Je bent op de perfecte webpagina als je wilt beginnen met olieverf in jouw kunstwerken! In dit artikel kun je kennismaken met olieverf en de beste olieverf producten van dit jaar op de Nederlandse markt.

We delen een uitgebreid onderzoek met je van professionals in de schone kunsten en hedendaagse kunstenaars. Je kunt de grote variatie zien die het werken met olieverf je vandaag de dag kan geven. Met adviezen en trucs om je een idee te vormen bij bestaande en nieuwe technieken. Er kan veel met olieverf en daar maken we jou graag wegwijs in op een manier die past bij wat jij wilt en nodig hebt.

Belangrijk om te weten

 • Schilderen met olieverf is een beeldende techniek waarbij het afgebeelde geleidelijk ontstaat, door het lange droogproces. We raden je af om olieverf te gebruiken voor schetsen of studies, omdat andere technieken daar geschikter voor zijn. Denk aan aquarellen en het werken met acrylverf.
 • Voordeel van het schilderen met olieverf is de mogelijkheid voor continue aanpassing. In het aanbrengen van vele laagjes, van heel generieke lijnen tot concrete vlakken. Nog een voordeel is de mogelijkheid om materialen toe te voegen aan de olieverf, om textuur en volume op het schilderij aan te brengen.
 • Op het moment dat je olieverf gaat kopen, dan denk je al na over het kleurengamma dat je graag wilt terugzien in je werk. Ga je dan voor natuurlijke pigmenten of kies je liever voor synthetisch? Het is opwindend op meesterschap te ontwikkelen in het creëeren van lichteffecten met verf. Ook in het handig worden in het mengen van kleuren en samenstellingen tot precies het gewenste resultaat. Bijvoorbeeld, bij het werken met transparantie, in de vorm van glazuur.

Ranking: De beste olieverf op de markt

Seguidamente, te presentamos un listado de los mejores productos de pintura al óleo tras un análisis exhaustivo de nuestros profesionales sobre la relación calidad-precio de las marcas más reconocidas y utilizadas por los artistas contemporáneos que nos ofrece este 2019. Añadimos “además” un breve análisis para ayudarte a crear un juicio propio de tu elección.

1e plaats: Zenacolor olieverf set van 12 of 24 tubes

Olieverf van Zenacolor is ontworpen om je een geweldig kleureffect te geven. Dankzij het hoge pigmentgehalte bereik je intense en lichtechte kleuren. Verander je ideeën in prachtige kunstwerken! De set van 24 olieverf in tubes biedt je het volledige kleurenspectrum: titanium wit, citroengeel, okergeel, vermiljoen, karmijnrood en Pruisisch blauw. Verder kobaltblauw, groenen, gebrande klei, gebrande barnsteen en ivoorzwart.

Wilt je de adembenemende zonsondergang zo veel mogelijk benaderen? De verschillende tinten olieverf van Zenacolor mengen zich heel gemakkelijk. Foutjes zijn gemakkelijk weg te werken met oplosmiddel, water en zeep. Maak je kunstenaarshart blij.

2e plaats: Zenart olieverf set van 8 basis kleuren

Professionele en hoogwaardige olieverf voor kunstenaars. Ontwikkeld, rekening houdend met de behoeften van kunstenaars, van jou dus! Fijne niet-giftige pigmenten met een hoge lichtbestendigheid. Dit betekent dat ze niet vervagen als ze aan licht worden blootgesteld. Jouw werken zullen dan ook lang mooi blijven.

Mooie basiskleuren met een fijn gefreesde boterachtige consistentie. Moeiteloos mengen tot het opdroogt. De dikke consistentie van de Zenart kleuren kan penseelstreken en spatel sporen nalaten of met beits worden verdund, voor eindeloos schilderplezier.

3e plaats: Magi Colours fijne olieverf 12 tubes a 150 ml

Voordeel set met 12 aluminium tubes fijne magi Colours olieverf met ieder150 ml inhoud. Denk aan prachtige kleuren als titaan wit, citroengeel, cadmium geel. Ook Sienna gebrand licht vermiljoen, Scarlet, ultramarijn blauw, Pruisisch blauw en karmijnrood. Maar ook smaragd groen, omber gebrand en zwart.

De Magi Colours olieverf wordt gekenmerkt door een hoge pigmentatie, hoge kleurglans en lichtechtheid. Alle kleuren kunnen onderling worden gemengd en zijn in meerdere lagen aan te brengen. De aluminium tubes garanderen een lange levensduur van deze olieverf. Kortom, perfect voor school, hobby en kunsthandwerk.

4e plaats: Rayher Hobby 38918000 olieverf 12 kleuren

Complete set kunstenaars olieverf, bevat 12 tubes met kleurechte kleuren van elk 12 ml: titanium wit, gele citroen, Indiaas geel, vermiljoen, rood, gerookte klei, ultramarijn blauw, petroleumblauw, donkergroen, smaragd, omber en zwart. De olieverven van Rayher Hobby zijn hoog gepigmenteerde heldere kleuren. Ze zijn lichtecht, mengbaar met elkaar en droog matglanzend.

Olieverf kan worden verdund met terpentijn of terpentijnolie. Verder kun je het gemakkelijk mengen met elkaar voor subtiele kleurovergangen. Breng de verf aan met een vernis of in lagen met een troffel. Laag voor laag ontstaat jouw werk. Droogtijd van 2 tot 14 dagen.

5e plaats: MozArt Supplies olieverf set 24 kleuren

Olieverf set, kunstenaarsassortiment met 24 rijkelijk gepigmenteerde olieverf kleuren in tubes van elk 12 ml. Ideaal voor artiesten van alle stijlen. De olieverven van MozArt Supplies zijn lichtecht. De kleuren vervagen niet met de tijd. Leef je uit met de gevarieerde toepassingsmogelijkheden: op canvas, voor muurschilderingen, op keramiek en nog veel meer.

Een ideaal geschenk voor alle opkomende artiesten en ontwerpers. Consequent positieve feedback van ervaren kunstenaars op deze artikelen. MozArt Supplies is in 2016 opgericht door een kunstenaarsechtpaar. Hun liefde voor de kunst is terug te zien in de reeks producten die zij ontwikkeld hebben.

Shopgids: Alles wat je moet weten over olieverf

Voordat je olieverf koopt, is het handig er wat vanaf te weten. Zo weet je wat belangrijk is en wat niet, wanneer je een olieverf merk kiest. We hebben hieronder de belangrijkste eigenschappen van olieverf beschreven. Ook hebben we getracht antwoorden te geven op door kunstenaars veel gestelde vragen over olieverf.

Kies een merk dat je kleuren biedt in de gewenste tinten. Ga voor een zo breed mogelijk kleurenspectrum olieverf.
(Bron: Vadim Guzhva: 36151596/ 123rf.com)

Wat is olieverf en welke voordelen heeft het?

Werken met olieverf is een schildertechniek. Vertrekpunt van deze techniek ligt bij het mengsel tussen pigmenten en oliën. Deze laatste binden als het ware de pigmentstoffen. Olie in olieverf is meestal gemaakt uit lijnzaden, oftewel lijnzaadolie. Deze samenstelling zorgt voor een vrijwel oneindige reeks aan ondergronden. Denk aan canvassen van linnen of katoen, maar ook aan hout, metaal of op muren.

Omdat olieverf langzaam droogt, kun je het gedurende langere tijd bijwerken en veranderen. Je kunt dus rustig de tijd nemen voor een schilderwerk. Verder heeft olieverf als voordeel, dat de kleurintensiteit diep is en de gemengde kleuren uniek. Olieverf is ook nog eens bestand tegen licht en verval, waardoor we vandaag de dag nog steeds kunnen genieten van duizenden mooie oude olieverfschilderijen.

Sommige schilders hebben ons laten weten dat ze het droogproces van olieverf te lang vinden. Ook gaven zij aan dat het behoorlijk pittig kan zijn om de techniek onder de knie te krijgen. Vooral, omdat je er eindeloos mee kunt mengen en meerdere lagen over elkaar kunt aanbrengen. Ten slotte zei een aantal schilders dat je voor het schilderen met olieverf ook behoorlijk wat achtergrondkennis moet hebben over de schilderkunst. Een laatste nadeel van olieverf dat zij opgaven was, dat met het ouder worden van het schilderij, de kleuren licht vergelen.

Voordelen
 • Schilderen zonder haast
 • Eindeloos aanpassen en bijwerken
 • Kleuren blijven gelijk bij natte en droge verf. Gelijk zicht op het eindresultaat
 • Unieke kleurintensiteit
 • Techniek die je op allerlei ondergronden toe kunt passen
 • Bestand tegen verval
Nadelen
 • Lang droogproces
 • Behoorlijk moeilijk om te gebruiken
 • Weinig helderheid, door het oneindige aantal lagen

Hoe schilder ik met olieverf?

Om te beginnen maak je een schets van de gewenste compositie. De manier van het aanbrengen van olieverf is het over elkaar plaatsen van penseelstreken of -toetsen. Je begint bij de lichte delen en schaduwen. Hierna, de grotere kleurvlakken van mindere naar grotere intensiteit. Aan het einde werk je het schilderij af met details.

Nuttig om te weten is dat iedere laag olieverf die je over een andere laag aanbrengt, rijker moet zijn aan olie dan de vorige laag. Ook zul je moeten wachten tot de ondergrond droog is, voordat je een volgende penseelstreek kunt aanbrengen.

Waar verdun ik olieverf mee?

Lijnzaadolie, onttrokken aan het zaad van de linnenplant, is een onmisbaar ingrediënt bij het schilderen met olieverf. Je kunt het namelijk als bindmiddel en oplosmiddel gebruiken. Essentie van terpentijn is een traditioneel oplosmiddel, dat door generaties kunstenaars wordt gebruikt. Tegenwoordig gebruikt men nog steeds terpentine om olieverf mee te verdunnen, want het is efficiënt en goedkoop.

foco

Wist je dat je door de ontwikkelingen in de wereld van de kunsten tegenwoordig olieverfschilderwerken kunt tegenkomen in allerlei vormen? Zo bestaat er waskrijt gebaseerd op olieverfpigmenten, vloeibare oliën en oliewassen voor bijna iedere ondergrond.

Waartoe dient het schilderen met olieverf?

Schilderen met olieverf dient voor artistieke creaties die uit lagen bestaan, die volume nodig hebben en een bepaalde grootsheid. Het is een langzaam en precies proces, door de dichtheid van het materiaal, wat om een lange droogtijd vraagt. Olieverf is tegelijkertijd ook geschikt voor surrealistische beelden, waar de schilder wil spelen met de concepten volume en materie.

Waarmee schilder ik met olieverf?

Met een penseel, voor een precies resultaat, of met een spatel voor grotere kleurvlakken. Met de handen schilderen met olieverf kan ook, om er nog meer expressiviteit aan toe te kennen. Eigenlijk met ieder oppervlak dat je maar bedenkt, want jij bent de kunstenaar en wilt jouw werk een originele draai geven. Pak dus gerust die prop papier erbij, of die oude lap. Je kunt olieverf mengen met stevig materiaal, zoals zand of modelleer klei. Dit geeft extra volumen en textuur aan jouw werk.

Hoe schilder ik met een spatel en olieverf?

Werken met een spatel en olieverf heeft verschillende voordelen:

 • Je verbruikt minder pencelen
 • Spatels zijn gemakkelijk schoon te maken
 • Dikke lagen aanbrengen kost geen moeite
 • Verwijderen van olieverf zonder omhaal
 • Snelheid en ontspanning meegeven aan jouw werk

Bij deze manier van werken moet je vermijden om de verf al te zeer te verdunnen. Ideaal is een consistentie in de olieverf die niet beweegt, wanneer je het palet draait.

Wat schilder ik met olieverf?

Als beginner is het aan te raden om van tevoren een schets te maken van het beeld dat je wilt maken. Kies voor eenvoudige composities, zoals stillevens. Wat je ook kunt doen is het naschilderen van een foto. Dit doe je als je niet zo van tekenen en schetsen houdt. Ben je wat meer gevorderd met olieverf, ga dan eens voor de wat complexere composities, zoals portretten of landschappen.

Tip: Het gebruiken van een foto als voorbeeld is handig, wanneer je zicht wilt houden op het eindresultaat.

Lijnzaadolie, onttrokken aan zaad van de linnenplant, is een onmisbaar ingrediënt bij het schilderen met olieverf.
(Bron: Boyan Dimitrov : 37926607/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen olieverf en acrylverf?

Waar olieverf een soort verf is die langzaam droogt, is acrylverf vrijwel direct droog na het aanbrengen. Beide droogtijden hebben hun voordelen en nadelen. Het ligt aan het werk dat je wilt creëeren en aan jouw schilderniveau en persoonlijke schilderstijl.

Kan ik ook met olieverf en acrylverf samen schilderen?

Acrylverf en olieverf zijn in principe samen te gebruiken. Let er daarbij op dat je de goede volgorde aanhoudt en de juiste ondergrond hebt. Eerst breng je de acrylverf aan, want dit zorgt voor een plastic film over de ondergrond. Hieraan kan de olieverf zich zonder problemen hechten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Na een uitgebreide analyse van onze professionals naar kennis en kunde op het gebied van olieverf hebben we een overzicht gemaakt. Een overzicht van alle belangrijke zaken waar je rekening mee wilt houden, op het moment dat je olieverf gaat kopen van een bepaald merk. Houd daarbij rekening met jouw persoonlijke behoeftes, jouw type creaties, kennisniveau en gewenste resultaten. De belangrijkste criteria zijn:

 • Aantal tinten olieverf
 • Aangeboden dichtheid en transparantie
 • Natuurlijke of synthetische pigmenten
 • Schilderkennis en ervaring
 • Gemak waarmee je kunt mengen

Aantal tinten olieverf

Ben je een gevorderde olieverfschilder, of wil je dit in de toekomst worden? Kies dan voor een goed merk olieverf, die je goed leert beheersen. We raden je daarom aan om voor een merk te kiezen, dat je een breed kleurenspectrum olieverf biedt. Dan zal je niet belemmerd worden, doordat je pigmenten tekort komt.

Altijd verstandig om te kiezen voor de meest uitgebreide kleurpaletten, om een mooi en verfijnd werk te creëren. Ook, om niet belemmerd te zijn in je kleurkeuze. Mocht je al een tijd met olieverf aan het werk zijn en een bepaalde kleur raakt op, dan moet je misschien overschakelen op olieverf van een ander merk. Dit kan meevallen of tegenvallen, ten opzichte van de olieverf die je reeds jaar en dag gebruikt.

foco

Wist je dat we door de verval bestendigheid van olieverf kunnen genieten van schilderijen van honderden jaren oud? Denk aan de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, of de muurschilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel. Andere bekende olieverfschilderijen zijn De Tuin der Lusten van El Bosco en De Schreeuw van de schilder Edvard Munch.

Aangeboden dichtheid en transparantie

De dichtheid of transparantie van jouw ideale olieverf, hangt af van het werk dat je ermee wilt maken. Als je bijvoorbeeld glazuurschilderijen wilt maken, koop dan olieverf van een merk dat sterk is in glazuur. Dit kunnen natuurlijk ook andere specifieke kenmerken van olieverf zijn.

Diverse schilderstijlen met olieverf, vereisen een andere soort olieverf. Zo zijn er stijlen, waarbij schilders in zeer dunne lagen schilderen, of juist zeer dikke lagen. Ook bestaat er een indirecte schilderstijl, wat zoveel inhoudt als een paar dunne lagen olieverf, bovenop een laag met grote dichtheid. Wrijven met verf kan ook, hierdoor ontstaat er volume en beweging in het schilderij. Een techniek genaamd nat op nat of directe stijl, bestaat erin te blijven schilderen, zonder dat de olieverf tussentijds droogt.

Ideaal is een consistentie in de olieverf die niet beweegt, wanneer je het palet draait of beweegt.
(Bron: Antonio Diaz: 45584179/ 123rf.com)

Natuurlijke of synthetische pigmenten

Pigmenten definiëren we als materialen die het licht dat zij reflecteren veranderen, afhankelijk van de pigmentkleur. Synthetische pigmenten zijn de laatste decennia zeer sterk ontwikkeld en beter geworden. Maar, zoals met alles, de traditionele pigmenten geven toch altijd een onderscheidend beeld. De keuze voor natuurlijke of synthetische pigmenten hangt van vele facturen af, waaronder het gewenste resultaat en jouw budget.

Natuurlijke pigmenten zijn stoffen die zijn onttrokken uit natuurlijke materialen. Dit kan uit organisch materiaal zijn, zoals koolstof, planten of dieren, maar ook van niet organische, minerale oorsprong. De voordelen hiervan zijn een natuurlijk kleurresultaat en een unieke touch. Hier staat tegenover dat deze pigmenten meestal iets duurder zijn en een beperkt kleurgamma bieden.

Kunstmatige of synthetische pigmenten worden in bulk geproduceerd door chemische reacties. Voordelen van synthetische kleurstoffen zijn de prijs, het oneindig aantal kleuren en een heel precies resultaat. Nadelen zijn er uiteraard ook, waaronder een iets kunstmatiger uitstraling en beperkte mengbaarheid van natuurlijke olieverf pigmenten.

foco

Begin je met schilderen met olieverf? Dan raden we je aan om eerst een schets van jouw werk te maken, alvorens de eerste toets olieverf te zetten. Kies voor een compositie met duidelijke clair obscure vlakken en intense kleuren. Foto’s of een schets kunnen daarbij dienen als referentie.

Schilderkennis en ervaring

Afhankelijk van jouw schilderkennis en ervaring, raden we je aan om te kiezen voor een minder vette olieverf. Hoe minder olie in de olieverf zit, hoe gemakkelijker het is om het eindresultaat in de hand te houden. In de selectie olieverf hierboven, zie je bij een aantal soorten olieverf staan dat deze bijzonder geschikt zijn voor beginners.

Voordat je daadwerkelijk op canvas gaat werken, is het slim om wat vingeroefeningen te doen met olieverf. Bestudeer jouw onderwerp en het materiaal waarmee je werkt. Begin altijd met een paar lichte lagen olieverf. Deze vormen een uitstekende ondergrond voor de wat zwaardere penceel streken of verftoetsen.

Olieverf is geschikt voor surrealistische beelden, waarbij de schilder wil spelen met het volume en de materie.
(Bron: Tithi Luadthong: 46375090/ 123rf.com)

Gemak waarmee je kunt mengen

Het gemak waarmee je olieverf kunt mengen is essentieel. Niet alleen om een specifieke nuance te bewerkstelligen, maar ook om de verschillende merken olieverf te kunnen mixen. Om verschillende merken en soorten olieverf te kunnen combineren, moeten ze dezelfde hoeveelheid pigment en olie bevatten. Kijk hiervoor op de tube of doos van de olieverf die je gebruikt.

De lange droogtijd, van een paar dagen tot een paar weken, maakt olieverf tot een aantrekkelijke optie voor veel schilders. De droogtijd hangt af van het omgevingsklimaat en de vochtigheid in ateliers. De omgeving bepaalt dus ook in zekere mate hoe lang olieverf mengbaar blijft. Mengbaarheid en lang mengbaar blijven, zijn grote voordelen aan het werken met olieverf. Het is gemakkelijk en je kunt bij iedere schildersessie nieuwe kleuren mengen.

Samenvatting

Schilderen met olieverf is een van de oudste schildertechnieken die er bestaan. Dit komt, omdat hiervoor alleen pigmenten en olie nodig zijn. Gemakkelijk te verkrijgen of te bereiden materialen. Werken met olieverf is continu in ontwikkeling en nog steeds mateloos populair, door de kleurintensiteit en duurzaamheid van olieverfschilderijen.

We hebben gezien dat het schilderen met olieverf een beetje moeilijk is om in de vingers te krijgen. Dat dit vooral komt door het lange droogproces en het werken in verschillende lagen. De zuurstof die bij de vers aangebrachte verf komt, kan het resultaat enigszins beïnvloeden. Dit zorgt er dan wel weer voor dat je met olieverf eindeloos kunt blijven combineren en aanpassen. Je kunt spelen met diverse texturen, ondergronden en technieken. Probeer het allemaal uit en vertel ons over je ervaringen!

We hopen dat dit een bruikbaar artikel is geweest, in jouw zoektocht naar een soort en een merk olieverf die perfect aansluit bij jouw wensen. Het lijkt ons geweldig om mensen te helpen de bijzondere wereld van het werken met olieverf in te stappen. Of, als je al bekend was met olieverf, jou te hebben kunnen verrassen met nieuwe achtergronden en tips over olieverf.

Laat jouw reactie hieronder achter en deel dit artikel in jouw sociale netwerken. Als je de informatie nuttig vond en andere kunstliefhebbers een plezier wilt doen, dan stuur je hen dit artikel over olieverf door.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Dean Drobot: 49773700/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

De schrijvers en redacteurs van ADVIESJAGERS.nl schrijven informatieve kwaliteitsartikelen over de beste producten op de Nederlandse markt.