Laatst bijgewerkt: 01-10-2021

Tijdens een sollicitatieprocedure voor een baan, een duale studieplaats of zelfs een leerlingschap, moet je vaak een online assessment invullen. Dit is een digitale proeve van bekwaamheid, die meestal bestaat uit verschillende tests op verschillende gebieden om na te gaan of je geschikt bent voor de baan.

Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt over online assessment. Daarna weet je wat je van een online assessment kunt verwachten, hoe je je kunt voorbereiden en welke voor- en nadelen dit soort testprocedure heeft.
Belangrijk om te weten

 • Een online assessment is een digitale testprocedure die vooral door grote bedrijven gebruikt wordt tijdens de sollicitatieprocedure om de geschiktheid van sollicitanten te testen.
 • Het doel van een online assessment is de sollicitanten eruit te pikken die het beste bij het bedrijf passen. Dit gebeurt door vaardigheden en kennis op verschillende gebieden te testen.
 • Online beoordelingen zijn bijzonder voordelig voor bedrijven omdat ze flexibel zijn, de aanvraagprocedure vergemakkelijken en tijd en geld besparen.

Woordenlijst item: De term online beoordeling in detail uitgelegd

Om je een goed overzicht te geven van het onderwerp online beoordeling, hebben we hieronder de belangrijkste vragen samengevat en beantwoord. Dit moet je een goed niveau van kennis verschaffen over de digitale testprocedure.

Wat is een online beoordeling?

In de sollicitatieprocedure bij grote bedrijven is het tegenwoordig vaak gebruikelijk dat je uitgenodigd wordt voor een online assessment. Een online assessment is een digitale testprocedure die in het sollicitatieproces gebruikt wordt om de beroeps- en persoonlijke geschiktheid te testen in vergelijking met concurrenten. Een online assessment is dus eigenlijk een proeve van bekwaamheid.

De sollicitatieprocedure kan betrekking hebben op een baan, een stageplaats of een duale studieplaats. Het belangrijkste doel ervan is het uitvoeren van een zogenaamde “negatieve selectie”. Dit betekent dat alle sollicitanten die op grond van de test niet bij het bedrijf passen, worden uitgesorteerd.

Er zullen taken opgelost moeten worden die enerzijds met het studiegebied te maken kunnen hebben, maar ook met andere gebieden. Deze gebieden zijn onder meer de volgende

 • Inlichtingen
 • Concentratie en prestaties
 • Kennis (b.v. talen)
 • Kennis (b.v. algemene kennis)
 • Persoonlijkheid
 • Simulaties
 • Natuurlijk zijn alle online assessments altijd toegesneden op de functie waarvoor je solliciteert.

Omdat grotere bedrijven een overvloed aan sollicitanten voor een baan kunnen hebben, zijn online assessments voor bedrijven een belangrijk onderdeel tijdens de sollicitatieprocedure. De test helpt hen om sollicitanten op de meest efficiënte manier te vergelijken en een selectie van sollicitanten uit te voeren.

Wat kan ik verwachten tijdens een online assessment en hoe werkt het?

De uitnodiging voor de online-evaluatie bevat instructies over hoe verder te gaan en meestal ook de link voor de proeve van bekwaamheid. De uitnodiging vermeldt een uiterste datum waarop de test voltooid moet zijn. Binnen deze termijn kun je kiezen wanneer je de test wilt afleggen.

Omdat een online beoordeling een digitaal proces is, wordt het meestal vanuit huis gedaan. Soms is het ook mogelijk dat een deel van de test ter plaatse moet worden afgelegd of dat sommige vragen uit de online beoordeling ter plaatse opnieuw worden gesteld. Dit is vooral om er zeker van te zijn dat de kandidaten bij het invullen van de test geen hulp van derden hebben ingeroepen.

Online beoordelingen kunnen gewoonlijk van thuis uit worden uitgevoerd en zijn zelfs heel flexibel wat timing betreft. (Image source: Thomas Lefebvre / unsplash)

Als de online beoordeling uit meerdere tests bestaat, kun je vaak pauzes inlassen tussen de verschillende tests. Maar als een test al begonnen is, moet hij meestal binnen de gegeven tijd voltooid worden.

Je kunt de test zelf beëindigen nadat je hem voltooid hebt, of hij eindigt automatisch zodra de tijd om is.

Online beoordelingen bestaan meestal uit twee delen: Een inleiding met meer gedetailleerde uitleg en voorbeeldvragen, en de eigenlijke test. In de inleiding krijg je eerst alle belangrijke informatie over de procedure en de taken. Dit wordt gevolgd door enkele voorbeelditems waaraan je eventueel moet werken om vertrouwd te raken met het schema van de items. Dit deel is niet getimed, dus je kunt je tijd nemen om vertrouwd te raken met het verloop van de test.

Als je de inleiding voltooid hebt, begint de test, die uiteraard getimed wordt. Je ziet echter op het scherm hoeveel tijd je nog hebt. Als je een persoonlijkheidstest doet, wordt die gewoonlijk niet getimed.

Hoe lang duurt een online beoordeling?

De duur van een online assessment hangt altijd af van het bedrijf waar je solliciteert. In het beste geval moet de duur van de test al in de uitnodiging vermeld staan. Als dat niet het geval is, moet je altijd minstens een uur plannen. Uiteindelijk is het de bedoeling de meest geschikte kandidaten te vinden. Daartoe moet de test van een zekere lengte zijn, zodat de kandidaten aan het eind met elkaar vergeleken kunnen worden om een goede selectie te kunnen maken.

Hoe kan ik me voorbereiden op een online assessment?

Online beoordelingen bestaan meestal uit een aantal verschillende tests die verschillende gebieden bestrijken. Je kunt je niet voorbereiden op een online beoordeling zoals je dat kunt voor een examen aan de universiteit. De testvragen zijn van tevoren totaal onbekend en de maatschappij geeft je meestal geen materiaal waarmee je je kunt voorbereiden. Omdat maar weinig bedrijven voorbeeldexamens aanbieden ter voorbereiding, zul je andere manieren moeten vinden om je voor te bereiden.

Want: Het betekent niet dat je je niet kunt voorbereiden op de test. Je kunt deze methoden gebruiken om je voor te bereiden op de online beoordeling

 • Online aanbiedingen: Er zijn een aantal online diensten die je kunt gebruiken om je voor te bereiden op een online assessment. Er zijn oefensites die speciaal ontworpen zijn voor online beoordelingen. Dit geeft je niet alleen het voordeel dat je vertrouwd raakt met de mogelijke verantwoordelijkheidsgebieden, maar ook dat je precies begrijpt hoe het proces in zijn werk gaat. Je kunt jezelf vertrouwd maken met de hele testprocedure.
 • Ervaringsverslagen: Je kunt je op het internet ook informeren over hoe zo’n assessment test werkt door blogartikelen of ervaringsverslagen te lezen. Je kunt dit zelfs toegesneden vinden op het bedrijf waar je solliciteert.
 • Persoonlijk: Als het om een online assessment gaat dat verband houdt met bijvoorbeeld een universitaire plaats of een leerlingwezen, kun je ook advies vragen aan studenten of leerlingen die de test al gemaakt hebben. Ze kunnen dan verslag doen van hun ervaringen en je vertellen welke onderwerpen gevraagd werden. Eerst en vooral moet het mogelijk zijn om contact te leggen. Dat lukt het best op carrièrebeurzen of open dagen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een online beoordeling?

In het volgende presenteren we de voor- en nadelen van online assessments voor sollicitanten en bedrijven.

Voor aanvragers

Het belangrijkste voordeel voor aanvragers is dat ze de test vanuit het comfort van hun eigen huis kunnen doen. Thuis ben je in een vertrouwde omgeving en voel je je dus meestal meer op je gemak, wat de situatie minder stressvol maakt.

Voordeel

 • Kan meestal vanuit het comfort van je eigen huis
 • Is flexibel, kan zelf kiezen wanneer je de test doet. (Binnen de tijdslimiet)
 • Soms krijg je feedback

Nadeel

 • De technologie is niet altijd betrouwbaar, er kunnen verbindingsproblemen zijn

Je bent heel flexibel, want je kunt kiezen wanneer je het doet binnen de gegeven tijdslimiet. Soms krijg je een evaluatie of feedback. Enerzijds kan dit je helpen om het resultaat beter te begrijpen, maar ook om uit te zoeken waar je nog problemen hebt. Je kunt hier dan in de toekomst aan werken.

Het nadeel is dat de technologie niet altijd betrouwbaar is. Er kunnen bijvoorbeeld verbindingsproblemen zijn, die extra stress veroorzaken.

Voor bedrijven

Online assessments zijn een groot voordeel voor bedrijven, omdat de voorselectie van kandidaten veel gemakkelijker is. Op basis van de resultaten kunnen ze de sollicitanten veel gemakkelijker vergelijken.

Je bent heel flexibel, want je kunt zelf kiezen wanneer je de beoordeling binnen de gegeven deadline wilt afronden. Soms krijg je toch nog een evaluatie of feedback. Enerzijds kan dit je helpen om het resultaat beter te begrijpen, maar ook om uit te zoeken waar je nog problemen hebt. Je kunt hier dan in de toekomst aan werken.

Het nadeel is dat de technologie niet altijd betrouwbaar is. Er kunnen bijvoorbeeld verbindingsproblemen zijn, die extra stress veroorzaken.

Voordelen

 • De voorselectie van kandidaten wordt vergemakkelijkt
 • Bespaart zowel geld als tijd
 • Flexibel want het is plaats- en tijdonafhankelijk

Nadelen

 • De ontwikkeling van online beoordeling vergt kosten
 • Kan alleen kwaliteiten testen die online getest kunnen worden

Bedrijven besparen niet alleen geld, maar ook tijd, want sollicitanten die niet geschikt zijn voor de baan worden er met behulp van de test uitgefilterd. Dit is een heel handige methode, vooral voor grotere bedrijven, want die hebben meestal een groot aantal sollicitanten. Bovendien is de test flexibel omdat hij onafhankelijk is van tijd en plaats, zodat het bedrijf zich geen zorgen hoeft te maken over een datum en lokalen voor de test.

Ook al bespaart het proces wat kosten, toch mag niet vergeten worden dat de ontwikkeling van de online beoordeling enige kosten met zich meebrengt. De test moet eerst ontwikkeld worden. Vooral als de test van tijd tot tijd geoptimaliseerd moet worden, brengt dit ook enige kosten met zich mee.

Een ander nadeel is dat alleen de kwaliteiten die online getest kunnen worden, online getest kunnen worden. Alle vaardigheden die in de richting gaan van communicatie, teamwerk en dergelijke kunnen niet online getest worden, maar kunnen alleen ter plaatse uitgevoerd worden.

Wat gebeurt er voor mij na de online beoordeling?

Een goed resultaat bij de online beoordeling is niet alles. Het doel van de online beoordeling is om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Ook daar zul je weer overtuigend moeten zijn.

Na het invullen van de online beoordeling krijg je meestal informatie over hoe de aanvraagprocedure verder zal verlopen.

Soms krijg je direct daarna een evaluatie van je online beoordeling. Dit geeft je een inzicht in hoe je het in het algemeen deed. Deze resultaten worden echter eerst door het bedrijf geëvalueerd en de verantwoordelijken nemen dan een definitieve beslissing of je al dan niet een potentiële kandidaat bent.

Als een sollicitant goed gepresteerd heeft bij de online beoordeling en de verantwoordelijken overtuigd heeft, wordt hij of zij uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek beslist dan wie de te vervullen baan krijgt.

Conclusie

Online assessments zijn niet alleen van groot voordeel voor bedrijven in termen van tijd en kosten, maar bieden de sollicitanten ook de gelegenheid de test in een vertrouwde omgeving af te leggen.
Tijdens het testproces word je gevraagd tests af te leggen op verschillende gebieden, waarbij je kennis, vaardigheden en bekwaamheden worden getest.

Ook al zijn er maar weinig bedrijven die proefexamens aanbieden, toch mag je de voorbereiding op de test niet verwaarlozen en zoek online naar mogelijke voorbereidingsaanbiedingen of ga op zoek naar een getuigenis. Merk op dat een online assessment niet de deur opent naar de baan waarnaar je solliciteert, maar het is wel een grote stap in die richting.

Beeldbron: 123rf / ymgerman

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies