Boy with laptop sitting on a sofa at home
Laatst bijgewerkt: 14-08-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Oorspronkelijk werden netbooks ontworpen vanuit een grote vraag naar dunnere en lichtere laptops. Ze waren een uitstekend alternatief voor de traditionele laptop, mede dankzij hun lage prijs. Na verloop van tijd zijn netbooks steeds populairder geworden als tussenoplossing tussen een laptop en tablet.

Een netbook is ideaal voor gebruikers die een laptop nodig hebben voor niets meer dan een aantal basistaken. Voor hen die geen krachtig apparaat nodig hebben, dat ook nog eens een vermogen kost. Tegelijkertijd zijn netbooks ook zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een laptop die niet teveel weegt en makkelijk te vervoeren is.
Belangrijk om te weten

  • Oorspronkelijk werden netbooks ontworpen voor een zeer specifieke markt, maar in de loop van de tijd is het gebruik uitgebreid naar meerdere doelgroepen.
  • Netbooks zijn lichter en kleiner dan traditionele laptops, waardoor je ze gemakkelijk mee op reis neemt.
  • De belangrijkste toepassingen van een netbook zijn surfen op internet en het uitvoeren van basis werkzaamheden. Ze zijn de tussenoplossing tussen andere apparaten, zoals tablets, mobiele telefoons, en laptops. De functionaliteiten en voordelen nemen met de technische ontwikkelingen alleen maar verder toe.

Onze selectie: De beste netbooks op de markt

Hieronder vind je een rankinglijst met de 5 beste netbooks die op de markt verkrijgbaar zijn. Elk model heeft zijn eigen specifieke kernmerken. Het zijn allemaal producten met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Lees snel verder en kies welk apparaat het beste bij je past!

1e plaats: Acer Chromebook R 13

Het Acer Chromebook R 13 CB5-312T-K5G1 is een degelijke Chromebook die geschikt is voor basis gebruik en het kijken van je films en series. Door het Full HD beeldscherm met IPS techniek geniet je van een goede beeldkwaliteit met heldere kleurweergave. Het Acer Chromebook is gemaakt van een aluminium behuizing en dit geeft het een moderne uitstraling. Daarnaast geniet je van een licht gewicht en een lange batterijduur en dat maakt deze Chromebook ideaal om overal mee naartoe te nemen.

2e plaats: LENOVO Ideapad 330

Op de tweede plaats staat de 11.6-inch laptop van Lenovo. De Lenovo-Notebook heeft een supersnelle AMD dual-coreprocessor. Het apparaat houd je gegevens veilig met professionele encryptie. Dankzij de ergonomische eigenschappen van de laptop werk je op een zeer comfortabele manier met dit apparaat.

Klanten waarderen de prijs-kwaliteitsverhouding van dit product. Het artikel krijgt zeer goede recensies. De notebook laadt snel en is erg stil tijdens het gebruik. Door het lichte gewicht neem je het apparaat gemakkelijk mee in de trein naar je werk of op weg naar een cursus. Iedereen die alleen basistaken als tekstverwerking wilt doen, kan goed met deze laptop uit de voeten.

3e plaats: HP laptop 15 Inch

De notebook van HP is uitgerust met een supersnelle AMD dual-processor, die meer dan voldoende stroom levert voor kantoorwerk, thuiswerk en games. Dankzij de krachtige batterij werk je langer dan een werkdag zonder op te hoeven laden. Raakt de batterij toch leeg? Met de HP Fastcharge functie laad je de batterij in ongeveer 1,5 uur weer helemaal op.

De grote harde schijf van 500 GB biedt meer dan voldoende ruimte voor je gegevens en applicaties. De notebook heeft 8 GB RAM-geheugen, een Bluetoothfunctie, HD webcam, USB 3.0 poort en een HDMI-, koptelefoon- en microfoonaansluiting. Het apparaat blijft koel en weegt weinig. Zowel thuis als onderweg staat niets je meer in de weg om ontspannen te werken of rondsurfen met dit apparaat!

4e plaats: HP Chromebook 14 Inch

De HP Chromebook 14a-na0061nd is geschikt voor basis gebruik zoals internetten, e-mailen, notities maken en het gebruik van apps. Met het Full HD IPS scherm geniet je van een heldere kleurweergave en een scherp beeld. Verder is het een degelijke Chromebook die wel tegen een stootje kan dankzij de kunsstof behuizing. Als je in de cloud raak je nóóit meer je bestanden kwijt.
Het Chromebook start in enkele seconden op en blijft altijd snel, de beveiliging is ingebouwd en updates zijn automatisch.

5e plaats: Lenovo IdeaPad Slim

De Lenovo IdeaPad Slim 1-11AST-05 81VR001HMHis een snelle basislaptop. De AMD A4 processor en 4 GB werkgeheugen is voldoende voor het dagelijks gebruik. Het 64 GB flashgeheugen werkt sneller dan een traditionele harde schijf en is daarnaast ook stiller. Door de beperkte opslagcapaciteit is het aanbevolen gebruik te maken van cloudopslag of een externe geheugenkaart. Een 11.6 inch is qua grootte te vergelijken met een tablet, handig voor op de bank of op vakantie. Met deze laptop kun je 8 uur lang werken zonder op te laden.

Shopgids: Wat je moet weten over netbooks

Voor het aanschaffen van een netbook is het handig om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria. Er zijn veel verschillende soorten netbooks, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Om je verder op weg te helpen, beantwoorden we hieronder de meest voorkomende vragen van gebruikers. Op die manier heb je alle nodige informatie om de perfecte netbook te kopen.

Portrait of confident serious concentrated hardworking busy wear

Ter referentie, de minimumprijs van een goede netbook is meestal rond de 300 euro.
(Bron: Samborskyi: 91652398/ 123rf.com)

Wat is een netbook precies?

Er bestaat geen exacte definitie van wat netbooks nu precies zijn. Het zijn draagbare computers, die over het algemeen kleiner en lichter zijn dan een notebook. Deze zijn op hun beurt weer kleiner en minder zwaar dan een traditionele laptop. De waarheid is echter dat er geen duidelijk gedefinieerd concept bestaat om ze van elkaar te onderscheiden.

Netbooks hebben meestal een scherm tussen de 7″ en 14″. Hun gewicht is meestal minder dan 2 kilogram. Ze zijn minder krachtig dan hun “grote broers”. Ze zijn echter ook goedkoper dan laptops. Hun prijs ligt meestal rond de 300 euro.

Waar wordt een netbook vooral voor gebruikt?

Over het algemeen worden netbooks meestal gebruikt voor basistoepassingen. Ze kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld op internet te surfen, te werken met tekstverwerkers en spreadsheets. Dit zijn overigens ook de functies die het meest worden gebruikt door de overgrote meerderheid van laptop gebruikers.

Netbooks zijn niet bedoeld om video’s te bewerken of de modernste videogames mee te spelen. Hoogstens laten ze toe om een simpele manier afbeeldingen te bewerken.

Omdat netbooks geen hele krachtige processors hebben, zijn ze bovendien niet ontworpen om teveel taken tegelijkertijd uit te voeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van een netbook?

Netbooks zijn kleiner en lichter dan notebooks en traditionele laptops. Daarom zijn ze ideaal om mee op reis te nemen, of voor mensen die geen bijzonder krachtige apparatuur nodig hebben. Een ander voordeel is dat de prijs van een notebook aanzienlijk lager ligt dan die van een normale laptop.

Omdat het geen erg krachtige apparatuur is, kun je netbooks niet voor iedere toepassing gebruiken. Bovendien zijn zowel het toetsenbord als het scherm kleiner dan die van een normale laptop. Ze hebben meestal geen cd- en dvd-lezer. De batterij gaat meestal niet langer dan 4 of 5 uur mee. Het is dus handig om voor een stopcontact in de buurt te zorgen, wanneer nodig.

laptop computer with blank black screen

Je kunt ook kiezen voor een high-end model. De prijs van deze netbooks kan meer dan 1.000 euro zijn.
(Bron: Dolgachov: 26352947/ 123rf.com)

Voor wie wordt het gebruik van een netbook aangeraden?

Netbooks zijn ideaal voor mensen die geen hele krachtige laptops nodig hebben. Voor de gemiddelde gebruiker is een netbook een prima alternatief. Je kunt overwegen om een notebook te kopen, als je een laptop nodig hebt die je alleen wilt gebruiken om op internet te surfen en basistaken uit te voeren.

Ook zou je de optie van een netbook kunnen overwegen als je de laptop vaak buitenshuis wilt gebruiken en op zoek bent naar een apparaat dat niet te zwaar is. Of als je heel vaak reist en een laptop wilt die weinig ruimte inneemt in je tas. Tot slot zijn netbooks perfect voor mensen met een beperkt budget.

Voordelen
  • Goed betaalbaar
  • Licht en compact
  • Makkelijk om te vervoeren
  • Biedt mogelijkheden om verbonden te blijven
Nadelen
  • Minder power
  • Kleinere capaciteit
  • Bevat geen DVD-lezer

Welke minimumvereisten worden aanbevolen bij de aanschaf van een netbook?

Als je van goede prestaties wilt genieten, raden we je aan om naar een netbook met een microprocessor van ten minste 1,6 GHz te zoeken. Het RAM-geheugen moet het ten minste 2 GB zijn. De harde schijf moet ten minste 160 GB aan capaciteit hebben. De batterij zou een minimale autonomie van 4 uur moeten bieden. Verder is het handig als het apparaat een WiFi en BlueTooth-functionaliteit heeft.

Welke zorg heeft een netbook nodig?

Een netbook vereist in principe dezelfde zorg als elke andere laptop. Om te beginnen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de netbook geen harde klappen ondergaat. Vaak zijn veel van de problemen die computers ondervinden te wijten aan kleine ongelukken. Het is belangrijk om te voorkomen dat het apparaat nat wordt, achterblijft in een vochtige omgeving of in aanraking komt met agressieve stoffen.

Het is altijd beter om de netbook in een goede behuizing voor laptops te bewaren. Probeer het apparaat verder zoveel mogelijk verbonden te houden aan de elektrische stroom. Dit verlengt de levensduur van de batterij.

Probeer de netbook schoon en stofvrij te houden. Het is daarnaast belangrijk om het apparaat te beschermen met een goed antivirusprogramma om zo infecties te voorkomen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een aantal belangrijke aankoopcriteria die je moet overwegen voordat je een netbook aanschaft. Met behulp van deze checklist is de kans groter dat je straks tevreden bent met je aankoop. Lees snel verder en voorkom zo dat je al na een paar maanden teleurgesteld bent over de prestaties van je nieuwe apparaat!

Gebruik

Het is belangrijk dat je heel duidelijk weet op wat voor manier je de netbook wilt gaan gebruiken. Sommige kopers raken gefrustreerd na het kopen van een netbook. Dit komt omdat ze andere dingen van het apparaat verwachten dan realistisch is. Vergeet niet dat je met een netbook alleen basistaken kunt uitvoeren.

Verder is het goed om even stil te staan bij de regelmaat waarmee je de netbook wilt gaan gebruiken. Hetzelfde geldt voor de omstandigheden waaronder en de plaatsen waarop je met de netbook gaat werken. Als je het apparaat vooral thuis gaat gebruiken, is het misschien beter om voor een traditionele laptop te kiezen.

RAM-geheugen

Het RAM-geheugen, oftewel Random-access memory, is het element dat computers als werkgeheugen gebruiken. Het is een belangrijk onderdeel voor de prestaties van een netbook. De RAM slaat in het bijzonder alle informatie op die door de microprocessor wordt verwerkt. Hetzelfde geldt voor alle gegevens van programma’s die je open hebt staan.

Veel van de meest voorkomende prestatieproblemen zijn te wijten aan onvoldoende RAM-capaciteit. Dit is ook een van de redenen waarom het gebruik van netbooks zich beperkt tot een aantal basistaken. Ons advies is om voor een computer met een groot RAM-geheugen te kiezen.

Microprocessor

De microprocessor is het brein van een computer. Het is verantwoordelijk voor het uitvoeren van berekeningen en het verwerken van de informatie. Kort gezegd, is de microprocessor verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle programma’s en applicaties. Hoe beter de processor, hoe sneller en flexibeler de netbook zal zijn en hoe beter het alle bewerkingen zal beheren.

Samen met het RAM-geheugen zijn dit de 2 aspecten die het meest de prestaties van je computer bepalen. Helaas hebben netbooks, gezien de speciale kenmerken, meestal geen hele krachtige microprocessors. Sommige fabrikanten beginnen echter netbooks aan te bieden met een aantal verrassende functies.

Boy using laptop on a sofa at home

Netbooks zijn heel gemakkelijk te vervoeren.
(Bron: Belchonock: 96494184/ 123rf.com)

Capaciteit van de harde schijf

De harde schijf is het gedeelte van de computer waarop alle informatie wordt opgeslagen. Hier worden de programma’s geïnstalleerd en bestanden opgeslagen. Een hogere opslagcapaciteit zorgt ervoor dat je meer en grotere bestanden kunt opslaan. Vergeet echter niet dat dit geen fundamentele invloed heeft op de prestaties van de netbook.

Ons advies is om, als je keuzes moet maken, de capaciteit van de harde schijf op te offeren. Als je dan op een gegeven moment alsnog meer capaciteit nodig hebt, kun je altijd een beroep doen op een externe harde schijf. Deze worden steeds goedkoper en kleiner en bieden steeds meer voordelen.

Scherm afmetingen

De schermgrootte van een notebook is kleiner dan die van een traditionele laptop. De meest gebruikelijke formaten zijn 10″ en 11″. Er zijn modellen met kleinere schermen. We raden deze laatste optie echter niet aan als je van plan bent om films of multimedia-inhoud te bekijken op je scherm.

Batterijduur

De duur van een netbook-batterij is een fundamenteel aspect bij het kiezen van een nieuw apparaat. Je zult de netbook waarschijnlijk vaak gaan gebruiken in ruimtes waar geen elektrische aansluitingen beschikbaar zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je computer uitvalt, als je bijvoorbeeld net dat ene rapport voor je baas aan het afronden bent.

Kies een netbook met een autonome batterijduur van ten minste 4 of 5 uur. Houd er wel altijd rekening mee dat de batterij capaciteit verliest door het gebruik ervan en het voortdurend opladen. Op de lange termijn kan het daarom een goed idee zijn om in een netbook met een goede batterij te investeren. Op die manier verleng je de levensduur van je nieuwe apparaat.

Merk

Er zijn vandaag de dag veel verschillende laptopfabrikanten. Sommige zijn gespecialiseerd in goedkope modellen. Anderen staan er echter bekend om, om producten van hoge kwaliteit aan te bieden. Uiteindelijk zal het kiezen van een merk afhangen van wat voor netbook je precies zoekt. Ons advies is dat je in ieder geval altijd een netbook van een erkend merk kiest.

Apple is bekend geworden door zijn toewijding aan innovatie en design. Asus biedt veel waar voor je geld. HP is ongetwijfeld een van de meest prestigieuze merken in de sector dankzij de kwaliteit van hun apparatuur. Lenovo daarentegen onderscheidt zich door het aanbieden van hoogwaardige laptops tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

Besturingssysteem

Je kunt kiezen tussen Windows of Linux. Tenzij je kiest voor een Apple-model, in welk geval het besturingssysteem dat van Apple zelf is. Als je Linux kiest, zul je genieten van een sneller opstarten en een gratis en open source besturingssysteem. Windows zorgt daarentegen voor een grotere compatibiliteit.

Omdat de capaciteit van netbooks relatief klein is, werken veel van de apparaten standaard met Linux. De modellen die wel Windows gebruiken, gebruiken vaak oudere versies, omdat ze niet altijd de meest recente besturingssystemen ondersteunen. Nog niet zo lang geleden konden alleen de duurdere netbooks de nieuwste versies van Windows draaien.

Accessoires

Het is belangrijk om een netbook te kiezen met ten minste 2 USB-poorten, een WiFi- en een Bluetooth-verbinding. Bovendien is het handig om een koptelefooningang en een geïntegreerde microfoon te hebben. Op dezelfde manier kan het interessant zijn om een model met een camera te kiezen. Vergeet ook niet, als je dat wenst, te controleren of het apparaat een SD-kaartlezer heeft.

Maak je niet teveel zorgen als de netbook geen cd- of dvd-lezer heeft, deze worden steeds minder vaak geproduceerd. Vergeet ook niet dat je een netbook gaat kopen, fabrikanten moeten ergens iets weg laten. Daarbij geldt dat netbooks speciaal ontworpen worden om zo licht mogelijk te zijn en kleine afmetingen hebben.

Samenvatting

Netbooks zijn kleine laptops. Ze zijn ideaal voor mensen die alleen op internet willen surfen en andere basistaken willen doen. Dankzij hun kleine formaat en lichte gewicht kun je ze makkelijk vervoeren. Ze zijn in die zin de perfecte reisgenoten.

Bij het kopen van een netbook is het belangrijk om rekening te houden met een reeks aankoopcriteria. Kijk van tevoren goed naar technische specificaties als het RAM-geheugen en de microprocessor. Het is daarnaast raadzaam om te kiezen voor een netbook die een minimale batterijduur van 4 tot 5 uur biedt. Tenslotte raden we je aan om altijd voor een vertrouwd merk te kiezen.

We hopen dat je wat aan onze netbookgids hebt gehad. Als dat het geval is, laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie. Tot slot wensen we je succes met je aankoop en veel plezier met je nieuwe netbook!

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 96500264/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies