20 tot € 80

Voor 40 € krijg je dus een nekkussen van zeer hoge kwaliteit.

Wat zijn de alternatieven voor een nekkussen?

Er zijn niet veel alternatieven, maar de alternatieven die er wel zijn staan duidelijk opgesomd in de volgende tabel.

Alternatief Beschrijving
gewoon kussen Je kunt dus ook een gewoon kussen gebruiken, maar dat biedt niet zo veel stabiliteit als een neksteunkussen
Sjaal / jas / trui Vooral op reis kan een nekkussen nuttig zijn. Als je er geen hebt, is er het alternatief om een sjaal of iets dergelijks te gebruiken. Dit alternatief ondersteunt de nek echter niet zo goed als een echt nekkussen.

Let dus op, als je echt vaak reist of spanningen hebt, koop dan een nekkussen in plaats van de hierboven genoemde alternatieven te gebruiken.

Hoe naai ik een nekkussen?

Een zelfgemaakt cadeau is altijd een geweldig cadeau. Je kunt ook zelf een nekkussen naaien. Er zijn genoeg instructies op het internet en vooral op YouTube te vinden over hoe je het perfecte nekkussen naait. Wat je nodig hebt:

  • Stof voor de boven- en onderkant van het kussen
  • Een patroon
  • Naaigaren
  • Vliesofix
  • Vulwatten of ander materiaal om het kussen mee op te vullen
  • Naaigaren

En hup, we wensen je veel plezier bij het zelf naaien.

Wanneer moet ik een nekkussen vervangen?

Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor een nekkussen. Maar zodra je merkt dat het nekkussen je slaap niet meer effectief ondersteunt, kun je het niet meer gebruiken. Je kunt er echter wel rekening mee houden dat een nekkussen na ongeveer drie tot vijf jaar vervangen moet worden. Je kunt echter het beste op je persoonlijke gevoel afgaan, dus verwissel het kussen als het niet langer het gewenste effect geeft.

Conclusie

Een nekkussen is niet duur, gaat bij goede verzorging lang mee en kan ook wonderen doen. Dus als je vaak reist, nekpijn hebt of andere spanningen in je nek, raden we je aan een nekkussen te kopen. Want vooral goed slapen is een belangrijke factor om lang gezond te blijven.

Nekkussens gaan verkeerde en ongezonde houdingen tegen, die op den duur tot echte problemen kunnen leiden. Een kussen voor de nek helpt om verkeerde slaaphoudingen te vermijden. Dus als je ’s morgens wakker wordt met nekpijn of spanning, probeer dan een nekkussen.

Foto bron: 123rf / lightfieldstudios

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies