Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

15Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Nordic Walking stokken zijn een essentieel onderdeel van Nordic Walking. Deze praktische stokken zijn verkrijgbaar in veel verschillende versies, die onder meer verschillen in het materiaal van de schacht en het handvat, het lussysteem, de lengte en de punt van de stok.

Welke variant je moet kiezen hangt af van veel verschillende factoren, zoals je maat, je niveau van vooruitgang en je persoonlijke gevoel.

Met onze grote Nordic Walking stokken test 2021 willen we je helpen de perfecte keuze te maken. Daarom hebben we je precies uitgelegd op welke aspecten je moet letten bij het kopen van nordic walking stokken.

We hebben ook telescopische stokken en stokken van vaste lengte met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen samengevat. Bovendien hebben we de belangrijkste vragen over het onderwerp nordic walking stokken uitgezocht en ze uitvoerig beantwoord, zodat je vóór de aankoop geen onbeantwoorde vragen meer hebt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Nordic Walking stokken zijn een eerste vereiste als je Nordic Walking wilt beoefenen. Ze helpen je niet alleen het juiste ritme aan te houden, maar werken ook je armen en het hele bovenlichaam. Ze geven je ook steun en beschermen zo je gewrichten en spieren.
 • Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen telescopische palen en palen van vaste lengte. Telescopische stokken kunnen in lengte worden versteld en zijn daarom bijzonder geschikt voor beginners, reizigers en mensen die in de groei zijn. Stokken van vaste lengte kunnen niet versteld worden en moeten daarom alleen gekocht worden als je je perfecte stoklengte al gevonden hebt.
 • Een van de belangrijkste aspecten om bij het kopen van stokken rekening mee te houden is de grootte van de stokken. Je kunt aan de hand van je lengte berekenen welke maat je moet kiezen. Je ervaring speelt echter ook een rol. Gevorderde skiërs kunnen iets langere stokken kiezen. Beginners moeten altijd de kortere versie kiezen.

Nordic Walking stokken: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Nordic Walking stokken

Hieronder laten we je zien op welke aspecten je moet letten bij je keuze tussen verschillende Nordic Walking stokken.

De criteria die je kunt gebruiken om nordic walking stokken te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we meer in detail uit wat in elk aspect belangrijk is.

Materiaal

Het materiaal waarvan Nordic Walking stokken gemaakt zijn, heeft invloed op het gewicht van de stokken en op hun weerstand, en op vele andere factoren. De meeste Nordic Walking stokken zijn gemaakt van carbon of aluminium. Beide materialen hebben voordelen en nadelen.

Koolstof is ongeveer vier keer sterker dan aluminium.

De stokken van de hoogste kwaliteit zijn gemaakt van carbon. Het materiaal is heel licht en dempt de trillingen zeer goed, zodat er minder trillingen zijn. Koolstof is ook bijzonder resistent.

Daarom breken de stokken minder snel, wat ze erg duurzaam maakt. Verder zijn Nordic Walking stokken van carbon buigzaam en maken ze een dynamische, krachtige afzet mogelijk.

Door hun eigenschappen zijn stokken van carbon bijzonder geschikt voor lange mensen of mensen met een hoog lichaamsgewicht. Ze zijn ook aan te bevelen voor mensen die veel wandelen. De positieve eigenschappen komen echter ook tegen een hogere prijs. Voor carbonstokken moet je meestal dieper in de buidel tasten.

Behalve stokken van zuiver carbon zijn er ook stokken van koolstofcomposiet. Deze zijn gemaakt van een mengsel van koolstof en glasvezel. Ze zijn meestal iets goedkoper dan stokken van 100% carbon.

Hoe meer carbon er in de stokken zit, hoe stijver en sterker ze zijn Koolstofcomposiet stokken zijn ook flexibeler dan aluminium stokken en dus beter voor de gewrichten. Ze zijn vooral geschikt voor beginners en lichtere mensen.

Aluminium is het goedkoopste materiaal. Het is niet zo flexibel als koolstof of een mengsel van koolstof en glasvezel en dempt daarom de trillingen niet zo goed. Het materiaal is ook zwaarder en niet zo resistent. Daarom breken Nordic Walking stokken van aluminium gemakkelijker en zijn ze niet zo duurzaam.

Lus-systeem

Een van de belangrijkste aspecten waar je bij de aanschaf op moet letten is het lus-systeem. Het is belangrijk dat de lussen goed passen en verstelbaar zijn, zodat de hand dicht bij de paal geleid wordt. Er moet echter nog voldoende bewegingsvrijheid zijn.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen lussen die afneembaar zijn en vaste lussen die niet losgemaakt kunnen worden. Als je vaak wandelt, kun je beter lussen kiezen die afneembaar zijn. Zo kun je naar dingen grijpen zonder de hele lus te hoeven openen.

Het is ook belangrijk dat de lussen gemakkelijk en snel van de paal losgemaakt kunnen worden.

Zo kun je snel je waterfles pakken of je schoenen strikken terwijl je loopt, bijvoorbeeld.

De stokken moeten ook een duimlus hebben, zodat je ze na het loslaten gemakkelijk weer kunt vastpakken.

Als je van plan bent de stokken in de winter te gebruiken, moet je er zeker van zijn dat je nog door de lussen kunt als je handschoenen draagt. Hier is het een voordeel als de lussen met een klittenbandsluiting versteld kunnen worden.

Handgreep

De handgrepen moeten ergonomisch gevormd zijn. Maar ook het materiaal speelt een grote rol bij de beslissing. Bovenal moet het antislip zijn en goed vocht opnemen. De meeste Nordic Walking stokken zijn gemaakt van kurk, rubber, schuim of kunststof. Schuim of plastic.

 • Kurk / imitatiekurk: Kurk is het meest populaire, maar ook het duurste materiaal. Het absorbeert vocht, bijvoorbeeld zweet, en is zeer slipvast. Het is ook heel elastisch en ligt daarom bijzonder prettig in de hand. Een nadeel is dat het sneller slijt dan andere materialen.
 • Rubber: Rubber is bijzonder resistent en duurzaam. Het is antislip, maar absorbeert vocht niet zo goed als kurk. Anderzijds kan het gemakkelijk schoongemaakt worden en is het heel gemakkelijk vorm te geven.
 • EVA schuim: Schuim is zeer elastisch en licht, waardoor het bijzonder prettig vast te houden is en blaarvorming voorkomt. Het absorbeert ook zweet en is ademend. Het is echter niet zo duurzaam als andere materialen.
 • Plastic: Plastic is het goedkoopste materiaal. Het is duurzaam maar neemt geen vocht op. Daarom is het glibberig en voelt het niet prettig aan in de hand, wat tot blaren kan leiden. Plastic handvatten zijn daarom niet aan te bevelen.

Vaak zijn de handvatten van nordic walking stokken ook gemaakt van een combinatie van de hierboven genoemde materialen. Deze grepen worden dan 2-componenten grepen genoemd. In dit geval moet je ervoor zorgen dat de overgangen goed gemaakt zijn.

Lengte

De juiste lengte van nordic walking stokken is uiterst belangrijk. Als de stokken te lang zijn, kun je spanning in je rug krijgen, en als ze te kort zijn, kun je je niet goed afduwen.

Palen van vaste lengte zijn verkrijgbaar in stappen van 5 cm, telescopische palen kunnen afzonderlijk worden ingesteld. Je kunt uitvinden welke lengte voor jou het beste is met behulp van een eenvoudige formule:

stoklengte = lichaamslengte * 0.66

Als je tussen twee maten in zit, moet je altijd de kortere versie kiezen. Zo voorkom je schouder- en rugpijn.

Een alternatieve manier om de juiste lengte voor je te vinden is door rechtop te gaan staan en de stokken in beide handen te houden. Er moet een hoek van 90 graden zijn tussen je boven- en onderarm. Dan heb je de voor jou optimale stoklengte gevonden.

Paalpunt

Het is belangrijk dat de punt van de stok gemaakt is van hoogwaardig materiaal dat stevig en hard is, want de punt wordt tijdens het lopen het meest belast.

De meeste tips zijn van metaal en moeten idealiter licht afgeschuind zijn. Dit geeft je de beste grip bij het afduwen en je hebt minder kans om uit te glijden.

Je keuze van de tip moet echter ook beïnvloed worden door de conditie van de ondergrond.

Als je je meestal op zachte ondergrond begeeft, bijvoorbeeld in het bos of op weiden, kies je beter een metalen punt, want die geeft je de nodige grip. Als je echter vaak op harde oppervlakken zoals asfalt rijdt, kun je beter rubber pads gebruiken. Je kunt ze eenvoudig op de uiteinden zetten en er zo nodig weer afhalen.

Je kunt individuele kussentjes kiezen voor bij je nordic walking stokken. In de volgende paragraaf wordt uitgelegd waar je rekening mee moet houden.

Accessoires

Veel fabrikanten leveren rubber pads mee. Deze verminderen schokken en trillingen, beschermen de punt en minimaliseren lawaai bij het lopen. De kussentjes zijn er in verschillende varianten, die vooral in hun vorm verschillen.

 • Rond: Rond en bijzonder geschikt voor bergachtige streken en trektochten.
 • Stone: lijken op rubber schoenen en zijn door hun diepe profiel geschikt voor asfalt of teer.
 • Grond: Rondachtig en kleiner dan Stone pads. Goed geschikt voor beton.
 • Spike: Zoals de naam al zegt, hebben deze kussentjes extra metalen spikes. Dit maakt ze goed voor moeilijke omstandigheden, zoals sneeuw.

Besluit: Welke soorten Nordic Walking stokken zijn er en welke is de juiste voor mij?

Als je nordic walking stokken wilt kopen, kun je in principe kiezen tussen telescopische stokken en stokken van vaste lengte.

Type Voordelen Nadelen
Telescopische stokken Door meerdere mensen te gebruiken, Goed voor op reis, Goed voor kinderen, jongeren en beginners Hoger gewicht, Minder stabiel, Dempt trillingen niet zo goed, Vergrendelmechanisme kan breken, Duurder
Stokken met vaste lengte Steviger en duurzamer, Minder gewicht, Minder trilling en beter slingergedrag Maat moet precies passen, Niet voor elke maat de juiste paal, Moeilijker op te bergen

In de volgende paragrafen leggen we meer in detail uit wat elk type zo bijzonder maakt en wat de respectieve voor- en nadelen van de twee alternatieven zijn.

Teleskopstöcke

Telescoopstokken

Telescoopstokken zijn nordic walking stokken die in lengte versteld kunnen worden. De buis van de paal bestaat uit minstens twee delen die met elkaar verbonden zijn door een vergrendelingssysteem.

Omdat de hoogte individueel ingesteld kan worden, zijn telescopische stokken bijzonder geschikt als de stokken door meerdere mensen van verschillende grootte gebruikt moeten worden. De stokken zijn ook goed voor kinderen of opgroeiende tieners of beginners die hun optimale stoklengte nog niet gevonden hebben.

Bovendien kunnen de stokken in elkaar geschoven worden en zijn ze dus gemakkelijk op te bergen. Daarom zijn telescopische stokken een goede keuze voor mensen die hun nordic walking stokken mee op reis willen nemen.

Voordelen
 • Kan door meerdere mensen gebruikt worden
 • Goed voor op reis
 • Goed voor kinderen, jongeren en beginners
Nadelen
 • Zwaarder gewicht
 • Minder stabiel
 • Dempen trillingen niet zo goed
 • Vergrendelmechanisme kan breken
 • Duurder

Een nadeel van stokken is dat ze iets zwaarder zijn dan die van stokken met een vaste lengte. Ze zijn ook minder stabiel en kunnen trillingen niet zo goed dempen als stokken die uit één stuk gemaakt zijn.

Er is ook een risico dat het vergrendelmechanisme slijt of breekt, waardoor de hoogte tijdens het lopen versteld wordt. Daarom moet je de kwaliteit van het sluitsysteem zorgvuldig controleren. Telescopische stokken zijn meestal duurder dan stokken van vaste lengte.

Fixlängenstöcke

Palen met vaste lengte

Bij palen met vaste lengte is de buis uit slechts één stuk gemaakt. Dit betekent dat de hoogte van palen met een vaste lengte niet kan worden aangepast.

Deze functie heeft enkele voordelen. Stokken van vaste lengte zijn stabieler en duurzamer dan telescopische stokken. Ze zijn ook lichter en hebben andere positieve eigenschappen, zoals minder trilling en beter slingergedrag.

Voordelen
 • Steviger en duurzamer
 • Lichter van gewicht
 • Minder trillingen en beter slingergedrag
Nadelen
 • Maat moet precies passen
 • Niet voor elke maat de juiste stok
 • Moeilijker op te bergen

Een nadeel van stokken met vaste lengte is dat de maat van de stok precies aan de grootte van de gebruiker aangepast moet worden. Daarom mag dezelfde stok niet door verschillende mensen van verschillende lengte gebruikt worden. Bovendien is er niet voor elke maat precies de juiste stok. Ook kunnen palen van vaste lengte niet zo goed opgeborgen worden als telescopische palen, omdat ze niet in elkaar geschoven kunnen worden.

Gids: Veelgestelde vragen over Nordic Walking stokken uitvoerig beantwoord

Voordat je besluit Nordic Walking stokken te kopen, heb je waarschijnlijk nog een paar onbeantwoorde vragen die je graag beantwoord wilt hebben. In de volgende paragrafen hebben we de belangrijkste vragen over Nordic Walking stokken beantwoord, zodat je de perfecte aankoopbeslissing kunt nemen.

Voor wie zijn Nordic Walking stokken geschikt?

Nordic Walking is in principe geschikt voor iedereen. Vooral voor mensen met overgewicht is de sport een goed alternatief voor joggen, omdat de stokken de gewrichten minder belasten.

Bij het kiezen van stokken moeten zwaarlijvige of lange mensen erop letten dat ze stokken kiezen met een hoog koolstofgehalte, want die zijn stabieler en resistenter.

Nordic Walking Stöcke-1

Nordic Walking is een sport die voor iedereen geschikt is. Welke stokken voor jou geschikt zijn hangt onder meer af van je leeftijd, grootte en ervaring.
(Image source: NickyPe / pixabay)

Natuurlijk kunnen kinderen niet dezelfde stokken gebruiken als volwassenen. Telescopische stokken zijn er bijzonder geschikt voor. Omdat kinderen nog steeds groeien en de juiste lengte dus nog steeds verandert, moet je telescopische stokken kiezen, want hier kan de lengte individueel aangepast worden.

Beginners, die vaak zelf nog de optimale lengte moeten vinden, hebben er ook baat bij eerst telescopische stokken te kiezen.

Gevorderde skiërs die voor zichzelf al de optimale lengte gevonden hebben, kunnen ook stokken van vaste lengte gebruiken. Zoals reeds gezegd, zijn deze vaak resistenter en duurzamer dan telescopische stokken.

Wat zijn de voordelen van nordic walking stokken?

Nordic walking stokken zijn essentieel om nordic walking goed te kunnen beoefenen. Nordic walking is in principe snelwandelen met steun van twee stokken.

De stokken helpen om een constant ritme te handhaven en, behalve de benen, activeren ze ook de armen en het hele bovenlichaam. Bovendien hebben de stokken een ondersteunende functie, die de spieren en gewrichten beschermt.

Nordic Walking is dus heel effectief, maar ook niet erg blessuregevoelig, en daarom is het een heel goede duursport voor beginners of oudere mensen. De bewegingsreeksen versterken zowel de bloedsomloop als het hart en de spieren.

Het stimuleert ook de stofwisseling en kan tot 750 calorieën per uur verb randen.

Een ander voordeel van nordic walking stokken is dat ze veiligheid en grip bieden op moeilijke ondergronden, zoals sneeuw of modderige paden.

Welke maat Nordic Walking stokken moet ik kopen?

De maat van Nordic Walking stokken die je moet kopen hangt vooral af van je lengte. Een verkeerde lengte kan je doen buigen, wat tot spanning en pijn kan leiden.

Om de juiste lengte van je nordic walking stokken te bepalen, kun je kiezen voor een wiskundige of een praktische manier.

Bij de eerste methode krijg je de juiste lengte door je lengte te vermenigvuldigen met een factor 0.66. Voor de praktische methode moet je rechtop gaan staan. Voor de praktische methode ga je rechtop staan en pak je beide stokken bij het handvat vast. Zet de stokken verticaal voor je neer. Als je nu een hoek van 90 graden in de holte van je arm hebt, heb je de juiste lengte voor je gevonden.

De maten van nordic walking stokken beginnen meestal bij 100 cm en gaan tot 140 cm in stappen van 5 cm. Om je te helpen beslissen, hebben we de juiste stoklengten voor verschillende lichaamslengtes op een rijtje gezet:

lichaamsgrootte stoklengte
1.52-1.59 meter 100 cm
1.60-1.66 meter 105 cm
1.67-1.74 meter 110 cm
1.75-1.74 meter 110 cm81 metre 115 cm
1,82-1,89 metre 120 cm
1,90-1,96 metre 125 cm
1,97-2,04 metre 130 cm

Als je schommelt tussen twee grote maten, kun je beter de kleinere maat kiezen, vooral als beginner. Als de stokken te lang zijn, worden de spieren van het bovenlichaam gemakkelijk te veel belast. Gevorderde wandelaars kunnen echter ook langere stokken kiezen.

Hoeveel kosten nordic walking stokken?

Afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal van de stokken, en van andere factoren zoals het lussysteem, ligt de prijsklasse voor nordic walking stokken rond de 30-200 euro.

Als je een beginner bent, moet je niet direct investeren in dure high-tech stokken. Goedkope stokken voor beginners zijn meestal van aluminium en kosten ongeveer 30 tot 100 euro. Deze modellen zijn vaak verkrijgbaar bij discountwinkels. Hoewel ze minder comfortabel zijn en de trillingen niet zo goed dempen, zijn ze heel goed om in training te komen en de optimale stoklengte te vinden.

Prijs Niveau
30-100 Euro Beginner
100-150 Euro Gevorderd
150-200 Euro Hightech

Als je een stok van hogere kwaliteit van carbon wilt, kun je er een krijgen voor ongeveer 100 euro. Deze investering is de moeite waard als je vaak traint en je je perfecte stoklengte al gevonden hebt.

High-tech palen kosten ongeveer 150 tot 200 euro. Het verschil tussen deze en hoogwaardige stokken van tot 150 euro is niet zo groot, dus je moet zo’n stok alleen kopen als je een absolute Nordic Walking fan bent. Verschillen in deze prijsklasse hangen vaak alleen af van het merk en andere factoren, zoals het materiaal van de greep.

Welke alternatieven zijn er voor nordic walking stokken?

Niet zelden wordt gedacht dat trekstokken of wandelstokken ook voor nordic walking gebruikt kunnen worden. Deze misvatting is te wijten aan het feit dat de palen erg op elkaar lijken.

Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de stokken, en daarom moet je alleen nordic walking stokken gebruiken voor nordic walking. We zullen in de volgende paragrafen uitleggen wat deze verschillen zijn.

Nordic Walking Stöcke-2

Nordic Walking stokken en wandelstokken zijn niet hetzelfde. Ook mogen nordic walking stokken niet gebruikt worden voor wandelen en wandelstokken niet voor nordic walking. Beide hebben verschillende kenmerken en functies.
(Image source: cripi / pixabay)

Nordic walking en wandelen zijn twee sporten die op verschillende terreinen beoefend worden. Terwijl nordic walking op vlakke tot heuvelachtige ondergrond wordt gedaan, wordt wandelen meestal op steiler terrein gedaan. Daarom zijn wandel- of trekstokken altijd in hoogte verstelbaar, want je hebt verschillende lengtes nodig om op te stijgen en af te dalen.

Wandelstokken zijn niet absoluut noodzakelijk om te wandelen.

De functies van de polen zijn ook verschillend. Nordic Walking stokken worden gebruikt om de beweging te ondersteunen en om het bovenlichaam te trainen. Wandelstokken, daarentegen, worden gebruikt als steun in moeilijk terrein en om te voorkomen dat je wegglijdt.

Door hun verschillende functies hebben nordic walking stokken en trekkingstokken ook verschillende eigenschappen. Nordic Walking stokken hebben een hoog koolstofgehalte, wat een voordeel is.

Dit maakt de stokken lichter en dempt de trillingen, en beschermt zo de gewrichten. Wandelen vereist meer stabiliteit. Daarom zijn wandelstokken meestal van aluminium en wegen ze meer.

De lussen van de twee soorten polen verschillen ook. Wandel- of trekkingstokken hebben eenvoudige lussen die snel losgemaakt kunnen worden. Bij nordic walking stokken, daarentegen, is een goed passende riem heel belangrijk. Hij moet stevig om de pols zitten en ervoor zorgen dat de beweging voortgezet kan worden als de stok losgelaten wordt.

Hoe gebruik ik Nordic Walking stokken op de juiste manier?

Het is niet alleen belangrijk om goede stokken te hebben, maar ook om ze op de juiste manier te gebruiken. Ook al lijkt Nordic Walking gemakkelijk, toch zijn er veel fouten die je kunt maken. Daarom hebben we een paar regels uitgezocht om uit te leggen hoe je de techniek correct uitvoert

 1. Let op de kruisvorm: Voer een diagonale beweging uit. Dit betekent dat als je linkerbeen voor is, je rechterarm achter je lichaam is. Hetzelfde geldt omgekeerd.
 2. Buig iets naar voren: Zorg dat je bovenlichaam iets naar voren gekanteld is. Als je bergop loopt of op een heel atletische manier, kun je ook iets meer naar voren buigen.
 3. Houd de stok dicht tegen je lichaam: Nordic Walking stokken moet je dicht tegen je lichaam houden en evenwijdig aan je lichaamsas.
 4. Ontspannen bewegingen: Je nek en schouderpartij mogen niet gespannen zijn. Maak je lichaam los en voer ritmische bewegingen uit.
 5. De juiste rol: Stap eerst met de hiel op en laat je dan over de hele voet rollen.
 6. De beweging van de rechterarm: Als je je arm naar voren brengt, moeten je boven- en onderarm een rechte hoek vormen. De beweging moet ook uit het schoudergewricht komen en niet uit het ellebooggewricht. Als je je arm terugbrengt, moet je je arm zo uitstrekken dat hij een rechte lijn vormt met je stok.
 7. Houd de palen vast: Pak de stokken stevig vast als je naar voren beweegt en open je handen als je de stok naar achteren zwaait. Als je de stokken weer naar voren brengt, pak je de stokken stevig vast op ongeveer heuphoogte.
 8. Richt je blik naar voren: Vermijd naar de grond of naar je voeten te kijken. Houd je blik recht vooruit. Zo voorkom je spanning in je nek en schouders.

Beeldbron: maridav/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies