Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

O, is het niet fijn als je onderweg bent in een camper en de geur van broodjes ‘s morgens in de lucht hangt. Om het idee hiervan mogelijk te maken en van je broodjes bij het ontbijt te kunnen genieten, is natuurlijk een kampoven nodig. De Omnia oven is hier ideaal voor. Het grote voordeel is dat hij weinig ruimte inneemt en je hem gemakkelijk kunt vervoeren.

We willen je graag helpen met onze Omnia oven test 2021, zodat je goed voorbereid bent op de aankoop van een Omnia oven. We laten je de voordelen en nadelen zien. Je krijgt ook een goed overzicht van alle belangrijke punten. We belichten de alternatieven voor je en laten je de verschillen zien. Veel leesplezier.
De belangrijkste punten in het kort

 • Een groot voordeel van een Omnia oven is zijn geringe afmetingen en lichte gewicht. Daardoor is hij gemakkelijk te vervoeren en neemt hij weinig bergruimte in.
 • De Omnia oven is heel gemakkelijk in het gebruik. Broodjes ‘s morgens, eenpansgerechten voor de lunch of een heerlijke cake zijn allemaal mogelijk met de campingoven.
 • Het mooie is dat hij heel weinig energie verbruikt. Je kunt het gebruiken in combinatie met een gasfornuis. Je bent dus flexibeler met de slaapplaatsen, want je bent niet afhankelijk van elektriciteit.

Omnia Oven: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Omnia ovens

Om je een goed overzicht te geven van wat belangrijk is bij het kopen van een Omnia oven, hebben we de volgende koopcriteria samengesteld. Dit moet je helpen om te beslissen of deze campingoven de juiste voor je is. In de volgende paragrafen wordt uitgelegd wat de afzonderlijke criteria zijn.

Grootte en gewicht

Het is belangrijk te weten dat de Omnia oven een inhoud van 2 liter heeft. Er mag niet meer dan 1.8 liter gebruikt worden. Dit betekent dat de hoeveelheid beperkt is. Het is slechts in één maat verkrijgbaar. De Omnia oven is zeer de moeite waard voor 2 volwassenen en kleine gezinnen.

Gewicht en afmetingen een bijzonder voordeel bij transport

Vooral eenpansgerechten zijn leuk om met de Omnia oven te bereiden, als bijgerecht bij het barbecuen. De campingoven is niet bijzonder zwaar. Het bestaat uit drie delen die samen ongeveer 500 gram wegen. Met de andere accessoires, zoals de siliconen vorm en het rooster, weegt hij ongeveer 800 gram. Dit maakt de Omnia oven vrij licht.

Materiaal

De pot van de Omnia oven is van aluminium. Dit zorgt voor een snellere garing. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van het materiaal, is het aan te bevelen een siliconen mal te gebruiken.

Waarschuwing: De Omnia oven kan tijdens het gebruik behoorlijk heet worden. Dit is om mogelijke brandwonden te voorkomen.

Accessoires

In de volgende tabel beschrijven we de accessoires die je bij de Omnia oven kunt kopen.

Accessoires Gebruik
Bakrekje Het is nodig voor het bereiden van gebakken broodjes. Zodat ze niet aan de onderkant verbranden. Je kunt groenten heel goed combineren met vlees.
Siliconen vorm Als je van gebak houdt, is de siliconen vorm hiervoor ideaal. Je kunt het gemakkelijker verwijderen.
Thermometer Om een beter gevoel te krijgen voor de graden in de Omnia oven en om de temperatuur te regelen, is het de moeite waard een thermometer te hebben
Kookboek Om je een idee te geven van wat lekkere gerechten mogelijk zijn en hoe je ze kunt bereiden met het Omnia kookboek. Daarom kan een kookboek winstgevend zijn

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Omnia oven koopt

We hebben hieronder een aantal belangrijke vragen voor je op een rijtje gezet. Zodat je goed geïnformeerd bent over de Omnia oven.

Wat is een Omnia oven?

Voor wie tijdens het kamperen graag gebakken broodjes bij het ontbijt heeft of ‘s middags een versgebakken cake, is de Omnia oven ideaal. Vergelijkbaar met een gewone oven, biedt hij de mogelijkheid om in een camper allerlei lekkernijen te bereiden.

Het wordt gekenmerkt door zijn bijzondere vormgeving, die lijkt op een gugelhupf vorm. Het bestaat uit 3 componenten. De aluminium bakvorm, de stalen onderzetter en een rood deksel. Je kunt extra accessoires voor de Omnia oven kopen, zoals een siliconen vorm, bakrek en kookboek.

Wist je dat,…. vonden de Zweden de campingoven uit. Omdat veel campers geen oven hebben, vond men deze campingoven speciaal voor het gasfornuis uit. Je hoeft het dus niet zonder lekkere dingen uit de oven te doen.

Hoe werkt een Omnia oven?

Het bestaat uit drie delen. Een komvormige bodem van roestvast staal, een aluminium ovenschaal en een deksel. De voet heeft een gat in het midden. Er is een luchtspleet tussen de bodem en de ovenschaal. De warme lucht in de luchtspleet vormt de bodemwarmte, die belangrijk is voor het bakken.

De ingrediënten worden in de siliconen ovenschaal of in de aluminium bakplaat gelegd. De mal lijkt op een Gugelhupf mal met een gat. De warmte stijgt op door dit gat. Dit vormt, in combinatie met het deksel, de bovenwarmte in de Omnia oven.

Omnia Backofen-1

Versgebakken broodjes uit de Omina oven doen het goed bij een kopje koffie rond het kampvuur op een kampeervakantie.
(Beeldbron: beeld van Free-Photos op Pixabay)

Hoe bedien ik een Omnia oven en waar moet ik rekening mee houden?

We geven je graag een korte en bondige beschrijving van de werking van de Omnia oven en waar je ook op moet letten.

 • Eerste stap: Zet de Omnia oven op de kookplaat.
 • Tweede stap: Doe het deksel op de campingcooker.
 • Derde stap: Je stelt de hoogste warmtestand in en verwarmt de oven voor.
 • Vierde stap: Zet hem dan op de laagste stand en bereid het voedsel volgens het recept.

In het algemeen kun je de Omnia oven gebruiken met alle gasfornuizen, vlammen en elektrische kookplaten. De kooktijd kan variëren. Omdat de basis niet magnetisch is, werkt hij niet op een inductiekookplaat. De Omnia oven mag niet op een keramische kookplaat gebruikt worden. Anders wordt de keramische kookplaat beschadigd. De Omnia oven werkt het best met een gaskookplaat.

Voor meer informatie over het gebruik van verschillende kookplaten, raden we de URL [2] aan. Als je geen thermometer als accessoire hebt, kijk dan goed naar de gebruiksaanwijzing van de fabrikant om precies te weten te komen waar je op moet letten wat de temperatuur betreft.

Wat onderscheidt Omnia Oven van andere fabrikanten?

Het grootste verschil is dat de Omnia oven extra accessoires biedt. Hierdoor kun je meer bakrecepten bereiden dan met andere campingovens. De prijs is hoger dan die van andere campingovens, maar hij is over het algemeen goed betaalbaar. Anders dan andere campingovens heeft hij geen handgrepen.

Welke soorten ovens biedt Omnia?

Er zijn geen andere soorten ovens bij Omnia. Omnia onderscheidt zich door zijn accessoireset. Daarom bespreken we hieronder 2 verschillende sets.

Omnia Oven Ontbijtset

Omnia Ovenontbijtset

De Omnia ontbijtset is zeer geschikt voor beginners. Deze set omvat een grill en de Omnia oven. Je kunt de set gebruiken om broodjes, ovenschotels en taarten te bereiden. Gebruik voor de broodjes de combinatie met het bakrek, zodat je broodjes niet verbranden.

Omnia Economy Set Premium Edition – Alles inclusief

Omnia Economy Set Premium Edition – alles inbegrepen

Deze set bevat de Omnia oven. Er zit ook een siliconen vorm bij, die het gemakkelijker maakt de cakes uit de vorm te halen. Met het bakrek kun je zonder zorgen je broodjes bakken en het risico op brandwonden tot een minimum beperken.

De thermometer geeft je een beter gevoel voor de temperatuur, vooral als je in het begin weinig ervaring hebt. De Premium Set geeft je meer mogelijkheden om verschillende recepten te bereiden. Je kunt ook het Omnia kookboek kopen. Dit maakt deze set tot een zeer goede allrounder.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Omnia oven?

We willen je kort en bondig de belangrijkste voor- en nadelen van de Omnia oven laten zien.

Voordelen
 • Hij verbruikt minder energie, dus je bespaart elektriciteit
 • Goed voor kampeervakanties
 • Je kunt hem goed vervoeren omdat hij vrij licht is
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Niet geschikt voor gebruik met inductieplaten
 • Risico op brandwonden, dus wees voorzichtig dat kinderen niet te dichtbij komen bij het bakken
 • Langere baktijd dan met een gewone oven

Omnia Backofen-2

Vooral als je met je camper door de wildernis trekt, heb je met de Omnia oven
gelegenheid om heerlijke gerechten te bereiden op het gasfornuis. (Afbeelding bron: afbeelding door TheoRivierenlaan op Pixabay)

Tegen welke prijzen worden Omnia ovens verkocht?

Om je een idee te geven van hoeveel een Omnia oven en zijn accessoires kosten, hebben we de volgende tabel samengesteld. Er zijn vaak besparingssets als je de Omnia oven combineert met diverse accessoires. Het is daarom de moeite waard na te denken over wat je precies zou willen klaarmaken. Zo kun je een beetje besparen.

Uitrusting kosten
Omnia oven vanaf 45 EUR
Bakplaat vanaf 15 EUR
Siliconen vorm vanaf 20 EUR
Kookboek vanaf 10 EUR
Thermometer vanaf 30 EUR

Welke alternatieven zijn er voor Omnia ovens?

In het volgende zullen we 3 alternatieven bekijken. Dit geeft je een goed overzicht van wat er te koop is in vergelijking met een Omnia oven.

Pardini Versilia oven

De Italiaan onder de campingovens heet Pardini Versilia. Het is een goedkoop alternatief voor de Omnia oven. Je kunt het voor zo weinig als 20 EUR krijgen. De Pardini Versilia is de helft van de prijs van de Omnia oven. In Duitsland heeft het zich nog niet gevestigd.

Zeer goede prijs-prestatie verhouding

Vergeleken met de Omnia oven biedt hij geen keuze aan accessoires. Vergeleken met de Omnia oven heeft de Pardini Versilia 2 handgrepen op het deksel. De constructie is gelijk aan die van de Omnia oven. Hij kan ook niet op een inductiekookplaat gebruikt worden. De Pardini Versilia kan flexibel gebruikt worden en is gemakkelijk te vervoeren.

Camping gasoven

Als je graag veel kampeert en een oven in het algemeen gebruikt, kan dit een goed alternatief zijn voor een Omina oven. Voor de campinggasoven is geen elektriciteit nodig. Je hebt bijvoorbeeld propaanflessen nodig. Deze kunnen gemakkelijk verwisseld worden.

Als je een langere reis plant, plan dan voldoende voorraden in. Wees je ervan bewust dat je opbergruimte verliest als je een campinggasfornuis installeert. Verder liggen de aanschafkosten tussen 500 en 1000 EUR. Denk er daarom goed over na of een campinggasfornuis voor jou de moeite waard is.

Belangrijk: Het campinggasstel kan niet op open haarden gebruikt worden.

Elektrische campingoven

Een elektrische campingoven heeft een stroomaansluiting nodig om gebruikt te kunnen worden. Het is daarom belangrijk de campings voor je tocht zorgvuldig te plannen. Het energieverbruik van de elektrische campingoven is vrij hoog. Daarom is hij niet geschikt voor de accu van je motorhome.

Als je walstroom hebt, is het een goed alternatief voor een Omnia oven. Je vindt een mini-oven op het internet voor ongeveer 100 EUR. Zorg dat je voldoende bergruimte hebt voor de elektrische campingoven.

Hoe maak ik een Omnia oven schoon?

We geven je graag een paar reinigingstips voor de Omnia oven. In het volgende hebben we de belangrijkste punten voor je samengevat. Veel plezier bij het schoonmaken.

 • Belangrijk: Zorg ervoor dat je de aluminium schaal niet met de afwasmachine reinigt. Omdat de laag nogal kwetsbaar is, kunnen er krassen of vlekken ontstaan. De siliconen vorm kan zonder aarzelen in de afwasmachine gewassen worden.
 • Eerste stap: Je kunt de schimmel het beste in koud water laten weken. Dit maakt het gemakkelijker om hardnekkige resten naderhand te verwijderen. Je kunt een deegschraper gebruiken om vervelende etensresten te helpen verwijderen, zodat er geen krassen ontstaan.
 • Tweede stap: Na het weken maak je de vorm schoon met heet water en afwasmiddel. Voor het schoonmaken wordt een zachte afwasspons aanbevolen. Je kunt een afwasborstel gebruiken, maar wees voorzichtig met het schoonmaken.
 • Tip: Als je last hebt van onaangename geurtjes en je wilt de schimmel voorzichtig schoonmaken, dan raden we aan met zuiveringszout te reinigen. Maak schoon in combinatie met azijn en water.

Hoe lang doen broodjes er in de Omnia oven over?

Als je broodjes in de Omnia oven wilt bakken, heb je het bakrek nodig. Leg het in de schaal en leg er de rolletjes op. Bak de broodjes ongeveer 2 minuten op de laatste warmtestand. Zet dan de oven op de laagste warmtestand en laat de broodjes nog 15-20 minuten in de Omnia oven bakken. Dan zijn ze klaar om gebakken te worden.

Wees voorzichtig dat je de broodjes niet op de rand van de Omnia oven legt, anders kunnen ze verbranden.

Foto bron: Maslov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies