Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

126Verzamelde opmerkingen

Het Mediterraanse dieet is één van de gezondste diëten. Het is gebaseerd op de consumptie van producten uit dit gebied zoals vis, verse groenten, noten en zaden en is al vele jaren zeer populair, niet alleen in de landen die met deze zee grenzen maar ook in andere landen, zoals bij ons bijvoorbeeld. Eén van de belangrijke elementen van deze gezonde voeding is ongetwijfeld olijfolie, die ook wel, “vloeibaar goud” wordt genoemd. En terecht.

Olijfolie wordt ook in Nederland steeds meer gebruikt om te frituren, als dressing over salades of gewoon op een geroosterd broodje om de heerlijke smaak te kunnen proeven. Er zijn vele soorten olijfolie en ook veel verschillende kwaliteiten. Het is een product dat dagelijks op tafel zou moeten staan. Om de beste te kunnen vinden, hebben we deze complete shopgids voor je samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • Olijfolie heeft een aantal eigenschappen die andere plantaardige oliën ook hebben. Maar daarnaast heeft het ook nog enkele unieke kenmerken. Deze hangen af van de gebruikte olijvenvariëteit, de manier waarop de olie is verwerkt en hoe deze is opgeslagen.
 • Olijfolie heeft, zoals we al zeiden, veel goede eigenschappen. Eén daarvan is dat het rijk is aan vitamine E. Deze vitamine heeft veel voordelen voor de gezondheid en helpt bijvoorbeeld het cholesterolgehalte te verlagen.
 • Olijfolie wordt verkregen uit olijven. Elk van hen heeft een vrij hoog percentage olie, tussen 25 en 30 %. Dit hangt af van de gebruikte variëteit.
 • Op de Nederlandse markt vindt je verschillende soorten olijfolie. Je moet de verschillende kenmerken ervan kennen om de beste te kunnen kiezen. Niet alleen wat kwaliteit betreft, maar ook voor het gebruik dat je ervan gaat maken.

Onze selectie: De beste olijfolie op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de beste olijfolie voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop is. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de ideale olijfolie een stuk eenvoudiger.

De olijfolie met de meest uitgebalanceerde smaak

De Turkse Natural Extra Vierge olijfolie van Nova Vera heeft al veel prijzen gewonnen in olijfoliewedstrijden over de hele wereld. Het is een lichtelijk brandende olijfolie met een uitgebalanceerde smaak, waar je groene appel en gras in ruikt. De olie is geschikt voor zowel salades als maaltijden. De fabrikant raadt aan de olijfolie gesloten op een koele en droge plaats te bewaren om de smaak zo goed mogelijk te behouden.

De beste Italiaanse olijfolie

Met de heerlijke Casa Astrid olijfolie haal je een stukje mediterrane keuken in huis en geniet je van de smaak van een biologische olijfolie van topkwaliteit. De olijven worden met de hand geplukt en binnen 12 uur na de oogst geperst gebruik makend van de laatste nieuwe technieken. De verse olijfolie is heerlijk vol van smaak. Het productieproces is gericht op het behoud van de goede eigenschappen van de olijfolie.

De lekkerste Spaanse olijfolie

De olijfolie van Deortegas heeft een unieke smaak dat echt iets toevoegt aan gerechten, salades en dressings. Het mooie van de extra virgen Picual olijfolie is dat je er niet veel van hoeft te gebruiken om te genieten van de smaak. De olijfolie is koud geperst en heeft een heerlijke smaak en geur. Het bottelen van deze premium olijfolie vindt plaats in de ideale omstandigheden en volgens de hoogste kwaliteitscriteria.

De beste olijfolie voor door de salade

De premium olijfolie van Théa is een zachte olijfolie die heerlijk is door de salade. De smaak is perfect en zorgt ervoor dat je salades nog lekkerder gaan smaken. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Naast voor salades is de olijfolie ook lekker voor bij de pasta, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Een goede olijfolie als deze maakt het verschil. Tip: een zomerse salade met walnoten, appel en komkommer.

De lekkerste licht pikante olijfolie

Deze extra vergine biologische olijfolie uit koude extractie (onder de 27 graden) is afkomstig van de gecontroleerde biologische teelt in Spanje (Catalonië), de grootste producent van olijfolie in Europa. Als olijvensoort vertrouwd Azafran op de bekende en kwalitatief hoogwaardige Arbequina olijf. De smaak is licht fruitig met een subtiele nootachtige smaak en een lichte pikantheid.

De olie heeft ook een zeer lage bittere noot. Je kunt het product bijvoorbeeld gebruiken voor salades, of voor het stomen of marineren van vlees en groenten. Vrij van kunstmatige smaakstoffen of smaakversterkers. Het product van dit Spaanse familiebedrijf wordt in een blik van 1 liter aangeboden en kan het beste koel en droog bewaard worden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over olijfolie

Het is van groot belang dat je voordat je olijolie koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Olives harvest

De voor de verwerking gebruikte olijven geven de eigenschappen aan de olijfolie.
(Bron: nikkiphoto: 22249567/ 123rf.com)

Wat is olijfolie?

Olijfolie is een plantaardige olie die in de keuken wordt gebruikt. Het gebruik ervan dateert van duizenden jaren geleden en dankt zijn naam aan het gebruik van olijven, voor de productie ervan. Het is een typisch mediterraan product. De drie belangrijkste producenten ter wereld zijn Spanje (75%), Italië (10%) en Griekenland (7%).

Om de olie uit de olijven te onttrekken, moeten ze ongeveer acht maanden rijpen. Het oogstseizoen is aan het einde van de herfst. Na de oogst worden de olijven geperst om het sap te verkrijgen. Van daaruit begint het hele productieproces. De kwaliteit van de olie zal hier in grote mate van afhangen.

Is olijfolie beter dan zonnebloemolie?

Eén van de discussies die van tijd tot tijd opduiken is over de vraag of olijfolie beter dan zonnebloemolie is. De waarheid is dat zonder te beweren dat zonnebloemolie slecht voor je is, olijfolie veel beter is. Zowel de bereidingswijze van deze olie als zijn vele eigenschappen zijn beter voor je gezondheid. Daarom is het, waar mogelijk, beter om extra olijfolie van de eerste persing te kiezen.

Wilma van Grinsven-PadbergNederlandse olijfolie sommelier
“Een olijfolie die een goed etiket heeft, maar voor een prijs onder de 10 euro wordt aangeboden, is bedrog. De olijven zijn hoogstwaarschijnlijk van een ouder oogstjaar. Ook kortingen op olijfolie vertrouw je beter niet.”

Welke categorieën olijfolie zijn er?

Eén van de meest interessante aspecten van olijfolie is het kennen van de categorieën. Misschien heb je van een aantal van deze wel eens gehoord, maar weet je niet goed wat het verschil tussen de soorten is. Daarom hebben we de volgende tabel opgesteld met de verschillende categorieën en hun belangrijkste kenmerken:

Type olie Belangrijkste eigenschappen
Vierge (Virgen)olijfolie Wordt alleen koud geperst en er wordt geen warmte gebruikt om de productie te verhogen. Het wordt altijd vervaardigd met de eerste persing van de olijf
Extra vierge (Virgen) olijfolie Het is de beste en de lekkerste olie. De zuurtegraad is minder dan 1%. Valt op door de bijzondere groene kleur
Extra fino (fijne) olijfolie Het is geen slechte olie, integendeel, maar je kunt het niet vergelijken met de extra virgen. Het heeft een geelgouden kleur en een zuurgraad van bijna 2%
Gewone olijfolie Dit is een olie van lage kwaliteit, hoewel geschikt voor consumptie. Zijn zuurgraad is boven 3% en het heeft weinig goede eigenschappen
Lampante olijfolie Deze olie is niet geschikt voor consumptie. De zuurtegraad ligt boven de 3,3% en werd vroeger gebruikt voor olielampen.
Geraffineerde olijfolie Het is geen goede olie en dat kun je aan de smaak aflezen. De zuurtegraad maakt het mogelijk om het te consumeren. Door de warmte die wordt toegepast bij het persen, verliest het zijn goede eigenschappen
Olijfolie Dit type olie is een mengsel van geraffineerde olie en olijfolie van de eerste persing. De smaak hangt af van de verhouding van de twee soorten olie
Orujo olijfolie Bij de bereiding van deze olie wordt de pit van de olijven gebruikt. Sommige eigenschappen van de olie worden opgeofferd om de productie te verhogen
Rauwe orujo olijfolie Om deze olie te maken wordt hetzelfde proces gevolgd als bij de vorige soort. Maar het wordt niet vermengd met andere soorten olie
Geraffineerde orujo olijfolie De pit van de olijf wordt gebruikt om de olie te vervaardigen, daarna wordt hij geraffineerd. Het is geschikt voor consumptie als de zuurtegraad niet hoger is dan 0,5 graden

Welke variëteiten olijfolie zijn er?

In de vorige sectie hebben we het over de soorten oliën gehad. Nu zullen we je wat vertellen over een aantal van hun variëteiten. We zullen ons concentreren op de Spaanse olijfolie, er zijn er meer dan 250 in Spanje. Daarbij moet worden verduidelijkt dat er twee soorten olie zijn wat de vervaardiging betreft: “coupage”, wat het resultaat is van een mengsel van verschillende olijfsoorten, en mono-variëteit olijfolie, die er maar één gebruikt.

Binnen deze laatste groep, de mono-variëteit oliën, behoren de drie belangrijkste variëteiten. We verwijzen naar Hojiblanca, Arbequina en Picual. Het is belangrijk dat wanneer je deze namen ziet, je weet waar ze naar verwijzen. Bovendien laten we je zien waar ze voor gebruikt worden. In deze tabel hebben we hiervan een overzicht voor je gemaakt:

Varieteit olie Kenmerken
Hojiblanca Het heeft een smaakje aan vers gras en amandelen. Het laat een zachte tinteling achter nadat je het geproefd hebt. Het is perfect voor vis, soepen, pasta’s, sauzen of vlees
Arbequina Het fruitige aroma doet denken aan appel en banaan. Het is ideaal voor het bereiden van desserts, zeevruchten, vis, salades of soepen.
Picual De smaak is intens, met een vleugje tomaat en vijgen. Het is enigszins bitter en pikant. Het is perfect voor stoofschotels van vlees, salades of om rauw te gebruiken.

Hoe lees je het olijfolie-etiket?

Helaas let de consument niet altijd op de informatie op het etiket van de producten bij de aankoop. Het bevat echter informatie die zeer waardevol is. Daarom zullen we je laten zien hoe je het etiket van een fles olijfolie moet lezen, hoewel het niet altijd hetzelfde is:

 • Aanbevolen gebruik. Op sommige etiketten vind je het aanbevolen gebruik voor de olie die je gaat kopen. Het suggereert welke soorten gerechten het beste bij het gekozen product passen.
 • Olijvensoorten. Je kent de belangrijkste variëteiten olijven die gebruikt worden al. Je weet ook al dat de smaak van de olie verandert, afhankelijk van de gebruikte olijven. Dus let hier goed op.
 • Oogst. Toont je het jaar van de oogst van de olijven. Het kan van één jaar of meerdere jaren zijn.
 • Koudgeperste olie. Als dit op het etiket staat betekent het dat het is geperst bij minder dan 27 graden, en dat het een betere smaak heeft.
 • Oorsprongsbenaming. Deze informatie moet worden vermeld als het gaat om “virgen” olijfolie, of “virgen extra” olijfolie.
 • Zuurgraad. De hoeveelheid oliezuur bepaalt de kwaliteit van de olijfolie.
 • Type olie. Misschien wel het belangrijkste aspect, omdat het je vertelt wat voor soort olie het is. Zoals we je al eerder vertelden is het belangrijk om te kiezen voor “extra virgen olijfolie”.

Wat zijn de voor- en nadelen van olijfolie?

Olijfolie is tegenwoordig in vrijwel alle Nederlandse keukens aanwezig. Het wordt zowel gebruikt bij het koken of frituren als voor de dressing van een salade, naast vele andere toepassingen. We hebben je al een aantal van de kenmerken ervan verteld. Nu is het tijd om de belangrijkste voor- en nadelen ervan te bekijken.

Voordelen
 • Het is goed voor je gezondheid
 • Verbetert de smaak van de gerechten
 • Het is eenvoudig te vinden
Nadelen
 • Sommige soorten zijn behoorlijk prijzig
 • Kan van prijs variëren
 • Je moet het weten te gebruiken

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van olijfolie om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de beste olijolie te vinden, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de olijfolie die je nodig hebt:

Type olie

Je hebt al gezien dat er verschillende soorten olijfolie op de markt te vinden zijn. Je hebt ook ontdekt dat ze niet allemaal even goed zijn. Daarom moet je altijd proberen om extra vierge olijfolie te kopen en, als dat niet het geval is, vierge olijfolie van de eerste persing. dat zijn de soorten olijfolie die beter voor je gezondheid zijn en die een optimale smaak aan je gerechten geven.

ensalada con aceite de oliva

De olie wordt zowel gebruikt bij het koken als in de dressing van een salade, naast vele andere toepassingen.
(Bron: Marian Vejcik: 41977009/ 123rf.com)

Variëteit

Bij het kopen van olijfolie moet je rekening houden met de variëteit van de olie en waar deze voor gebruikt kan worden. De beste optie is om verschillende soorten in huis te hebben voor de verschillende toepassingen. Probeer de olie echter binnen een redelijke termijn te consumeren. De reden hiervoor is dat het na een tijdje een deel van de eigenschappen verliest.

Wilma van Grinsven-Padberg Nederlandse olijolie sommelier
“Heb je na het proeven de neiging om je keel te schrapen of te kuchen, dan zit je goed. Het betekent dat er veel antioxidanten aanwezig zijn, dat de oogst vroeg en mechanisch gebeurd is en de olijven goed zijn.”

Grootte van de verpakking

Als gevolg van het feit dat je olijfolie niet te lang moet bewaren, is het belangrijk dat je kiest voor de juiste maat van verpakking voor je huishouden. Het heeft geen zin om wat geld te besparen door een 5-liter fles te kopen als je er heel lang mee doet. Bovendien moet de minimumverpakking een halve liter bedragen om het product in perfecte staat te houden.

Zuurgraad

Aan de hoeveelheid oliezuur in de olijfolie valt af te leiden in welke mate de vetten zijn afgebroken in vetzuren. In feite is het een waarde die de kwaliteit van olijfolie van eerste persing aantoont. Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit van de olie. Vierge olijfolie moet een zuurgraad hebben die gelijk is aan of lager dan 2 graden. De extra vierge (of virgen) moet 0,8 graden of minder hebben.

Authenticiteit

Het is goed om olijfolie te kopen van merken die de oorsprong ervan garanderen. Het is ook een goed idee om een product te kopen met een oorsprongsbenaming en dat voldoet aan de etikettering. Vergeet niet dat er gevallen van fraude voorgekomen zijn in het verleden.

Samenvatting

Olijfolie is een product met onbeperkte eigenschappen. Bovendien is het essentieel in je keuken. Je kunt het voor bijna alle gerechten gebruiken en het geeft een speciale smaak aan je schotels. Bij de keuze van een olijfolie is het belangrijk om de olie te kiezen die het beste past bij de ingrediënten die gebruikt gaan worden om een optimaal resultaat te verkrijgen.

Op de Nederlandse markt vind je een grote verscheidenheid aan olijfolie. Ze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteit en zijn niet allemaal even goed voor de gezondheid. In deze shopgids hebben we je een aantal richtlijnen gegeven zodat je de beste keuze kunt maken. Onze aanbeveling is natuurlijk dat je voor extra vierge (of vergine) olijfolie kiest.

Vond je ons artikel over olijfolie interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale olijfolie kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: subbotina: 39033415/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies