elektricienstang
Laatst bijgewerkt: 19-09-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

15Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een stuk gereedschap om spijkers uit materiaal te trekken? Of wil je draad bij elkaar draaien en doorknippen? Zoek niet verder! Als je op één van deze vragen met ‘ja’ hebt geantwoord, ben je waarschijnlijk op zoek naar een nijptang. Nijptangen zijn zeer veelzijdige tools, die eigenlijk in geen enkele gereedschapskist mogen ontbreken.

De nijptang is een van de oudste en meest betrouwbare gereedschappen die er zijn. Met de vooruitgang van de technologie zijn nijptangen steeds geavanceerder en moderner geworden. Je vindt tegenwoordig eenvoudig resistente en beheersbare modellen voor een zeer goede prijs op de markt. Ben je op zoek naar de nijptang die het beste bij jouw klus past? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Een nijptang is een tool om spijkers uit materiaal te trekken. Er bestaan diverse uitvoeringen en maten. Het is een zeer veelzijdig stuk gereedschap dat eigenlijk in geen enkele gereedschapskist mag ontbreken.
 • Nijptangen zijn bijvoorbeeld een must voor mensen die werken in de houtbewerking of bij bouwwerkzaamheden. Een niet te groot model is de beste optie voor huiselijk gebruik.
 • Als je een nijptang koopt, zijn de kwaliteit van de handvatten en de bek twee zeer belangrijke factoren om op te letten bij je aankoop. Stevige handvatten helpen je bij het uitoefenen van de juiste druk en een geschikte bek zorgt ervoor dat je nauwkeurig te werk kunt gaan.

Onze selectie: De beste nijptangen op de markt

Er zijn veel verschillende tangen op de markt. Het kan daarom lastig zijn de tang te vinden die je nodig hebt voor een bepaalde klus. Een nijptang is een gereedschap om spijkers uit te trekken. Ook nijptangen zijn onder te verdelen in diverse uitvoeringen en maten. Om je te helpen de nijptang te vinden die het beste bij je klus past, hebben we hieronder een selectie gemaakt met de beste modellen:

Eerdere Aanbevelingen

De nijptang met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De nijptang van STANLEY komt als winnaar uit onze test. De tang heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs, ontvang je een stuk gereedschap waar je veel verschillende klussen mee kunt uitvoeren.

Met de Stanley Nijptang 250 millimeter trek je gemakkelijk spijkers uit het hout. Het vlakke handvat zorgt voor een comfortabel gebruik. Het is een stevige en hoogwaardige tang met een lengte van 250 mm. De tang is volledig gemaakt van metaal, waardoor je geen goede hebt met afbrekende onderdelen.

De beste nijptang met een lengte van 210 mm

De nijptang van Knipex is zeer populair onder klusjesmannen en -vrouwen. De tang heeft een handige lengte van 210 mm, wat ervoor zorgt dat hij lekker in de hand ligt en geschikt is voor veel verschillende klussen. De bek biedt een comfortabele en precieze snede.

Als je voor de nijptang van Knipex kiest, weet je zeker dat je voor kwaliteit kiest. Het is een stevig en solide stuk gereedschap, dat thuishoort in je basis-gereedschapsuitrusting.

De beste nijptang voor zware klussen

De nijptang van S&R is speciaal geschikt voor zware klussen. De robuuste constructie biedt een lange levensduur en hoge prestaties, vooral onder zware omstandigheden. Met de stalen behuizing van hoogwaardig chroom-vanadiumstaal met een gefosfateerd oppervlak kun je zelfs de meest hardnekkige spijkers, draadpennen of nietjes uit materiaal trekken.

Het gereedschap heeft een comfortabel handvat, waardoor je er lang achter elkaar mee kunt werken zonder vermoeide handen te krijgen.

De beste nijptang voor een uitstekende afwerking

De nijptang van Brüder Mannesmann Werkzeug is van degelijke Duitse kwaliteit, zoals we dat van ons buurland gewend zijn. Het is een zeer nauwkeurig stuk gereedschap met een lange levensduur. De nijptang is gemaakt van chroom-vanadiumstaal en zorgt voor een uitstekende afwerking, waardoor je zeer nauwkeurig te werk kunt gaan.

De tang is veelzijdig en is voor veel meer klusjes dan alleen het losmaken van spijkers te gebruiken. De lengte van het handvat is precies wat je wenst, aangezien de tang heerlijk in de hand valt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over nijptangen

Misschien denk je bij het woord ‘nijptang’ wel aan oude Western films, waarin een cowboy een tand laat trekken met een grote tang. Nijptangen zijn al gedurende een lange tijd een zeer populair en veelzijdig stuk gereedschap. Dankzij de technologische vooruitgang word het gebruik van de tang alleen maar nog handiger, net zoals het geval is bij popnagel– en gaatjestangen. Om je te helpen de nijptang te vinden die het beste bij je past, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit product.

arbeider, dienstbode, loodgieter of elektrisch

Nijptangen zijn zeer veelzijdige tools. Je kunt ze gebruiken voor een breed scala aan professionele en huishoudelijke taken.  (Bron: Kruk: 84471592/ 123rf.com)

Waar wordt een nijptang voor gebruikt?

Nijptangen, net zoals de meeste handgereedschappen, zijn zeer veelzijdige apparaten. Ze worden gebruikt voor een breed scala aan zowel professionele als huishoudelijke taken. Het populairste gebruik van een nijptang is echter om spijkers uit materiaal te trekken. De tang kan ook gebruikt worden om dunne draad, spijkers en dergelijke door te knippen. De meeste nijptangen kunnen gemakkelijk draden met een diameter tot 4 mm aan.

Het belangrijkste voordeel van een nijptang is dat je er dus veel verschillende klussen mee uit kunt voeren. De meest voorkomende toepassingen zijn als volgt:

 • Sieraden: Met een nijptang kun je zeer nauwkeurig knippen. Ze worden daarom gebruikt om ambachtelijke sieraden te maken of te repareren, zoals voor het bijsnijden van broches, het openen van vastgeraakte kettingen en armbanden en voor het aandrukken en openen van de sluitpunten van strass-steentjes.
 • Horloges: Nijptangen worden gebruikt om de spoel van horloges op de juiste lengte te snijden.
 • Meubels: Je kunt een nijptang ook gebruiken voor het knippen en verwijderen van nietjes, spijkers en trekmateriaal tijdens het stofferen van meubels.
 • Muziekinstrumenten: Nijptangen zijn ideaal voor het knippen van de metalen onderdelen van snaarinstrumenten.
 • Voertuigen: Je kunt een nijptang gebruiken om motoronderdelen te verwijderen, auto-onderdelen los te krijgen en kabels, kabelbinders en slangklemmen door te knippen.
 • Zwaar mechanisch werk: Een nijptang wordt ook gebruikt om de uiteinden van bouten door te knippen. Ook is een nijptang een nuttig instrument om draad, spijkers en klinknagels tot een diameter van 6 mm door te knippen.

Welke soorten nijptangen zijn er?

Nijptangen zijn al eeuwenlang zeer populaire stukken gereedschap. In de loop van de tijd zijn ze geëvolueerd dankzij de ontdekking van nieuwe materialen en de vooruitgang van productietechnieken. Tegenwoordig vind je de volgende soorten nijptangen op de markt:

Soort nijptang Gebruik Kenmerken
Bekisting-nijptang Nijptang die speciaal is ontworpen voor de bouw van bekistingen.

Ook geschikt voor schroot.

Met deze nijptang kun je draad in één handeling knippen en binden.

Snijdt zeer nauwkeurig.

Timmermans nijptang Geschikt voor de houtbewerking. Handig voor het snijden van draad en het verwijderen van spijkers.
Tegelkniptang Ideaal voor het aanpassen, slijpen, markeren en maken van kleine sneden in keramische en steengoedmateriaal. Resistent gereedschap.
Klemtang Geschikt voor sanitairwerkzaamheden. Met deze tang kun je de diameter van de opening aanpassen dankzij het openingssysteem.
Griptang Handig om voorwerpen vast te houden.

Ook geschikt om draden te buigen en moeren vast te draaien.

Je kunt er grote druk mee uitoefenen dankzij het boutsluitsysteem.

Wat is het verschil tussen een nijptang en een kniptang?

Het is een veelgemaakte fout om een nijptang en een kniptang door elkaar te halen, aangezien een nijptang vaak ook een ‘knijptang’, of zelfs ‘kniptang’, wordt genoemd. Nijptangen zijn meer universele gereedschappen dan kniptangen. Als we het over een nijptang hebben, hebben we het ook over grotere gereedschappen, die worden gebruikt door smeden, timmerlieden en lassers. Deze gereedschappen kunnen worden blootgesteld aan hoge temperaturen.

Nijptangen en kniptangen hebben veel met elkaar gemeen. Beide tools dienen om bepaalde elementen, zoals spijkers, te knippen of los te wrikken. Het belangrijkste verschil ligt echter in hun formaat en, zoals we hierboven al zeiden, gebruik. Een nijptang is veel meer geschikt voor zware klussen dan een kniptang.

Diverse gereedschappen en instrumenten.

Houd de nijptang in goede staat door deze alleen te gebruiken voor de klussen waarvoor het gereedschap bedoeld is. (Bron: Bashta: 47869695/ 123rf.com)

Hoe gebruik je een nijptang om draden te knippen?

Een van de belangrijkste toepassingen van een nijptang is om draad bij elkaar te draaien en door te knippen. Vooral bij zware werkzaamheden zoals het bouwen van een bekisting of in de landbouw komen deze taken vaak voor. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je met een nijptang draden draait en doorknipt:

 • De beste soort draad om mee te werken is verzinkt draad. De draad moet een minimale diameter hebben van 3 mm, nooit meer dan 5 mm.
 • Knip de draad eerst op lengte. Plaats hem dan rond de ruimte waar je gaat werken.
 • Verbind de twee uiteinden van de draad aan elkaar en houd ze vast met de tang. Oefen lichte druk uit om de draad op zijn plaats te houden, maar pas op dat je niet te hard drukt.
 • Houd de handvatten strak en draai de tang steeds opnieuw om de uiteinden samen te draaien. Nogmaals, oefen niet te veel kracht uit, anders breek je de draad.
 • Knip de overtollige uiteinden af. Wanneer je het werkstuk hebt vastgezet, druk je het gereedschap hard aan om overtollig materiaal af te snijden.
 • Buig de scherpe uiteinden van de overtollige draad om ongelukken te voorkomen.

Een nijptang is op deze manier een praktische tool voor het aandraaien en knippen van binddraad bij bijvoorbeeld betonvlechten. In het filmpje hieronder zie je welke creatieve toepassingen er nog meer te bedenken zijn voor het gebruik van een nijptang:

Hoe onderhoud je een nijptang?

Nijptangen zijn zeer eenvoudige gereedschappen. Je hoeft dus weinig te doen om het gereedschap te onderhouden. Het is voldoende om ze met de juiste liefde te behandelen, zodat ze langer mee zullen gaan. Als je goed voor je nijptang zorgt, gaat deze in principe een levenslang met je mee:

 • Houd de nijptang in goede staat door deze alleen te gebruiken voor de klussen waarvoor het gereedschap bedoeld is, zoals het verwijderen van spijkers of het doorknippen van draden. Als je de nijptang gebruikt voor te dikke of harde voorwerpen, kun je de bek beschadigen.
 • Gebruik de tang niet als hamer, tenzij hij hier een speciale platte bek voor heeft.
 • Maak de nijptang na elk gebruik schoon. Doe dit met een doek of een harde borstel en maak de snijranden schoon met water en zeep. Droog de tang daarna goed af.
 • Smeer de bek en scharnieren met een druppeltje olie voordat je het gereedschap opbergt. Zo voorkom je corrosie.
 • Bewaar de nijptang op een daarvoor geschikte plaats, zoals een gereedschapskist of hangend aan de muur. Zorg er daarbij voor dat het gereedschap geen ander gereedschap raakt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In deze shopgids hebben we je laten zien dat nijptangen zeer handige en veelzijdige gereedschappen zijn. Dit hebben we gedaan door antwoord te geven op de meest gestelde vragen over deze tools. Hierdoor weet je nu wat de belangrijkste kenmerken en voordelen van een nijptang zijn. Om je te helpen de nijptang te kopen die het beste bij je past, gaan we hieronder verder met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij je aankoop:

Bek

De bek is misschien wel het belangrijkste kenmerk van een nijptang. De werking van de tang hangt namelijk grotendeels af van het ontwerp van de bek. Zoals je eerder in deze shopgids al kon lezen, zijn nijptangen vooral bedoel om spijkers uit te draaien en draad te draaien en knippen. Er zijn twee verschillende soorten bekken:

 • Overlappende handgrepen: Dit is het meest voorkomende soort. In dit ontwerp wordt de ene handgreep over de andere geplaatst, verbonden door een klinknagel. Het grootste nadeel is dat naarmate van tijd, als je de nijptang veel gebruikt, de klinknagel los kan gaan zitten, waardoor de kaken aan kracht verliezen.
 • Schuifverbinding: Bij dit ontwerp schuift de ene kant door een gleuf naar de andere kant. Het is een sterkere verbinding, aangezien de vier zijden van het gereedschap continue met elkaar in contact blijven. Je kunt meer kracht op het gereedschap zetten en er nauwkeuriger mee werken.

Handvat

Een comfortabel handvat is van cruciaal belang om de beste prestaties uit handgereedschap te halen. Een oncomfortabel handvat voelt erg vervelend aan en kan zelfs letsel aan je hand, arm of schouder veroorzaken. Dit criterium is nog belangrijker als je van plan bent de nijptang dagelijks te gebruiken voor allerlei verschillende klussen bij jou thuis of op het werk.

We raden je aan om op zoek te gaan naar een tang met lange handgrepen. Dit zal je helpen meer druk uit te oefenen op het gereedschap. Zoek op dezelfde manier altijd naar handvatten die zijn bedekt met plastic of rubberen materialen die de grip vergemakkelijken en het ergonomische ontwerp van de nijptang verbeteren.

oude roestige tang met spijker

Nijptangen zijn al eeuwenlang zeer populaire stukken gereedschap. In de loop van de tijd zijn ze geëvolueerd dankzij de ontdekking van nieuwe materialen en de vooruitgang van productietechnieken. (Bron: Huandi: 18782680/ 123rf.com)

Materiaal

Ook het materiaal van de nijptang heeft sterke invloed op de kwaliteit van de snede en de precisie van het gereedschap. De hardheid van de materialen, ook wel uitgedrukt in de Rockwellhardheid, is een kwaliteitsfactor waar je bij de aankoop van een nijptang niet omheen kunt. Hoe hoger de waarde, hoe harder het metaal en dus hoe minder broos en vatbaar voor breuken.

Ons team van experts raadt aan voor gereedschap te kiezen met legeringen van hoge kwaliteit. Het is bovendien aan te bevelen om voor constructiewerkzaamheden een nijptang van gesmeed staal te kiezen. Voor lichter werk, zoals timmerwerk of doe-het-zelf-klussen, zijn chroom, vanadium en molybdeen de beste opties.

elektricienstang

Ook het materiaal van de nijptang heeft sterke invloed op de kwaliteit van de snede en de precisie van het gereedschap.
(Bron: Poploy: 84319269/ 123rf.com)

Formaat

De juiste grootte van een nijptang wordt bepaald door de aandraaikracht of het formaat dat je nodig hebt om onderdelen te snijden. Ook moet je goed naar je eigen fysieke kracht kijken. Ben je niet erg gewend om met handgereedschap te werken en heb je weinig kracht in je handen? Kies dan voor gereedschap met een lange steel.

Wat de bek betreft, zijn kleine bekken meestal effectiever. Gelukkig is er voldoende keuze. Fabrikanten van nijptangen bieden vaak verschillende formaten aan. Deze opties variëren doorgaans van 18 kg tot 52 kilo. De meeste modellen zijn sterk genoeg om staalkabels met een diameter tot 4 mm door te knippen. Kies altijd op basis van je eigen behoeften en fysieke kracht.

Samenvatting

Nijptangen zijn misschien wel de handigste, meest veelzijdige en betaalbare gereedschappen die je op de markt zult vinden. Ben je op zoek naar een stuk gereedschap om spijkers uit materiaal te trekken? Of wil je draden draaien en knippen? Dan heb je een nijptang nodig. Ook als je van doe-het-zelf-klussen of inlegwerk houdt, is deze tool onmisbaar in je gereedschapskist.

In deze shopgids hebben we alles verteld wat je moet weten over nijptangen. We hebben je stap voor stap geleerd hoe je ze kunt gebruiken om bijvoorbeeld draden te draaien en te knippen. Daarnaast lieten we je zien op welke factoren je moet letten bij je aankoop. Zo weet je zeker dat je de beste nijptang zult kopen. Nu is het jouw beurt! Welke nijptang past het beste bij jou?

Vond je onze shopgids over nijptangen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij de beste nijptang op de markt vinden.

(Bron van de header afbeelding: Huandi: 18782703/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies