Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

In de loop van de digitalisering ontstaan overal ter wereld steeds meer online banen, en in de meest uiteenlopende sectoren. Zo besteden steeds meer bedrijven een deel van hun kantoorwerk uit aan freelancers, die deze taken dan vanaf hun thuiscomputers uitvoeren. Of misschien biedt het bedrijf zijn eigen werknemers de kans om thuis te werken en bijvoorbeeld maar één keer per week naar het bedrijf te hoeven komen.

Sommige mensen beginnen zelfs hun eigen bedrijf en zetten bijvoorbeeld hun eigen online winkel op. Anderen bieden hun diensten aan als journalist, tekstschrijver, conceptschrijver, virtueel assistent, kok te huur, grafisch ontwerper, webontwerper, programmeur of vertaler, om maar een paar voorbeelden te noemen. Een bijzonder voordeel van zo’n baan is dat je individueel kunt inspelen op de wensen van je klanten en je eigen werktijden en inkomen kunt bepalen zonder dat een baas zich ermee bemoeit.

Belangrijk om te weten

  • De keuze aan online banen is enorm en zal in de toekomst zeker nog toenemen.
  • Om op de markt succes te hebben, moet je ruime ervaring hebben in je gekozen beroep, bijvoorbeeld door studie, beroepsopleiding en werk.
  • Het is mogelijk om zowel deeltijds als voltijds te beginnen, waarbij je natuurlijk zelf de hoeveelheid tijd bepaalt.

Definitie: Wat is een online baan?

Zoals de naam al zegt, bieden online banen de mogelijkheid om op het Internet een inkomen te verdienen. Je brengt tot 100 procent van je werktijd door op je eigen laptop, tablet, smartphone of computer. Contact met de cliënten wordt onderhouden via het Internet (bijvoorbeeld per e-mail, Facebook bericht of chat) of op de traditionele manier per telefoon. Je kunt de klant ook vooraf in zijn bedrijf ontmoeten en de samenwerking plannen.

Online klussen kan overal ter wereld, op voorwaarde dat er internettoegang is en stroom.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over online banen

Wie een online baan wil aannemen moet zich ervan bewust zijn dat beginnen soms niet zo gemakkelijk is. Je moet eerst een zekere reputatie opbouwen en zo je klantenkring gestaag uitbreiden. Daarom wordt in het begin veel tijd besteed aan klantenwerving.

Laptop

Een online baan klinkt als gemakkelijk geld. Maar een online baan vereist vaak geduld en veel werk. (Image source: pecels.com / rawpixel.com)

Daarom is het zinvol om te beginnen met een deeltijd online baantje en een klantenkring op te bouwen. Het is heel belangrijk dat je al enige ervaring hebt opgedaan op het gebied waarin je wilt werken. Hier zouden o.a. een stage in een agentschap, een relevante beroepsopleiding en een eerste ervaring in een bedrijf van onschatbare waarde zijn.

Welke vormen van online banen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen part-time online banen en full-time online banen. Online deeltijdbanen zijn ideaal voor studenten, bijvoorbeeld, die baat hebben bij vrij tijdbeheer en het inkomen willen gebruiken om hun studielening aan te vullen of zichzelf helemaal te onderhouden omdat het inkomen van hun ouders te hoog is voor de eventuele afbetaling van een studielening.

Verder is het ook mogelijk om een passief inkomen te verdienen. Dit is mogelijk, bijvoorbeeld als blogger. Hier kun je advertenties op je website plaatsen, waarvoor je dan een vast bedrag ontvangt. Veel mensen besluiten ook hun eigen YouTube kanaal op te zetten. De hier geüploade bijdragen worden met reclame geleverd door YouTube. In ruil daarvoor betaalt YouTube je een vooraf bepaald deel.

Wat zijn de vereisten voor een online baan?

Natuurlijk heb je uitgebreide kennis nodig van de door jou gekozen bedrijfstak. Je kunt deze kennis verwerven door studie, beroepsopleiding, voldoende praktijkervaring, stages, maar ook door deelname aan (online) cursussen, webinars, enz.

Er moet natuurlijk ook technische apparatuur beschikbaar zijn. Dit omvat een computer, laptop of notebook, een internetverbinding en eventueel diverse softwareproducten die je werk gemakkelijker kunnen maken. Een eigen website hebben is nu bijna een verplichte vereiste als je nieuwe klanten wilt aantrekken.

In de regel moeten ook exploitanten van online winkels, agentschappen, enz. een bedrijf registreren.

Wat zijn de voordelen van een online baan?

Een van de grootste voordelen van een online baan is dat je je werktijden vrij kunt indelen. Als je een baby of klein kind hebt, zul je het op prijs stellen dat je vooral ’s middags of ’s avonds kunt werken, als je partner weer thuis is of het kind al slaapt. Als het kind later naar de kleuterschool of school gaat, kun je natuurlijk ook tijdens deze tijden werken.

Als je kind door ziekte thuis moet blijven, kun je gewoon je werktijden verzetten. Als je een werknemer was, zou je je kind naar een kinderarts moeten brengen en een ziektebriefje van hem of haar krijgen. Dit is niet altijd een prettige ervaring, vooral onder collega’s.

Een ander voordeel is dat je je eigen inkomen kunt bepalen en het op elk moment kunt aanpassen. Werknemers, daarentegen, moeten met hun baas over hun loon onderhandelen.

Overvolle stoptreinen en kilometerslange files op weg naar je werk behoren nu tot het verleden voor jou met je online baan. Omdat je meestal thuis vanaf je PC werkt, hoef je niet naar je werk te reizen. De situatie is natuurlijk anders als je een kantoor in een co-working space gehuurd hebt. Hier kun je echter je werk zo regelen dat je niet tijdens de ochtendspits hoeft te vertrekken.

Als je ooit in een open kantoor gewerkt hebt, zul je het op prijs stellen dat je je eigen werkkamer individueel kunt inrichten. Hier kun je je ideeën verwezenlijken en een gezellige sfeer scheppen.

Wat zijn de nadelen van een online baan?

Natuurlijk kunnen de nadelen van een online baan niet ontkend worden. Als je bijvoorbeeld je eigen online winkel opzet, heb je vaak te maken met ontevreden klanten en ben je vooral afhankelijk van de verkoop. In sommige maanden gaan de zaken nogal traag, terwijl in andere de inkomsten opborrelen – als je maar de juiste marketingstrategie gebruikt en regelmatig nieuwe klanten werft. Op veel plaatsen is men ook afhankelijk van beoordelingen van klanten, zodat men te werk moet gaan volgens het motto “de klant is koning”.

Jammer genoeg zijn er altijd klanten die erg traag zijn met het betalen van hun rekeningen. Voor zulke gevallen moet je reserves aanleggen. Als je voor het eerst met een cliënt werkt, kun je ook aandringen op een gedeeltelijke vooruitbetaling of aanbetaling. Het valt echter nog te bezien of dit tot een samenwerking zal leiden.

Hoeveel verdien ik met een online baan?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Het hangt, onder andere, af van de hoeveelheid tijd die je besteedt aan online werken, van je voorkennis, maar vooral van de industrie waarin je wilt werken.

Als je daarentegen een online winkel opent die gespecialiseerd is in een bepaalde sector en waarvan de producten gretig aftrek vinden, kan je maandloon veel hoger zijn. Maar ook de benodigde tijd zal waarschijnlijk aanzienlijk hoger liggen.

Als je een eigen blog of YouTube kanaal runt, is het mogelijk om een viercijferig bedrag per maand te verdienen met affiliate links in je artikelen en advertenties in je video’s, als je het juiste bereik hebt.

Online banen: Met deze banen kun je online geld verdienen

Er zijn allerlei banen waarmee je online geld kunt verdienen. Als je van schrijven houdt en niet in oorlog bent met spelling en grammatica, kun je je geluk beproeven als tekstschrijver, auteur, redacteur, corrector, blogger of schrijver.

Als je graag verkoopt, heb je misschien wel belangstelling voor het opzetten van een online winkel. Misschien verkopen ze streekproducten of artikelen uit buurlanden die in Duitsland steeds populairder worden. Als je van naaien, haken of breien houdt, zou je je eigen winkeltje op etsy kunnen opzetten en je instructies en/of voltooide werkstukken via dit portaal verkopen. Maar je kunt je geluk ook beproeven op eBay, eBay Classifieds en Amazon Marketplace. We presenteren hieronder kort enkele van de online banen die in trek zijn.

Tekstschrijver, redacteur of vertaler

Als tekstschrijver heb je de mogelijkheid om artikelen, adviesartikelen, productbeschrijvingen en andere websiteteksten te maken voor particuliere cliënten, bedrijven en bureaus. Je hebt een goede spelling en grammatica nodig.

Schreiben

Als je tekstschrijver wilt worden, moet je het natuurlijk leuk vinden om te schrijven. Met goede grammatica en spellingkennis kun je ook redacteur worden. (Image source: pexells.com / Judit Peter)

Veel teksten worden door een ander geredigeerd of gecorrigeerd voor ze gepubliceerd worden. Je zou daarom ook je diensten als redacteur of proeflezer kunnen aanbieden. Proeflezen zorgt er niet alleen voor dat de tekst een structuur heeft, het corrigeert ook spelling, grammatica, uitdrukking en zuivere tikfouten (bijvoorbeeld spelfouten).

Terwijl een tolk verantwoordelijk is voor de mondelinge vertaling van teksten, doet de vertaler het schriftelijke vertaalwerk. Veel vertalers werken ofwel in een vertaalbureau of vanuit hun thuis-pc. Het spreekt vanzelf dat je als vertaler een uitstekende kennis van de tweede taal moet hebben.

Online Marketing Manager

Een online marketing manager vind je in bijna elk bedrijf, niet alleen in de online sector. Hij of zij wordt vaak ook een digitale marketing manager genoemd. Zijn of haar taak is, onder andere, te zorgen voor een goede zichtbaarheid van het bedrijf in de digitale media en ook de digitale communicatie met klanten of andere bedrijven te verzorgen.

Hij plant en controleert alle digitale marketing inspanningen van het bedrijf, bijvoorbeeld het bedenken van online campagnes, plant inhoudsprocessen, is verantwoordelijk voor het beheer van de Google AdWords accounts en stelt ook prestatierapporten op. Tot zijn andere taken behoren het opstellen van belangrijke kerncijfers en het maken van concurrentie- en marktanalyses. Tegelijk is hij verantwoordelijk voor de inhoudelijke conceptie van digitale campagnes en landingspagina’s en beheert hij ook de nieuwsbriefmarketing van het bedrijf.

Tot zijn andere taken behoort de coördinatie van agentschappen, redacteuren en tekstschrijvers voor de respectieve onderwerpen. Als hij in kleinere bedrijven of start-ups werkt, neemt hij vaak ook de taken van een social media manager op zich.

Om dit alles te kunnen doen, moet de online marketing manager een graad hebben in bedrijfskunde (BWL), media- of communicatiewetenschappen of bedrijfsinformatica. Natuurlijk is het ook mogelijk om als online marketing manager te werken met een ongeveer vergelijkbare opleiding. Maar met voldoende praktische ervaring kun je ook succesvol zijn als volledige carrièrewisselaar in online marketing.

In elk geval moet je aan een aantal stages hebben deelgenomen en dat kunnen bewijzen. Een hoge mate van initiatief is essentieel voor online marketing managers. Hij of zij moet ook in staat zijn een budget te beheren, mensen te begeleiden en te briefen en tegelijk veel verantwoordelijkheid op zich te nemen. Vooral voor internationaal opererende bedrijven is zakelijk vloeiend Engels een eerste vereiste voor de baan.

Webdesigner

Webdesigners zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de grafische vormgeving en de gebruikersbegeleiding van websites en interfaces. Dit omvat ook de implementatie van huisstijl en corporate design. Ze hebben een graad in grafische vormgeving behaald en/of hebben relevante beroepservaring.

Webdesigners hebben vaak ook kennis van scripting en programmeertalen die het maken van websites mogelijk maken. Bovendien kunnen ze kennis hebben op het gebied van zoekmachine-optimalisatie, bruikbaarheid en conversie-optimalisatie (CRO), omdat webontwerpers steeds meer verantwoordelijk zijn voor de creatie van het complete website concept.

Ze werken zowel als werknemer, zelfstandige of freelancer in of voor reclame-, multimedia, online marketing of full-service bureaus, overheidsinstanties, clubs en verenigingen, maar ook voor IT, PR en grafische afdelingen van bedrijven uit alle sectoren die hun website zelf beheren. Overigens zijn ze niet alleen verantwoordelijk voor de internetactiviteiten van de onderneming, maar vaak ook voor het gesloten bedrijfs-intranet, dat meestal gebruikt wordt voor communicatie tussen de afzonderlijke afdelingen.

Producttesters

Veel bedrijven laten hun producten eerst testen voor ze er op grote schaal reclame voor maken. Om een indruk te krijgen van hoe het apparaat door de klant wordt ontvangen, geven ze mensen de opdracht het product op hun gemak te testen en een bijbehorend verslag te schrijven.

Heel vaak worden deze verslagen in blogs gepresenteerd met de bijbehorende berichtgeving. Als producttester krijg je het product meestal gratis en kun je het blijven gebruiken. Sommige bedrijven betalen echter ook een vast bedrag per klik of succesvolle aankoop voor het uitvoeren van de test of voor het plaatsen van een link naar je blog (zogenaamde affiliate links).

Virtual Assistant

Bedrijven besteden hun kantoorwerk steeds vaker uit. Daar kun je als virtuele assistent je voordeel mee doen. Als zodanig moet je ervaring hebben als kantooradministrateur, secretaresse of industrieel bediende, maar je moet ook minstens basiskennis van boekhouden hebben.

Je taken kunnen ook bestaan uit het voorbereiden van beurzen, het boeken van vluchten voor de medewerkers van je cliënt, het maken van unieke inhoud voor de website van het bedrijf, enz. Je kunt ook de sociale media voor je cliënt beheren. Je kunt ook de sociale media activiteiten voor je klanten verzorgen, regelmatig nieuwsbrieven maken, enzovoort.

Blogger

Je kunt ook geld verdienen als blogger. Om dat te doen moet je regelmatig artikelen schrijven en een groot bereik met je blog bereiken. Je kunt inkomsten genereren door affiliate links te gebruiken en reclamebanners te tonen. Misschien wil je ook producten testen en ze op je blog presenteren.

Het te testen voorwerp wordt je meestal gratis ter beschikking gesteld, maar je moet dan wel een testrapport afgeven. Het zou logisch zijn als de maatschappij hier ook voor betaalde. Je kunt je blogberichten, bijvoorbeeld, delen op je privé of zakelijke profiel op Twitter, Facebook, Instagram, enz. en zo hun bereik vergroten.

Influencer

De term influencer werd rond 2007 voor het eerst door marketingdeskundigen gebruikt en ligt tegenwoordig op ieders lippen. Het wordt vooral gebruikt in verband met het internet en hier op het gebied van de sociale media. Al in de jaren ’40 onderzochten academici het belang van opinieleiders. Dit zijn dezelfde als beïnvloeders – namelijk mensen die door anderen gewaardeerd worden en die zo invloed hebben op hun omgeving. Natuurlijk hebben ook de reclame-industrie en marketing belangstelling voor zulke mensen.

Influencers zijn vooral interessant voor jongere doelgroepen. Om hen te bereiken wordt gebruik gemaakt van beïnvloeders in sociale media die een groot bereik hebben. Hiertoe behoren portalen als Instagram en YouTube, maar ook gerenommeerde blogs. Invloedrijke mensen presenteren vaak modetrends in hun video’s of op hun blogs en richten zich – heel terloops – tot kleding van bepaalde fabrikanten. Op YouTube kunnen de producten onopvallend in films verwerkt worden.

Sommige influencers dragen accessoires of kledingstukken van hun cliënten en krijgen daarvoor een beloning. Als tegenprestatie moeten de blogs of YouTube kanalen wel een overeenkomstig bereik hebben – anders zijn ze voor de reclame-industrie oninteressant.

Influencer

Als influencer moet je jezelf in de eerste plaats presenteren en heb je een groot bereik in de sociale media nodig. (Image source: unsplash.com/ Steve Gale)

Als je een beïnvloeder wilt zijn, moet je eerst veel tijd (en geld) in je sociale media activiteiten investeren en een blog, een YouTube kanaal en eventueel een Instagram profiel opzetten dat je regelmatig voedt met nieuwe berichten. Je kunt ook kijken hoe andere influencers te werk gaan en hun website, blog, Instagram, Facebook en Twitter profielen bekijken, maar vooral hun YouTube kanaal.

Conclusie

Alleen al deze voorbeelden laten je zien hoe breed het scala aan online banen is. En we hebben lang niet alle mogelijke banen voorgesteld. In elk geval heb je veel enthousiasme en doorzettingsvermogen nodig, want financieel succes – althans op sommige gebieden – komt pas met de tijd. Misschien is het zinvol voor je om een parttime online baan te beginnen en een klantenkring op te bouwen voordat je zelfstandig wordt.

Om te voorkomen dat de realiteit je niet snel weer met beide benen op de grond zet, moet je meteen vanaf het begin reserves opbouwen uit de inkomsten die je genereert. Uiterlijk na een jaar moet je je inkomsten bekendmaken aan de belastingdienst, die waarschijnlijk een aanvullende eis zal stellen en voorschotten voor het lopende jaar zal vaststellen. Bovendien zijn er bijdragen voor ziektekosten- en pensioenverzekering, waarmee je bij je prijsberekening ook rekening moet houden. Maar natuurlijk geldt dit voor alle zelfstandige activiteiten, of je nu online zaken doet of als ambachtsman, handelaar, ondernemer, enz.

Image source: pexels.com / Kaboompics .com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies